Nemi Betegségek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Boda Ferencné Iskolavédőnő Dévaványa
Advertisements

A betegségek globális súlya
HIV Human Immundeficienci Virus Emberi immunhiányt okozó vírus
AIDS.
HEPATITIS, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ A DROGHASZNÁLÓK KÖRÉBEN
Gégegyulladás - Laryngitis
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
Bélférgek ;).
Segédanyag pedagógusok számára a NEMI FERTŐZÉSEK,- BETEGSÉGEK témakörével kapcsolatos órák megtartásához (7-12. évfolyamok számára)
AIDS.
AZ ÉLETMINŐSÉG ALAKÍTÁS ELMÉLETE ÉS MÓDSZERTANA óra
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
AIDS Acquired Immune Deficiency Syndrome
Készítette:Bíró Levente 8/a
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
Nemibetegségek és fogamzásgátlás
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
VÉRBETEGSÉGEK.
A védekezés.
Mik azok a mikrobák?.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Nemi úton terjedő betegségek
AIDS Világnap: december 01..
Bőrfertőzések Tóth Dorina.
Bőrbetegségek Lőrincz Nikoletta 10.b.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Bőrfertőzések Zsadony Dorina.
Immunrendszer Betegségei.
Az agyhártyagyulladás a porckorongsérv és az idegbecsípődés
Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete
Húgyúti fertőzések jelentősége
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
szexuális úton történő átvitel
Ártalmas mikrobák Fertőzést okozó mikrobák Válaszok mikroba betegség
Hogyan terjed a fertőzés?
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
TUBERCULOSIS - TBC A betegség jellemzően a tüdőben kezdődik, de az egész szervezetre kiterjedhet.
Hitek és tévhitek az influenzáról
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
Korunk „pestise”: HIV/AIDS
Védőoltás veleszületett immundefektus esetén
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Szexualitás és biztonság
Vírusok.
Légzőszervrendszer betegségei
Bakteriális fertőzések
Bakteriális megbetegedések
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Nemi betegségek - STB Bevezető Szifilisz Klamídia Tripper Herpesz AIDS
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
Néhány dolog… a biztonság kedvéért
A nemi betegségek napjainkban
Nemi betegségek.
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
Vírusok.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Nemi betegségek.
Nemi betegségek.
Előadás másolata:

Nemi Betegségek

Tartalomjegyzék Bevezető Szifilisz Klamídia Tripper Herpesz AIDS Hepatitisz HPV

Bevezető Napjainkban az orvostudomány több mint húsz olyan betegséget ismer, mely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősködők közvetítésével. Becslések szerint ma a világon évente 330 millió ember kap el valamilyen nemi betegséget. Első sorban közösülés útján terjednek, amikor a fertőzött ondó vagy hüvelyváladék közvetlen érintkezésbe kerül a nyálkahártyával. A herpesz, csókolózás vagy petting során is elkapható. A fertőzött anya is átadhatja magzatának, illetve az újszülöttnek ezeket a betegségeket. Indirekt fertőződés - például közös törölköző, illatszerek és hasonlók használata révén - egyes kórokozók esetében lehetséges, azonban igen ritkán fordul elő, cseppfertőzés útján pedig a betegségek nem terjednek. A mindennapi társadalmi érintkezés során a nemi betegségekkel való megfertőződés a szokásos higiéniai szabályok betartása mellett kizárt.

A 10 leggyakoribb nemi betegség jelei és tünetei (Szifilisz) Kis spirál alakú baktériumok A baktériumok belépnek a véráramba és a létfontosságú szervekhez a szifilisz nyílt sebeket okoz, így megkönnyíti a HIV és más nemi úton terjedő betegségek kialakulását. Kb. 6 hét után az ellenanyag a vérben kimutatható – fertőz! 3 év után (nem megfelelő – önkezelés esetén) súlyos idegrendszeri, ér- és szívrendellenességek – halálos lehet!!!

Hogyan lehet elkapni: Szexuális közösülés útján Hogyan lehet elkapni: Szexuális közösülés útján. Például a száj vagy nemi szervek környékén levő sebekkel átadhatók a baktériumok a szexuális partner felé. Fertőzött anya a méhlepényen át fertőzhet Tünetek: 10-90 nappal a fertőzés után, piros, kemény fájdalmas sebek jelentkeznek, Azonnal orvoshoz kell fordulni. Kezeléssel 2-6 héten belül eltűnnek a sebek, de ha nem kezelik a test többi részeire is tovább terjed és végzetes lehet!!! Gyógyszere nagy adagban penicillin Megelőzés!!!!

Klamídia Bakteriális fertőzés a húgyutakban és nemi szerveken. A férfiaknál húgycsőgyulladáshoz, a nőknél kismedencei gyulladáshoz vezet Hogyan lehet elkapni: Intim szexuális érintkezés utján, testnedvekkel is terjed vagy a kézről a szemre is át lehet adni. A nők közel 75%-a, a férfiak pedig 25%-a nem mutat tüneteket. A rendszeres szexuális életet élők érdemes átessenek rendszeres orvosi vizsgálatokon. Tünetek: A férfiaknál: fájdalmas vizelés, a pénisz fehér folyása, herefájdalom.  A nőknél: viszketés, égő érzés a nemi szerveknél, zöldes hüvelyi folyás, tompa kismedencei fájdalom.  Terméketlenséget/sterilitást okozhat, ha nem kezelik. Ha átadódik a csecsemőnek, a szülési folyamattal szemfertőzések és tüdőgyulladás léphet fel.

Tripper (gonorrhea, kankó) A  baktérium által okozott fertőzés, sötét, meleg, nedves helyeken terjed. Hogyan lehet elkapni: Szexuális együttlét útján, vagy a nemi szervek érintésével. Tünetek :2-9 napig tünetmentes, majd gyakori égő, fájdalmas, zavaros vizelés, a pénisz vagy hüvely sárgás folyása jelentkezik. A férfiak pénisze kivörösödhet és fájdalmas lehet.  Egyéb tünetek: Torokfájás, nyirokcsomó-duzzanat, váladékos végbélnyílás vagy húgycső. Néha tünetmentes. Kezeletlenül a nőknél kismedencei gyulladást okoz, a férfiaknál krónikus fájdalmas prosztata-fertőzést és ejakulációt. Mindkét nemnél vakságot vagy szemfertőzést okozhat. A terhes nők megfertőzhetik a magzatot!

Herpesz Fájdalmas, hólyagos sebek a szexuális közösülés pontján: hímvesszőn, hüvelyen, néha a száj környékén. Hogyan lehet elkapni: Igen ragályos, nyitott sebek útján terjed. A sebek kialakulása előtt és begyógyulása után is terjedhet. Nemcsak szexuális úton, egyszerű érintéssel is terjed. Tünetek: Az érintkezés után 2-10 napon belül fájdalmas hólyagok jelenhetnek meg az érintkezési felületen. Duzzadt nyirokcsomók, izomfájdalom, láz, fejfájás, fájdalmas sebek/hólyagok. Korai kezeléssel hamar elmulasztható.

AIDS (immunhiányos szindróma) A HIV vírus elpusztítja a szervezet immunrendszerét, így minden betegség életveszélyessé válik. Lappangási idő 1-10 év. Nem létezik jelenleg védőoltás az AIDS ellen. A legveszélyeztetebbek azok, aki gyakran változtatják szexuális partnereiket, a homoszexuálisok, kábítószer-használók. Hogyan lehet elkapni: Védekezés nélküli genitális...stb szex útján. Vér, sperma, hüvelyi folyadék útján terjed. A fertőzött nők továbbíthatják babájuknak. Normál érintéssel nem terjed. Tünetek: Sok esetben nincsenek korai tünetei. A pozitív antitesttel rendelkező személy nem érzi magát betegnek. A korai jelek: duzzadt nyirokcsomó, éjszakai izzadás, láz, hasmenés, fogyás, fáradtság, szájpenész és övsömör. A legveszélyesebb betegség!!!

Hepatitisz A hepatitisznek három fő típusa létezik (A, B, C), vírustól függően. B és C típusú hepatitisz a legveszélyesebb, általában nem halálos, bár nő az esélye a májrák kialakulásának. Az A és B típus víz és élelmiszer útján terjed. A B és C típus többnyire testnedvekkel terjed. Hogyan lehet elkapni: B és C típus: Szájon, nemi szerveken át, szexuális érintkezés útján, tetoválás, piercing, kábítószer-használat. A-típus: (orális, genitális..stb) szex útján, fertőzött élelmiszer vagy víz. Tünetek: A tünetek egy hónappal a fertőzés után jelennek meg: izomfájdalmak, láz, fáradtság, étvágytalanság, fejfájás, szédülés. Egyéb esetekben: sötét vizelet, világos széklet, sárga szemek és bőr, érzékeny máj, influenza tünetei. 

Genitális szemölcsök (HPV) Vírusos fertőzés (HPV), mely szemölcsök megjelenéséhez vezet a péniszen, szeméremtesten, hüvelyen, méhnyakon, végbélnyíláson vagy torokban. Gyorsan növekszik, tinédzserek körében elterjedtebb. Hogyan lehet elkapni: Anális vagy vaginális szex útján, szájon át. A szemölcsök megjelenhetnek néhány héttel vagy hónappal a fertőzés után. Tünetek: Tünetmentes is lehet az elején, majd 1-3 hónap után megjelennek a szemölcsök, amelyek gyorsan terjednek. A nők számára különösen veszélyes a HPV, ugyanis méhnyakrákhoz vezethet.