A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYRENDSZERT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK FŐBB KÖVETKEZMÉNYEI. KAPACITÁSOK ÉS FINANSZÍROZÁS VÁLTOZÁSAI A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYRENDSZERT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MACSGYOE XXIV. KONFERENCIÁJA Struktúraváltás a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokban Szekcióvezető: Földessy Judit szociálpolitikus Siófok.
Advertisements

FogLak projekt2 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Uniós források – Fejlesztési irányok (A gyermekvédelmi területek várható fejlesztései európai uniós forrásokból) Csizmár Gábor Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Aktuális kérdések a szociális szolgáltatásokban Aktuális kérdések a szociális szolgáltatásokban Serafin József főosztályvezető Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Az összeállítás szempontjai Lakóegységek Lakócentrum Lakóközösségek Tea-ház.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Hajléktalanügyi országos konferencia
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az ellátottjogi képviselő feladata az
Az ellátottjogi képviselet 2015-ben
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Összeállította: Horváth Józsefné
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest)
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Hajléktalanokért Közalapítvány
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az „Út a munkához” program évi változásai
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Tatosné Takács Andrea december 18.
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Lorem ipsum.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A Szociális Ágazati Regiszter használatával kapcsolatos tudnivalók
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Iskolai szociális segítő
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Az „Út a munkához” program évi változásai
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Előadás másolata:

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYRENDSZERT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK FŐBB KÖVETKEZMÉNYEI. KAPACITÁSOK ÉS FINANSZÍROZÁS VÁLTOZÁSAI A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYRENDSZERT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK FŐBB KÖVETKEZMÉNYEI. KAPACITÁSOK ÉS FINANSZÍROZÁS VÁLTOZÁSAI Bódy Éva SZMM

2

3 Környezet, település Otthon Egyén Alapszolgáltatások Nappali ellátások Szakosított intézmények

4 A közelmúlt legfontosabb változásai 1. Kapacitásszabályozás: 1. Lépés: től a civil fenntartók esetében az állami normatív hozzájárulás igénybevételéhez – befogadásra van szükség 1. Lépés: től a civil fenntartók esetében az állami normatív hozzájárulás igénybevételéhez – befogadásra van szükség 2. Lépés: től 7 jogcím esetében minden fenntartó (állami- egyházi-civil) részére 50%-os normatíva. 2. Lépés: től 7 jogcím esetében minden fenntartó (állami- egyházi-civil) részére 50%-os normatíva.

5 A közelmúlt legfontosabb változásai 2. Egyenlő esélyű hozzáférés erősítése: Az önkormányzati mozgástér növelése Az önkormányzati mozgástér növelése - a legrászorultabb lakosok hozzáférési esélyeinek növelése – differenciált normatíva - a legrászorultabb lakosok hozzáférési esélyeinek növelése – differenciált normatíva - integrált szolgáltatási formában - integrált szolgáltatási formában - a kistérségi társulások keretében nyújtott szolgáltatások ösztönzése - a kistérségi társulások keretében nyújtott szolgáltatások ösztönzése 3. Szükségletfelmérési Rendszer és Eszköztár elkészítése

6 A közelmúlt legfontosabb változásai 4. A szolgáltatások mennyiségi és minőségi minimumainak (standardok) meghatározása Cél -1.Átlátható, mérhető szolgáltatás biztosítása; Cél -1.Átlátható, mérhető szolgáltatás biztosítása; Cél – 2.Garancia biztosítása az egységnyi összegért- egységnyi minőség és mennyiség nyújtásához Cél – 2.Garancia biztosítása az egységnyi összegért- egységnyi minőség és mennyiség nyújtásához

7 A fejlesztés irányai, intézkedések 5. Ágazati információs adatbázis fejlesztése Felelős: FSZH Felelős: FSZH Elektronikus adatközlés Elektronikus adatközlés Naprakész információ valamennyi szolgáltatásról Naprakész információ valamennyi szolgáltatásról Jövő: ágazati honlap + több információ Jövő: ágazati honlap + több információ

8 A fejlesztés fő irányai, intézkedések 6. Szociális Szolgáltatások Ellenőrzésfejlesztési Programja 2006.Fokozott Ellenőrzési Program 2006.Fokozott Ellenőrzési Program - Egységes szakmai ellenőrzési eljárásrend - Egységes szakmai ellenőrzési eljárásrend emelt szintű intézmény helyszíni ellenőrzése emelt szintű intézmény helyszíni ellenőrzése - Közös ellenőrzési munkacsoport modellezés 7 helyszínen - Közös ellenőrzési munkacsoport modellezés 7 helyszínen - Operatív Ellenőrzési Rendszer stratégiai tervének elkészítése - Operatív Ellenőrzési Rendszer stratégiai tervének elkészítése Szolgáltatástípusonként egységes ellenőrzési eljárásrend elkészítése, modellezése, bevezetése – összhangban a standardokkal - Szolgáltatástípusonként egységes ellenőrzési eljárásrend elkészítése, modellezése, bevezetése – összhangban a standardokkal

9 A fejlesztés fő irányai 7. Szolgáltatások fejlesztése Elfogadta a Kormány a hajléktalan ellátást fejlesztését célzó 7 éves stratégiát (2013-ra csökkenjen az utcán élő hajléktalan emberek száma fővel; fő részére foglalkoztatáshoz kötött önálló lakhatás kerüljön biztosításra) Elfogadta a Kormány a hajléktalan ellátást fejlesztését célzó 7 éves stratégiát (2013-ra csökkenjen az utcán élő hajléktalan emberek száma fővel; fő részére foglalkoztatáshoz kötött önálló lakhatás kerüljön biztosításra) Az étkeztetés és házi segítségnyújtás fejlesztése 2008-tól Az étkeztetés és házi segítségnyújtás fejlesztése 2008-tól A voucher rendszer és az esetmenedzseri feladatok modellezése a „Nem mondunk le senkiről” zászlóshajó projekt keretén belül A voucher rendszer és az esetmenedzseri feladatok modellezése a „Nem mondunk le senkiről” zászlóshajó projekt keretén belül

10 Elvárt eredmény  költség-hatékony,  átlátható,  szükségletekre alapozó,  lakosság közeli ellátást preferáló,  az integrált szolgáltatási formákat előnyben részesítő,  szakterületeken átívelő szolgáltatási rendszer létrehozása.

11 ESZKÖZÖK Szt. módosítás célzottabbá tenni a szolgáltatási rendszert; fejleszteni az alapszolgáltatásokat; Szt. módosítás célzottabbá tenni a szolgáltatási rendszert; fejleszteni az alapszolgáltatásokat; Új szolgáltatási törvény létrehozása Új szolgáltatási törvény létrehozása 2008.

12 Jelenlegi Szt. módosítás Étkeztetés, házi segítségnyújtás erősítése Étkeztetés, házi segítségnyújtás erősítése Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és házi segítségnyújtás összekapcsolása Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és házi segítségnyújtás összekapcsolása Házi segítségnyújtás és idősek otthona esetében a bekerülés feltétele a gondozási szükséglet megléte- HGCS, OOSZI, szakértői bizottság, sürgősségi esetek Házi segítségnyújtás és idősek otthona esetében a bekerülés feltétele a gondozási szükséglet megléte- HGCS, OOSZI, szakértői bizottság, sürgősségi esetek Jövedelem és vagyonvizsgálat – finanszírozás, térítési díj Jövedelem és vagyonvizsgálat – finanszírozás, térítési díj

13 Jelenlegi Szt. módosítás A támogató szolgálatok és a közösségi ellátások kikerülnek az önkormányzatok kötelező feladat ellátási köréből, és állami feladatok lesznek től A támogató szolgálatok és a közösségi ellátások kikerülnek az önkormányzatok kötelező feladat ellátási köréből, és állami feladatok lesznek től A nappali intézményekre vonatkozó lakosságszám határ 10 e főre változik – finanszírozás nem változik A nappali intézményekre vonatkozó lakosságszám határ 10 e főre változik – finanszírozás nem változik Módszertani támogató rendszer átalakulása Módszertani támogató rendszer átalakulása

14 Jelenlegi Szt. módosítása től a fogyatékosok nappali intézményében ellátott gyermekek után is biztosított lesz a normatív gyermekétkeztetési kedvezmény től a fogyatékosok nappali intézményében ellátott gyermekek után is biztosított lesz a normatív gyermekétkeztetési kedvezmény A kiskorú gyámhivatali határozattal történő szociális intézményi elhelyezésekor a megállapított gondozási díjat a szociális intézmény részére kell átutalni A kiskorú gyámhivatali határozattal történő szociális intézményi elhelyezésekor a megállapított gondozási díjat a szociális intézmény részére kell átutalni A működési engedélyeztetés és a hatósági, szakmai ellenőrzések erősítése (szankció bevezetése) A működési engedélyeztetés és a hatósági, szakmai ellenőrzések erősítése (szankció bevezetése)

15 Jelenlegi Szt. módosítás A fenntartó az intézményi térítési díjat a kiszámított és dokumentált térítési díjnál alacsonyabb összegben is meghatározhatja A fenntartó az intézményi térítési díjat a kiszámított és dokumentált térítési díjnál alacsonyabb összegben is meghatározhatja A fenntartó a személyi térítési díj összegét szabadon állapíthatja meg: jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és támogató szolgáltatás esetében, ha az ellátott nem rászorult; idősotthoni ellátás és étkeztetés esetében, ha a költségvetési törvény szerint normatívára nem jogosult A fenntartó a személyi térítési díj összegét szabadon állapíthatja meg: jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és támogató szolgáltatás esetében, ha az ellátott nem rászorult; idősotthoni ellátás és étkeztetés esetében, ha a költségvetési törvény szerint normatívára nem jogosult

16 A törvénymódosítás hatásai (?) a szolgáltatások ellátotti köre körülhatároltabbá válik, a szolgáltatások ellátotti köre körülhatároltabbá válik, adott szolgáltatást az veszi igénybe, akinek arra szüksége van, adott szolgáltatást az veszi igénybe, akinek arra szüksége van, önkormányzati ellátási kötelezettség terhének csökkenése, önkormányzati ellátási kötelezettség terhének csökkenése, KE és TSZ: KE és TSZ: –lehetőség a szektorsemlegességre, –valódi szolgáltatási célok a szükségletekre, –alternatív finanszírozásra (eredmény és teljesítmény centrikus), esély a célzottság növelésére, esély a célzottság növelésére, eltérő helyzetek - eltérő finanszírozás (megtakarítás?; jobb célzottság?;) eltérő helyzetek - eltérő finanszírozás (megtakarítás?; jobb célzottság?;)

17 Minimum feltételek módosulása (1/2000. SzCsM r. ) (egyeztetés alatt) képesítési előírások rugalmasabbá tétele képesítési előírások rugalmasabbá tétele munkakörök átjárhatóbbá tétele munkakörök átjárhatóbbá tétele nappali intézményben az adatszolgáltatás nem minden esetben kötött névhez nappali intézményben az adatszolgáltatás nem minden esetben kötött névhez egészségügyi ellátás konkrétabb definiálása a bentlakást nyújtó intézményekben egészségügyi ellátás konkrétabb definiálása a bentlakást nyújtó intézményekben közösségi ellátásban orvos konzultáns megjelenése közösségi ellátásban orvos konzultáns megjelenése

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!