A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q 2 + H 2 O - a monoszacharidrészeket összekötő éterkötést → glikozidkötésnek nevezzük, mert kialakításában legalább az egyik monoszacharid a glikozidos hidroxilcsoportjával vesz részt. A másik adhatja a glikozidos vagy más alkoholos –OH csoportját az éterkötésbe.
A MALTÓZ (malátacukor, C 12 H 22 O 11 ) -2 α-D-glükózmolekulából vezethető le, 1-4 glikozidkötéssel. A molekula jellegzetesen megtört alakú lesz (105 ˚ -os kötésszöggel) -nevét onnan kapta, hogy a sörgyártásnál használt csíráztatott árpa, a maláta nagy mennyiségben tartalmazza -A keményítő lebontásának köztes terméke, zöld növények, csírázó növényi magvak nagy mennyiségben tartalmazzák -fehér színű, vízben jól oldódó, nem nagyon édes, kristályos - redukáló hatású diszacharid, mert az Ag-tükör-próbát adja. Vizes oldatban felnyílhat az a glükóz, (amelyik a 4. szénatomján lévő alkoholos –OH csoportját adta a glikozidkötésbe), és szabaddá válik az 1. szénatomján a glikozidos –OH-ja
A CELLOBIÓZ (C 12 H 22 O 11 ) -szabadon nem fordul elő a természetben, a cellulóz építőeleme, belőle állítható elő részleges hidrolízissel -a molekula 2 β-D-glükózmolekulából épül fel, 1-4 glikozidkötéssel. Az egyik gyűrű a másikhoz képest 180˚ -kal elfordul, így valósul meg a legalacsonyabb energiájú állapot -A cellobiózmolekula elnyúlt alakú, a két gyűrű közel egy síkban helyezkedik el -fehér színű, vízben jól oldódó, nem nagyon édes, porszerű - redukáló hatású diszacharid, mert az Ag-tükör-próbát adja. Vizes oldatban felnyílhat az a glükóz, (amelyik a 4. szénatomján lévő alkoholos –OH csoportját adta a glikozidkötésbe), és szabaddá válik az 1. szénatomján a glikozidos –OH-ja
A SZACHARÓZ (répacukor, nádcukor, C 12 H 22 O 11 ) -ez a hétköznapi értelemben vett cukor -növényi nedvben található (nyírfa, sárgarépa, cukorrépa, cukornád) -molekulája egy α-D-glükózmolekulából és egy β-D-frutózmolekulából jön létre 1,2 glikozidkötéssel -A molekula alakja megtört, görbült (α-D-glükózmolekula) -fehér színű, vízben jól oldódó, édes ízű, kristályos vegyület -160˚ C-on olvad meg, majd karamellizálódik, tovább melegítve elszenesedik -nem redukáló hatású diszacharid, nem adja az Ag-tükör-próbát, hiszen a glikozidkötésbe mindkét monoszacharid a glikozidos –OH csoportját adta, így nem tud felnyílni a gyűrű, nem alakul ki formil-csoport. A gyűrűk még vizes oldatban sem nyílnak fel! -savas hidrolízise közben monoszacharidokra bomlik (mint minden diszacharid!), szervezetünkben ezt a folyamatot enzimek katalizálják - a szacharóz, mint energiaforrás jelentős, édesipari alapanyag, mértéktelen fogyasztása elhízást, fogszuvasodást okozhat
A LAKTÓZ (tejcukor, C 12 H 22 O 11 ) -anyatej, emlős állatok tejének 5-8 %-ban cukorkomponense - egy β-D-glükózmolekulából és egy β-D-galaktózmolekulából jön létre 1,4 glikozidkötéssel → redukáló hatású diszacharid