Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Az Európai Képesítési Keretrendszer és a Nemzeti Képesítési Keretrendszer megjelenése a Krúdy Gyula Tagintézmény szakképzési kínálatában.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Ötvös Mónika Felelő(s) Közösségek Nemzetközi Konferencia
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
„A szakképzés szolgálatában”
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
EEM. 10. A munkaügyi kapcsolatok és az érdekegyeztetés
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
A QF Embodiment projekt
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
EUROPASS.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Képesítési keretrendszerek illeszkedése és a minőségbiztosítás Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer bevezetésének előkészítéséhez május.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
EKKR-OKKR: az európai folyamat és magyar állomásai
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
Nemzeti és nemzetközi képesítési keretrendszerek és a life-long learning Magyar nemzeti és nemzetközi lifelong konferencia Miskolc, 2007 április
AZ ASEDEM ÉS A QF EMBODIMENT. 2 Spanyol Multimédia Szövetség Célja:  A multimédiával és az új technológiákkal kapcsolatos képzés és ismeretterjesztés.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
A szaktudás dokumentálása – Europass. Ahány ország, annyi…  Oktatási és képzési rendszerek különbözőek  A kompetenciák és képzettségek különbözőek,
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Mérés értékelés Dániában
Az EURES reformja Kalmár András EURES osztály Nemzeti Munkaügyi Hivatal Május 16. Tata.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Strategic Partnership for VET ERASMUS
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Galileo Progetti Nonprofit Kft.
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Felsőoktatási Szakképzés
Előadás másolata:

Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4

A kiment alapú megközelítés elősegíti a munkaerőpiachoz való kapcsolódást A fordítás deszkriptorok segítségével lehetővé teszi a tanulási kimenetek működőképessé tételét nemzeti és ágazati szinten Ehhez szükséges az érintettek bevonása a munkaerőpiac szereplői (munkaadók és szakszervezetek, nemzetközi irányultságú szakmai egyesületek kamarái) közé valamint az Oktatás és Képzés Az ágazatokat európai szinten szintén be lehet vonni az EKKR útján, pl. IKT keretrendszer A szintek átláthatósága és a minőségbiztosítás elősegíti a bizalmat

Az EKKR kiegészíti a 2005/36 irányelvet EKKRIrányelv Minden tanulási módra vonatkozhatCsak szabályozott szakmák Kimenet alapú – 8 szintIdőtartam alapú- 5 szint Önkéntes önszabályozásIlletékes testület törvény szerinti kötelező döntései A minőségbiztosítás alapelveinek tisztázása Kezdeti stádiumban kell fejleszteniCsaknem 30 éve létezik Átláthatóság és fordításÁltalános rendszer Elismerés nemzeti viszonylatban Nincs formális elismerésA kimenet nincs meghatározva

A EKKR-nek eredményeket kell felmutatni Összpontosítás a végső felhasználókra Egyéni tanulók Oktatási szolgáltatók Nemzeti Oktatás és Képzés hatóságok Ágazati képviselők, beleértve a társadalmi partnereket Egyéni munkáltatók Az előnyök megvilágítása A munkaadóknak tisztában kell lenniük a végzetségekkel a kompetenciák tekintetében Az állampolgárok végzettsége átvihető Több lehetőség az informális és nem formális tanulási formák érvényesítésére Jobb tanácsadás / Europass A nagyobb átláthatóság segíti az EKKR-t Több mobilitás Horizontális és vertikális előrehaladás az Oktatási és Képzési rendszerek között és azokon belül A végzetségek hordozhatósága Alkalmazhatóság Bevonás (75 millió alacsony végzettségű európai) Szükséges az eredmények ellenőrzése

Az EKKR fejlesztése nemcsak eszköz, hanem folyamat A megvalósítás alapelvei keresztülvihetők és rugalmasak legyenek A megvalósításhoz időre van szükség, az ajánlás után ki kell próbálni és továbbfejleszteni az EKKR-t Erőforrásokra van szükségünk az EKKR fejlesztéséhez és megvalósításához (nemzeti és EU források) A működéséhez nemzeti, ágazati és európai partnerekre van szükségünk (beleértve a szakképzést és felsőoktatást) Az EKKR lehetőséget teremt a közös tanulásra, valamint az Oktatási és Képzési rendszerek átalakítására, annak érdekében hogy az Európai Unió munkaerő fejlesztését jobban biztosíthassuk