Munkaerőpiaci problémák és a szakoktatásban történő változások október 12. Vendéglátás Akadémia roadshow Lajosmizse dr. Böröcz Lajos főtitkár Bándoli.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
A humán erőforrás jövőbeni kihívásai
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Nyerjünk együtt! TAMOP /
Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László Május 03. Pécs.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Trendek és politika a magyar felnőtt- és szakképzésben Sum István MP Rt. Oktatási Központvezető.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Határ menti munkavállalás Ausztriában Hardi Tamás tudományos munkatárs Győr, október 5. A határmentiségtől az integrált határrégióig.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
(ágazati) Lehetőségek és kihívások a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia december 6.Eszes Gábor.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
„Nemzeti szakképzés átalakítási lehetőségei Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető május 06.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A magyar tőkeexport bemutatása
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
„a gyakorlat a legjobb tanítómester, igazi gazdákat ez formál" (Tessedik Sámuel) Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár március.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Munkaerőpiaci kihívások Az új generációk elvárásainak megjelenése a kiválasztásban Készítette: Farkas Edit közvetítési üzletág vezető.
Déri András ügyvezető alelnök Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság A logisztika szerepe a térségi fejlesztéseknél 1 DUNAWIN 2011 – 2011.
1 A munkaerőpiac aktuális kérdései és a szakképzés helyzete különös tekintettel a duális képzésre Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős.
Társadalmi tudatformálás
Munkaerőpiaci problémák és a szakoktatásban történő változások
Magyar versenyképesség 2017
GINOP Gyakornoki program – támogató szolgáltatások
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
TÁRSADALMI HATÁSOK.
Európai Uniós ismeretek
Employer Branding - gyakornokok
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Munkaerő piaci problémák és a szakoktatásban történő változások
Dolgozói mobilitás.
Készítette: Farkasné Veres Edina
Dolgozói mobilitás.
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A székesfehérvári járás munkaerő-piaci helyzete
Az Intern Kft 1994-ben alakult fő tevékenységek: fémszerkezet gyártás
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Dolgozói mobilitás.
Előadás másolata:

Munkaerőpiaci problémák és a szakoktatásban történő változások október 12. Vendéglátás Akadémia roadshow Lajosmizse dr. Böröcz Lajos főtitkár Bándoli Attila alelnök

Az előadás tartalma 1.A munkaerőhiány mértéke a turizmusban és szerepe a gazdaságban – nemzetközi kitekintés 2. Munkaerőpiac – a különböző munkavállalók és motiválásuk 3. Szakoktatás – szakképzés jelene és jövője

Az Európai Turizmus Fórum adatai szerint: Az EU-ban 2000 óta a válság ellenére 2,5 millió új állás jött létre (+29%, míg a teljes gazdaságban csak 7,1% volt a foglalkoztatás bővülés) A foglalkoztatottak 20%-a 25 év alatti (9% a teljes gazdaságban ez az arány) A foglalkoztatottak 35%-a viszonylag képzetlen (20% a teljes gazdaságban ez az arány) Magas a női foglalkoztatottsági arány (60% fölött) A turizmus munkaerőpiaci jelentősége az EU-ban, kihívások I.

Alacsonyak a bérek, nehéz a munka Elsősorban kis- és középvállalkozások Nem jó az imidzse az ágazatnak Ugyanakkor széles az igényelt szaktudások, kompetenciák köre A turizmus munkaerőpiaci jelentősége az EU-ban, kihívások II.

Az Európai Bizottság 2014-ben elkészítette a TOP 20 hiányszakma listáját, amelyet az EU-ban a szakács vezet, a pincér a szakács 2. szerszámgép kezelő 3. bolti eladó … 13. pincér A turizmus munkaerőpiaci jelentősége az EU-ban, kihívások III.

foglalkoztatási hatása (a multiplikátor hatással együtt) 11% Az ország devizaegyenlegéhez millió euróval járul hozzá A WTTC 10 évre szóló becslése szerint a turizmus ágazat teljes hozzájárulása a foglalkoztatáshoz a becslés szerint között 2,1%-os éves növekedési ütemmel számolva 506,000 főre emelkedhet (a teljes foglalkoztatottság 12,9%-a) A turizmus szerepe Magyarországon

Munkaerőpiac A szakma presztízse, társadalmi elismertsége Az elvándorló munkaerő visszacsalogatása Az új generációk

Lengyelország – KGST piac Románia – Eperszedők Csehország, Szlovákia, Magyarország – Röghöz kötött Munkaerő helyzet Közép-Európában

A válság hatására a munkaerő vándorlás elindult – Kiáramlás Képzettségüknél alacsonyabb pozícióba A helyi munkaerőnél alacsonyabb bérszínvonalon A megélhetés magas költségei Távolról bejárás Bérelt lakások színvonala A középső generációk elmennek, a fiatal / idős itthon marad – Visszaáramlás Fejlett munkakultúrát hoznak Képesek vagyunk-e visszavonzani a munkaerőt? Elfogadják a hazai bérszínvonalat? Mobilitás

A hatvanas években, a háború előtti generációtól tanult szakmunkások nyugdíjba vonulnak – Számban és minőségben mi követi őket? – Nyugdíjasok alkalmazása Tréning Speciális munkakörök Generáció váltás

Veteránok – 1946 előtt születettek Baby Boomerek – 1946 – 1960 között születettek X generáció – 1960 – 1980 között születettek Y generáció / millenniumi nemzedék – 1980 – 1995 között születettek Z generáció / „netgeneráció”– 1995 – 2010 között születettek Alfa generáció Generációk együttélése I.

Baby Boomerek – 1946 – 1960 között születettek pl. Steve Jobs Tekintélytisztelő Magas fokú alkalmazkodó képesség Takarékos Kezdetleges digitális képesség Alacsony nyelvtudás Generációk együttélése II.

X generáció – 1960 – 1980 között születettek pl. Barack Obama Liberális Erős társadalmi networking Nők is vezetők A vállalattal szemben lojális Generációk együttélése III.

Y generáció / millenniumi nemzedék – 1980 – 1995 között születettek Digitális műveltség Presztízsfogyasztók Trendi tárgyak Versengők Multitasking Folyamatosan online Az érzelmi intelligenciát alábecsülik Generációk együttélése IV.

Z generáció / „netgeneráció”– 1995 – 2010 között születettek Folyamatos net kapcsolat (nem közösségi média) Virtuális valóságban élnek Irreális elvárások Nincs munkamorál Információ feldolgozás sebessége magas Generációk együttélése V.

Alfa generáció – 2010 után születettek A fele három éves koráig használt valamilyen érintő képernyős kommunikációs eszközt Új kihívásokat jelent majd az akkor vezetők számára Generációk együttélése VI.

Baby Boom Előléptetési lehetőség Új utak Fix munkahely A munkaerő motiválása I.

X generáció Státusz Anyagiak A munkaerő motiválása II.

Y generáció Nagy mozgástér Döntési lehetőség Verseny Önmegvalósítás A munkaerő motiválása III.

Z generáció Azonnali jutalom Szabadság Kötetlenség A munkaerő motiválása IV.

Y és Z generáció közötti egyezések Élvezni akarják a munkát Munka és magánélet egyensúlya Folyamatos visszajelzést, elismerést igényelnek Alternatív munkavégzés Digitális affinitás Technikafüggők A munkaerő motiválása V.

A szakma presztízse, társadalmi elismertsége, demográfia Trendek és hagyományok A gyakorlati és elméleti képzés megfelelő aránya Az új generációk Szakoktatás

Miért adjam a gyereket erre a szakmára? Gasztro forradalom – Sztár séfek – Sztár éttermek – A média hatalma Társadalmi elismertség

Munkába járás – Helyben lakást bérel – Ingázik Munkaerő vonzás távoli régióból Munkaerő vonzás külföldről Munkaerő vonzás

A munkaerőhiány gyökere a demográfiában keresendő Reputáció növelése Oktatás reformja Szakképzés

Duális képzés Szakgimnáziumok Felnőtt képzés (OKJ) Szakképzés

A jövő oktatása Élményszerű Frontális helyett kétoldalú kommunikáció Digitális csatornák Kreativitás Gamifikáció Szakképzés

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! dr. Böröcz Lajos /