Biztos kezdet program a gyerekszegénység ellen? A gyerekek fejlődnek, a társadalom befogadó képessége nem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Fenntartó nemzedék, fenntartható élet dr
Napocska Napköziotthon
A fejlődési folyamatok biológiai és környezeti tényezői
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
Populáció növekedés október 1.
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Kommunikáció beteg gyermekekkel
Jódigény, jódellátottság, következmények, javaslatok
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
UNIVERSUM UNIVERSITAS Egység és változatosság. Egy egységes egészet alkotó, szabályosan egymásra ható, vagy egymástól függő dolgok csoportja. Az Általános.

Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Az esetismertetés szerkezete Ágoston-Héderné 1. A kliens bemutatása 1.1. A realitások a kliens életkora, egészségi állapota, mentális képességei jövedelmi,
Szabó József: A múzeumok új kihívása: a múzeumandragógia.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Baba Etológia.
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Vajda Zsuzsanna Siettetett gyerekek
NYITÓÉRTEKEZLET OPENING CONFERENCE. ELSŐ LÉPÉSEK FIRST STEPS ELSŐ LÉPÉSEK FIRST STEPS Használható legyen történelem és a társadalom- ismeret órákon.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Az eredményesség kulcsa egy önkormányzati gazdaságfejlesztési projekt esetében The keys of success in case of an economic development project implemented.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
IKT az informatikus könyvtáros képzésben az egri főiskolán Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Kétgenerációs módszer a kisgyermekkori segítőprogramokban
Speciális gyermekvédelem
Az IKT szerepe a kompetencia alapú oktatásban. THE EDUCATION INFRASTURCTURE IN HUNGARY I. The number of personal computers and users in educational institutions.
Az élődonoros veseátültetés előnyei
Út a sikeres tanuláshoz
Iskolakert.
Generációk és család.
BUDAPESTI SZKEPTIKUS KONFERENCIA Az ORTT állásfoglalása: „A Panaszbizottság egyhangú megítélése szerint a tudomány kontra ezotéria kérdéskörének.
Közlekedésre nevelés az óvodában - workshop
EÖTVÖS JÓZSEF ISKOLAALAPÍTVÁNY SZAKKÖZÉPISKOLÁJA BÉKÉSCSABA.
Jó játék a mozgás !.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
-minősített közoktatási típusú sportiskola szeptemberétől induló első osztályai:
A világon elsőként: NEMZETKÖZI VIRTUÁLIS SAKKISKOLA (  Világszerte elfogadott tény, melyet számos kutatási eredmény is.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
„Tisztább kép” – együttműködési program Az új szintetikus drogok feltérképezéséért „Tisztább kép” — együttműködési program az új szintetikus drogok feltérképezéséért.
Új minőségfogalom a közoktatásban Környei László Budapest, augusztus 22..
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Előrelépés a digitális akadémiai világban Béky Endre Elsevier 2006 október 18.
Színe és fonákja Bőgel György CEU Business School
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
Biztos kezdet- gondolat
Halloween PUMPKIN LAMPER. Halloween in America.
Interakciók a Prevenciós Faktorok Között
Zoltán Baracskai In the age of digital natives: fast thinking, experience mining, and rule based behaviour these three metaphors are sufficient to describe.
„Networking and participation – for the more effective representation of the interest of people experiencing poverty Getting funding from the European.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Biztos kezdet program a gyerekszegénység ellen? A gyerekek fejlődnek, a társadalom befogadó képessége nem

A korai életkor fontossága A korai tapasztalatok alapvetően befolyásolják az agy szerkezetét A korai tapasztalatok alapvetően befolyásolják az agy szerkezetét A korai évek biztonságos kapcsolatai pozitív keretet adnak a későbbi tanuláshoz A korai évek biztonságos kapcsolatai pozitív keretet adnak a későbbi tanuláshoz A korai években a gyerek agya sokkal aktívabb, mint a felnőtté A korai években a gyerek agya sokkal aktívabb, mint a felnőtté A korai életkorban nyújtott segítség eredményesebb és költséghatékonyabb, mint stabilizálódás utáni támogatás A korai életkorban nyújtott segítség eredményesebb és költséghatékonyabb, mint stabilizálódás utáni támogatás

Mi szükséges a fejlődés biztosításához? Fedél Fedél Élelem Élelem Ruházat Ruházat Egészséges környezet Egészséges környezet Tapasztalatok szerzését biztosító tárgyak Tapasztalatok szerzését biztosító tárgyak

A környezet szerepe Egészség és jóllét Egészség és jóllét Pozitív kapcsolatok és egymás tisztelete Pozitív kapcsolatok és egymás tisztelete A szülő partneri szerepe A szülő partneri szerepe A tanulás elősegítése, a tanulási környezet A tanulás elősegítése, a tanulási környezet Játék és felfedezés Játék és felfedezés

AGE Human Brain Development – Synapse Formation The period from birth – to – three is an optimal time to support language and cognitive growth Sensing Pathways (vision, hearing)‏ Language Higher Cognitive Function MonthsYears C. Nelson, in From Neurons to Neighborhoods, 2000 Conception For comments: 5

Language and Vocabulary Growth – First 3 Years High SES Middle SES Low SES Vocabulary Age- Months Source: B.Hart & T. Risley. Meaningful Differences in Everyday Experiences of Young American Children, 1995 (Reference: Mary Young, World Bank) 6 For comments: