A nemzeti eszme Magyarországon. Ma mit értünk nemzeten? Szélsőségek: agresszív nacionalizmus elveszett a magyar nemzeti identitás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarország a XVIII. században Az újjáéled ő ország.
Advertisements

.. Az Alaptörvény D) cikkében foglaltak szerint Magyarország felelősséget érez a határon kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja Magyarországgal való.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
Alkotmányos királyság Franciaországban
Sajtó és szabadság: a médiairányítás a 20. századi Magyarországon
Magyarország a két világháború között
Reformáció Magyarországon
Reformkor.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
A középkori egyház Tk. 22..
Intézményesülés a Baptista egyházban
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
3. tétel.
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Részekre bontás tilalma
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
Gyűjtőköri szabályzat
SZÁMVITEL.
ELŐNYÖK – megbízható működés
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A felvilágosult zsarnok – II. József
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Osztrák-Magyar Monarchia
Fáy András és a korabeli testnevelés
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede.
Az erősödő náci állam vonzásában
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Magyarország a dunai monarchiában
A kiegyezés Az 1867-ben I.Ferenc József és a magyar politikai vezetők között született megállapodások összefoglaló neve.
A Nyugat-Balkán az EU és Oroszország között
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A magyar reneszánsz, és a reformkor irodalma
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Munkanélküliség.
Környezeti Kontrolling
A TANULÁSMÓDSZERTAN ALAPJAI
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Magyar alkotmány- és közigazgatás-történet
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A digitális kapcsolástechnika hajnala, 1989
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az identitástudat kialakulásának tényezői kisebbségi közegben
Színházi élet - Németh Antal
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

A nemzeti eszme Magyarországon

Ma mit értünk nemzeten? Szélsőségek: agresszív nacionalizmus elveszett a magyar nemzeti identitás

A múlt: a nemesi nemzet Egy uralkodó alá tartoznak Egy uralkodó alá tartoznak Azonos jogokkal rendelkeznek Azonos jogokkal rendelkeznek Hasonló kiváltságaik vannak Hasonló kiváltságaik vannak (Vö. forrás: Werbőczi: Hármaskönyv)

A 19. század elején két nemzetfogalom: Franciák: „államnemzet” (politikai nemzet) a nemzet tagja mindenki, aki az adott állam polgára Franciák: „államnemzet” (politikai nemzet) a nemzet tagja mindenki, aki az adott állam polgára Németek: „kultúrnemzet” a nemzet tagja az, aki a nemzet nyelvét beszéli, a nemzeti kultúrához tartozónak vallja magát. Németek: „kultúrnemzet” a nemzet tagja az, aki a nemzet nyelvét beszéli, a nemzeti kultúrához tartozónak vallja magát.

Más alapállás oka:

A kor két meghatározó eszméje Nacionalizmus: (nemzeti öntudat)  közösségtudat  nemzeti függetlenség kivívása  Ambivalencia: Csoporthoz tartozás érzése, patriotizmusCsoporthoz tartozás érzése, patriotizmus Csoporton kívüliek felé agresszió veszélyeCsoporton kívüliek felé agresszió veszélye Liberalizmus (szabadelvűség)  emberi és polgári szabadságjogokért való küzdelem (gyülekezési-; szólás-; sajtószabadság stb.)

Az egymást feltételező két eszme  „Jelszavaink valának: haza és haladás” (Kölcsey: Búcsú az Országos Rendektől, 1835.) (Vö. Kölcsey: Parainesis)  Elképzelés: az eddigi nemesi nemzetbe egyenjogúként beemelni a jobbágyokat is  „jogkiterjesztés”

„A rang kötelez” „Nem érdemli meg a magyar föld birtokát az, aki soha magyar könyvet venni nem szokott, kinél egyedül kalendáriumok állonganak a dohányos asztalon... ellenben tele a fogas czifra ostorokkal, réz, ezüst fokosokkal. Nem így tartatik fenn a Nemzeti Dísz, nem így a Hazai Fény.” Hangulat: Jókai: Egy magyar nábob Hangulat: Jókai: Egy magyar nábob

A magyar nyelv ügye Nyelvújítás Nyelvújítás Kazinczy Ferenc és köre (pl. Kölcsey, Szemere Pál) Kazinczy Ferenc és köre (pl. Kölcsey, Szemere Pál)

A magyar nyelv ügye Hivatalos nyelv: latin Hivatalos nyelv: latin II. József kísérlete II. József kísérlete A magyar nyelv hivatalossá tételének gondolata (Széchenyi: Stádium) A magyar nyelv hivatalossá tételének gondolata (Széchenyi: Stádium)

Az es országgyűlés Az ellenzék radikális javaslatokkal érkezik, de ezeket nem sikerül keresztülvinni (pl. tized eltörlése) Az ellenzék radikális javaslatokkal érkezik, de ezeket nem sikerül keresztülvinni (pl. tized eltörlése) DE: hivatalos államnyelv a magyar DE: hivatalos államnyelv a magyar Ez már nem tetszik a nemzetiségeknek.. Ez már nem tetszik a nemzetiségeknek..

A korabeli Magyarország

Magyar elképzelések, remények Kossuth: jogkiterjesztés  a politikai nemzet részei a nemzetiségek, de magyar államnyelv (tk: 140. o.) Kossuth: jogkiterjesztés  a politikai nemzet részei a nemzetiségek, de magyar államnyelv (tk: 140. o.) Wesselényi: „veszedelem” a sokféle nyelv (tk: 140. o.)  magyarosítási szándék Wesselényi: „veszedelem” a sokféle nyelv (tk: 140. o.)  magyarosítási szándék Széchenyi: magyarosítás veszélyei, csak látszateredmény a gyors siker (tk o.) Széchenyi: magyarosítás veszélyei, csak látszateredmény a gyors siker (tk o.)

A nemzetiségek válasza „mi is nemzetté kívánunk válni”  egyenrangúság felé „mi is nemzetté kívánunk válni”  egyenrangúság felé „történelmi múlt feltárása”: „történelmi múlt feltárása”: Horvátok: illír eredet,Horvátok: illír eredet, szlovákok: morva eredet, a múlt „szlovákosítása”szlovákok: morva eredet, a múlt „szlovákosítása” pánszlávizmus,pánszlávizmus, dákoromán kontinuitásdákoromán kontinuitás  Vezetők: egyházi értelmiség, horvátok: nemesség

A reformkor összegzése Megszületik az egységes magyar kultúrnemzet. amikor a politikai nemzetről van szó, akkor abba beleértik a nemzetiségeket is, tehát a nyelvtől, nemzetiségtől nem függ a politikai jog (liberalizmus) amikor a politikai nemzetről van szó, akkor abba beleértik a nemzetiségeket is, tehát a nyelvtől, nemzetiségtől nem függ a politikai jog (liberalizmus) a nemzetiségek vezetése ellenezte a magyar államnyelvet és a nemzetiségeknél az egyházak jelentős szerepet kapnak a közhangulat formálásában – az egyházak pedig udvarhűek a nemzetiségek vezetése ellenezte a magyar államnyelvet és a nemzetiségeknél az egyházak jelentős szerepet kapnak a közhangulat formálásában – az egyházak pedig udvarhűek A magyarság és a nemzetiségek konfliktusának veszélye A magyarság és a nemzetiségek konfliktusának veszélye