Előadó: Szalamanov Zsuzsa

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Egy innováció nyomában
Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A nők helyzete a Mezőtúri kistérségben (2006)
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az élelmiszer-vásárlást befolyásoló tényezők az EU országaiban Gáti Annamária Tárki - Tudok.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
GfK Hungária-Szonda Ipsos Internet Audience Research IV. negyedév időszakban végzett felmérés alapján készült A Magyar Online (Hajdú Online – Szabolcs.
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Mire jók a szűrővizsgálatok?
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Bánhidi M. (2007): Bevezetés a tudományos kutatásba NYME AK, Győr KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK.
Vándorló diplomások, diplomáért vándorlók Frissdiplomások kötetbemutató Budapest, március 7. Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások.
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A betegellátás keretei és rendszere
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
TÖBBCÉLÚ KÖZÖSSÉGI TEREK FEJLESZTÉSE AZ IKSZT-KUTATÁS ELSŐ EREDMÉNYEI II. SZAKMAI MŰHELY KŐVÁGÓSZŐLŐS, 2015 MÁJUS 21.
Egészségesek a roma nők?
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
HAJLÉKTALAN EMBEREK PSZICHOAKTÍV SZEREHASZNÁLATA
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Idősek az idősekért Győrben
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
AGYHALÁLRÓL, SZERVADOMÁNYOZÁSRÓL ÉS SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Szalamanov Zsuzsa az alapítvány kuratóriumának elnöke
HAJLÉKTALANSÁG ÉS DROGHASZNÁLAT
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Digitális témahét.
AGYHALÁLRÓL, SZERVADOMÁNYOZÁSRÓL ÉS SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti Drogmegelőzési Intézet
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
MAGYAR CF REGISZTER 2016 Marsal Géza Hornyák-Kovács Attila.
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Közvélemény- és piackutatási igazgató
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
AGYHALÁLRÓL, SZERVADOMÁNYOZÁSRÓL ÉS SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
Előadás másolata:

Előadó: Szalamanov Zsuzsa SZERVÁTÜLTETETTEK UTÓGONDOZÁSA különös tekintettel a SZŰRŐVIZSGÁLATOKRA Előadó: Szalamanov Zsuzsa 2010. május 10. Gerébpusztai Transzplantációs Találkozó

A kutatás céljai Felmérést végeztünk az alábbiakról: A szervátültetettek egészségtudatos gondolkodása, a szűrővizsgálatokhoz fűződő viszonya Saját elhatározásból vesznek részt szakorvosi vizsgálatokon, vagy kezelőorvosuk tanácsára? Csak panasz esetén mennek el, vagy anélkül is? Egy speciálisan koncentrált, szervezett éves szűrővizsgálaton részt vennének-e?

A kutatásról 146 transzplantált válaszadó (a magyar szervátültetett emberek mintegy 5 %-a) Az adatgyűjtés módszere: anonim, önkitöltős kérdőívek Az adatgyűjtés helyszínei: a budapesti és a regionális transzplantációs központokban (Pécs, Debrecen, Szeged)

Demográfiai adatok A válaszadók több mint fele férfi - fordítottja az országos nemek szerinti eloszlásnak -, de nem tekinthető befolyásoló tényezőnek.

Életkor szerinti megoszlás A nők aránya meghatározó Férfiak aránya magasabb Nemek aránya kiegyenlítettebb Átlagéletkor: 45 év A legfiatalabb válaszadó 18, a legidősebb 74 éves

Lakóhely szerinti megoszlás Kb.1/3 rész Kb.1/2 rész Kicsit több, mint 1/5 A transzplantált férfiak 1/3-a él városban, míg a nők közül valamivel többen laknak a fővárosban és nagyvárosokban, mint községekben. A 31-40 év közöttiek 40%-a, míg a 60 év felettiek több mint fele fővárosi lakos.

Iskolai végzettség szerinti megoszlás A mintában részt vevők képzettebbek a magyar átlagnál (pl. a diplomások aránya a magyar népességben a 10%-ot sem éri el.)

Családi állapot szerinti megoszlás A férfiak közel 2/3-a él házasságban (átlagnál magasabb). A 30 év alattiak fele családdal élő egyedülálló, a 31-50 év közöttiek több mint a fele, ill. az 50 év felettiek 2/3-a házassági kötelékben él. Csak 26,7%-nak (döntően a 31-50 év közötti korkategóriában) van kiskorú gyermeke. (A minta átlagéletkora 45 év.)

A válaszadók megoszlása transzplantált szervek szerint Jelenleg mintegy 4000 szervátültetett él hazánkban. A négy szerv közül veseátültetést végeznek Magyarországon a legrégebben, több mint 30 éve, ebből következően a veseátültetettek jelentik a szervátültetettek közül a legnagyobb arányt. Így talán nem meglepő, ha ez az arány a mintában is jelentkezik, a válaszadók több mint a 2/3-a vesetranszplantált, 11,6-11,6% szív-, és a tüdőtranszplantáltak, 7% a májtranszplantáltak aránya. Hangsúlyozzuk, hogy ez a 7% csak a válaszolók, és nem a tényleges májtranszplantáltak arányát fejezi ki.

Összefüggések transzplantált szervek szerint

A transzplantáció óta eltelt idő szerinti megoszlás A szervátültetettetek közel 10 %-a 1 éven belül kapott új szervet, míg 1/3-1/3-uk 2-5 ill. 6-10 éven belül. Jelentős, 25% azok aránya is, akiknek 10 évet meghaladóan volt a transzplantációjuk. A fővárosban és a nagyvárosokban több a 10 év feletti szervátültetett, míg a városokban az átlagosnál magasabb a 2-10 év közötti transzplantáltak aránya. A szervek közül a szervátültetéstől számított idő 2-5 éves kategóriájában 59%-kal a szív és a tüdő, valamint a máj 40%-os arányai emelhetők ki. A veseátültetettek 2/3-a több mint 6 éve kapott új szervet.

A szervátültetettek jelenlegi státusza A szervátültetettek jelenlegi státuszát lényegében két kategória határozza meg. Az egyikbe tartoznak azok a rokkant nyugdíjasok, akik egyáltalán nem dolgoznak (40%), a másikba azok, akik rokkant nyugdíjat kapnak, e mellett azonban kiegészítő tevékenységet végeznek (23%). Kisebb arányúak az aktív keresők (12%), rokkant nyugdíj mellett alkalmi munkát végzők (10%), a nyugdíjasok (9%) és a tanulók (5%). A 30 év alatti válaszadók 40%-a még tanuló, középiskolai, vagy felsőfokú iskolát végez. A 31-50 év közöttieknél az átlagot meghaladó az aktív dolgozók aránya. Az 51-60 év közöttiek több mint a fele rokkant nyugdíjas, és nem dolgozik, a 60 év felettiek több mint 4/5-e betöltötte már a 62 éves kort, így már rendes öregségi nyugellátást kap. A fővárosban és a nagyvárosokban élő szervátültetettek között mintegy kétszer annyi az aktív kereső, mint a minta átlaga. Ez alapvetően abból adódik, hogy a községekben a vállalkozások penetrációja meglehetősen gyér, így a transzplantáltaknak megfelelő munkalehetőség alig található. A felsőfokú végzettségűek több mint ¼-e aktív kereső tevékenységet folytat. A veseátültetettek munkához tartozó státusza az átlagnak megfelelő, míg a máj és a szív transzplantáltak 70 ill. 59%-a a rokkant nyugdíján kívül nem dolgozik. A tüdő átültetettek tekinthetők ebből a szempontból a legaktívabbaknak, mert 41%-uk a rokkant nyugdíja mellett legálisan kiegészítő tevékenységet végez, ¼-ük pedig aktív kereső. A szervátültetéstől eltelt idő jelentékenyen befolyásolja a munkavégzési képességet. Ezért érthető, hogy az 1 éven belüli transzplantáltak közel 2/3-a rokkant nyugdíjas és mellette nem dolgozik. Az már kevésbé magyarázható meg, ha már 2-5 év telt el a szervátültetéstől, akkor a válaszadók fele szintén csak a rokkant nyugdíját kapja, és nem végez semmilyen hasznos tevékenységet. A 6-10 éve transzplantáltak már jobban beilleszkedtek környezetükbe, különféle tevékenységeket végeznek, így legálisan vállalnak munkát, vagy különféle alkalmi munkákkal egészítik ki a rokkantsági járulékukat. Azoknál, akiknél több mint 10 év telt el a szervátültetésük óta, közel 1/5-ük aktív kereső.

Utógondozó centrumok szerinti megoszlás A válaszadók ¾-ét a fővárosi utógondozó centrumokban látják el, jelentősebb részét debreceni, és kisebb a részét a pécsi és a szegedi létesítmények. (tüdő, máj, szív utógondozást csak Budapesten folytatnak)

Információszerzés az immunszupresszív gyógyszerek mellékhatásairól

Az immunszupresszív készítményekkel kapcsolatos információszerzés sajátosságai A szervátültetettek a gyógyszerek mellékhatásairól szinte azonos mértékben kapnak információt a kezelőorvostól vagy más csatornákon keresztül. A kezelőorvosuktól értesültek közel ¾-e más forrást is igénybe vett ennek alapos megismerése céljából. Az utógondozó centrumok közül csak a debreceni tér el jelentősen a többitől, mert itt mindössze 14% értesült kezelőorvosától a szerek mellékhatásairól, és meglehetősen kevesen, 10%-uk hallott ezekről más forrásból.

A szűrővizsgálatok kezdeményezője A szűrővizsgálatokra való jelentkezésben domináns szerepe van a kezelőorvosnak, mivel 89%-ban az ő irányításuk révén kerülnek a betegek szűrővizsgálatra. A megkérdezett szervátültetettek jelentős hányada, közel ¾-e jár azonban saját kezdeményezésből is különféle szűrővizsgálatokra. A nemekben számottevő különbségek vannak a szűrővizsgálatra való jelentkezések között. A férfiak 62%-a, míg a nők 84%-a kezdeményezője valamilyen szűrővizsgálatnak. Lakóhely tekintetében a saját kezdeményezésű szűrővizsgálatoknál van némi eltérés, mert amíg a fővárosban a válaszadók 2/3-a indítványozza a szűrővizsgálatot, addig a nagyvárosokban a 80%-ot is eléri. Az aktív státuszban dolgozó szervátültetetteknek több mint 4/5-e eleget tesz a kezelőorvos szűrővizsgálati javaslatának, viszont saját kezdeményezésből e rétegnek csak a fele megy el szűrővizsgálatra. A több szabadidővel rendelkező nyugdíjasok és a tanulók saját maguk kezdeményezik az átlagnál nagyobb arányban, 85-86%-ban, a szűrővizsgálaton való részvételt.

A szűrővizsgálatra járók indítékai Több mint 50% panaszmentesen is elmegy szűrővizsgálatra

A szűrővizsgálatra járók indítékai (%) A fővárosban élő szervátültetettek 59%-a csak panasz esetén megy szűrővizsgálatra, míg a többi településen ez éppen fordítva igaz, vagyis akkor is elmennek, ha panaszmentesek. Az iskolai végzettség vonatkozásában a két szélső végzettségi típust lehet külön is kiemelni, a 8 osztályt vagy ennél is alacsonyabb végzettségűekét és a felsőfokú iskolával rendelkezőkét, akiknek 59 ill. 67%-a akkor is elmegy szűrővizsgálatra, ha semmilyen panasza sincsen. A transzplantált szerveket figyelembe véve a szív-, és tüdőátültetettek közül járnak többen panaszok nélkül is szűrővizsgálatokra, míg a májátültetetteknél ez csak ritkábban fordul elő. A veseátültetettek közel fele-fele arányban mennek panasz esetén, ill. panasz nélkül szűrővizsgálatokra. Panaszok nélkül az átlagnál nagyobb arányban (65%) csak a 10 év feletti szervátültetettek járnak gyakrabban szűrővizsgálatokra. A munkahelyi státuszt tekintve az aktív dolgozók, a nyugdíjasok és a tanulók járnak gyakrabban olyankor is szűrővizsgálatokra, ha panaszmentesek.

A saját kezdeményezésből szűrővizsgálatokra nem járók indokai Indokok Válaszadók száma Megoszlás % nincs időm rá 5 12,8 nem szeretek orvoshoz járni 9 23,1 ha nincs panaszom, miért menjek 25 64,1 Összesen 39 100,0 A rokkantnyugdíjasok, akik a nyugdíj mellett nem dolgoznak, és az érettségivel rendelkezők (14 fő) közel 4/5-e amennyiben panaszmentes, és kezelőorvosa nem irányítja, nem jár szűrővizsgálatokra.

A transzplantáció óta végzett szűrővizsgálatok A kérdésre 145 válaszadó 823 választ jelölt meg, vagyis 1 válaszadó 5,68 választ jelölt be. A fontosabb öt szűrővizsgálat jellemzői: hasi ultrahang: a válaszadók 1/3-1/3 arányban a fővárosban és a városokban élnek, közel ¾ -üket a fővárosban utógondozzák, közel ¾-ük vese transzplantált, az aktív keresők több mint 4/5-e részt vett ilyen vizsgálaton, szemészet: a válaszadók 1/3-a a fővárosban él, 70%-ukat Budapesten utógondozzák, közel ¾-ük vese transzplantált, az aktív keresők közel 2/3-a részt vett szemészeti vizsgálaton, csontsűrűség vizsgálat: a válaszadók közel 1/3-a a fővárosban él, 2/3-ukat a fővárosban utógondozzák, közel 2/3-uk vesetranszplantált, 13-13%-uk tüdő- és szívátültetett, az aktív keresők fele részt vett ilyen vizsgálaton, tüdőszűrés: a válaszadók 1/3-a a fővárosban él, 2/3-ukat a fővárosban utógondozzák, közel ¾-ük vesetranszplantált, az aktív keresők közel 2/3-a részt vett ilyen vizsgálaton, fogászat: a válaszadók 40%-a a fővárosban él, 85%-ukat Budapesten utógondozzák, közel 2/3-uk vesetranszplantált, 15%-a tüdőátültetett, az aktív keresők közel 2/3-a részt vett ilyen vizsgálaton.

A szervátültetettek egészségügyi panaszai A kérdésre 118 válaszadó 290 választ jelölt meg, vagyis 1 válaszadó 2,46 választ jelölt be. A transzplantáltak panaszai, problémái közül a szemmel, látással kapcsolatos problémát (59 fő) jelölték meg a legtöbben. Ezt követik a fogászati (50 fő), a reumatológiai (46 fő) valamint a bőrgyógyászati (36 fő) panaszok. A szervátültetettek négy leggyakoribban megjelölt egészségügyi problémáinak jellemzői: szem: a nagyvárosokban és a városokban élők 59 ill. 55%-a, fővárosi utógondozó centrumok 42%-a, a debreceni centrumban viszont 60%-uk, a veseátültetettek több mint a fele, az aktív dolgozók közel felének voltak ilyen jellegű problémái, fogászat: fővárosban élők 55%-a, a pécsi utógondozó centrumokba járó szervátültetettek 2/3-a, a máj és a tüdő transzplantáltak 60%-a, az aktív dolgozóknak az 54%-a jelzett ilyen gondokat, reumatológia: a nagyvárosban élők közel felének, a szegedi utógondozó centrumokba járó szervátültetettek 2/3-a, a máj és a szívátültetettek 60%-a, az aktív dolgozóknak viszont csak a 15%-a, és a nem dolgozó rokkant nyugdíjasok fele említett ilyen panaszokat, bőr: a községben élők 1/3-a, a pécsi utógondozó centrumokba járó szervátültetettek 56%-a, a máj transzplantáltak 40%-a, az aktív dolgozóknak csak a 15%-a, a nem dolgozó rokkant nyugdíjasoknak 40%-a tett említést ilyen panaszokra.

Egyetért-e az alábbi állítással: „Csak panasz esetén megyek orvoshoz”?

Részt venne egy előre megszervezett éves szűrővizsgálaton? Rendszeres kontrollokon a szervátültetetteknek részt kell venniük, hogy kezelőorvosuk figyelemmel kísérhesse egészségi állapotukat. A továbbiakban azt kívántuk megtudni a transzplantáltaktól, hogy részt vennének-e évente egyszer egy átfogó szűrővizsgálaton, amennyiben az összes, előzőekben felsorolt vizsgálat két nap alatt, vidékieknek befekvéssel, előre egyeztetett időpontra megszervezve lebonyolítható lenne, és nem kerülne anyagi áldozatba. A transzplantáltak szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandósága jelentősen meghaladja az egészséges populáció 2007-ben mért 45%-os hajlandóságát. Akik saját elhatározásból nem mennek el szakorvoshoz, azoknak ¾-e igénybe venné ezt a lehetőséget.

Szervezett éves szűrővizsgálaton való részvételi hajlandóság (%) A nemekben nincs eltérés, úgy a férfiak, mint a nők egyaránt az átlagnak megfelelően vennének részt az ilyen típusú szűrővizsgálaton. A kor kategóriák közül a 41-50 év közöttiek 87%-os szűrővizsgálati hajlandóságát kell külön is megemlíteni. A lakhelyet tekintve a fővárosban és a városokban élő szervátültetettek mutatnak nagyobb, 85 ill. 86%-os hajlandóságot a vizsgálatokon való részvételre. A máj- és a szívátültetettek az átlagot meghaladó arányban vennének részt, viszont a veseátültetettek hajlandósága az ilyen típusú vizsgálatokra kisebb mértékben átlag alatti. A szervátültetéstől eltelt idő figyelembe véve a 2-5 ill. 10 év feletti időintervallumok esetében 83%-os a részvételi hajlandóság. Az utógondozó centrumok között a fővárosi és a szegedi esetében a válaszadók 93 ill. 89%-a venne részt egy ilyen típusú szűrővizsgálaton, Debrecenben viszont mindössze 1 fő jelzett ilyet. A munkával kapcsolatos státuszra fókuszálva megállapítható, hogy az aktív keresők, a nyugdíjasok és a tanulók tanúsítanak nagyobb hajlandóságot, kisebb, 71%-os az alkalmi munkát vállaló rokkantnyugdíjasok hajlandósága az ilyen típusú szervezett vizsgálatokhoz.

Hisz-e abban, hogy az időben kiszűrt betegségek többsége jó eredménnyel gyógyítható? A különféle betegségek többsége jó eredménnyel gyógyítható, ha azt szűrővizsgálatokkal időben felfedezik.

Összehasonlítás a teljes magyar lakosság és a szervátültetettek között Életkor Teljes magyar lakosság Szervátültetettek >60 65% 89,5% 30-59 51% 70% <30 41% 94% Szűrővizsgálaton való részvételi arány korcsoportok szerint Nem Teljes magyar lakosság Szervátültetettek Nő 57% 84% Férfi 45% 62% Szűrővizsgálaton való részvételi arány Szűrővizsgálaton való részvételi arány nemek szerint

Összefoglaló 1. A kezelőorvosnak domináns szerepe van (89%). A megkérdezettek közel ¾-e a jár saját kezdeményezésből olyan szűrővizsgálatokra, ahová nem szükséges orvosi beutaló. A válaszadók több mint a fele rendszeresen jár szűrővizsgálatokra panaszmentesen is. Legtöbben hasi ultrahangon vettek részt (125 fő), majd ezt követi a szemészet (114 fő), harmadik helyen a csontsűrűség vizsgálat áll. A panaszok közül a szemmel/látással kapcsolatos problémák (59 fő) vezetnek. Ezt követik a fogászati (50 fő), a reumatológiai (46 fő) valamint a bőrgyógyászati (36 fő) panaszok.

Összefoglaló 2. Egy előre megszervezett, anyagi megterheléssel nem járó szűrővizsgálaton a válaszadók közel 4/5-e részt venne. Akik saját indíttatásból nem járnak szűrővizsgálatokra, azoknak ¾-e igénybe venné az előre megszervezett szűrővizsgálati lehetőségeket. A megkérdezett szervátültetettek közül szinte mindegyik válaszadó bízik abban, hogy az időben felfedezett betegségek jó eredménnyel gyógyíthatók, vagyis elismerik a szűrővizsgálatok hasznosságát.

Köszönöm a figyelmet!