©Dr. Krecsik Eldoróda Nemzeti Drogmegelőzési Intézet „Határ – Helyzetek” című országos konferenciája 2016. szeptember 26.1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
A magyar joghatóság határai a kibertérben Ügyészi szemmel
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
A kapcsolattartás szabályozása
Környezetvédelem és Btk.
„közbenső eljárás, vagy a Be. ügyészi szakasza X. Fejezet §
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
Változások a szabálysértési jogban
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
A hazai intézményrendszer vázlatos bemutatása Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Az orvos szabálysértési felelőssége
1 AZ ÜGYVÉD-SZAKORVOS TÁRGYALÓTERMI 15 ÉVES TAPASZTALATAI MOTESZ INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM AZ ORVOSI FELELŐSSÉGRŐL I. DR. MARTINI JENŐ MÁRCIUS 9.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
Köszöntöm Önöket a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság nevében
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Intézkedések V. 1..
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Kábítószer a magyar jogban
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Összbüntetés dr. Széplaki László Összbüntetés
NYITOTT BÍRÓSÁGOK PROGRAM
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Az egészségügyi intézményrendszert érintő jogszabályi változások főbb következményei. Kapacitások és finanszírozás változásai dr. Koós Tamás Budapest,
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Az ügyészi szervezet és feladatok
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
A hazai fogyatékosságpolitika aktualitásai
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti Drogmegelőzési Intézet
Közbeszerzési Döntőbizottság
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

©Dr. Krecsik Eldoróda Nemzeti Drogmegelőzési Intézet „Határ – Helyzetek” című országos konferenciája szeptember 26.1

©Dr. Krecsik Eldoróda „ … a kábítószer-élvezet az egyén számára súlyos csapást, az emberiség számára pedig társadalmi és gazdasági veszélyt jelent.” [ New-York, március 30-án aláírt évi Egységes Kábítószer Egyezmény – amelyet Magyarországon az 1965.évi IV. tvr.-tel hirdettek ki ] A kábítószer bűnözés a drogok illegitim fogyasztásával összefüggő deliktumok kriminológiai gyűjtő fogalma.  Kínálati oldali bűncselekmények Jellemzően a szervezett bűnözés egyik területét jelentik.  Keresleti oldali bűncselekmények Elsősorban az ún. áldozat nélküli vagy hagyományos bűnözés körébe tartoznak szeptember 26.2

©Dr. Krecsik Eldoróda Az elterelés a változó törvényi szabályozás során a következők szerint alakult: I május 15. napjától hatályos [1993. évi XVII. törvénnyel módosított] Btk. szabályozás 282/A. § Nem büntethető, aki a) csekély mennyiségű kábítószert saját használatára termeszt, állít elő, megszerez vagy tart; b) kábítószer fogyasztásával összefüggő - kétévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő - bűncselekményt követett el; feltéve, hogy az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószerfüggőséget megelőző vagy gyógyító kezelésben részesült. Jelentősége: ez a rendelkezés annak beismerése, hogy a kábítószerkérdés nem csupán büntetőjogi reakciót kíván, hanem kezelő-gyógyító társadalmi gondoskodást szeptember 26.3

©Dr. Krecsik Eldoróda II. Az március hó 1-jével hatályos – a Btk évi LXXXVII. törvénnyel való - törvénymódosítás 282/A.§ (6) Nem büntethető a kábítószerfüggő személy a) az (5) bekezdés a)-b) pontja esetén, vagy b) ha kábítószer fogyasztásával összefüggő - kétévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő - más bűncselekményt követett el, feltéve, ha az első fokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószerfüggőséget gyógyító kezelésben részesült. Lényeges: már csak a kábítószer-függő személy részére volt biztosítható a diverziós lehetőség, és már csak gyógyító kezelés lehetett szeptember 26.4

©Dr. Krecsik Eldoróda A Btk évi módosítás:  kriminálpolitikai fordulat jellemzi;  szakít a kompromisszumos modellel;  a „semmi tolerancia” büntetőpolitikája érvényesül;  ellentmondásba került a nemzeti stratégiai program [96/2000. (XII. 11.) OGY határozattal került elfogadásra] megközelítésmódjával; szeptember 26.5

©Dr. Krecsik Eldoróda A Nemzeti Stratégia fő céljait négy pontban lehet összefoglalni:  Közösség, együttműködés. A társadalom váljon érzékennyé a drogkérdések hatékony kezelése iránt, a helyi közösségek pedig növeljék problémamegoldó kézségüket a kábítószer-probléma visszaszorításában.  Megelőzés. Esélyt teremteni arra; hogy a fiatalok képessé válhassanak egy produktív életstílus kialakítására és a drogok visszautasítására.  Szociális munka, gyógyítás, rehabilitáció. Segíteni a drogokkal kapcsolatba kerülő és a drogproblémákkal küzdő egyéneket és családokat.  Kínálatcsökkentés. Csökkenteni kell a drogokhoz való hozzáférés lehetőségét szeptember 26.6

©Dr. Krecsik Eldoróda III évi II.törvénnyel módosított Btk. Szabályozás Az Alkotmánybíróság az 54/2004. (XII.13.) számú Határozatával december 13- ával az ún. elterelés szabályait taglaló Btk. 283.§ egy részét hatálytalanította. Ami megmaradt, az a következő: 283. § (1) Nem büntethető kábítószerrel visszaélés miatt, a) aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart [282. § (5) bek. a) pont], b)-d) e) az a kábítószerfüggő személy, aki 1. jelentős mennyiséget el nem érő mennyiségű kábítószert saját használatára termeszt, előállít, megszerez, tart, az országba behoz, onnan kivisz, az ország területén átvisz [282/C. § (1) bek. és (5) bek. a) pont], 2. f) az a kábítószerfüggő személy, aki az e) 1. alpontban meghatározott bűncselekménnyel összefüggésben - kétévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő - más bűncselekményt követ el, feltéve, ha az első fokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer- használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt. (2) szeptember 26.7

©Dr. Krecsik Eldoróda Vádelhalasztás - A jogalkotó az elterelés lehetőségét elsősorban ezzel kívánja érvényre juttatni. Be. 222.§ (2) Ha a Btk §-ában meghatározott büntethetőséget megszüntető okból az eljárás megszüntetésének lehet helye, az ügyész a vádemelést egyévi időtartamra elhalasztja, ha a kábítószer- élvező gyanúsított vállalja a kábítószer-függőséget gyógyító kezelésen, kábítószer-használatot kezelő más ellátáson vagy megelőző- felvilágosító szolgáltatáson való részvételt. Megelőző Gyógyító kezelés -  az elkövetés után kell teljesülnie  a kezelés folyamatos legyen szeptember 26.8

©Dr. Krecsik Eldoróda A kábítószer-függőséget gyógyító kezelés, kábítószer-használatot kezelő más ellátás vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatás szabályairól szóló többször módosított 26/2003. (V.16.) ESZCSM-GYISM együttes rendelet az elterelés realizálása, végrehajtása érdekében létrehozott jogszabály  Kezelés fajtájának meghatározása  Előzetes állapotfelmérés  Az ellátás az arra jogosult intézmények bármelyikénél igénybe vehető szeptember 26.9

©Dr. Krecsik Eldoróda A fogyasztás büntetendőségének problematikája  a hatályos jogszabály visszaállítja az március 1. előtti állapotot a fogyasztás büntetendősége kérdésében, vagyis a megszerzésen és a tartáson keresztül büntetendő.  júniusáig a gyakorlat: „A kábítószer fogyasztójának esetében az egy alkalommal fogyasztás céljából az elkövető birtokában ténylegesen együtt lévő gyógyszer- kábítószer mennyiség az irányadó a kábítószerrel visszaélés bűncselekményének mennyiség szerinti minősítése szempontjából.” [BH számú jogeset]  Azóta hatályban van a Legfelsőbb Bíróság május 21-én – ügyészségi indítványra – meghozott 1/2007. számú Büntető jogegységi döntése Eszerint: „A megszerzéssel elkövetett kábítószerrel visszaélés megvalósulásának és befejezettségének megállapíthatósága szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a megszerzett kábítószer mennyiségnek később mi lett a sorsa. Vagyis az elfogyasztott, meg nem lévő kábítószereket össze kell adni.  A jogalkalmazó reagálása a jogegységi döntésre szeptember 26.10

©Dr. Krecsik Eldoróda szeptember Dr. Krecsik Eldoróda Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Várom kérdéseiket a témával kapcsolatban!