Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 1 A nemzetiségi könyvtári ellátás stratégiája minősége fejlesztése Skaliczki Judit Országos Idegennyelvű.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Advertisements

Tóvári Judit Eszterházy Károly Főiskola. Szinnyei József. Magyarország a XX. században század: polgári.
TIOP /1 Haizler Lászlóné Bük, november 12. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”  A könyvtárak.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
–– Hétköznapi munka több nyelv és kultúra metszéspontján Papp Annamária Nyelvi és kulturális sokszínűség Bemutatkozik.
Fehér Miklós Dombóvár, május 12.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Könyvtári minőségmenedzsment
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Az iskolai könyvtár állománya
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Stratégiai tervezés.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Kisebbségi kultúrák.
Public relations/ learning community relations tevékenység az iskolai könyvtárban.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Szakkönyvtári teljesítménymérés Hegyközi Ilona - Fazokas Eszter Székesfehérvár május 8.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A "Tanulás-fejlődés-életesély a Sajó-völgyében" (TÁMOP /2) projekt helye Sajószentpéter kulturális városfejlesztésének rendszerében Sajó.
A könyvtárügy stratégiája Két ciklus: 2003 – 2007, 2008 – 2013 Trendek 2002-ben:  Európában az élethosszig tartó tanulás, az átképzés központi helyévé.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei európai uniós források segítségével ( ) Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály Egyetemi Könyvtárigazgatók.
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
CÉL BÁRKI, BÁRHONNAN RÉSZESE LEHESSEN A HAZAI KÖNYVTÁRI RENDSZER SZOLGÁLTATÁSAINAK KSZR = AZ ODR KIEGÉSZÍTÉSE, AMELY BIZTOSÍTJA AZ ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSOK.
TÉRÍTÉSES INFORMÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK = TISZ. JÓ TUDNI… 1. Miért működtetjük a TISZ-t? 2. Miért számítunk fel költségeket?
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
A GYŰJTEMÉNY KVANTITATÍV ELEMZÉSE AZ ELEMZÉS KÉRDÉSE: SZÁMSZERŰEN ÉS ARÁNYAIBAN HOGYAN OSZLIK MEG A GYŰJTEMÉNY?
STRATÉGIAI TERVEZÉS Szellőné Fábián Mária. Definíció Olyan folyamat, mely a szervezetet a kör- nyezeti változásokhoz és a piaci feltételek- hez próbálja.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
STRATÉGIA ÉS TELJESÍTMÉNYMÉRÉS
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
A közművelődés infrastrukturális és tartalomfejlesztése Fórum: április 15.
2011-es népszámlálási adatok Decsről : iskolázottság, gazdasági aktivitás, nemzetiség, vallás Készítette: Herke Boglárka.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Többcélú közösségi terek fejlesztése Agora és térsége 1 TÁMOP /B-12/1C
Könyvtárak és könyvtárosok az esélyegyenlőségért Dr. Bartos Éva Könyvtári Intézet OIK, november 26.
Segédkönyvtáros képzés 1. Vázlat. 2010Biczák Péter A könyvtár fogalma, feladata a társadalomban  Az állampolgár könyvtárképe  A lexikonok könyvtárképe.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
„Tudásdepó - „ Tájékoztató a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eredményeiről Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma.
A Vas Megyei Önkormányzat Európai Uniós és hazai pályázatkezelési rendszere Készítette: Horváth Ádám oktatási, kulturális pályázati referens Vas Megyei.
Magyar könyvtárügy 1945 után.
A 2013-as munkajelentés elkészítése
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Lorem ipsum.
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 1 A nemzetiségi könyvtári ellátás stratégiája minősége fejlesztése Skaliczki Judit Országos Idegennyelvű Könyvtár Budapest, november 26.

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 2 Tartalom Európai és hazai trendek Stratégia kérdések A hazai gyakorlat Statisztikai adatok A partnerség kérdése:a minőségmenedzsment alkalmazása Fejlesztési lehetőségként: OKM és ÖM fejlesztések és támogatások, EU-s pályázatok

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 3 Európai és hazai trend Integráció Esélyegyenlőség Esélyteremtés A hozzáférés növelése A nemzetiségi könyvtári ellátás színvonalát egy-egy országban az előbbi célok foglalják keretbe

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 4 Stratégiai kérdés A könyvtár szerepe az adott ország kulturális, információs, oktatási struktúrájában: A könyvár a demokrácia helye A könyvtár közösségi tér A könyvtár szerepe a formális és informális oktatásban A könyvtár szerepe a továbbképzésekben, a felnőttoktatásban

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 5 A hazai rendszer A nemzetiségi könyvtári ellátás minden olyan közkönyvtár feladata, ahol nemzetiség él: Az évi CXL. tv.65.§.”gyűjteményét és szolgáltatásait a helyi igényeknek megfelelően alakítja ki” A nemzetiségi könyvtári ellátás országos szakkönyvtára az OIK Ezzel kapcsolatos országos feladatait az OIK Alapító okirata és az SZMSZ tartalmazza

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 6 Az OIK nemzetiségi állományának megoszlása nagyságrend szerint: német lengyel, román, szlovák,

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 7 Adatok Állományi adatok A dokumentum 17%-a a hazai nemzetiségek (13) dokumentumai, Szolgáltatási adatok : választható nyelvek : 6 ( bolgár, horvát, román, szerb, szlovák) A rendelések száma: – 2008: választható nyelvek : 8 A rendelések száma : 1000 További fejlesztés : a HUNTÉKA nemzetiségi könyvellátó modulja: NELLA Eredmény: a dokumentumok száma nőtt, a partnerek száma megduplázódott

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 8 Statisztikai adatok

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 9 Statisztikai adatok

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 10 Statisztikai adatok

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 11 Stratégiai fejlesztések A hozzáférés növelése A kistelepülések könyvtári ellátásába intenzíven bevonni a nemzetiségi dokumentumokat A tartalomszolgáltatás növelése A webes szolgáltatások fejlesztése

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 12 Minőségmenedzsment az ellátásban Kiknek szolgáltatunk: partnerség feltérképezése (önkormányzatok, intézmények, szervezetek, egyének) Mit szolgáltatunk: az igényelt dokumentumok in formációs számbavétele (fókuszcsoportok, kérdőívek, stb.) Hogyan szolgáltatunk:kérdőívek, vizsgálatok, elemzések Folyamatos értékelés a visszajelzésekből az elégedettségről: PDCA, EFQM,SERVQUAL, LIBQUAL

Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 13 Fejlesztési lehetőségek OKM támogatás NKA támogatás ODR KSZR Érdekeltségnövelő EBSCO TIOP, TÁMOP