Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A NYOMÁS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A NYOMÁS."— Előadás másolata:

1 A NYOMÁS

2 Nyomott felület Nyomóerő A nyomás A nyomás kiszámítása A nyomás mértékegysége A nyomás csökkentése A nyomás növelése

3 Kísérlet Helyezzünk a homokra egy alumínium hasábot úgy, hogy három különböző lapjára állítjuk! Figyeljük meg, melyik esetben hagyja a legmélyebb nyomot!

4

5 Tapasztalat Azonos súly esetén, a kisebb alapterületű, mélyebb nyomot hagy. Egyenlő nyomóerő, de különböző nyomott felület esetén más a benyomódás.

6 Nyomott felület Az egymásra erőhatást kifejtő testek érintkező felületét nyomott felületnek nevezzük. A nyomott felület jele: A A nyomott felület mértékegysége: m2

7

8 Kísérlet Helyezzünk a homokra egy rézből, egy alumíniumból és egy fából készült hengert, amelyeknek ugyanakkora az alapterülete! Figyeljük meg, melyik henger süpped be legmélyebben a homokba!

9

10 Tapasztalat A rézhengernek a legmélyebb a nyoma, mert a rézhenger a legnehezebb a három test közül. Egyenlő nagyságú nyomott felületek esetén minél nagyobb a nyomóerő, annál jobban nyomják a testek az alátámasztást.

11 Nyomóerő Annak az erőnek, amellyel az egyik test nyomja a másikat, nyomóerő a neve. A nyomóerő mindig merőleges a nyomott felületre. A nyomóerő jele: Fny A nyomóerő mértékegysége: N

12

13 A nyomás Azt a fizikai mennyiséget, amely megmutatja, hogy mekkora az egységnyi felületre jutó nyomóerő, nyomásnak nevezzük. A nyomás jele: p A presszió – latin eredetű szó, jelentése: nyomás. Ebből származik a „p” jelölés.

14 A nyomás kiszámítása

15 A nyomás mértékegysége
A nyomás mértékegysége: pascal. 1000 Pa = 1 kPa

16 Blaise Pascal Blaise Pascal [ejtsd: blez paszkál] (1623–1662) francia tudósról nevezték el a nyomás mértékegységét.

17 Blaise Pascal (1623–1662) Blaise Pascal (ejtsd: paszkál) francia matematikus, fizikus és vallásfilozófus. A fizikában a folyadékokkal foglalkozott, a matematikában kidolgozta a valószínűség elméletét, mechanikus számológépet szerkesztett. Irodalmi munkássága is jelentős volt.

18

19

20 A nyomás csökkentése

21

22 A nyomás csökkentése Hogyan érhetünk el kis nyomást?
1. Az érintkező felület növelésével. A puha, laza szerkezetű, esetleg sáros talajon való közlekedéskor a terepjárók, lánctalpas járművek nagy kerékfelületük miatt nem süllyednek bele a talajba. 2.A nyomóerő csökkentésével. Ezért szoktak kiszállni a sárba ragadt autóból, így könnyebb a járművet kiszabadítani.

23

24 A nyomás növelése

25 A nyomás növelése Hogyan érhetünk el nagy nyomást?
1. Az érintkező felület csökkentésével. A tű annál könnyebben hatol át az anyagon, minél hegyesebb. 2. A nyomóerő növelésével. Minél nagyobb szöget akarunk beverni a fába, annál nagyobb erőt kell kifejtenünk, annál nagyobb kalapácsra van szükségünk.


Letölteni ppt "A NYOMÁS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések