Szociális munka és képzés előtörténete Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

II/1. Szociálismunka vs. bürokrácia: érdekképviselet és segítői szerep
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
KULTÚRPOLITIKA ÉS MŰVELŐDÉSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI MAGYARORSZÁGON „A tanulatlan, és demokráciára éretlen tömegek veszélyesek a társadalomra”
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Szakmai Tanácskozás Miskolc
II/1. Szociálismunka vagy bürokrácia: érdekképviselet és segítői szerep Kósa Eszter Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Az iskolai szociálismunka
Gyermekvédelem a védőnői munkában
Gyermekvédelmi alapellátás
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT EGER
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Családi napközi.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Szociálpolitika a XX. század első felében Lovász Judit április 15.
A csoportmunka törvényi háttere- Alapellátások (1/2000 SZCSM rendelet) ÖNSEGÍTŐ CSOPORTOK 30§(2)f)Családsegítésben:  CSSK segíti önsegítő csoportok szervezését,
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Rászoruló személyeket támogató operatív program RSZTOP
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
Információigények a kliens oldaláról  Specifikus ellátás? Többletszolgáltatás: miért? -Ki észlel, ki jelez? -Ki tájékoztat?  Milyen típusú ellátásra.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Gyermekszegénység elleni program a hevesi kistérségben TÁMOP /
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
Személyes életvitel.
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
Pályaválasztási Kiállítások 2008
Szociális regiszter publikus felület használata
Család – és Gyermekjóléti Központ
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Szociális munka és képzés előtörténete Magyarországon WJLF Pedagógia BA Pecze Mariann

a szociális munka ismét az elszegényedés problémájára összpontosított. 1905-szegénygyám intézménye a fővárosi szociális munkások felkeresték a szegényeket és véleményezték a segélyezési javaslatokat a látogatások alapján. 1911-12 – Népművelő Társaság szociális tanfolyam 1912 – Újpesti Főiskolai Szociális Telep az első magyar settlement Hilscher Rezső vezetésével, ahol közösségi szociális munkát végeztek előadásokkal, tanácsadással, munkaközvetítéssel. I. világháború idején - Városi Népsegítő Iroda a szociális szolgáltatások: csomagok küldése a frontvonalakra, az árvák, özvegyek segélyezése, tanácsadás A trianoni békeszerződés teljes közigazgatási összeomlás következett be, határmenti kisközösségek, családok hullottak szét, elszabadult az infláció, a munkanélküliség, lakáshiányok léptek fel, nagy lett a migráció. Ezek a problémák nélkülözhetetlenné tették a professzionális segítést. a szociális munka ismét az elszegényedés problémájára összpontosított.

1927 - Egri norma (1936-tól: magyar norma) P. Oslay Oswald, ferences rendfőnök dolgozta ki, mint a nyílt szegénygondozás egyik módszerét. Szegénygondozó bizottság gyűjtötte és osztotta szét az adományokat, munkalehetőséget biztosítottak a rászorulóknak, és megjelent a pszichológiai gondozás. Az egri norma 3 alappillére: állam- társadalom- egyház Szegénygondozó Hivatal- az adminisztrációs ügyeket látta el. A város minden rászorultjának nyilvántartása, kapcsolatteremtés, bizalomépítés. Szegényügyi Bizottság- összefogja a hatósági, a társadalmi és a felekezetek munkáját. Szegénygondozó Nővérek- újonnan alakult, radikális szerzetesrend, melynek tagjai egész életüket e szegények gondozására szentelték. Ők voltak az Egri Norma tengelye, ők végezték a konkrét szegénygondozói munkát. Pozitívuma, hogy önmagában sem az állam, sem a társadalom, sem az Egyház nem volt elég erős, hogy a tömeges szegénységet felszámolja, az egri norma összefogta ezeket, mindhárom területről aktív közreműködést kívánva meg. Az egri norma a 20-as, 30-as évek jól működő szegénygondozási rendszere volt.

1930- Csorna Kálmán rendszerezése a szociális munka addigi tapasztalatai alapján felvázolta a szociális ellátórendszert életkor szerint (anya- és csecsemővédelem, gyermekvédelem, felnőttvédelem). Esztergár Lajos termelőszövetkezetei a munkanélküli lakosság aktívan részt vehetett a javak előállításában, ezzel biztosíthatta önmaga és családja megélhetését. Az 1930-as évektől – új paradigma a szociális munkában: családvédelem, családgondozás. ONCSA 1941-1944 - Országos Nép- és Családvédelmi Alap a családvédelem pénzügyi hátterét biztosította.

mindennapok képekben 1940-es évek

ONCSA 1941-44 - Országos Nép- és Családvédelmi Alap Belügyminisztérium 1940. XXIII. törvény Az ONCSA célja a törvény szerint “a leginkább támogatásra szoruló néprétegek erkölcsi és szellemi felemelése útján az életviszonyok javítása és a társadalmi kiegyenlítődés elősegítése; továbbá a népesség szaporodásának előmozdítása”. sokgyermekes (=4) családok intézményes támogatása gondoskodás a gyermekvédelmi feladatok ellátásáról a megélhetésükben veszélyeztetett családok házhoz juttatása, gazdasági megsegítése anyagi feltételekkel nem rendelkező, arra érdemes családok részére anyagi eszközök biztosítása Becslések alapján összesen nagyjából 12 000 “ONCSA-ház” épült a II. világháború végéig. 1946-ig megváltozott funkcióval még működtek egyes közjóléti szövetkezetek

ONCSA házak

1960- Nevelési Tanácsadó (a szociális munka új csírája) Az államszocializmus időszakában az uralkodó ideológia szerint a szociálpolitika és a szociális munka szükségtelenné vált, mivel "a népi demokrácia minden tette szociálpolitika". Megkezdődött a szociális munka leépítése, beolvasztása az egészségügybe. 1960- Nevelési Tanácsadó (a szociális munka új csírája) 1972- családgondozó munkakör a szociális munka újjászületése a családgondozók a szociális munka eszközeit alkalmazva családlátogatással, konzultációval foglalkoztak. 1980- SZETA (Szegényeket Támogató Alap) Szociológusok, szociális munkások (Solt Ottilia, Iványi, Demszky, Havas, Pik Katalin, Kemény I. tanítványai) A magyar demokratikus ellenzék legfontosabb mozgalma volt Adományok gyűjtése, kiosztása Szamizdat Beszélő

1985- CSSK Családsegítő Központok létrejötte TBZ kutatások – javaslatok a gyakorlati tennivalókra: új intézményként a családgondozó állomások hálózatának kialakítását célozták meg. A családgondozó állomások tervezett kettős szerepköre: 1. Területi ellátás (családgondozási, szociálpolitikai, mentális ellátások) 2. állami és társadalmi hálózatok koordinálása, szakmai felügyelete. Szervezeti keretére vonatkozó javaslat: 1. Önálló intézményi egységként való kialakítása. 2. Fokozatos kiépítése modellkísérletek eredményeinek elemzése után. 3. Az állomás nem hatósági eszközökkel tevékenykedik, hanem azokat megelőzve, egyes esetekben azokat követve jár el. 4. Nem zárható ki, hogy az állomás munkatársa átruházott hatáskörben ne gyakorolhasson államigazgatási-hatósági funkciókat. 1985: Budapest és néhány vidéki település: „Családsegítő Központ”. A létrejött intézmények munkatársai különböző területekről rekrutálódtak, döntő többségük felsőfokú diplomával rendelkezett. A szaktárca rövid felkészítést szervezett részükre, ami után elkezdték működésüket. Az intézményeket fenntartó tanácsok célzott anyagi támogatásban részesültek. Esetmegbeszélő műhelyek alakultak, melyek hozzájárultak a szakma későbbi kialakulásához. Bővebben lásd: http://support.celodin.hu/csaladsegites.pdf

1985- posztgraduális szociálpolitikus képzés megindulása. Rendszerváltozás: a szociális szakmák legalizálódtak, megindultak a felsőfokú szociális képzések 1989- Szekszárd általános szociális munkás képzés 1991- Pécs 1990- Soproni norma minimumkövetelmények, a szociális munkás képzés tananyagának, standardjainak kialakítása megindul a szociális törvényalkotási folyamat: 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról; 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról.