Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hannibal Barkasz Kr.e. 247-Kr.e.183

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hannibal Barkasz Kr.e. 247-Kr.e.183"— Előadás másolata:

1 Hannibal Barkasz Kr.e. 247-Kr.e.183
Politikus, hadvezér Leginkább a II. pun háború során véghez vitt haditetteiről ismert. Minden idők egyik legnagyobb hadvezére, akit a korabeli rómaiak engesztelhetetlenül gyűlöltek. Kr.e. 221-ben került a hadsereg élére.

2 Hannibal útja Itáliába
Szárazföldön, a Pireneusokon, majd az Alpokon át közelítette meg Itáliát. Hadseregében karthágói harcosok, numidiai lovasok, baleári parittyások, gall és ibér zsoldosok, elefántok harcoltak. Sokan megfagytak vagy szakadékba zuhantak. Mire Hannibal hadserege végre átkelt a hegyláncokon, 37 harci elefántjából mindössze kettő maradt életben.

3

4

5 Ticinus folyó melletti csata
Hannibal képzett lovassága révén győzelmet aratott a rómaiak felett. A nemrég leigázott gall népek, de még Scipio gall katonái is sorra átálltak Hannibalhoz, így serege hamarosan visszanyerte eredeti létszámát.

6 Trebiai csata A karthágóiaknak a hideg időjárás, és a római csapatok rossz ellátottsága kedvezett.

7 Trasimenusi csata Hannibal új haditerve az volt, hogy átkel az Appennineken, és betör Etruriába. Kr.e.217 tavaszán meg is valósította elképzelését, Az Arnus-i mocsaras területeken kelt át Ismét sok ember és állat pusztult el, köztük az utolsó harci elefántjuk is. Hannibalnak sikerült csapdát állítania a rómaiaknak.

8 A trasimenusi csata után
Fabius diktátor hat újabb légióval indult Hannibal ellen. Fabius folyamatosan ellenőrzése alatt tartotta, sőt korlátozta Hannibal csapatainak mozgását.

9 A cannaei csata Kr.e. 216. augusztus 2
harmadik fázis: Hosszú időt vett igénybe a római phalanx felőrlése. A római vereségért elsősorban a nehezen manőverező nehézgyalogság taktikája (phalanx) és a lovasság gyenge teljesítménye okolható. Gigászi hadsereget állítottak fel a rómaiak. első fázis: római és szövetséges lovasság csapott össze a karthagói és numidiai lovassággal -Hannibal győzött. második fázisban: A rómaiak egyetlen hatalmas tömbben (phalanx) támadtak a karthágóiakra. Hannibal egységeit félhold alakban rendezte el. A szárnyakon lévő pun nehézgyalogság kevés mozgással átkarolta a rómaiakat.

10 Az itáliai hadjárat vége Kr.e.204.
Hannibal kezére került egész Dél-Itália, Az itáliai lakosság egyharmada elpártolt Rómától, és átállt Hannibal oldalára A karthágóiakhoz átállt városok nem voltak hajlandóak katonákkal támogatni Hannibalt. Hannibal öccse erősítést akart vinni, de seregét szétverték. Scipio visszatért Rómába, majd megkezdte a háborút Karthágó ellen. Hannibal kénytelen volt visszatérni szülővárosába, hogy megvédje azt.

11 A második pun háború vége
Hannibal előbb személyesen találkozott Scipioval, hogy a békéről tárgyaljanak. Karthágó elveszítette volna tengeren túli hódításait. Numidiának függetlenséget kellett volna adnia. Elveszítette volna flottája nagy részét. Hadisarcot kellett volna fizetnie.

12 A második pun háború után
Hannibál a bithyniai udvarba menekült, itt számos kisebb csatát nyert a környező népek ellen. A rómaiak kiadatását követelték, de nem várta meg, hogy a kezükbe kerüljön, és öngyilkos lett, megmérgezte magát.

13 Hannibal jelentősége Hannibal által alkalmazott harcászati technikákat mind a mai napig tanítják. A cannaei csata iskolapéldája a bekerítésnek és a teljes megsemmisítésnek, alapjául szolgált több modern kori hadművelet megtervezésének, még az Öbölháborúban is. Életét többször dolgozták fel színpadon, operában is. 2008-ban film készült az életéről, Vin Diesellel a főszerepben.

14


Letölteni ppt "Hannibal Barkasz Kr.e. 247-Kr.e.183"

Hasonló előadás


Google Hirdetések