Addiktológiai problémák és megoldások „Tágas városom kis lakásra cserélem II.”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, Intézményvezető
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
Törzsök Góczán Emese Szögi Lakatos Maya november 19.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
Magzati alkoholszindróma Háttéranyag a Budakeszi felnőttképzési programhoz június 20. Dr. Sineger Eleonóra.
Alkoholizmus.
Alkoholizmus.
Narkomániák.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Szegénység és egészségi állapot
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása
Az alkohollal kapcsolatos zavarok
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
DEMENCIA Dr. Ozsváth Károly
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
Comenius 09/0128-C/1300 Alkohol és iskola Monor 2009
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Wichern Alapítvány a magyarországi szociális munkáért és ifjúságvédelemért Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat.
TRANZIT ADDIKTOLÓGIAI SZOLGÁLAT
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Valódi gyógyulás virtuális térben? Információs technológiák és lelki egészség Purebl György Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet.
A támogatott lakhatás kihívásai
Rászoruló személyeket támogató operatív program RSZTOP
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
Ellátás-szervezési kérdések, korszerű ellátási formák, a szenvedélybetegségek megelőzésében és ellátásában Dr.Kassai-Farkas Ákos.
Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai Arany Zoltán SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
Serdülőkori szerhasználat Magyarországon ESPAD Dr. Szemelyácz János INDIT
Drogbetegek kezelése és ellátása Drogambulanciák szerepe a drogbetegek kezelésében Dr. Csorba József Fővárosi Önkormányzat Nyirő Gyula Kórház Drogambulancia.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
Csoportos és egyéni addiktológiai fejlesztések tapasztalatai „Tágas városom kis lakásra cserélem”
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Kezdd újra, vár a világ! „A sok tudomány mit sem ér, ha nincs kalács, vagy legalább kenyér.” (XV. századi ismeretlen szerző)
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Káros szenvedélyek.
Mentális zavarok osztályozási rendszere
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Kísérő intézkedések részprogram statisztikai összegzése Az adatszolgáltatás alapján történő szakmai összegzés és visszajelzés HAJLÉKTALANOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY.
A szociális és egészségügyi (pszichiátriai, addiktológiai) ellátás összekapcsolása RSZTOP-3 projekt kísérőintézkedések képzés 2017.
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kísérő intézkedések.
Előadás másolata:

Addiktológiai problémák és megoldások „Tágas városom kis lakásra cserélem II.”

Alkoholbetegség „ Alkoholbetegnek tekintjük azokat az egészségügyi ellátásra szoruló rendszeres italfogyasztókat, akik italfogyasztásuk következtében személyiségi, magatartási, társadalmi életviteli formában súlyosan sérültek, az alkohollal pszichés függőségbe kerültek vagy/és szomatikusan is károsodottak” (BNO10,DSM IV). Az alkoholizmus meghatározható, mint alkoholtartalmú italok excessív fogyasztása. Nem specifikus mentális zavarként írható le.

Alkoholbetegség Az alkoholizmussal kapcsolódó zavarok két csoportba oszthatók: a) az alkohol direkt agyi hatásával kapcsolatos zavarok (alkohol intoxicatio, alkoholmegvonás, delirium tremens, hallucinózis, stb.) b) alkohollal kapcsolatos magatartás miatti zavarok (abúzus, függőség).

Addikció állapotfelmérés 1.Alkoholhasználat mértéke, rendszeressége 2.Kapott-e kezelést? (Igen esetén bekarikázni) 3.Érezte már úgy, hogy egyre több alkoholt kell meginnia a kívánt hatás elérése érdekében? 4.Hány hónapig tartott a leghosszabb időszak, amikor absztinens volt a kezelések hatásaként? 5.Leghosszabb önkéntes tartózkodása az alkoholtól, amikor nem kezelés hatására mondott le róla? 6. Körülbelül mennyit költött alkoholra az elmúlt 30 napban? 7.Előzetes elhatározása ellenére általában több alkoholt fogyaszt, mint tervezte? 8.Előfordult-e már, hogy bajba került alkoholfogyasztása miatt? 9.Milyen egyéb szereket használ alkoholon kívül? 10.Szenved-e pszichiátriai betegségben, ha igen, mióta? 11.Szenved-e testi betegségben, ha igen, mióta? 12.Figyelmeztette-e valaki a környezetében, hogy túl sok alkoholt (gyógyszert) fogyaszt, és emiatt aggódik, hogy bajba kerül?

Addikció állapotfelmérés 13.Milyen célból fogyaszt alkoholt? 14.Ha alkoholt (és vagy) gyógyszert fogyaszt, milyen lesz a viselkedése? 15.Családjában kik és milyen mennyiségben fogyasztottak alkoholt? 16.Családjában volt-e pszichiátriai beteg, ha igen, ki (idegbeteg, alkoholbeteg, depressziós, elmebeteg stb.) 17.Partnere(i) közül ki volt alkoholbeteg, nagyivó? 18.Partnere(i) játékszenvedélyben, vagy egyéb pszichiátriai betegségben szenvedtek-e? 19.Partnere(i) közül szedett-e rendszeresen nyugtatót, hangulatjavítót, fájdalomcsillapítót valaki, s esetleg közben alkoholt is fogyasztott? 20.Ön szerint alkoholfogyasztása segíti, vagy nehezíti jelenlegi élethelyzetét, egészségi állapotát? Vélemény, javaslat:

AUDIT (alkoholhasználati rendellenesség azonosítási teszt)

AUDIT FOLYTATÁSA

Addiktológiai csoportok tematikája

Az egyéni addiktológiai konzultációkat a csoportosnál jóval magasabb óraszámban, s ennek megfelelően egyénre szabottan tudtuk megtervezni. Míg a csoporthelyzet a pozitív norma, az egymásra való ráhangolódás, az együttműködés és ellenállás váltakozásainak bonyolult folyamataként jelent meg, az egyéni foglalkozások a kliensek élettörténetét, egyéni addiktológiai előtörténetét figyelembe véve épültek fel. Egyéni addiktológiai tanácsadás

Mivel lehetőség nyílt az addiktológiai felmérések nyomán arra, hogy az óraszámokat differenciáljuk, volt olyan kliens, akinél csak 5 óra egyéni addiktológiai konzultációt, illetve olyan is, akinél órát tartottunk meg. Hatékonyságát tekintve az egyéni foglalkozásokon – miután személyre szabottan, az egyéni addiktológiai történetet, állapotot figyelembe véve épültek fel – tapasztalataink szerint könnyebben és jobban megnyíltak klienseink, ezáltal mélyebb, adekvátabb segítséget tudtunk nyújtani. Egyéni addiktológiai tanácsadás

Az alkoholmentesség abszolút követelmény a függőségben, relatív a káros használat esetében, mennyiségi követelmény lehet a kockázati alkoholfogyasztásban – de sohasem egyedüli: elérése, megtartása csak részeredmény, feltétele a teljesebb emberi jólétet jelentő rehabilitációnak. Egyéni addiktológiai tanácsadás

A kliensek támogatását azokban az esetekben tudtuk legadekvátabban megvalósítani, amikor teljeskörű absztinenciát tartottak. Valamennyi absztinens kliensünk a projekt teljes időtartama alatt az összes vállalását – munka, takarékosság stb. – képes volt abszolválni. Egyéni addiktológiai tanácsadás

Az absztinencia vállalása és tartása, és ennek addiktológiai támogatása kiemelt szerepet töltött be projektünkben. Tapasztalataink szerint addikt klienseink reszocializálása, rehabilitálása akkor tud sikeres lenni, ha teljeskörű absztinenciát tartanak. És végül egy eset, természetesen a „nehezebbek” közül…. Egyéni addiktológiai tanácsadás

Köszönöm a figyelmet!