Mennyire vagyunk tudásgazdaság? Dr. Boda György Győr, 2016, április 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
„A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alapból támogatja” Záró konferencia június „ Új esély:
Pécs Megyei Jogú Város Ifjúságpolitikai Koncepciója és Cselekvési Terve „Csellengő fiatalok” - Az ifjúságpolitika komplexitása – 2007.március
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Új utak a hazai aszálykezelés területén A vízügyi ágazat aszálykezelése – aszálystratégia L ÁNG I STVÁN M ŰSZAKI F ŐIGAZGATÓHELYETTES - Törzsvezető O RSZÁGOS.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése. A gazdasági szerkezet termelékenység, munkaerő-kereslet, globális előrejelzés.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Befolyást a gazdaságnak a felsőoktatásban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
2. előadás Viszonyszámok
Dr. Kovács László Főtitkár
Becslés gyakorlat november 3.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Esélyek a munkaerőpiacon
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
A közigazgatással foglalkozó tudományok
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
SZÁMVITEL.
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
I N N O V Á C I Ó KUTATÁS-FEJLESZTÉSI HAJLANDÓSÁG A RÉGIÓBAN
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
Környezetgazdaságtan 1
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
A létminimum-számítás megújítása
Válaszok a globális oktatáspolitikára
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
BTMN.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Háztartási termelés, család, életciklus
Vállalati fenntarthatóság
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Baranya Megyei Önkormányzat
A gazdasági fejlettség mérőszámai
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Mennyire vagyunk tudásgazdaság? Dr. Boda György Győr, 2016, április 27

A fejlett országokban a fogyasztási struktúra eltolódik az intangible szolgáltatások irányába. Ebben a folyamatban a periféria országai lemaradnak. Ennek következtében az ipar és a mezőgazdaság részaránya visszaszorul.

A külkereskedelemmel a termelési struktúrájuk komolyan eltéríthető a fogyasztási struktúrájuktól. A foglalkoztatás nyilvánvalóan függ az ipari termelés és az intangible szolgáltatások eltérő munkaigényességétől. A mezőgazdasági és az ipari tevékenységek részaránya nagyobb, de szintén csökkenő. Ennek megfelelően az intangible szolgáltatások részaránya kisebb, de nő.

Hogyan lesz termelés az összes fogyasztásból? Foglalkoztatás Erősen illeszkedik a fejlettségi szinthez. Befolyásolható a vállalkozói és a gazdaságpolitikai döntésekkel.

Egy eltérés: néhány (visegrádi) országban az ipari részarány magasabb annál, mint ami a gazdasági fejlettségnek megfelelne. Ez a magasabb részarány lecsökkenti az intangible szolgáltatások részarányát. Ez nem csak a fogyasztási struktúra változásának a következménye. Ez a 90-es években a rendszerváltás során mikró és makró szinten meghozott döntések következménye.

Vizsgáljuk meg az ipar és az egészségügy eltérő munkaerő igényességét! Ez a példa általánosítható! Egységnyi érték termeléséhez kevesebb ember kell az iparban, mint az intangible szolgáltatá- sokban (oktatásban, egészség- ügyben, tudományos szolgálta- tásokban, stb.). ISCO Kategória

A munkaerőigény nem csak személyeket jelent. Az meghatározott képzettségű embereket igényel. Népszámlálási adatok forrása a KSH.

Grafikusan ábrázolva: Minden FEOR kategória különböző képzettségi/tudás követelményeket képvisel. A megkövetelt tudás igény kategóriáról kategóriára csökken.

A szükséges tudás többségét a legkevésbé tudásigényes szektorban, az iparban használjuk fel. A tudás követelmények meghatározhatók, ha a létszámban meghatározott munkaigényeket kategóriánként megszorozzuk a tanulásban megkövetelt évek számával. Itt a tudás követelményeket elosztjuk a megfelelő ágazati kibocsátásokkal.

A német és a magyar munkaigényességi együtthatók alapvetően a két ország általános termelékenységi szintjének eltérése miatt különböznek. Ha ezektől eltekintünk, az ágazatok munkaerő igényessége mindkét országban hasonló. – Ez a példa általánosítható! Industries according educational requirements: Szürke vonal: A német együtthatók megnövelve a termelékenység különbséggel. A magyar együtthatók többnyire a szürke vonal közelében vannak. Ez a dia túl bonyolult. Két rész dia segítségével fogjuk elemezni.

Szürke vonal: Német együtthatók a termelékenységi hányadossal megnövelve A magyar együtthatók nincsenek messze a szürke vonaltól.

A munkaigényességi együtthatóknak ágazatonként meghatározott eloszlásuk van. Ágazatok a képzettségi igények szerint Speciális tevékenységeket folytató ágazatok speciális szaktudást követelnek meg. Az összetett tevékenységeket folytató hagyományos ágazatok az alacsonyabb szaktudásból igényelnek többet. Az új ágazatok többet igényelnek a magasabb képzettségű foglakozásokból. A termelési struktúra eltolódik a tudásigényesebb intangible szolgáltatások irányába. Ez megnöveli a tudás igényt..

Ha Magyarország a fejlettebb országok végső felhasználási struktúrájával rendelkezne – kivéve Szlovákiáéval és Csehországéval - akkor mind a foglalkoztatás, mind az ország tudás állománya nőne. Input-output számítások alapján: y H Qy H =x H x H =L H y ? Qy ? =x ? x ? =L ? Változatlan lenne: Menedzserek Támogató munkatársak Elemi foglalkozások Nőne: Felső fokúak Bachelorok Kereskedelmi foglalkozások Csökkenne: Szakmunkások Összeszerelők Mezőgazdasági munkások Az összes felhalmozott tudás nőne.

Mit kell tennie egy kevésbé fejlett országnak? 1.Maximalizálni kell a komparatív előnyeiből származó hasznokat. 2.Megkísérelni csökkenteni lemaradását a fejlettebb országokhoz képest. 3.Egy fontos kérdés: A komparatív előnyök kihasználása automatikusan csökkenti-e az említett fejlettségi rést? Vagy... Ez hosszú távon egy csapda?

Hivatkozások OECD input-output database AMECO database CSO labor survey data CSO national account data Lakatos Miklós: A képzettség és a foglalkozás megfelelésének (kongruenciájának) elemzése a évi népszámlálás adatainak felhasználásával; KSH, Budapest, 2015 Lin: Demystifying the Chinese Economy Andreas Nölke and Arjan Vliegenthart (2009). Enlarging the Varieties of Capitalism: The Emergence of Dependent Market Economies in East Central Europe. World Politics, 61, pp doi: /S