7. KÖVETELÉSEK. 7-1 KÖVETELÉSEK Azok a különféle szállítási, vállalkozási, szolgáltatási és egyéb szerződésből jogszerűen eredő, FOGALMA PÉNZFORMÁBAN.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

Pénzintézeti cash-flowk
A bevételek és ráfordítások elszámolása
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Céltartalékok.
Kötelezettségek 10. feladat kidolgozása
Devizás értékelés számvitele
Modellezés a számvitelben
FORGÓESZKÖZÖK A forgóeszközök a vállalko-zási tevékenységet általá-ban egy évnél rövidebb ide-ig szolgáló vagyontárgyak, követelések, értékpapírok és pénzeszközök.
Cash flow-kimutatás esettanulmány
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖVETELÉSEK.
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
Váltókövetelések 2. feladat
Kötelezettségek 7-8. feladat kidolgozása
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Rövid lejáratú kötelezettségek
A számvitel szerepe az adójogban
A hitelintézeti beszámoló
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 10.
Készletekre adott előlegek/1. feladat December 5.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
© Deák István PÉNZÜGYI BEFEKTETÉSEK. © Deák István FOGALOM  Más vállalkozásban lekötött (pénz)eszközök, amelynek célja –Tartós jövedelem.
SZÁMVITEL II. 1. ELŐADÁS
1. feladat Vagyoni elemek
Időbeli elhatárolások
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Ha külföldi pénzértékre szóló beruházáshoz, vagyoni értékű joghoz kapcsolódó hitel-, vagy devizakötvény-kibocsátásból származó tartozásunk van. Továbbá.
Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló január elsejétől Sajátos egyszerűsített éves beszámoló megszűnik! Könyvvizsgálatra nem kötelezett,
Mérlegképes kötelező továbbképzés SZÁMVITEL 2015 Mérleg és eredménykimutatás összeállításának egyes kiemelt tételei – különös tekintettel az elmúlt időszak.
Az eredménykimutatás. Eredménykimutatások fajtái Összköltséges típusú eredménykimutatás – Költségnemek szerint mutatja ki a költségeket Forgalmi költség.
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
KÖVETELÉSEK. © Deák István ESZKÖZÖK BEFEKTETETT ESZKÖZÖK FORGÓESZKÖZÖK SAJÁT VÁLLALKOZÁSBA MÁS VÁLLALKOZÁSBA ANYAGI NEM ANYAGI KÉSZLETEK KÖVETELÉSEK.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kiegészítő melléklet Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő.
Feladatok. Sorold be a megfelelő mérlegcsoportba! MegnevezésABDF 1. Szállító 2. Vevő 3. Termelőgép 4. Eredménytartalék 5. Anyagok 6. Pénztár 7. Jegyzet.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
SZÁMVITEL.
Könyvviteli szolgáltatást végzők kötelező továbbképzése
2. A VÁLLALKOZÓ VAGYONA, A VAGYON KIMUTATÁSA
NEMZETKÖZI SZÁMVITEL I.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Sorszám Tétel Helye a mérlegben 1.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Általános problémák költségvetési szervek Költségvetési számvitel: Előirányzat > Kötelezettségvállalás > Teljesítés Maradvány = Korrigált pénzeszköz Központi.
Előadás másolata:

7. KÖVETELÉSEK

7-1 KÖVETELÉSEK Azok a különféle szállítási, vállalkozási, szolgáltatási és egyéb szerződésből jogszerűen eredő, FOGALMA PÉNZFORMÁBAN KIFEJEZETT FIZETÉSI IGÉNYEK, AMELYEKET A VÁLLALKOZÁS MÁR TELJE- SÍTETT, A MÁSIK FÉL ÁLTAL ELFOGA- DOTT, ELISMERT - TERMÉKÉRTÉKESÍTÉSHEZ, - SZOLGÁLTATÁS TELJESÍTÉ- SÉHEZ, - ÉRTÉKPAPÍR ÉRTÉKESÍTÉS- HEZ, - KÖLCSÖNNYÚJTÁSHOZ, - ELŐLEGFIZETÉSHEZ, (ideért- ve az osztalékelőleget is) KAPCSOLÓDIK. VALAMINT - munkavállalói tartozás, - visszatérítendő adó, - igényelt, de még nem teljesített támogatás. TOVÁBBÁ - a vásárolt követelések, - a térítés nélkül és egyéb címen átvett követelé- sek.

LEÍRÁSRA KERÜLHET LEÍRÁSRA KERÜLHET a behajtha- tatlan követelés. BEHAJTHATATLAN az a követelés,AMELYRE az adós ellen vezetett végrehajtás során nincs fedezet, a felszámoló által adott írásbeli igazolás szerint nincs fedezet, a felszámolás, adósságrendezési eljárás során átvett eszköz nem nyújt fedezetet, 7-2 A KÖVETELÉS MEGSZŰNIK, HA AZ ADÓSOK RENDEZIK: - kifizetik, - váltóval rendezik, A JOGOSULT ELENGEDI, A JOGOSULT LEÍRJA HITELEZÉSI VESZTESÉGKÉNT. AMELYET a hitelező a csődeljárás stb. során elengedett, eredményesen nem lehet érvénye- síteni, bíróság előtt érvényesíteni nem lehet,AMELY a hatályos jogszabályok alapján elévült.

A MÉRLEGBEN KÖVETELÉSKÉNT KIMUTATOTT: Követelések áruszállításból és szolgáltatásból (vevők) Követelések kapcsolt vállal- kozással szemben, Követelések egyéb részesedé- si viszonyban lévő vállalko- zással szemben, Váltókövetelések, Egyéb követelések. 7-3 KÖVETELÉSEK CSOPORTOSÍTÁSA A MÉRLEGBEN MÁS ESZKÖZÖK KÖZÖTT KIMUTATOTT: Immateriális javakra adott előleg, Beruházásokra adott előleg, Tartósan adott kölcsön kap- csolt vállalkozásban, Tartósan adott kölcsön egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozásban, Egyéb tartósan adott kölcsön, Készletekre adott előleg, Bankbetétek, Bevételek aktív elhatárolása. A MÉRLEGBEN FORRÁST CSÖK- KENTŐ TÉTELKÉNT KIMUTATOTT : Jegyzett, de még be nem fizetett tőke (-).

KÖVETELÉSEK ÁRUSZÁLLÍTÁSBÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSBÓL (VEVŐK) 7-4 ITT KELL KIMUTATNI ITT KELL KIMUTATNI minden olyan,  a vállalkozó által teljesített,  a vevő által elismert,  termékértékesítésből,  szolgáltatásnyújtásból származó követelést, AMELY NEM  kapcsolt vállalkozással,  egyéb részesedési viszonyban levő vállalkozással szembeni követelés. AMELY NEM MINŐSÜL  tartós követelésnek: - a pénzügyi lízing miatti, - a részletre, - a halasztott fizetéssel tör- tént értékesítés miatti követelésnek.

7-5 KÖVETELÉS KAPCSOLT VÁLLALKOZÁSSAL SZEMBEN Valamennyi, a mérleg B. II. KÖVETELÉSEK csoportjába tartozó követelés, ha az adós: - kapcsolt vállalkozás, illetve - egyéb részesedési viszonyban van a hitelezővel. KÖVETELÉS EGYÉB RÉSZESEDÉSI VISZONYBAN LÉVŐ VÁLLALKOZÁSSAL SZEMBEN

A nem részesedési viszonyban lévő adóssal szembeni váltókövetelés. 7-6 VÁLTÓKÖVETELÉSEK FAJTÁI: vevőtől elfogadott, egyéb (finánc). JELLEMZŐI: pénzkövetelést testesít meg, rövid lejáratú speciális értékpapír.

7-7 EGYÉB KÖVETELÉSEK ITT KELL KIMUTATNI:  a munkavállalói tartozást,  a visszatérítendő adót,  az igényelt, de még nem teljesített támogatást,  a rövid lejáratra kölcsön- adott pénzeszközt,  a valódi penziós ügylet miatti követeléseket. ITT KELL KIMUTATNI ITT KELL KIMUTATNI a nem ré- szesedési viszonyban lévő adós- sal szembeni minden követelést, ha az nem áruszállításból és szol- gáltatásból származik, valamint nem váltókövetelés. ITT KELL KIMUTATNI: ITT KELL KIMUTATNI:  a tartósan adott kölcsönből a mérlegfordulónapot követő egy éven belül esedékes részleteket,  a peresített követelésekből azt az összeget, amelynek pénzügyi rendezése a mérleg-fordulónap és a mérlegkészítés időpontja között megtörtént.

7-8 KÖVETELÉSEK ÉRTÉKELÉSE ÁRUSZÁLLÍTÁSBÓL ÉS SZOLGÁL- TATÁSBÓL SZÁRMAZÓ KÖVETE- LÉS: a forintban kiszámlázott, elfoga- dott, elismert összegben a külföldi pénzértékre szóló kö- vetelést az elfogadott, elismert devizaösszegnek a teljesítéskori – a számviteli politikában rögzí- tett – devizaárfolyamon átszá- molt forint összegben. (Lásd: 4-11 – vázlatot) a követelés fedezetére kapott VÁLTÓT VÁLTÓT a kiváltott követelés összegében, az EGYÉB KÖVETELÉST a járó, az igényelt, a fizetett összegben, az átvett értéken. Aktiváláskor       Bekerülési (könyv szerinti) érték = Mérlegérték Mérlegben - behajthatatlan követelés (vesz- teség) - vagy + értékvesztés, visszaírás + vagy – év végi devizaárfolyam- nyereség vagy veszteség össze- ge.

7-9 KÖVETELÉSEK ÉRTÉKVESZTÉSE ÉS ANNAK VISSZAÍRÁSA A vevők, adósok minősítése alapján az üzleti év mérlegfordulónapján fennálló, és a mérlegkészítés időpontjáig pénz- ügyileg nem rendezett követelések- ÉRTÉKVESZTÉST KELL ELSZÁ- nél ÉRTÉKVESZTÉST KELL ELSZÁ- MOLNI MOLNI, Ha a rendelkezésre álló információk alapján  a könyv szerinti értéknél  a várhatóan megtérülő ösz- szeg kevesebb és ez a KÜLÖNBÖZET  tartósnak mutatkozik és  jelentős összegű. Az értékvesztés elszámolása után végzett minősítés alapján a KÖVE- TELÉS ÖSSZEGE JELENTŐSEN MEG- HALADJA A KÖNYV SZERINTI ÉRTÉ- KET, AKKOR AZ ÉRTÉKVESZTÉS ÖSSZEGÉT VISSZA KELL ÍRNI. Ha

7-10 A KÖVETELÉSEK BIZONYLATAI, ANALITIKUS NYILVÁNTARTÁSA  A követeléseket általában a vállalkozó által kiállított és a partner által elfogadott SZÁM- LA alapján kell elszámolni.  A vállalkozás döntésétől függ a szintetikus elszámolás mélysé- ge, ha az kevésbé részletes, akkor az analitikus nyilván- tartásokra szükség van. PÉLDÁUL:  A VEVŐKKEL szembeni köve- telések bizonylata: a KIMENŐ SZÁMLA  Vezetni kell a KIMENŐ (KI- MENT) SZÁMLÁK KÖNYVÉT  A főkönyvi számlák között vezetik a vevők FOLYÓSZÁM- LÁJÁT.

38. Pénzeszközök Pénz átutalása 34. Váltókövetelések Váltó elfogadása 96. Egyéb bevétel 911. Belföldi értékesítés árbev Belföldi követelések elismert eladási értéke Tárgyi eszk. immat. javak Készlet, szolg. BELFÖLDI VEVŐKKEL KAPCSOLATOS ALAPVETŐ GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSA Fizetendő áfa Fizetendő áfa

38. Pénzeszközök Pénz átutalása 34. Váltókövetelések Váltó elfogadása 876. Pénzügyi műv. egyéb ráfordítása Árfolyamveszteség A vevők év végi értékeléséhez kapcsolódó elszámolt KÜLFÖLDI VEVŐKKEL KAPCSOLATOS ALAPVETŐ GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSA 7-12 A vevők átutalásához kapcsolódó realizált 96. Egyéb bevétel 93. Export értékesítés árbev Külföldi követelések elismert eladási értéke Készlet, szolg. Tárgyi eszk. immat. javak 976. Pénzügyi műv. egyéb bevétele Árfolyamnyereség vagy

VEVŐKKEL KAPCSOLATOS EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSA Pénzügyi műv. egyéb ráfordításai Fizetési határidőn belüli pénzügyi rendezés miatt adott engedmény 86. Egyéb ráfordítás Behajthatatlan követelés 88. Rendkívüli ráford. Elengedett, térítés nélkül átadott követelés 86. Egyéb ráfordítás Utólag adott, nem konkrét számlához kapcsolódó eng. 38. Pénzeszközök 315. Köv. értékvesztése, visszaírása Értékvesztés 96. Egyéb bevét. Visszaírás Engedményezett követelés 311. Belföldi követelések 98. Rendkívüli bevételek Térítés nélkül átvett követelelés

7-14 A VÁLTÓ ÚTJA Bemutatás Inkasszó 6/b6/a JEGYBANK Viszont leszámítolás 4/b4/a Pénz Leszámítolás 3/b3/a Gyártó bankja Pénz GyártóFORGATMÁNYOS 2/a2/b Áru Váltó forgatás Bemutatás esedékességkor 5/b 5/a Kiskereskedő bankja Pénz átutalás KiskereskedőKIÁLLÍTÓ Saját váltó átadás NagykereskedőKedvezményezett 1/b1/a Áru

A VÁLTÓ ELFOGADÁSÁNAK ÉS KIEGYENLÍTÉSÉNEK ELSZÁMOLÁSA Vevők34. Váltókövetelések 100 A váltó elfogadásának könyvelése a kiváltott összegben 97. Pénzügyi műveletek bevételei Pénzeszközök A váltó- követelés kiegyenlítése Kamat

VÁLTÓKIBOCSÁTÁS ÉS KIEGYENLÍTÉS ELSZÁMOLÁSA Pénzügyi műveletek ráfordításai 457. Váltótartozások454. Szállítók Váltó kibocsátás 100 Kamat Pénzeszközök 120 Fizetés X

A VÁLTÓFORGATÁS ELSZÁMOLÁSA Szállítók Pénzügyi műveletek bevételei 5 A váltó nyilvántartott értéke Elfogadott váltó értéke A forgatásig járó váltó kamat Váltókövetelések 100

A VÁLTÓLESZÁMÍTOLÁS ELSZÁMOLÁSA Pénzeszközök 108 A könyv szerinti érték kamattal növelt és leszámítolási díjjal csökkentett, ténylegesen kifizetett összege 53. Egyéb szolgáltatások költségei 4 4 Fizetett leszámítolási díj 97. Pénzügyi műveletek bevételei 12 A váltóbirtokost megillető időarányos kamat 34. Váltókövetelések Különféle egyéb követelések (techn. számla) A követelés összegének kivezetése 100

DEVIZÁS KÖVETELÉS KIEGYENLÍTÉSE VÁLTÓVAL ÉS A VÁLTÓKIFIZETÉS ELSZÁMOLÁSA Külföldi követelések Váltóelfogadás 346. Külföldi váltóköv Pénzeszközök 974. Egyéb kapott kamat Árfolyamnyereség Kamat Követelés Árf. nyereség Köv.: 100 DEMx130 Ft/DEM = Ft Köv.: 100 DEMx130 Ft/DEM = Ft Elfogadott váltó értéke 106 DEM Elfogadott váltó értéke 106 DEM Árf. beváltáskor 132 Ft/DEM Árf. beváltáskor 132 Ft/DEM Befolyt összesen: Ft Befolyt összesen: Ft - nyilvántart. 100x130 = Ft - nyilvántart. 100x130 = Ft - árf. nyereség 100x2 = 200 Ft - árf. nyereség 100x2 = 200 Ft - kamat 6x132 = 792 Ft - kamat 6x132 = 792 Ft

IDŐARÁNYOS VÁLTÓKAMAT ELSZÁMOLÁSA ÉV VÉGÉN 346. Külföldi váltókövetelés Árfolyamveszteség 87. Pénzügyi műveletek ráfordításai 7-20 DEVIZÁS VÁLTÓKÖVETELÉS LEÉRTÉKELÉSE ÉV VÉGÉN 97. Pénzügyi műveletek bev. Időarányos kamat 39. Aktív időbeli elhatárolások 97. Pénzügyi műveletek bevételei Árfolyamnyereség

KEDVEZMÉNYEZETT ÁTADÁS 5 BEMUTATÁS FIZETÉS 6 7 CÍMZETT ELFOGADÁS BEMUTATÁS VISSZAKÜLDÉS KIÁLLÍTÓ KIÁLLÍTÁS IDEGEN VÁLTÓ ÚTJA

7-22 IDEGEN VÁLTÓ ÁTADÁSÁNAK ELSZÁMOLÁSA A KIÁLLÍTÓNÁL 31. Követelések a címzettel szemben Kötelezettség a kedvezményez. szemben 100 IDEGEN VÁLTÓ ELFOGADÁSÁNAK ELSZÁMOLÁSA A CÍMZETTNÉL IDEGEN VÁLTÓ ELFOGADÁSÁNAK ELSZÁMOLÁSA A KEDVEZMÉNYEZETTNÉL 31. Követelés a váltó kiállítójával szemben Váltótartozások Pénzügyi műveletek ráfordításai Kötelezettség a váltó kiállítójával szemben Váltókövetelések 100

KÉSZLETRE ADOTT ELŐLEG Készletekre adott előlegek 454. Szállítók Készletek38. Pénzeszközök 125 X Előzetesen felszámított áfa Átvezetés 375 Előleg áfa Beszerzés Fizetés 4 áfa