Tájékoztató a évi mikrocenzus előkészületeiről Országos Statisztikai Tanács ülése szeptember 12. Waffenschmidt Jánosné Központi Statisztikai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A népszámlálás szerepe a hajléktalanok számbavételében Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Munkaerő-felmérés (MEF) Labour force survey (LFS)
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Felkészülés a évi népszámlálásra
Tájékoztató a évi népszámlálásról Komárom-Esztergom megye Szemes Mária KSH Veszprémi Igazgatósága.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
10 évre szóló adatvagyonunk: A NÉPSZÁMLÁLÁS Virágh Eszter, KSH Budapesti Corvinus Egyetem, december 9.
A KSH reprezentatív lakossági felmérései
Népmozgalmi adatbázisok
Az EUROSTUDENT V felmérés Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett:
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
A népszámlálás regiszteralapú végrehajtásával kapcsolatos korábbi elképzelések, nemzetközi tapasztalatok, a jövőben hasznosítható ajánlások Dr. Lakatos.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
1. A demográfia fogalma, története, tárgykörei és forrásai
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
1 START ELŐTT A NÉPSZÁMLÁLÁS Sajtótájékoztató, szeptember 2.
A népszámlálási adatkincs hasznosítása
A KSH új online adatgyűjtő rendszere EKOP-1.A.1-08/B
IDŐMÉRLEG Grábics Ágnes
A LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI (LUSZ)
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS
Munkaerő mobilitás Magyarországon
1 SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐ (-HASZNÁLÓ) SZAKKÉPESÍTÉS A képzés célja A számítógép-kezelő legyen alkalmas a társadalmi és gazdasági élet különböző területein, az.
Szociálpolitikai keretek
Tájékoztató a évi népszámlálásról Szemes Mária Dancs Kálmán KSH Veszprémi Igazgatósága.
2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS ELŐKÉSZÍTÉSE, AKTUÁLIS FELADATOK.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
KÖBE. Ahol a balesetmegelőzés is KÖTELEZŐ. Tudatos Vezetők Klubja.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Lorem Ipsum INKLUZÍV TÁRSADALOM – JÓL-LÉT – TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL ÁPRILIS Kodolányi János Főiskola szervezésében Budapest.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése” projekt.
Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi.
A felnőttképzés Hajdú- Bihar megyében Dr. Erdei Gábor Dr. Teperics Károly
Szülői értekezlet A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBA TÖRTÉNŐ JELENTKEZÉS RENDJE ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁS GYAKORLATI TUDNIVALÓI.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A évi mikrocenzus előkészítése MTA STAB április 14. Németh Zsolt KSH.
A Háztartások pénzügyeire és fogyasztására vonatkozó európai felvétel (Miből élünk?) KSH,
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Országos Statisztikai Tanács
Országos Statisztikai Tanács
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Tájékoztatás jogszabály változásokról
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
„Út a munkához”program
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Gyümölcsös ültetvények összeírása, 2017
Előadás másolata:

Tájékoztató a évi mikrocenzus előkészületeiről Országos Statisztikai Tanács ülése szeptember 12. Waffenschmidt Jánosné Központi Statisztikai Hivatal Népszámlálási főosztály

A évi mikrocenzus, népesség-összeírás Célja, hogy két népszámlálás között a társadalmi változásokat friss adatok alapján jobban lehessen követni. Magyarországon 1963 óta ez lesz a 7. mikrocenzus. Kérdőív: a évi népszámlálási program, kiegészítve a felhasználói vélemények alapján aktuális témákkal: - lakásfelújítás, korszerűsítés -a lakás tulajdonosa külföldi vagy magyar -migráció: a korábban külföldön élők milyen munkát végeztek -szakképzettség: iskolarendszeren kívüli képzettségek is

A évi mikrocenzus jellemzői nagyméretű minta (a lakások 10 százaléka és a benne élők): 2148 településen, magánháztartás és 500 intézet, tartalmi gazdagság: az alapkérdőívekhez ötféle kiegészítő felvétel kapcsolódik, az adatfelvétel papírkérdőív nélkül, internetes önkitöltéssel és kézi elektronikus eszközös interjúval történik, eszmei időpont október 1., pontosan öt évvel a évi népszámlálás után.

A évi mikrocenzus jogi alapja évi X. törvény a népesség személyi, családi és lakásviszonyainak minta alapján történő évi felméréséről - 65/2015 (III.25) számú kormányrendelet a népesség személyi, családi és lakásviszonyainak minta alapján történő évi felmérésével kapcsolatos egyes feladatokról /2015 (II.25) számú kormányhatározat

A kijelölt települések és lakóegységek aránya megyénként 5

A kijelölt települések

Kiegészítő felvételek 1. Társadalmi rétegződés Célja feltérképezni a magyar társadalom rétegszerkezetét több dimenzió mentén (anyagi-, kulturális-, társadalmi tőke, társadalmi státus, valamint szubjektív önbesorolás szerint) Módszer: önbevallásos, helyettesítő válaszadás nem lehetséges. 2. Foglalkozások presztízse Célja országosan reprezentatív foglalkozási presztízs rangsor előállítása, a rangsor mögött meghúzódó társadalmi különbségek felderítése. A hatalom, pénz, tudás, hasznosság dimenzióival való kapcsolat szorosságának mérése. Az utolsó presztízs felvétel a KSH-ban a rendszerváltás előtt,1988-ban volt. Módszer: önbevallásos, a válaszadóknak fejenként 15 foglalkozást kell sorba rendezniük presztízs illetve még egy kiválasztott szempont alapján.

Kiegészítő felvételek 3. Szubjektív jóllét Célja feltérképezni a lakosság megélt életminőségét, közérzetét. Módszer: önbevallásos, szubjektív kérdésekből álló kérdőív, skálát alkalmazó kérdésekkel. 4. Egészségproblémából fakadó akadályozottság Célja: módszertani kísérlet, a Washington Group nemzetközileg jóváhagyott, tesztelt kérdéseit alkalmazza. Az akadályozottság fajtái, súlyossága, az előfordulások országos szintű becslése, a nemzetközi összehasonlítás érdekében. A szociális ellátások igénybevételénél mely területeken nem egyeznek az igények a lehetőségekkel, a segítségre szorulók és a segítséggel élni tudók életkörülményei, demográfiai és területi jellemzői. Módszer: az akadályozott vagy segítője válaszol a kérdésekre.

Kiegészítő felvételek 5. Nemzetközi vándorlás Célja, hogy pontosabb képet kapjunk a Magyarországot érintő nemzetközi vándorlási folyamatokról. Időszerű információkat gyűjt a Magyarországról elvándorolt, a visszavándorolt, vagy az éppen kivándorolni szándékozó magyar állampolgárokról, illetve a hazánkban életvitelszerűen tartózkodó külföldi állampolgárokról. Módszer: több blokkból áll, az érintetteknek csak a rájuk vonatkozó kérdőívblokkot kell kitölteniük.

Kiegészítő felvételek Minden kijelölt lakáshoz hozzá- rendeltünk egy-egy kiegészítő felvételt. 60%: A személyi kérdőívre adott válaszok alapján dől el, hogy melyik kiegészítő kérdőív kerül kitöltésre az adott címen.

A végrehajtásban résztvevők Címek száma: db Számlálóbiztosok (körzetek) száma: 3800 fő Területi szervezők száma: 363 fő Megyei felelősök, helyettesek: 40 fő 11

A számlálóbiztosok kiválasztása Toborzási adatbázis évi népszámlálásban részt vett számlálóbiztosok Agrárium Gazdaságszerkezeti Összeírásban részt vevő kérdezők Korábbi vagy jelenlegi KSH-s kérdezők Egyéb jelentkezők Kiválasztási szempontok: Legalább középfokú végzettség Magabiztos mobileszköz használat Korábbi kérdezői tapasztalat előnyt jelent

Cél: Minden közreműködő felkészülten kezdje meg a munkát Alkalmazott módszerek 1. Egyéni felkészülés, teszt 2. Tantermi oktatás 3. E-learning képzés 4. Otthoni gyakorlás, vizsga Képzési technikák

Az informatikai rendszer felépítése MonitoringRiporting Internetes önkitöltő alkalmazás G-Code Kódoló alkalmazás Szakértői alkalmazás Online Offline Adatbázis Kézi összeíró alkalmazás 14

Az összeírásra szolgáló eszközök KSH által biztosított tabletek összesen: 1169 db Ebből: - 10 collos, windows operációs rendszerű: collos, android operációs rendszerű: 749 Számlálóbiztos saját eszköze (tablet, laptop): 2785 db ÖSSZESEN (tartalék-, csere-, oktatógépekkel): 3954 db 15

Minőségellenőrzés I. Számlálóbiztost jellemző mutatók meghiúsulások aránya címjavítások aránya geo kódok rögzítettsége (alkalmazás használata a hivatali eszközöknél) felkeresések időbelisége a kitöltés időbelisége (felfüggesztés) elfogadható személyi kérdőívek aránya szöveges mezők kitöltöttsége szenzitív blokk kitöltöttsége (nem kíván válaszolni válaszok száma) elnyomott hibák száma kiegészítő kérdőívek kitöltése/kitöltöttsége 16

Minőségellenőrzés II. Területszervezőt jellemző mutatók összeírás előrehaladása időben elfogadhatóság meghiúsulások aránya címszinten elfogadható kérdőívek aránya szöveges mezők kódolása – időben szöveges mezők kódolása – tartalmilag helyes kód választása (kódrevizor ellenőrzi) nem tudja/nem értelmezhető válaszok aránya 17

Adatvédelem, adatbiztonság 1. Általános Név nélküli adatgyűjtés A kijelölt címek előzetes értesítése az adatgyűjtésről A számlálóbiztosok a válaszokhoz okmányokat nem kérhetnek A kötelező alapkérdőíven a nemzetiségre és az egészségi állapotra vonatkozó kérdések önkéntesek Az eredmények közlése során felfedhető adatok nem jelennek meg Számlálóbiztosok A számlálóbiztosok igazolvánnyal rendelkeznek Zöld számon ellenőrizhető a számlálóbiztos személye Gondos kiválasztás, alapos képzés

Adatvédelem, adatbiztonság 2. Informatika Önkitöltés lehetősége Háztartáson belül a személyi kérdőívek jelszóval védhetők Biztonságos elektronikus adatgyűjtő rendszer A mobil eszközről az adatokat a rendszer a KSH szerverére továbbítja A mobil eszközön átmenetileg tárolt adatok kódoltak, azokat lezárást követően az eszközön nem lehet megnyitni Az adatok feldolgozása zárt rendszerben történik

Kommunikáció Civil Partner Program Kommunikációs kampány Nyitó sajtótájékoztató: szeptember 20. Help desc, segítségnyújtás lakosságnak – profi kommunikációs cég számlálóbiztosoknak – területi szervező, megyei felelős, Népszámlálási, Informatikai főosztály Zöld szám:

Milyen adatok keletkeznek? Járásonként Friss adatok a lakosság demográfiai jellemzőiről (kor, nem, gazdasági aktivitás, iskolai végzettség) Lakásállomány jellemzői Megyénként, régiónként, országosan Belföldi és nemzetközi vándorlás aktuális adatai Családi állapot, állampolgárság Iskolai végzettség, szakképzettség változása Foglalkoztatottak, munkanélküliek, inaktívak számának változása, jellemzői Nemzetiségenkénti megoszlás Fogyatékossággal élők száma Háztartások, családok száma és összetétele Lakásállomány felújítása, karbantartása

Az eredmények közzététele Az első adatközlés időpontja május 6 hónappal az adatgyűjtés után Közzététel módja Fő közzétételi csatorna: online tájékoztatás Táblázatok, térképi megjelenítés, kutatószobai közzététel

Köszönöm a figyelmet!