A víz Bocskay Lívia és csapata. A víz meghatásrozása A víz a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H 2 O (dihidrogén-monoxid). Olvadáspontja:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
a terület meghatározása
Advertisements

Szabályos Háromoldalu Hasáb
2005. november 11..

A sűrűség.
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
IV. fejezet Összefoglalás
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
A víz jelentősége az életben!
Epizód:a téglatest térfogata,felszíne
A szemléltetés fontossága a geometria tanításában
A térfogat és az űrtartalom mérése
A térfogat mérése.
Testek felszíne, térfogata
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Térfogat és felszínszámítás 2
Poliéderek térfogata 3. modul.
Testek csoportosítása
Testek térfogata, felszíne
A hasonlóság alkalmazása
A négyzet kerülete K = 4· a.
Építőanyagok tulajdonságai-1. Kiskunlacháza 2010 Horák György
Így használom a számítógépet a matematika tanulásában
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Hasáb térfogata 10. kép 1 m3 1 dm3 1 cm3.
Hasáb Ismétlés.
A gúla fogalma, fajtái, elemei és hálózata
Készítette: Árpás Attila
HIDRAULIKA Hidrosztatika.
FIZIKA A NYOMÁS.
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
A szilárd testek térfogatának mérése
Olvadás Topenie.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
2006. január 6..
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
Halmazállapot-változások
Az anyag néhány tulajdonsága, kölcsönhatások
Alaprajz
Kerület, terület, felület, térfogat
Geometriai számítások
Poliéderek felszíne és térfogata
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Állandóság és változás környezetünkben
Hasonlósági transzformáció ismétlése
Javasolt eszközök, módszerek
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
A sűrűség.
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
Összefoglalás: A testek nyomása
Pintér Lilla Ásvány és kőzettan.
Fizikai alapmennyiségek mérése
1.Mi a tehetetlenség? 2.Fogalmazd meg a Newton I. törvényét! 3.Írj legalább három különböző példát a testek tehetetlenségére! 4.Két test közül melyiknek.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Kúpszerű testek.
TRIGONOMETRIA.
A gömb.
Áramlástani alapok évfolyam
TÉRGEOMETRIA.
Csonkagúla, csonkakúp.
Testek osztályozása Térfogat mérése
A mérés A mérés összehasonlítás, ahol a mérendő mennyiséget hasonlítjuk össze az egységnyinek választott mennyiséggel. Hosszúság mérése: Hosszúságot hasonlítunk.
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
A NYOMÁS.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
A folyadékállapot.
Előadás másolata:

A víz Bocskay Lívia és csapata

A víz meghatásrozása A víz a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H 2 O (dihidrogén-monoxid). Olvadáspontja: 0 °C, forráspontja: 100 °C, 101,3 kPa nyomáson. A „víz” megnevezés általában a szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik, szilárd halmazállapotban jégnek, légnemű halmazállapotban gőznek nevezik. Dipólusmolekula.

Térfogat A térfogat (jele: V) megadja, hogy egy adott test mekkora helyet foglal el a térben. A térfogat SI alapegysége a köbméter. A térfogatot (különösen folyadéktároló vagy egyéb edények, tartályok térfogatát) általánosan űrtartalomnak nevezzük. A szilárd test térfogata egy mennyiség, amely a test három dimenzióban elfoglalt méretét adja meg.

SI-mértékegységrendszer A térfogatra gyakran használt SI-egység a liter(jele: l), amely azonos a köbdeciméterrel (dm³); ennek ezerszerese a köbméter (m³). A milliliter (ml) megegyezik a köbcentiméterrel (cm³).

Kocka A kocka egy térbeli geometriai alakzat, egy speciális téglatest. 6 négyzet alakú lapja és 12 egyenlő hosszúságú éle van, amelyek 8 csúcsban találkoznak. A négyzet térbeli megfelelője. Felszíne: 6a 2 Térfogata : a 3 Beírható gömb sugara: a/2

Téglatest A téglatest téglalap alapú egyenes hasáb. Hat téglalap határolja. A téglatest egy derékszögű paralelepipedon. A téglatest élszögei és lapszögei egyaránt derékszögek. Élek hossza: a, b, c Térfogat: V=a×b×c Teljes felszíne:A 0 =2×(a×b+a×c+b×c) Palást felszíne:A M =2×(a×c+b×c) Testátló:d=a 2 +b 2 +c 2

A szabvány tégla térfogata A múlt század második felétől e század 20-as, 30-as évekig volt használatban az úgynevezett nagyméretű tégla. E nagyméretű tégla (6,5 x 14 x 29 cm) méretei egymáshoz arányosítva voltak, 1:2:4 arányban. De ettől eltérően is meg lehetett állapítani a tégla méretét, meg is állapították. Mégpedig 6,5 x 12 x 25 cm méretben. Látszólag nem sok az eltérés, ha jobban odafigyelünk azonban már más a helyzet. A kisméretű tégla térfogata 1950 cm3, a nagyméretűé 2639 cm3. Ez azt jelenti, hogy a kisméretű (km.) tégla térfogata kb. 74 %-a a nagyméretűének, ennélfogva a súlya is ilyen arányban kevesebb. Ezáltal csökken a falvastagság, csökken az épületsúly, termelékenyebbé válik a munka stb.

Gömb A gömb egy geometriai alakzat, mely jelenthet egy felületet és egy testet egyaránt. Felület esetén egy adott ponttól a térben egyenlő távolságra lévő pontok halmazát nevezzük így, míg test esetén a legfeljebb adott távolságra lévő pontok halmazát. Felszíne:4  r 2 Térfogat:4  r 2 /3

Gúla A gúla vagy piramis olyan geometriai test, amelynek alaplapja n oldalú sokszög, palástja pedig olyan háromszögekből áll, amelyeknek egy közös, nem az alaplap síkjába eső csúcsuk van, és az ezzel a csúccsal szemben levő oldalaik egyben az alapsokszög oldalai. A gúlákkal rokon testek a bipiramisok, amiket két, alapjuknál összeillesztett gúla alkot. Térfogat:A×m/3

USA mértékegységek U.S. folyékony uncia, kb. 29,6 ml U.S. folyékony pint = 16 folyékony uncia, vagy 473 ml U.S. száraz pint = 1/64 amerikai bushel, vagy 551 ml (például fekete áfonyánál használják) U.S. folyékony kvart = 32 folyékony uncia, vagy 2 amerikai pint, vagy 946 ml U.S. száraz kvart = 1/32 amerikai bushel, vagy 1,101 l U.S. gallon = 128 folyékony uncia, vagy 4 folyékony kvart, vagy 3,785 l U.S. száraz gallon = 1/8 amerikai bushel, vagy 4,405 l U.S. (száraz) bushel = 2150,42 köbhüvelyk, vagy 35,239 l

Veszprémi víztorony Típus : - fém gomba - Kapacitás: 500m 3 - Épült: Épület magassága: 48 m Mint a legtöbb víztornyot az 1960-as évektől a '90-es évekig, a veszprémi Cholnoky úti lakótelep ellátását szolgáló AKK típusú víztorony kiviteli terveit is a Vízügyi Tervező Vállalat (Viziterv) munkatársai készítették el. Az előre gyártott, acélszerkezetes torony készítője és összeszerelője a Vízgépészeti Vállalat volt. A hegesztett acélszerkezet egy 3,6 m átmérőjű és 37 m magas, vasbeton tárcsaalapra helyezett toronytörzsből, valamint az utólag felemelt tartályból áll. A tartály alul a toronytörzzsel megegyezően 3,6 m, felül 17,1 m átmérőjű, felfelé 60°-os, majd 35°-os szögben nyíló csonkakúp, amit függesztett szerkezetű tetőhéjazat zár le. A tartályban a belső közlekedés egy ún. "tartályoszlopon" keresztül történik. A belső víztérben - karbantartási célokra - két, körbe mozgatható festőállvány van. Az acéltartályt kívülről habosított műanyag hőszigetelés veszi körbe, amit alumínium lemezburkolat fed le.

Köszönjük a figyelmet! Albert – Tóth László Bazsó Renátó Bíró Bence Deutsch Tamás Károly Fébert Levente Gfellner Máté Gyene Norbert Hornung András Kapcsándi Kristóf Kaphegyi Tamás Dániel Kiss Márton Monostori Bence Papp László Richárd Pásztor Máté Pető Martin Vigh Dániel Vizes Patrik