Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 2016/17 1. félév 5. Előadás Dr. Kulcsár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Advertisements

Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapaitás- és költségtervezés Megbízhatóság alapú kapaitás- és költségtervezés.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Gazdasági informatika - bevezető
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
Hiteltörlesztési konstrukciók
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
3. tétel.
TIA A termelésinformatika alapjai
Részekre bontás tilalma
2. előadás Viszonyszámok
WE PROVIDE SOLUTIONS.
A gyógyítás (hézagos) gazdasági alapjai
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kockázat és megbízhatóság
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Kockázat és megbízhatóság
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TIA A termelésinformatika alapjai
Teljesítményértékelési rendszer
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kereskedelmi szerződések joga
SZÁMVITEL.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Szervezetfejlesztés II. előadás
SZÁMVITEL.
Projektmunka Földrajzolok
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 9. előadás
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
MRP számítás.
Logisztikai Rendszerek Tervezése és Üzemeltetése. Tápler Csaba
Compliance és Corporate Governance
Csomagoló Üzemi optimalizáló és Szimulációs rendszer
Önköltségszámítás.
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Forgóeszköz-gazdálkodás
Készletek transzformációja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Járműtelepi rendszermodell 2.
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
(Geolevel Geoinformatikai és Szolgáltató Kft.)
Üzleti projektterv Előadó neve | Cégnév.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 2016/17 1. félév 5. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

A termelésinformatika alapjai GEIAK150-B 5. előadás: A termelés tervezésének és irányításának elméleti háttere 2016/17 1. félév Dr. Kulcsár Gyula

Üzletpolitika tervezése Marketing, menedzsment Beszállítói hálózat kiépítése Kapacitás-beruházás Igények előrejelzése Rendelések kezelése Rendelések elfogadása Termelési főterv készítése Kapacitás tervezés Ellátás menedzsment Aggregált ütemezés Kapacitások terhelése Technológiai folyamat- tervezés Részletes ütemezés Anyagkezelés Programindítás Munka-felügyelet Termelési tevékenységek irányítása

Termeléstervezés és -irányítás Tágabb értelemben a termelésirányítás a termeléssel kapcsolatos döntési feladatok megfogalmazásával és megoldásával foglalkozik, figyelembe véve a termelés főbb tényezőit és ellenőrizve a döntések végrehajtását. A termelés főbb tényezői: Termelők. Termelés tárgya (amit termelünk). A termelés feltételei. A termelés eszközei. A termelés célja.

Termeléstervezés és -irányítás Szűkebb értelemben termelésirányításon termelési feladatok meghatározását és végrehajtásuk megszervezését értjük. A szűkebb értelemben vett termelésirányítás feladatainak csoportosításakor az időhorizont nagysága jelenti a rendező elvet, azaz felülről-lefelé haladva egyre kisebb időhorizontú tevékenységek tervezéséről és/vagy irányításáról van szó.

Időhorizontok Átlagos bonyolultságú termékek kis- és közép-sorozatgyártására berendezkedett gépipari vállalat esetében a szokásos időhorizontok:  termeléstervezés:1-3 hónap,  termelésütemezés:5-10 nap,  termelésprogramozás:8-24 óra.

SzintFeltételekDöntési változók Termelés- tervezés eszközök személyek technológia MIT Termelés- ütemezés eszközök személyek technológia MIT HOL Termelés- programozás Eszközök személyek technológia MIT HOL MIKOR

A termeléshez kapcsolódó folyamatok  Vállalat = rendszer  Vállalati működés = folyamat anyagi folyamatok  fizikai, kémiai, biológiai, stb. materiális jellegű állapotváltozások irányított sorozatai mennek végbe vezetési-irányítási-ellenőrzési folyamatok  fejlesztési folyamatok  üzemszerű termeléshez szükséges folyamatok

A nem anyagi folyamatok tovább bonthatók: a célok kitűzéséhez, a végrehajtás megszervezéséhez és ellenőrzéséhez, valamint magához a végrehajtáshoz (kivitelezéshez, realizáláshoz) kapcsolódó tevékenység-csoportokra.

A feladatok megoldásának szakaszai  Tervezés  Előkészítés  Végrehajtás  Ellenőrzés  A szakaszok rögzített feladatra értelmezhetők, különböző feladatok különböző stádiumában lehetnek.  A szakaszok nem függetlenek egymástól.

A vállalat működésének egyszerűsített szabályozáselméleti modellje

Szűkebb értelmezés  Visszacsatolás elve: a tervezett értéktől (állapottól) való eltérés képezi a folyamat működésének javítását célzó, következő beavatkozás alapját  A „termelésirányítás” legszűkebb értelemben megfelel a belső szabályozó körnek.

Szűkebb értelmezés szerinti feladatok  felméri és kijelzi a hiányzó gyártmányszerkezeti, konstrukciós és technológiai alapadatokat;  kiszámítja és határidőzi az erőforrás-szükségleteket a termelési feladatok jellegének megfelelő időperiódusok szerint (anyag, gyártóberendezés);  termelési ütemtervet (programot) készít „helyben gyártandó” és „beszerzendő” komponensek szerinti bontásban;  kooperációs előrejelzést ad a túlterhelés elkerülésére és jelzi a nem megfelelően terhelt munkahelyeket;  a várható felhasználás időpontjára anyag- és előre számfejtett munkautalványt állít ki;  ellenőrzi a végrehajtás tervszerűségét, készültségi fokát.

A termelésirányítás egyszerűsített szabályozáselméleti modellje

A piacgazdaság alapvető követelményei  a vevők (megrendelők) igényeinek megfelelő szállítókészséget biztosítsuk,  alacsony készletszintekkel dolgozzunk (nyersanyagra, félkész- és késztermékre, pótalkatrészre, stb. egyaránt vonatkozik) és  a termelő-berendezések és más homogén munkahelyek kapacitásának megfelelő mértékű kihasználásával valósítsuk meg a termelést. OPTIMUMPROBLÉMA!

A Kybernos fejlesztőinek következtetései 1) A három fő termelési jellemző bármelyike a másik kettő rovására könnyen javítható, ezért a három jellemzőt csak együtt lehet kezelni; 2) Az optimumprobléma logikailag a teljes termelés minden részletét átfogja. Ez azt is jelenti, hogy a termelésirányítás optimálásához a három alapvető termelési jellemző vizsgálata nemcsak szükséges, hanem egyben elégséges feltétel is. 3) A megoldási módszer logikailag a feldolgozóipar összes vállalatára kiterjeszthető.

A termelési háromszög modell

Rendelés  Külső rendelések (a vevői rendelések), amelyek függetlenek a belső irányítástól és így a beérkezésük révén létrejövő gyártmányszükségletek is független szükségletek.  Belső rendelések (a gyártási és beszerzési rendelések), amelyeket a belső irányítás bocsát ki a külső rendelés tárgyát képező gyártmány szerkezeti, ill. technológiai lebontása alapján és így ezek a gyártóegységek előtt szerelvény-, alkatrész-, ill. anyagszükségleteket, vagyis függő szükségleteket okoznak.

A termelési háromszög modell

A termelésirányítás alapfeladata Olymódon határozza meg a gyártási és beszerzési rendeléseket az aktuális termelési környezet figyelembevételével, hogy az adott - alkatrészgyártó és szerelő típusú - iparvállalat a szállítókészség, a készletszint és a kapacitások kihasználása szemszögéből az "optimális munkapont" környezetében működjön.

Kapacitáskihasználás  A gyártóhelyek, vagyis azon összes üzemek, csoportok, munkahelyek és mozgóegységek időkapacitásának százalékos lekötöttségét jelenti egy adott időszakban, amelyek a munkaadagolás szempontjából önálló egységet képeznek.

Szállítókészség  Annak az időtartamnak a reciprok értéke (ol.: 1/nap), amely egy adott rendelés elfogadásának visszaigazolásától a kiszállítás szerződésben rögzített időpontjáig eltelik.

Készletszint  A gyártási tételek, vagyis a raktárakban, valamint a gyártó és szerelő munkahelyeken lévő összes termék, részegység, alkatrész, nyersdarab és egyéb szükséges anyag mennyiségét jelenti egy adott időpontban. Készletnorma Készlet-időnorma Törzskészlet Folyókészlet

A gyártási helyek általános leírása

Raktárakkal kapcsolatos fogalmak

Megoldásjavító szabályzókör

A Kybernos egyszerűsített modellje

Köszönöm a figyelmet! Az előadásvázlat elérhető az alábbi webcímen: