A nemzetközi kapcsolatok alakulása 1648 és 1721 között

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Fazola Henrik Élete és Munkássága. Élete Német származású vasm ű ves, aki a szakma mesterfogásait testvérével, Fazola Lénárddal együtt Würzburgban, Georg.
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Velence, a „víz városa”. Kialakulása: ◊Velence kialakulása egyaránt köszönhető a természetnek, illetve az ember munkájának, környezeti feltételeit viszont.
Szövetségi rendszerek Európa az első világháború előtt
Az angol polgári forradalom Az alkotmányos monarchia megszületése.
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
A Horthy-rendszer születése.  A békekonferencia ellenére a román hadsereg  folytatta az előrenyomulást Megszállta a Duna-Tisza közét  aug én.
Az enyhülés korszaka. Háború vagy béke  Sztálin halála  XX. Pártkongresszus  módosult a korábbi politikai irányvonal  A propagandaháború tovább folytatódott.
Az Orosz Birodalom az es forradalmak leverése után hatalma csúcsán állt. Ausztriát lekötelezte, Németországban megakadályozta az egység létrejöttét.
Szent László- Könyves Kálmán Szent László- Könyves Kálmán uralkodása A királyi hatalom megszilárdítása
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
A nemzeti eszme Magyarországon. Ma mit értünk nemzeten? Szélsőségek: agresszív nacionalizmus elveszett a magyar nemzeti identitás.
A viktoriánus kor június 20. – január 22.
Alkotmányos királyság Franciaországban
A VILLÁMHÁBORÚK IDŐSZAKA
A francia abszolutizmus (XIV. Lajos)
AZ EURÓPAI KULTÚRA ALKOTÁSAIBÓL KATTINTS.
A középkori egyház Tk. 22..
Mária Terézia
(Dávid és Salamon uralkodása)
Az egységes olasz és német állam létrejötte
„Vasbordájúak” serege -forradalom Angliában
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
Toscanelli világtérképe és a karavellák
A felvilágosodás - a polgárosodás eszmeisége
A HIDEGHÁBORÚ KIBONTAKOZÁSA
Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért
SZLOVÁKIA TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA I.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Nagy Károly.
A felvilágosult zsarnok – II. József
Külünleges országhatárok
A náci birodalom előretörése
Az antant győzelme a fordulat éve  USA hadba lépése
A nagyhatalmak versengése és az első világháború
Osztrák-Magyar Monarchia
IDEGEN HATALMAK ÁRNYÉKÁBAN
A SPANYOL VILÁGBIRODALOM ÉS NÉMETALFÖLD
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
A közigazgatás személyi állománya
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
Hősök tere Milleniumi Emlékmű.
Összeállította: Mátyás Merse és Veres Mátyás 5. b osztályos tanulók
A hidegháború kora
Magyarország a dunai monarchiában
A kiegyezés Az 1867-ben I.Ferenc József és a magyar politikai vezetők között született megállapodások összefoglaló neve.
Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében.
Korrupció érzékelési index 2006 Sajtótájékoztató november 6.
Portugália.
Hunyadi Mátyás
Kommunizmus: Született: 1796 Apa: Gracchus Babeuf
Készítette: Tatár Gabriella Tanári MSc. I. évf dec.1.
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Az őszirózsás forradalom
Középkor története 7. osztály
Európai Építésügyi Technológiai Platform és nemzeti platformjai 2007
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Az állam és a piacgazdaság
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
„Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
Európai háborúból világháború
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása
Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

A nemzetközi kapcsolatok alakulása 1648 és 1721 között Egyetemes és európai történelem I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2016/2017. őszi félév

I. Nemzetközi kapcsolatok a vesztfáliai béke után (1648-1715/1721) „Minden évszázadban színre lép egy ország, amely szinte bizonyos természeti törvényszerűségként mind hatalmánál fogva, mind pedig szellemi és erkölcsi indíttatásból saját értékrendjének képére formálja át a nemzetközi rendszer egészét.” Henry Kissinger Franciaország hegemón szerepe a nemzetközi rendszerben. „Európa” humanista szó elterjedése a „kereszténység” kifejezés rovására.

I.Nemzetközi kapcsolatok a vesztfáliai béke után (1648-1715/1721)

II. A francia „könnyű” hegemónia (1648-1685) I. Francia-spanyol konfliktus a vesztfáliai békét követően 1659. Pireneusi béke lényege: XIV. Lajos feleségül vette IV. Fülöp lányát és örökösét azzal, hogy annak örökösödési jogáról való lemondás fejében félmillió arany jegyajándékot kap Franciaország. Harmincéves háború másik nyertese: Svédország. Jelentős területek a Balti-tenger térségében (Elő-Pomeránia). 1655-1660 között északkeleti háború. Ok: Krisztina svéd királynő lemondása után II. János Kázmér lengyel király trónigénye a svéd trónra.

II. A francia „könnyű” hegemónia (1648-1685) II. X. Károly Gusztáv svéd király lengyelországi betörése. Brandenburg, Dánia, Oroszország és a Habsburgok svédellenes szövetsége. X. Károly Gusztáv sikerei a dánok ellen. Olivai békekötés: Porosz Hercegség Brandenburgé, lengyelek lemondtak a svéd trón feletti igényükről, Svédország Livóniát és Észtországot tartotta meg. 1658. Rajnai Szövetség megkötése: Habsburgok hatalmi túlsúlya ellen a német egyházi választófejedelmségek részéről.

II. A francia „könnyű” hegemónia (1648-1685) III. 1663-1664. Osztrák-török háború: Érsekújvár török elfoglalása, de 1664-es szentgotthárdi török vereség. 1664. Vasvári béke: török gyámkodás elismerése Erdélyben, Magyarország megosztottsága, Érsekújvár és környéke a Török Birodalom részévé vált. Orosz-lengyel háború Nyugat-Ukrajna birtoklásáért. 1667. andruszovói béke: orosz határ a Dnyepperig húzódott, Kijev és Szmolenszk orosz fennhatóság alá került. 1672-1676 között Lengyelország elleni török beavatkozás: (lengyel vereség, Podólia elvesztése).

II. A francia „könnyű” hegemónia (1648-1685) IV. 1669. Kréta elfoglalása a törökök által. Devolúciós háború célja: a dél-németalföldi spanyol tartomány megszerzése. Aacheni béke: Franciaország megkapta Lille-t és néhány flandriai várost. 1672-1678 között XIV. Lajos háborúja Hollandia ellen. Nymwegeni béke: flandriai területek meghódítása Franche-Comté mellett, de egyesült németalföldi tartományokat nem szerezték meg a franciák.

II. A francia „könnyű” hegemónia (1648-1685) V. XIV. Lajos: újraegyesítő kamarák felállítása a megszerzett területek jog szerinti biztosítására. Casale és a Német-Római Birodalom területeinek, valamint Strasbourg és Luxemburg megszerzése. Frank és felső-rajnai városok frankfurti szövetsége XIV. Lajos területszerző politikája ellen. Regensburgi fegyverszünet: az osztrák császár + a Német-római Birodalom rendjei lemondtak a XIV. Lajos által elfoglalt területekről.

III. A török visszaszorulása és a „vitatott francia” hegemónia (1685-1715) I. 1683. Török hadjárat Bécs ellen, de oszmán vereség Kahlenberg mellett 1684. Szent Liga létrejötte. XI. Ince pápa, I. Lipót osztrák császár, Sobieski János lengyel király, Velence és Oroszország vezetésével. 1686. szeptember 2. Buda visszafoglalása. 1687. Nagyharsány: Lotharingiai Károly és II. Miksa Emánuel bajor herceg győzelme a törökök felett. 1688. Belgrád elfoglalása a császári csapatok által.

III. A török visszaszorulása és a „vitatott francia” hegemónia (1685-1715) II. 1686. Augsburgi liga létrejötte: I. Lipót osztrák császár, a spanyol és a svéd király + bajor választófejedelem szövetsége XIV. Lajos ellen. Pfalzi örökösödési háború 1688-1689 között: Anglia, Skócia, Hollandia, Spanyolország és Savoya szövetsége Franciaország ellen. 1692. Lo Hogue-fok: angol-holland flotta győzelme a francia haderő felett. 1697. Barcelona elfoglalása a franciák által. 1697. Rijswijki béke: Lotharingia elvesztése, de Barcelona és környéke a franciáké maradt.

III. A török visszaszorulása és a „vitatott francia” hegemónia (1685-1715) III. 1697. Zentai csata: Savoyai Jenő győzelme a török sereg felett. 1699. Karlócai béke: Magyarország, Erdély, Szlavónia és Horvátország felszabadulása török uralom alól. Temesköz továbbra is Török Birodalomhoz tartozott. Podóliát Lengyelország, Azovot Oroszország, Moreát, Peloponnészosz félszigetet, és a dalmáciai tengeri erődítményeket Velence kapta meg.

III. A török visszaszorulása és a „vitatott francia” hegemónia (1685-1715) IV. Spanyol örökösödési háború: II. Károly halála 1700-ban. XIV. Lajos célja: spanyol trón megszerzése DE: Habsburg Birodalom, Anglia, Hollandia és Poroszország szövetsége Franciaország ellen. Franciaország szövetségesei: kölni és bajor választófejedelem, Rákóczi szabadságharc. 1704. Höchstädt: Savoyai Jenő és Marlborough herceg győzelme a franciák felett.

III. A török visszaszorulása és a „vitatott francia” hegemónia (1685-1715) V.

III. A török visszaszorulása és a „vitatott francia” hegemónia (1685-1715) V. 1703. Károly főherceg benyomulása Spanyolországban. 1704. Gibraltár erődjének elfoglalása az angolok által. 1707. Almanza: francia-spanyol győzelem + 1710-ben Károly vezette császári seregek elfoglalták Madridot. Hatalmi viszonyok megváltozása: Angliában a háborúpárti whigek helyett toryk kerültek hatalomra. 1711. I. József császár halála.

III. A török visszaszorulása és a „vitatott francia” hegemónia (1685-1715) VI. 1713. utrechti béke: Franciaország angolokkal, hollandokkal, savoyaiakkal, portugálokkal és poroszokkal való megállapodása. 1714. rastatti béke: Habsburg-francia békekötés (kiegészítve az 1714-es badeni békével). V. Fülöp megtarthatta a spanyol trónt, de francia koronáról való lemondás. Hannoveri-ház trónöröklési jogának elismerése Nagy-Britanniában a franciák részéről. Területi rendelkezések.

IV. Az északi háború (1700-1721) I. 1696. I. Péter orosz cár megszerezte Azovot. Cél: Fekete-tengerre való kijutás biztosítása + Balti-tengeri és észtországi kikötők megszerzése. Svédellenes szövetség Oroszország, II. Erős Ágost lengyel király és Dánia részvételével. XII. Károly (1697-1718): lengyel támadás Livóniában, majd dán támadás Holsteinben. Békekötés IV. Frigyes dán király (1699-1730) és svédek között Lübeck melletti travendali kastélyban.

IV. Az északi háború (1700-1721) II.

IV. Az északi háború (1700-1721) III. I. Péter bevonulása Ingermanlandba, de Narva mellett orosz vereség XII. Károly svéd seregétől. 1701. XII. Károly győzelme II. Erős Ágost lengyel király felett. 1702. Varsó és Krakkó elfoglalása, Kliszów melletti lengyel vereség (1703: Toruń és Poznań eleste). 1704: svédpárti lengyel rendek döntése: Leszczyński Szaniszló gróf (1704-1709) az új uralkodó. I. Péter területszerzései: Ingermanlandon, Észtországban, Livóniában.

IV. Az északi háború (1700-1721) IV. 1705. Károly svéd király elfoglalta Lvovot. 1706. Poznań. Károly legyőzte Ágost seregeit (Szász választófejedelemség elfoglalása). Altranstädti béke: Ágost lemondott a lengyel trónról és az orosz szövetségről. 1707-1709: XII. Károly és I. Péter szembenállása. 1709. Poltava. Svéd vereség, Károly serege a Dnyeszter menti Benderbe menekült.

IV. Az északi háború (1700-1721) V. Svédellenes szövetség Ágost és I. Péter orosz cár között. Szász támadás nyugat, orosz támadás Lengyelország ellen ˃ Leszczyński Szaniszló lemondása. Török Birodalom hadiüzenete Oroszországnak. Prut folyó: Péter seregeit bekerítették a törökök, de kompromisszum a törökökkel. 1712-1713. Svéd fegyverletétel a szász-dán-orosz koalíció cspatai előtt.

IV. Az északi háború (1700-1721) VI. Orosz megszállás Finnországban. 1714. Károly ellentámadása Stralsundnál dánok ellen. Elő-Pomeránia és Usedom elfoglalása Porosz Királyság részéről + Bréma, Verden és Wismar elfoglalása a Hannoveri Választófejedelemség által. 1718. Károly sikertelen norvégiai hadjárata. 1719-1721 között békekötés: Svédország lemondott valamennyi anyaországon kívüli területéről, Finnország kiürítése orosz cár részéről.

V. Felhasznált irodalom Salamon Konrád: Világtörténet, Akadémiai Kiadó, 2006, pp. 656-665. Térképjegyzék: Történelem Klub. In: http://www.tortenelemklub.com/ujkor/kora-ujkor-1500-1700/327-az-ujkor-kezdete-a-xvi-xvii-szazad-toertenete; http://tortenelemklub.com/magyar-toertenelem/18-szazad-19-szazad-eleje/49-a-rakoczi-szabadsagharc-tanulmany; http://tortenelemklub.com/ujkor/a-18-szazad/111-az-eszaki-haboru

Köszönöm a figyelmet!