A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Szerves vegyületek. 21. lecke A lipidek Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű.
Szénhidrátok. Szénhidrátok kémiai felépítése Névmagyarázat, Összegképlet, Hivatalos kémiai megnevezés Szénhidrátok biológiai jelentősége: Fotoszintézis,
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Kőkemény anyagok!. Keménységi skála Fridrich Mohs (1812) – ásványtan professzor: ásványok keménységi skálája:
A szőlőcukor (glükóz) A természetben legelterjedtebb monoszacharid. A glükóz szó görögül édeset jelent Fizikai tulajdonságok: - fehér kristályos anyag.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
MESTERSÉGES SZÁLAK. JELENTŐSÉGÜK  MŰANYAGOK, EZÉRT:  KORLÁTLANUL ELŐÁLLÍTHATÓK  ÉGHAJLATTÓL, TALAJVISZONYOKTÓL FÜGGETLENÜL ELŐÁLLÍTHATÓK  TULAJDONSÁGAIK.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
A tüzelőanyag cellák felhasználása mérnöki szempontból- Dr. Bánó Imre.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
Hidrogén-peroxid.
A víz.
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Mosószerek a fürdőszobában
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
VI. Főcsoport elemei és vegyületei
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
A napsugárzás jótékony hatásai:
Költséghatékonyság a vendéglátásban
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
PHP - függvények.
ENZIMOLÓGIA.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Az állatok és az ember egyedfejlődése
A talajok szervesanyag-készlete
Fémes kötés, fémrács.
Colorianne Reinforce-B
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Növények világa.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
H+-ATP-áz: nanogép.
Ismétlés.
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
középfokú felvételi eljárás
Króm Boros Alex 10.AT.
Készítette: Kovácsné Balla Györgyi
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
A klinikai gyógyszerészet jövőképe a köztestületi célrendszerben
Meggyvágó.
Új pályainformációs eszközök - filmek
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Szegecs és szegecskötés
Biofizika Oktató: Katona Péter.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
MÉZEK KÉMIÁJA PÁLYÁZAT
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
AZ ANYAGI RENDSZER FOGALMA, CSOPORTOSÍTÁSA
Nukleotidok, nukleinsavak
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
Megfordítható reakciók
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
SZERVES VEGYÜLETEK.
Hagyományos megjelenítés
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
Műanyagok.
Előadás másolata:

A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q 2 + H 2 O - a monoszacharidrészeket összekötő éterkötést → glikozidkötésnek nevezzük, mert kialakításában legalább az egyik monoszacharid a glikozidos hidroxilcsoportjával vesz részt. A másik adhatja a glikozidos vagy más alkoholos –OH csoportját az éterkötésbe.

A MALTÓZ (malátacukor, C 12 H 22 O 11 ) -2 α-D-glükózmolekulából vezethető le, 1-4 glikozidkötéssel. A molekula jellegzetesen megtört alakú lesz (105 ˚ -os kötésszöggel) -nevét onnan kapta, hogy a sörgyártásnál használt csíráztatott árpa, a maláta nagy mennyiségben tartalmazza -A keményítő lebontásának köztes terméke, zöld növények, csírázó növényi magvak nagy mennyiségben tartalmazzák -fehér színű, vízben jól oldódó, nem nagyon édes, kristályos - redukáló hatású diszacharid, mert az Ag-tükör-próbát adja. Vizes oldatban felnyílhat az a glükóz, (amelyik a 4. szénatomján lévő alkoholos –OH csoportját adta a glikozidkötésbe), és szabaddá válik az 1. szénatomján a glikozidos –OH-ja

A CELLOBIÓZ (C 12 H 22 O 11 ) -szabadon nem fordul elő a természetben, a cellulóz építőeleme, belőle állítható elő részleges hidrolízissel -a molekula 2 β-D-glükózmolekulából épül fel, 1-4 glikozidkötéssel. Az egyik gyűrű a másikhoz képest 180˚ -kal elfordul, így valósul meg a legalacsonyabb energiájú állapot -A cellobiózmolekula elnyúlt alakú, a két gyűrű közel egy síkban helyezkedik el -fehér színű, vízben jól oldódó, nem nagyon édes, porszerű - redukáló hatású diszacharid, mert az Ag-tükör-próbát adja. Vizes oldatban felnyílhat az a glükóz, (amelyik a 4. szénatomján lévő alkoholos –OH csoportját adta a glikozidkötésbe), és szabaddá válik az 1. szénatomján a glikozidos –OH-ja

A SZACHARÓZ (répacukor, nádcukor, C 12 H 22 O 11 ) -ez a hétköznapi értelemben vett cukor -növényi nedvben található (nyírfa, sárgarépa, cukorrépa, cukornád) -molekulája egy α-D-glükózmolekulából és egy β-D-frutózmolekulából jön létre 1,2 glikozidkötéssel -A molekula alakja megtört, görbült (α-D-glükózmolekula) -fehér színű, vízben jól oldódó, édes ízű, kristályos vegyület -160˚ C-on olvad meg, majd karamellizálódik, tovább melegítve elszenesedik -nem redukáló hatású diszacharid, nem adja az Ag-tükör-próbát, hiszen a glikozidkötésbe mindkét monoszacharid a glikozidos –OH csoportját adta, így nem tud felnyílni a gyűrű, nem alakul ki formil-csoport. A gyűrűk még vizes oldatban sem nyílnak fel! -savas hidrolízise közben monoszacharidokra bomlik (mint minden diszacharid!), szervezetünkben ezt a folyamatot enzimek katalizálják - a szacharóz, mint energiaforrás jelentős, édesipari alapanyag, mértéktelen fogyasztása elhízást, fogszuvasodást okozhat

A LAKTÓZ (tejcukor, C 12 H 22 O 11 ) -anyatej, emlős állatok tejének 5-8 %-ban cukorkomponense - egy β-D-glükózmolekulából és egy β-D-galaktózmolekulából jön létre 1,4 glikozidkötéssel → redukáló hatású diszacharid