Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Aviguard készítménnyel szerzett tapasztalatok az Egyesült Királyságban Dr. Cserép Tibor MSD Animal Health.
Advertisements

Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
A ló emésztésének sajátosságai
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Az élesztő táplálásának aspektusai a fermentáció vonatkozásában Dr. Francesco Rusalen Pall Corporation Pall Filtration & Separations S.p.A., San Martino.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Zöldségfélék.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
Takarmányismeret 4. Magvak.
Szemestermények tárolása
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A takarmányok összetétele
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
A takarmányok összetétele
A takarmányok zsírtartalma
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Takarmányok fehérjetartalma
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Takarmányozástan.
Mi és emésztőnedveink
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A vízszennyezés.
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
Az algák világa A 3,5 milliárd éves élet a Földön 1.
Takarmányok zsírtartalma
Bioaugmentációs eljárások a biológiai szennyvíztisztítás területén A képződő fölösiszap mennyiségének csökkentése az eleveniszap biotechnológiai optimalizálásával.
ÚJ, MÉREGMENTES készítmény fonálférgek ellen
1 A probiotikus gyógyszerek szerepe a gyógyszerészi gondozásban.
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
Prevenciós programok kis és közepes gazdaságokban – amikre eddig nem gondoltál Petrovics Ágnes Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Praxis Menedzsment Konferencia.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Takarmányok zsírtartalma
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek más mikrobák szaporodását gátolják –patogén mikrobák (E. coli, Salmonella sp., stb.) számának csökkentése –bélgyulladás, hurutos megbetegedések megelőzése, jobb felszívódás –kokcidiosztatikumok (a kokcidózis nevű baromfi- betegség megelőzésére) –keresztrezisztencia kialakulásának esélye miatt az EU-ban korlátozott a használatuk

Probiotikumok : élő mikroflórát tartalmazó készítmények –többnyire tejsavtermelő baktériumok –a pH csökkentésével stabilizálják a bél mikroflórát –hőkezelésre (granulálás) érzékenyek Prebiotikumok : olyan oligiszacharidok, amelyek a kedvező hatású mikrobák szaporodását segítik –frukto oligoszacharidok –mannán oligoszacharidok Szerves savak: (tejsav, citromsav, borkősav, almasav stb. ) –szintén a bél pH csökkentésén keresztül fejtik ki kedvező hatásukat. –leggyakrabban ivóvízbe keverik

Enzimek: –fiatal állatok elégtelen enzimtermelését pótolják (lipáz, celluláz, proteázok stb.) –ásványi anyagok jobb felszívódása, a környezeti terhelés csökkentése (fitáz) –antinutritív anyagok lebontása (glükanáz, xilanáz) Ízesítő anyagok: (cukrok, fahéj, vanilin stb.) –növelik a takarmányfelvételt –elsősorban fiatal, intenzíven növekvő álatoknál előnyös –hatásuk függ az állatok íz érzékelésétől –a premixek tartalmazzák

Növényi kivonatok, illó olajok: zsálya, kakukkfű, fokhagyma, menta stb. – az antibiotikumok részleges kiváltására alkalmasak – hatásmechanizmusuk komplex (ízesítő anyagokat, antibakteriális anyagokat, antioxidánsokat tartalmaznak. – a forgalmazott készítmények több gyógynövény, illó olaj keverékéből állnak – használatuk egyre szélesebb körű

b., egyéb takarmánykiegészítők NPN anyagok: (karbamid, ammónium sók) –kérődzőknél használjuk őket –általában a kis termelésű teheneknél, idősebb hízómarháknál –etetésükkor szigorú biztonsági előírásokat kell betartani felületaktív anyagok: (orvosi szén, zeolit, bentonit stb. ) –bélgyulladás, hurutos megbetegedések esetén megkötik a bélben képződő toxikus anyagokat, gázokat toxinkötők: mikotoxinok (zearalenon (F2); T2 toxin; ochratoxin, deoxinivalenol (DON), fumonizinek, aflatoxin stb.) megkötésére, felszívódásuk megakadályozására alkalmas készítmények) –szilikát agyagásványok (bentonit) –glükomannánok (élesztő sejtfalkivonat) –nem minden toxin megkötésére alkalmasak

kristályos aminosavak: – L – lizin – DL – metionin – a közeljövőben várható a treonin, triptofán és arginin iparszerű előállítása is – kérődzők részére védett formában forgalmazzák (zsírsavval bevont metionin) – segítségükkel optimalizálható a takarmányfehérjék aminosav garnitúrája – csökkenthető a tápok fehérjetartalma – olcsóbb lesz a táp – kisebb lesz a környezet N-terhelése színező anyagok: karotinoid festékek (zeaxantin, lutein, likopin, kapszantin stb.) – tojássárgája –bőr, bőr alatti zsírszövet színe –a szintetikus színező anyagok használata egyre korlátozottabb.

antioxidánsok: védik az oxidációtól a vitaminokat, zsírsavakat – lehetnek szintetikusak –etoxi-metil-quinolin (EMQ) –butil-hidroxi-toluol (BHT) – lehetnek természetes eredetűek (E-vitamin) – szükséges mennyiségüket a táp zsírtartalma és a telítetlen zsírsavak aránya befolyásolja

Átlagos testtömeg a 28. életnapon Az oszlopok a kezelésekhez tartozó átlagokat reprezentálják. A különböző betűvel jelölt átlagok szignifikánsan eltérnek (p<0,05).

Átlagos testtömeg a 42. életnapon Az oszlopok a kezelésekhez tartozó átlagokat reprezentálják. A különböző betűvel jelölt átlagok szignifikánsan eltérnek (p<0,05).

Az elhullás és a fajlagos takarmány-értékesítés alakulása KezelésekKABC Elhullás (%) kakasok jércék 14,6 8,3 6,3 10,4 8,3 4,2 6,3 Fajlagos takarmány értékesítés (kg/kg) kakasok jércék 1,86 1,78 1,79 1,83 1,76 1,73 1,80 1,84

A Broiler index

Lactobacillus fajok mennyisége az állatok csípőbelében és vakbelében Az oszlopok a kezelésekhez tartozó átlagokat reprezentálják. A különböző betűvel jelölt átlagok szignifikánsan eltérnek (p<0,05).

Escherichia coli mennyisége az állatok csípőbélében és vakbélében Az oszlopok a kezelésekhez tartozó átlagokat reprezentálják. A különböző betűvel jelölt átlagok szignifikánsan eltérnek (p<0,05).