A megújuló országos bírósági könyvtári rendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Advertisements

MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
A sport és határterületei szakirodalmának keresése könyvtári katalógusokban Pándi Dóra TE könyvtáros.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
A hivatalos statisztika információ-megosztási felülete a KSH honlapján 1 Freid Mónika OST-ülés,
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Pályázati lehetőségek Nagy Réka Közművelődési és kulturális intézmények pályázati lehetőségei.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Előkészületek az on-line referensz útján történő orvos-biológiai és egészségügyi információszolgáltatásra.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Munkáltatói intézkedések közlésének Kttv. szerinti szabályozása
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Gyűjtőköri szabályzat
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
HUNTÉKA Integrált Könyvtári (Közgyűjteményi) Rendszer
Könyvtár-automatizálás, elektronikus könyvtár a
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
A Digitális szakadék csökkentése (GINOP-6. 1
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
MTMT szervezeti hierarchia kialakítása a Széchenyi István Egyetemen
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
TÁMOP az OSZK-ban Tudásdepo-Expressz” — A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” workshop
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Célegyenesben vagy a rajtvonalnál?
A MATARKA és az EPA közötti együttműködés
Baranya Megyei Önkormányzat
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

A megújuló országos bírósági könyvtári rendszer az ítélkező munka támogatásában GERENCSÉR JUDIT a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára vezetője Kovácsné Garamszegi Marianna a Fővárosi Törvényszék vezető könyvtárosa Dr. Sándor Viktória a Győri Törvényszék Csizmadia Andor Jogi Szakkönyvtára vezetője Networkshop – Szeged, 2017. április 20.

az Országos Bírósági Könyvtári Rendszer megszületése

Országos BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRI RENDSZER 2006-ot megelőzően országos szinten földrajzilag elkülönülten működtek a bírósági könyvtárak. 2006-tól a tervezett könyvtárfejlesztés célja az volt, hogy az ítélkezési munkát segítő, egymással együttműködni képes könyvtári hálózatot épüljön ki. A bírósági könyvtárak különböző szintű adatfeldolgozási technikákat alkalmaztak. Ezek elektronikus eszközökkel való összekapcsolását célozza meg a Corvina Bírósági Integrált Könyvtári Rendszer (IKR) kialakítása.

Országos BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRI RENDSZER Kiépült egy üzemszerűen működő könyvtári-információs rendszer, amely az információk rendszerezésével és a köztük lévő összefüggések feltárásával „tudásbázissá szervezésével”, korszerű könyvtári- információs szolgáltatások nyújtásával elsődleges tájékozódási pontként a hatékony igazságszolgáltatás egyik alapvető eszközévé vált. Ez a hálózati rendszer teszi lehetővé, hogy a felhasználók egy egységes könyvtári-információs rendszer segítségével megtalálják a keresett dokumentumokat, információkat és szolgáltatásokat.

Országos Bírósági Katalógus http://mia.birosag.hu/ 350 ezer dokumentum – a feldolgozottság javítása napi feladat és a legfontosabb célkitűzés most http://corvina.birosag.hu:8080/WebPac/CorvinaWeb

Egységes országos bírósági integrált könyvtári rendszer - elért eredmények (2006 – 2015) Országos Bírósági Integrált Könyvtári Rendszer kialakítása (IKR, jogi tezaurusz) stb. Infrastruktúrafejlesztés egységes könyvtári és infokommunikációs eszközpark kialakítása minden bírósági intézményben (munkaállomások, nyomtató, szkenner) Humánerőforrás fejlesztés képzési/oktatási programok a képesítési szint emelésére távoktatási képzési programok – könyvtár szakmai és információ technológiai ismeretek Bírósági könyvtárak módszertani központja kedvezményes és térítésmentes dokumentum-beszerzési program szakmai iránymutatás OITH/OBH jogi szakkönyvtára és szolgáltatásainak kialakítása és működtetése Szakmai együttműködési programok kialakítása hazai és külföldi partnerintézményekkel (könyvtárak, kiadók, képzőintézmények stb.) Részvételi kezdeményezés elindítása országos kezdeményezésekben – ODR, MATARKA, MTMT

10 éves az Országos Bírósági Integrált Könyvtári Rendszer – 2016 10 éves az Országos Bírósági Integrált Könyvtári Rendszer – 2016. június 7.

2016 Kihívások és feladatok az Országos Bírósági Integrált Könyvtári Rendszer előtt

Kihívások és feladatok az Országos Bírósági Integrált Könyvtári Rendszer előtt Számos olyan terület van, amelyek kihívást jelentenek mind a bírósági intézmények, mind a bírósági könyvtárak számára. Ezekkel nagyon komolyan foglalkozni kell és ezekre meg kell találni a megfelelő válaszokat. A jelenlegi stratégiai fejlesztés ezen kérdésekkel igyekszik hatékonyan foglalkozni.

A Stratégiai fejlesztés oka és célja Annak érdekében, hogy az egységes országos bírósági könyvtári rendszer a kor kihívásainak meg tudjon felelni, egy új fejlesztési stratégia kidolgozását kérte Dr. Handó Tünde Elnök Asszony a Kúriától 2015 őszén. Elnök Asszony a bírósági könyvtárak működésének újrafogalmazását tartotta szükségesnek stratégiai alapelvek mentén.

A Stratégiai fejlesztés oka és célja A fejlesztés révén érzékelhető fejlesztést kívánunk elérni az egységes bírósági könyvtári rendszer működésében, fejlesztésében, az információellátásban és a könyvtári-információs szolgáltatásokban. Reményeink szerint még hatékonyabban tudják a bírósági könyvtárak és könyvtárosok a bírák és az igazságszolgáltatásban dolgozók igényeit teljesíteni, olyan minőségi szolgáltatást nyújtani, amely megfelel a nemzetközi és a hazai szakmai elvárásoknak.

A Stratégiai fejlesztés mérföldkövei 2016 elejétől indult el a stratégiai fejlesztés megvalósítása. A stratégiai fejlesztési munkában jelenleg az OBH Magyar Igazságügyi Akadémia, Kúria, a Fővárosi Törvényszék és a Győri Törvényszék vezető könyvtárosai vesznek részt.

Az Országos Bírósági Könyvtári Rendszer stratégiai fejlesztése OBH és Kúria közötti együttműködési megállapodás Országos Bírósági Könyvtári Szakértői Koordinátori Hálózat

Együttműködési megállapodás aláírása Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke az együttműködési megállapodást 2016. október 3- án írták alá a Kúrián az országos bírósági integrált könyvtári rendszer fejlesztése céljából.

Szabályzat Jelenleg zajlik az Országos Bírósági Hivatal elnökének az Országos Bírósági Könyvtári Rendszer működtetéséről, fejlesztéséről és az országos bírósági könyvtári szakértői koordinátori hálózatról szóló szabályzat előkészítése.

stratégiai fejlesztés főbb elemei

A Stratégiai fejlesztés alapdokumentumai Stratégiai fejlesztési koncepció Intézkedési terv – Munkaterv Havi előrehaladási jelentések Éves szakmai beszámoló Sajtóanyagok

A Stratégiai fejlesztés főbb területei MŰKÖDÉSFEJLESZTÉS SZOLGÁLTATÁSFEJLESZTÉS GYŰJTEMÉNYFEJLESZTÉS HUMÁNERŐFORRÁS FEJLESZTÉS MÓDSZERTANI RENDSZERFEJLESZTÉS SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉS FEJLESZTÉS

A Stratégiai fejlesztés főbb területei és eredményei A báziskönyvtárak egységes jogi/működési környezetének kialakítása A bírósági könyvtárak szervezeti és működési szabályzat mintájának és mellékleteinek elkészítése ajánlás formájában OSAP statisztika – bírósági könyvtári módszertani ajánlás Költségvetési nyomvonalterv - bírósági könyvtári módszertani ajánlás Muzeális dokumentumok, feldolgozásuk, nyilvántartásuk a bírósági könyvtárakban - javaslattétel az országos egységes nyilvántartási mechanizmusra MŰKÖDÉSFEJLESZTÉS

A Stratégiai fejlesztés főbb területei és eredményei Gyűjtemény- fejlesztés Közös kedvezményes bírósági dokumentum- beszerzés – könyvek, folyóiratok Megújult bírósági könyvtári szakirodalmi ajánló

Megújuló bírósági könyvtári szakirodalmi ajánló JOGI IDŐSZAKI KIADVÁNYOK MAGYAR NYELVEN A BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRAKBAN JOGI IDŐSZAKI KIADVÁNYOK IDEGEN NYELVEN A BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRAKBAN KÖNYVEK MAGYAR NYELVEN A BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRAKBAN KÖNYVEK IDEGEN NYELVEN A BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRAKBAN KIADVÁNYAJÁNLÓ JOGI FORRÁSOK HAZAI ÉS NEMZETKÖZI KITEKINTÉSBEN SZÍNES HÍREK A JOGI KÖNYVTÁRAK ÉS INFORMÁCIÓK VILÁGÁBÓL AKTUÁLIS HÍREK ÉS EREDMÉNYEK Hivatalos indulás – 2017. január

A stratégiai fejlesztés főbb területei CORVINA IKR CORVINA üzemeltetési támogatási szerződés megkötése Új informatikai működési környezet kialakítása és verzióváltás Feldolgozottság további növelése A feldolgozási szerepkörök és jogosultságok és munkamódszer újragondolása A feldolgozás ellenőrzési mechanizmusának kialakítása és elindítása Modulfelelősi szakmai hálózat kialakítása SZOLGÁLTATÁS- FEJLESZTÉS

A stratégiai fejlesztés főbb területei SZOLGÁLTATÁS- FEJLESZTÉS a Corvina IKR moduljainak (pl. kölcsönzés, időszaki kiadványok kezelése stb.) bevezetésének további támogatása és segítése minden bírósági könyvtárban Helpdesk stb.

A stratégiai fejlesztés főbb területei Megújuló tartalomszolgáltatás Online bírósági tartalomszolgáltatás – hazai és külföldi adatbázisokhoz való hozzáférés biztosítása Bírósági könyvtári marketing kiadványok elkészítése – Bírósági Könyvtári Minerva SZOLGÁLTATÁS- FEJLESZTÉS

online bírósági tartalomszolgáltatás – hazai és külföldi adatbázisokhoz való hozzáférés Indulás: 2017. április

Bírósági Könyvtári Minerva

A stratégiai fejlesztés főbb területei HUMÁNERŐ- FORRÁS FEJLESZTÉS A bírósági könyvtárosok képzése, továbbképzése Képzési anyagok, munkafolyamat leírások összeállítása

A Stratégiai fejlesztés főbb területei és eredményei Módszertani rendszerfejlesztés Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felületének kialakítása a központi intraneten (kpintra.birosag.hu) keresztül WEB 2.0 a bírósági könyvtárakban Gyors, hatékony, költségtakarékos, bírósági könyvtári együttműködésen alapuló tartalomszolgáltatások

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intranet Tervezett indulás – 2017. tavasz

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intranet Hírek, események Könyvtári Minerva Módszertani kapcsolat Könyvtári katalógus Folyóirat lelőhely kereső Tartalomjegyzék szolgáltatás Szakirodalmi ajánló Kiadványajánló A jogtudományi szaktájékoztatás online forrásai A jogi szaktájékoztatás információs intézménye Irodalomkutatások Ritkaságok és kincsek a bírósági könyvtárakban

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Központi folyóirat tartalomjegyzék szolgáltatás Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intranet Központi folyóirat tartalomjegyzék szolgáltatás A bírósági könyvtári rendszerben elérhető időszaki kiadványok tartalomjegyzékének elérhetővé tétele a központi intraneten keresztül – együttműködésben az OBH Informatikai Főosztályával Tervezett indulás – 2017. tavasz

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

Bírósági könyvtárak közös tartalomszolgáltató felülete – központi bírósági intraneten keresztül

A stratégiai fejlesztés főbb területei Bírósági Könyvtári Döntvénytár A könyvtárosok számára létrehozott levelezőlisták rendszerszintű működtetése. MÓDSZERTANI RENDSZER- FEJLESZTÉS

A stratégiai fejlesztés főbb területei Szervezeti tagság hazai és külföldi jogi szakmai szervezetekben Részvétel hazai és külföldi könyvtárszakmai konferenciákon és hazai és külföldi tanulmányutakon Részvétel országos könyvtárszakmai kezdeményezésekben (pl. MATARKA, ODR, MTMT) Bírák tudományos kutatásának, publikációs tevékenységének támogatása – pl. MTMT Bírósági Intézményi Tudástár kialakítása SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉS- FEJLESZTÉS

Az ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI INTEGRÁLT KÖNYVTÁRI RENDSZER JELENE ÉS JÖVŐJE A hatékony igazságszolgáltatás egyik alapvető feltétele egy üzemszerűen működő könyvtári rendszer; illetve hatékony, felhasználó-orientált könyvtári szolgáltatások megléte és nyújtása – a bírósági könyvtáraknak, könyvtárosoknak és a stratégiai fejlesztésnek ez a legfontosabb célja.

a bírósági könyvtárakban! Köszönjük szépen megtisztelő figyelmüket és várjuk Önöket sok szeretettel online/személyesen a bírósági könyvtárakban!