5.Az ipari kapcsolatok modellje Létrejöttek (a munkahelyen kívül) a munkavállalók és munkáltatók érdekképviseleti szervezetei és közöttük tárgyalások indultak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionalizáció alulnézetből szeptember 15. Pécs Regionalizáció alulnézetből szeptember 15. Pécs Dr. Zongor Gábor főtitkár főtitkár Települési.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Munkavállalói érdekérvényesítés intézményei, együttműködésük
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Emberi Erőforrás Menedzsment Érdekképviseletek, kollektív tárgyalások 10. előadás.
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Európai Üzemi Tanács Konferencia Magyar szerepvállalás a Schneider Electric Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, november 27.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Családi vállalkozás.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon (1.) november 21.
1 Korporatizmus a két világháború között: az olasz eset © kurtán sándor 2011 Érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az Európai Unióban.
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkaadói szervezetek az EU-ban.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
AZ OLASZ KOLLEKTĺV TÁRGYALÁSI RENDSZER REFORMJÁNAK ALAPELVEI GIORGIO USAI Munkaügyi kapcsolatok igazgatója, Munkahelyi egészség & biztonság, Szociális.
Munkavédelmi Képviselők XVII. Országos Fóruma
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
EEM. 10. A munkaügyi kapcsolatok és az érdekegyeztetés
Szervezeti viselkedés Bevezetés
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Szempontok az ÜT munkájának megtervezéséhez. ÜT munkájának területei 1.Az üzemi tanács belső tevékenységének megszervezése 2.üzemi tanács kapcsolata a.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Tagszervezeti munka erősítése
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Alkalmazott humán erőforrás menedzsment
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Kollektív szerződések
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
Emberi Erőforrás Menedzsment Érdekképviseletek, kollektív tárgyalások
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Vállalkozásmenedzsment I.
Az ÖNET megújításának lehetséges módja Schmidt Jenő, ÖNET munkacsoport vezetője, TÖOSZ elnök Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar.
1 TÁMOP A-13/ pályázat Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél- Dunántúli Régióban – Záró Konferencia.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő,
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

5.Az ipari kapcsolatok modellje Létrejöttek (a munkahelyen kívül) a munkavállalók és munkáltatók érdekképviseleti szervezetei és közöttük tárgyalások indultak meg annak érdekében, hogy a kollektív szerződésekben szabályozzák együttműködésüket. Attól függően, hogy az adott országban milyen elvek szerint szerveződtek a szakszervezetek, a kollektív alku szakmai vagy ágazati kollektív szerződésekben öltött testet. 1

Az ipari kapcsolatok modellje 2. Kollektív szereplők kialakulása ◦A XIX. század közepén Európában a munkahelyen kívül megszerveződő szakegyletek országos szervezetekbe tömörültek, s szakmánkét, ágazatonként megalakították a szakszervezeteket. ◦A kollektív munkáltatói érdekképviseletek kialakulásához a döntő lökést az adta, hogy az egyes munkáltatók belátták, külön-külön képtelenek eredményesen felvenni a harcot az egyre szervezettebb szakszervezetek ellen. Kialakulásukat az állam is ösztönözte. ◦A szakszervezetek és a tulajdonosok törekvéseit összefogó szövetségesek között tehát tárgyalások kezdődtek és megállapodások jöttek létre. ◦A szakszervezetek „magán-elismerése” történt meg a munkáltatók által, még azelőtt, hogy legitimitásuk a politikai állam által biztosítottá vált volna. 2

Az ipari kapcsolatok modellje 3. Az állam szerepvállalása Az állam elismerte az érdekképviseleteket és szabályozni kezdte kapcsolatukat. Amikor a munkaadói szövetségek és a szakszervezeti központok közötti tárgyalások rendszeressé váltak, s a felek közötti tárgyalásokon már kollektív szerződések köttetek, az állam egységesíteni, szabályozni, részben korlátozni kezdte a felek jogait. Kialakított olyan mechanizmust, amellyel fenntarthatónak látszott az ipari béke, vagyis létrehozta az ipari kapcsolatok rendszerét. Tehát a szakszervezetek, a munkaadói szövetségek és a polgári állam egy intézményes rendszert alkotott: a munkaügyi kapcsolatok rendszerét, amely létrejöttekor a vállalaton, ipari üzemen, a munkaszervezeten kívüli kollektív kapcsolatokat, és a munkaszervezeten belüli individuális kapcsolatokat jelentette. Az előző modellekhez képest jelentős különbség, hogy kialakult a munkaadók és a munkavállalók között a külső, új kapcsolat, s ezzel létrejött az ipari kapcsolatok modellje. A felek nem a munkaszervezetekben tárgyaltak, azonban a tárgyalásokon megszülető eredmények az üzemi viszonyokban jelentkeztek. 3

Az ipari kapcsolatok modellje 4. A munkaügy állami intézményeinek kiépülése ◦Sorra jöttek létre a munkaügyi kapcsolatok különböző legitim intézményei. ◦Egyre gyakrabban kötöttek kollektív szerződéseket, jelentékenyebbé vált a munkaügyi törvényhozás, megindult az önálló munkaügyi kormányzati szervek kiépülése. Kialakult a munkaügyi bíráskodás, szabályozták a sztrájkot, a munkáskizárást. ◦Első munkaügyi kormányzati szerv az 1848-as francia forradalom Munka Bizottsága, majd a Párizsi Kommün hozta létre a magyar Frankel Leó vezetésével, a munkavállalók képviselőinek részvételével. ◦A munkavállalókkal kapcsolatos kérdésekkel kezdetben a belügyminisztériumok, majd a kereskedelmi és ipari minisztériumok részlegei foglalkoztak. ◦1869. Első Munkaügyi Hivatal (Massachusetts). ◦1913. önálló Munkaügyi Minisztérium (USA). ◦1918. Magyarországon létrejön a Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium. 4

5 Munkavállalók Szakszervezeti tagság Munkahelyen kívül Munkahelyen belül szakszervezet MunkáltatóTulajdonosok Szakszervezeti szövetség Munkaadói szövetség Állam (szabályozó szerep) Kollektív tárgyalás szerződés A munkaügyi kapcsolatok ipari kapcsolatok modellje

Felirat: sztrájk esetén, fej-törő. „Vicc, természetesen, de nem áruljuk el a szakszervezetnek.” 6

6.A munkaügyi kapcsolatok átmeneti modellje Az ipari kapcsoltok modellhez képest lényeges változást annyiban mutat, hogy a - munkaszervezeten kívül létező kollektív alku intézményrendszerének változatlan léte, megmaradása mellett – munkaszervezeti szinten kialakult a munkavállalói, munkáltatói együttműködés részvételre, participációra irányuló új, kollektív intézményrendszere. A kollektív alku és a participáció viszonyára azonban még a „kint” és „bent” határvonalai mentén létező egymásmellettiség a jellemző, ebben a modellben tehát a két intézmény között az integratív, egymást kölcsönösen támogató kapcsolat nem épült ki. Fő jellemzője a participáció és a kollektív alku kollektív intézményeinek együttes jelenléte, egymásmellettisége, ugyanakkor közöttük a kölcsönös kapcsolatok hiánya. 7

A munkaügyi kapcsolatok átmeneti modellje 2. A participációs intézmények kialakulását ösztönző tényezők ◦Az I. világháborúban a haditermelés különleges körülményei nagyban hozzájárultak a participáció intézményesített formáinak kialakulásához. ◦Participáció munkaügyi kapcsolatok fogalma: a munkaügyi kapcsolatok két, ellentétes érdekű szereplőjének a sajátos, intézményes együttműködési viszonya, amikor a tulajdonos, a munkáltató tulajdona feletti jogait részben korlátozza, átengedi a munkavállalóknak, annak érdekében, hogy azok a szervezeti döntéshozatalnak - közvetlenül vagy közvetetten (képviselőik útján) – részesei lehessenek. ◦Korlátozták az I. világháború idején a kollektív alku, a sztrájk lehetőségét. A haditermelés viszonyai között a munkaszervezetek szintjén egyre több probléma, konfliktus adódott, s a haditermelés 1916-ban szinte minden országban akadályokkal küzdött. A problémák megoldására a munkaszervezet szintű munkáltatói-munkavállalói kapcsolatok intézményesítését látták a kormányok megfelelő eszköznek. 8

A munkaügyi kapcsolatok átmeneti modellje 3. A participációs intézmények kialakulásának tényezői: ◦Léteztek a paternalizmusra épülő hagyományos participációs formák emlékei (amikor a tulajdonosok keresték a munkahelyen a munkavállalókkal történő mindennapi együttműködés lehetőségeit). ◦A kollektív tárgyalások és szerződések működtetése mindinkább elégtelennek bizonyult. ◦Az erősödő szakszervezeti mozgalom, munkásmozgalom is a vállalati problémák felé fordult. ◦A katolikus egyház újrafogalmazta álláspontját a munka világával és szereplőivel kapcsolatban, aminek hatására a XIX. sz. utolsó harmadában a politikai katolicizmus kezdeményező szerepet játszott a munkaadó- munkavállaló viszony alakításában. (XIII. Leó pápa ben kiadott Rerum Novarum enciklika is a családként értelmezett üzemben látta megtalálhatónak az együttműködést.) ◦A munkaadók részéről is felmerült valamiféle munkavállalói képviselet létrehozásának lehetősége, annak kezdeményezése. 9

A munkaügyi kapcsolatok átmeneti modellje 4. ◦Legnagyobb szerepe az I. vh eseményei és következményei voltak: a hadviselő államok kormányai kezdeményezték országukban az üzemi szintű munkavállalói-munkáltatói együttműködés intézmények kialakítását, amelynek alapvető célja a hadiipari termelés zökkenőmentes biztosítása volt. ◦A kollektív alku, „munkaharc” intézménye mellett, megteremtődött az üzemi szintű együttműködés, a „munkabéke” intézménye is, s ezzel kialakult a munkaügyi kapcsolatok átmeneti modellje. ◦A modell két intézménye a participáció és a kollektív alku közötti viszony inkább az egymásmellettiség, mint a kölcsönösség határozta meg. 10

11 Munkavállalók Szakszervezeti tagság Munkahelyen kívül Munkahelyen belül szakszervezet MunkáltatóTulajdonosok Szakszervezeti szövetség Munkaadói szövetség Állam (szabályozó szerep) Kollektív tárgyalás szerződés A munkaügyi kapcsolatok átmeneti modellje Munkáltató Üzemi megállapodás

A munkaügyi kapcsolatok átmeneti modelljének legfontosabb jellemzői Létrejöttek a munkavállalók munkahelyi kollektív képviseletei, a participáció munkahelyi szereplői. Együttműködés, együttdöntés. A munkáltatói-munkavállalói közvetlen közös céllá vált a termelő szervezet fennmaradásának garantálása. A kollektív alku intézménye és a participáció intézménye is közvetett kapcsolatot teremtett a munkáltatók és a munkavállalók között. Nem alakult ki a kölcsönös együttműködés a munkaharc intézménye és a participáció intézménye között. A szakszervezetek pozícióik várható aláásásának veszélyét látták az üzemi szintű részvételi intézményekben. Az üzemi tanácsok hosszú időn keresztül a szakszervezetektől függetlenül működtek. A munkaadók egyrészt üdvözölték a participációs intézmény létrejöttét (a szervezett munkavállalók elleni eszközt, ellensúlyt látták benne), másrészt ellenezték, mert nem látták szívesen, hogy a munkavállalók belelássanak az üzemi folyamatokba, azok irányításába. Az intézményesült participáció már lényegesen különbözött a korábbi paternalista participációtól. A „felülről való gondoskodás” helyett, a kölcsönös érdekek képviseletére helyeződött át a hangsúly. 12

A munkaügyi kapcsolatok átmeneti modelljének legfontosabb jellemzői 2. A gazdálkodó szervezetek önállósult funkciókat ellátó vezető rétegei is üdvözölték a participációs intézményeket, ugyanis ebben saját terheik enyhítésére láttak biztosítékot. A munkavállalók közvetlen üzemi viszonyaikra vonatkozó problémáik orvoslását találták meg a részvételi intézményekben. Az állam biztosítottnak látta, hogy a részvételi formák a társadalom alapviszonyait nem érintik, csupán a tulajdonosok termelés feletti kizárólagos jogának korlátozását jelentik, annak érdekében, hogy a társadalmi béke fennmaradjon. 13

14

7.A munkaügyi kapcsolatok komplementer modellje A II. világháborút követő nyugat-európai fejlődés terméke. A részvétel intézményei kiteljesültek, sokrétűvé váltak. A participáció és a munkahelyen kívüli kollektív alku intézményei között kapcsolatok épültek ki, együttműködési viszonyok jöttek létre. A kölcsönös egymást-feltételezés, egymást-erősítés jellemzi intézményeiket, kapcsolataik nem hierarchikusak, hanem egymást kiegészítők, komplementerek. 15

16 Munkavállalók Szakszervezeti tagság Munkahelyen kívül Munkahelyen belül szakszervezet Felügyelő bizottság (6 fő munkavállaló 6 fő munkáltató) Tulajdonosok Szakszervezeti szövetség Munkaadói szövetség Állam (szabályozó szerep) Kollektív tárgyalás szerződés Üzemi tanács Együttműködés, kommunikáció A munkaügyi kapcsolatok „komplementer” modellje (a német ország modell alapján) Munkaügyi igazgató Munkáltató, igazgatóság Kinevez, ellenőriz Kinevezésekhez hozzájárul Kinevezés 2/3 többséggel 4 fő ÜT tag

A komplementer modell létrejöttét ösztönző tényezők ha a munkahelyen kívül erős kollektív alku intézmények épülnek ki, akkor ezek nem veszélyeztetik a munkahelyen belüli együttműködés formáit a két intézmény – kollektív alku és participáció – mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára kölcsönös előnyökkel járhat a munkahelyen kívül létező szakszervezetek lényeges befolyást gyakorolhatnak a munkaszervezeti viszonyokra a kiteljesedő participáció nem veszélyezteti a munkaharc létét, erejét 17

A komplementer modell legfontosabb jellemzői A participáció egyre inkább kiterjed a gazdálkodó szervezet különböző szintjeire. Létrejönnek a „munkafolyamat orientált” formák, melyek alapvetően a közvetlen részvételt jelentik: a munkatevékenység, a munkaszervezet autonómiájának növelését. A „hatalom orientált” formák pedig a munkavállalói képviselőknek a gazdálkodó szervezet ellenőrző, stratégiai döntést hozó intézményeiben történő részvételét, vagyis a képviseleti részvétel intézményét jelentik. A szakszervezetek az üzemi tanácsi választásokon képviselőket indíthattak, jelölhettek. Az üzemi tanács képviselőinek a funkciói kibővültek (pl.: a munkaügyi igazgató kinevezésében egyetértési jogot kaptak), részvételi körük kitágult, mind a gazdasági társaságok ellenőrzésében, mind a stratégiai döntések meghozatalában, mind az üzemi szintű döntésekben szerepet kaptak. 18

A komplementer modell legfontosabb jellemzői 2. A szakszervezetek közvetlen jelenléte is megvalósult vállalati szinten. A szakszervezeti központok, szövetségek úgy jutottak vállalati döntési pozíciókba, hogy közben nem válhattak munkahelyi szinten közvetlen kollektív alkukötő féllé. A vállalaton kívül, az ágazati-, szakmai- szinten megkötött kollektív szerződés meghatározta azokat a feltételeket, kereteket, amelyek között az üzemi tanácsok feladataikat elláthatták. Így a kollektív szerződés és a participációs intézmények között egy közvetlen befolyásolás, kölcsönösség is kiépült. Az üzemi tanács és a munkáltató között ún. üzemi megállapodások is kötődtek, amelyek tulajdonképpen a kollektív szerződés „végrehajtási utasítását” jelentették. A kollektív szerződés hatóköre kitágult – válaszul a munkaerő piaci helyzet radikális megváltoztatására – előbb ún. szociális terv fejezettel, később ún. foglalkoztatási terv fejezettel. 19

„A munkaügyi törvény reformját milliók támogatják – sajnos emberek, nem dollárok.” 20

Eltérések az ideáltipikus modelltől Az ideáltipikus komplementer modell a különböző európai országok munkaügyi kapcsolat modelljében eltérő változatokban, formákban jelent, jelenik meg. A legfontosabb eltérések a következők: 1. A szakszervezetek munkahelyek szintjén is munkaharc jogosítványokkal rendelkező szervezeteket hozhatnak létre. 2. A munkahelyi szakszervezeti jelenlét a participációs intézményekkel sajátos együttlétet eredményez, illetve megosztást feltételez. 3. A kollektív alku nem korlátozódik makro, vagy ágazati szintre. 4. A participációs intézményeket az országok jelentős részében, nem csupán a törvények, hanem a kollektív megállapodások is, szabályozzák, így a participációs formák sokszínűek, s időben, térben változatosak. 21

- A szakszervezetek segítettek kiépíteni az amerikai középosztályt - Tehát, ha nincs középosztály, mi szükség szakszervezetekre 22