IBD betegek életminőségét befolyásoló objektív és szubjektív körülmények felmérése 2016. Június MCBBE egyesület beteg tagjai között végzett kérdőíves felmérés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Rehabilitáció és dementia
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Az adományozás fogadtatása a médiában Kutatási eredmények október.
Papp János Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
Marketing az egészségügyben Dr. Szalkai Iván E-consult 2000 Rt.
A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Bánhidi M. (2007): Bevezetés a tudományos kutatásba NYME AK, Győr KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK.
Környezeti megtakarítások a versenyképesség szolgálatában A DESZKTOP program tapasztalatai a pécsi kistérségben Hohmann Balázs Tudatosan a Környezetünkért.
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Felnőttképzés jelentőssége az egészségügyi szakdolgozóknál.
SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Felhasználói kérdőíves felmérés a MEK-ben Moldován István OSZK MEK.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
A Down szűrés klinikai audit tervezete, kivitelezése Szy Ildikó OEFI Ritka Betegségek Központ május 19.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
Magatartástudományi Intézet
Az EasyWay „Alkalmazási Útmutatók” tagállami egyeztetésének és végső elfogadásának folyamata március 8. KKK – ITS Hungary Egyesület workshop Mocsári.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
ISO GONDOLKODÁS ELÉGEDETT-E A BETEG?  DR.TAKÁCS EMERENCIA.
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
KÖBE. Ahol a balesetmegelőzés is KÖTELEZŐ. Tudatos Vezetők Klubja.
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
Készítette: Nyúl Bettina
Paradigmaváltás a kommunikációban Lakatos Zsófia június 5.
Egészségtudatosság a debreceni egyetemisták körében Készült az "Egészségtudatosság a évesek körében - Hozzáállás- elemzés interjús vizsgálat alapján"
Túl alacsony-e Magyarországon kórházi ágyak száma?
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Középiskolások pénzügyi kultúrája felmérés eredményei Dr. Kovács Péter
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Megújul a Magyar Földrajzi Társaság Az on-line felmérés eredményeinek értékelése Készitette: Erőss Ágnes – Mohai Andrea – Zimay Krisztián MFT évi.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből
Tibeti személyiségteszt
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
Osztály neve, száma Oktató Csapattagok
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
A Fabry terápia fejlődése
A krónikus beteg hányattatásai
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

IBD betegek életminőségét befolyásoló objektív és szubjektív körülmények felmérése Június MCBBE egyesület beteg tagjai között végzett kérdőíves felmérés összefoglaló

TÉMAKÖRÖNKÉNT Kérdőív

Kérdőív által érintett témakörök I. témakör: Mi az IBD betegek számára a legnehezebb tapasztalat? II. témakör: Mi az az egyetlen információ, amire szüksége lett volna, hogy a betegséget korábban felismerjék? III. témakör: Melyek azok a területek, amivel kapcsolatban több információra lenne szüksége? IV. témakör: Milyen gyakran keresi fel háziorvosát? V. témakör: Milyen ismeretekkel rendelkezik a betegségét érintő klinikai vizsgálatokról?

KÖVETKEZTETÉSEK Étékelés

I.témakör: Mi az IBD betegek számára a legnehezebb tapasztalat? 1.Kérem, jelölje meg az alábbi állításokat fontossági sorrendben. Kérjük, hogy egy szám csak egy állítás mellé kerüljön, nem lehet több helyre ugyanazt a számot beírni (1= nem fontos; 2=néha fontos; 3=nagyon fontos) a.úgy érzem, hogy a család számára teher vagyok b.úgy érzem, hogy a munkatársaim/iskolatársaim számra teher vagyok c.úgy érzem, hogy nem tudok teljes családi életet élni 1.Kérem, jelölje meg az alábbi állításokat fontossági sorrendben. Kérjük, hogy egy szám csak egy állítás mellé kerüljön, nem lehet több helyre ugyanazt a számot beírni. (1= nem fontos; 2=néha fontos; 3=nagyon fontos) a.gondot okoz az utazás az étel és a toalett miatt b.csökken a munkalehetőségem c.betegségem akadályoz a sportban

II. témakör: Mi az az egyetlen információ, amire szüksége lett volna Önnek, hogy a betegséget korábban felismerjék? Háziorvosok nagy fokú tájékozatlansága, felkészületlensége Diagnosztikai eljárásokra történő bejutás akadályozottsága Senki nem gondol elsőként a betegségre, de több orvosnál történő megjelenést követően sem, és a különböző orvosok "elbeszélnek" egymás mellett

III. témakör: Javasoljon, olyan az Ön életét segítő témákat, amivel kapcsolatban szeretne több információhoz jutni! legújabb kutatások hiteles információk források, mindenki számára történő elérésének biztosítása média nagyobb arányú bevonása a téma ismertségét javítása érdekében, ezzel még a szakma figyelmét is jobban lehetne irányítani pszichés támogatási lehetőségek, gyógytorna lehetősége, alternatív gyógymódok jogszabályok, adózás, betegállomány, munkavállalás

A válaszok megtévesztőek, mert sokan még a kérdést sem értették meg. A klinikai vizsgálatokat egybemosták a diagnosztikával. Nem ismerik még a fogalmat sem. A kérdésre adott válaszokból a következtetés, hogy nagyon nagy a hiányosság ezen a téren.