Az Oszmán Török Birodalom kialakulása és terjeszkedése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
A Huawei Technologies Hungary Kft. a Huawei globális vállalati stratégiájában Készítette: Molnár Péter ZSKF NGG végzős mester szakos hallgató március.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Válság és föllendülés Nyugaton.  Római Birodalom utolsó százada  árutermelés   piac beszűkül  colonus-rendszer térhódítása  Városok szerepe  
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Szövetségi rendszerek Európa az első világháború előtt
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Hétköznapi élet a XI-XIII. században.  A lovagi életmód  A 11. sz. alakul ki,   volt erős központi hatalom Európában  Arisztokrácia feladata volt.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A nemzeti eszme Magyarországon. Ma mit értünk nemzeten? Szélsőségek: agresszív nacionalizmus elveszett a magyar nemzeti identitás.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A VILLÁMHÁBORÚK IDŐSZAKA
A három részre szakadt Magyarország
A nemzetközi üzleti élet etikája
A középkori egyház Tk. 22..
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Hogyan közelíthető meg Kelenföld kocsiszín vágányhálózata a Bartók Béla úti villamosvonalról? A Kelenföld kocsiszín előtti kezelővágányra a Móricz Zsigmond.
(Dávid és Salamon uralkodása)
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Az egységes olasz és német állam létrejötte
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Válság és virágzás Nyugat-Európában
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Öröklési szerződés és Köteles rész
A felvilágosult zsarnok – II. József
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
A náci birodalom előretörése
IDEGEN HATALMAK ÁRNYÉKÁBAN
A SPANYOL VILÁGBIRODALOM ÉS NÉMETALFÖLD
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
Hannibal Barkasz Kr.e. 247-Kr.e.183
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
Az erősödő náci állam vonzásában
AMERIKA ŐSLAKÓI: AZ INDIÁNOK
AZ ÓKORI KELETI TÍPUSÚ ÁLLAMOK
1993-as közoktatási törvény
A Nyugat-Balkán az EU és Oroszország között
A várak urai.
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Új pályainformációs eszközök - filmek
Helyzetleírás az állat-egészségügyi ellátórendszerben
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Európai háborúból világháború
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Európa munkaerő igénye
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Binomiális fák elmélete
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
Válság és föllendülés Nyugaton
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása
Orsós szabolcs Zalaapáti
Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Az Oszmán Török Birodalom kialakulása és terjeszkedése

1. Az oszmán törökök és a terjeszkedés A későbbi birodalom törzsterülete: Kis-Ázsia A XI-XII. századtól a szeldzsuk törökök területe (ellenük indultak a keresztes hadjáratok) Területükre folyamatosan települnek be egyéb török törzsek (iszlám vallásúak, nomád életmód) A keresztény államok (elsősorban Bizánc) elleni harcokban használják őket

A XIII. századra a szeldzsuk uralom meggyengül A széthulló területeket egy török vezér egyesíti: Oszmán (1299-1326) a vezér neve lett az egyesített nép neve is: oszmán törökök Oszmán utódait nevezik szultánoknak

Gyors terjeszkedés: a XIV. sz Gyors terjeszkedés: a XIV. sz. közepére meghódítják Kis-Ázsia egészét 1354 – Gallipolinál átkelnek Európába balkáni terjeszkedés kezdete könnyű célpontok: egymással is ellenséges, gyenge balkáni államok (Szerbia, Bulgária)

I.Murad szultán (1359-1389): megkétszerezi a török területeket elfoglalja Drinápolyt (a török birodalom első európai fővárosa lett) 1389. – első rigómezei csata a szerb állam megsemmisítő veresége Szerbia gyakorlatilag kettészakad: déli része török uralom alá kerül északi része egy ideig magyar hűbéres lesz

A formálódó birodalomnak két fő része alakul ki: ázsiai rész (törzsterület) – Anatólia európai rész - Rumélia

Innentől állandósul a magyar határok fenyegetettsége 1396 Innentől állandósul a magyar határok fenyegetettsége 1396. – nemzetközi összefogás a törökök ellen Luxemburgi Zsigmond, nikápolyi csata katasztrofális vereséggel zárul (I. Bajazid szultán győzelme)

1402 – ankarai csata I. Bajazid vereséget szenved Timur Lenktől (keletről érkező mongol hódító) a vereség visszaveti a terjeszkedést trónharcok, leszakadó területek kb. 30 évig nincs újabb török hadjárat Ez Zsigmond szerencséje is egyben: ezalatt kezdődik el a végvárvonal építése

2. A török birodalom berendezkedése a.) államszervezet: Erős központosítás jellemzi A birodalom korlátlan hatalmú ura a szultán Minden meghódított terület ura, az iszlám világ legfőbb vallási vezetőjének tekinti magát (kalifa)

Van ugyan tanácsadó testülete (díván), de nem köteles tanácskozni velük Hatalma tehát despotikus Hivatalnokait, tisztjeit maga választja ki, bármikor le is cserélheti őket Javadalmazásukat a szultáni birtokokból oldja meg (földbirtok) de bármikor visszaveheti, nem örökíthető

Ez a magyarázata a törökök hadi sikereinek is egyben: van motiváció, amiért hódítsanak minél jobb és hűségesebb harcosok lesznek, annál biztosabb a megélhetésük minél több földet szereznek, annál többet adhat nekik a szultán Ez a török hódítások legfőbb mozgatórugója (társadalmi érdek) Ezt csak kiegészíti a vallási indíttatás (dzsihad eszméje)

Az államirányítás fontos tagja a nagyvezír a szultán helyettese, a hadsereg főparancsnoka hivatalát nevezik a török Portának is Egyéb tisztviselők: defterdár – az adószedés felelőse, szultáni birtokok kezelője kádi – bíró, jogi ügyek felelőse mufti – iszlám egyházi jogtudós

b.) közigazgatás: a törökök első európai fővárosa Drinápoly volt 1453-ban elfoglalják Konstantinápolyt (Bizánc) A szultán ide helyezi át palotáját és székhelyét (szeráj) Isztambul néven ez lesz a birodalom új fővárosa

Magát a birodalmat tartományokra osztották: vilajetek a nagyobb közigazgatási egységek ezeken belül vannak szandzsákok (kerületek) A vilajet élén a beglerbég (vagy pasa) áll, a szandzsák élén a szandzsákbég (vagy bég).

c.) hadsereg: A korabeli Európa legnagyobb hadserege Reguláris és irreguláris erőkből áll (reguláris – képzett, „hivatásos” haderő irreguláris – alkalmilag szervezett, nem állandó) Csak a reguláris erők száma kb. 80 ezer fő volt A hadsereg két fő pillére: szpáhik: könnyűlovas katonák, szolgálatukért földbirtokot kapnak (timár vagy ziámet birtok) A birtok katonai teljesít- ményüktől, hűségüktől függ, nem lesz a tulajdonuk

janicsárok: gyalogos katonai szolgálatot teljesítő zsoldosok Utánpótlásukat a devsirme (véradó v. gyermekadó) jelentette Családjuktól elszakított, iszlám hitűvé nevelt keresztény gyerekekből szervezik A szultán iránti feltétlen hűség jellemzi, a török sereg legjobban képzett része. topcsik: tüzérek a XIV. század végétől alakul ki flotta

Szpáhi Janicsár

d.) adórendszer és földbirtokok: A hatalmas haderő és hivatalnokréteg ellátását a föld és adók fedezték Adók: haradzs (harács) – nem mohamedán hitűek kötelező adója (fejadó) a nem mohamedán hitűeket nevezték rájáknak (rája – „nyáj”) A rájákat a birtokkal együtt adományozták, minden korábbi szolgáltatással is tartoztak a birtok urának (pl. terményjáradék)

javadalombirtokok: szolgálati birtokok, mint pl. a timár, ziámet Jellemzője: rablógazdálkodás Mivel nem örökíthető, bármikor visszavehető, tulajdonosai igyekeznek minél több hasznot húzni rövid idő alatt belőle Birtoktípusok: hász-birtok: a legjövedelmezőbb birtokok (a legtöbb adót szolgáltatók) a szultán saját kezelésű birtokai stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodás jellemzi