TÁMOGATÁS ÉS ÖSZTÖNZÉS A MAGYAR ENERGETIKÁBAN Zarándy Pál 2010. Március 8.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Energiaköltségek optimalizálása
ÖKO Zrt. Budapesti Corvinus egyetem
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 3. Energiaárak és -költségek dr. Balikó Sándor:
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A faanyag energetikai hasznosításának hazai helyzete és racionális fejlesztési módjai Sopron, Szeptember 04. Dr. Jung László vezérigazgató-h.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
LAKATOS TIBOR igazgató Visegrád, november 5-6. Biomassza a távhőben, termeljünk-e villamosenergiát?
EU csatlakozás tükrében (fejlesztések támogatással)
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Thomas Piketty Paris School of Economics
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Klíma és energia kampányfelelős
Decentralizált energiaellátás
Az energiarendszerek jellemzői, hatékonysága és auditálása Dr. Büki Gergely MMK Energetikai Tagozat továbbképzése Mérnök Kamara Nonprofit Kft, augusztus.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus.
Város energetikai ellátásának elemzése
Fejlesztési javaslat SOLVERS Budapest,
A biomassza energetikai értékelése Dr. Büki Gergely Energiapolitika 2000 Társulat június 11.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
1 Kockázati tőke a megújuló energia finanszírozásában Zsembery Levente HVCA Oktatási Bizottság.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
INTELLIGENS MÉRŐK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A KÖZMŰHÁLÓZATOKBAN Nagy Alex Szak: műszaki menedzser Szegedi Tudományegyetem Mérnöki kar június 10.
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
Energetikai gazdaságtan
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Energetikai gazdaságtan
„Fenntartható” utak K+F bizottság ÁGAZATI K+F TEVÉKENYSÉGET IGÉNYLŐ TÉMÁK   Görgényi Ágnes Colas Hungária Zrt. bizottsági tag.
Energia – történelem - társadalom
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
Pénzügy szigorlat Közösségi gazdaságtan
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

TÁMOGATÁS ÉS ÖSZTÖNZÉS A MAGYAR ENERGETIKÁBAN Zarándy Pál Március 8

POLITIKA ÉS BEAVATKOZÁS A politika szükségszerűen beavatkozik A beavatkozás –támogatás és/vagy –ösztönzés A beavatkozás többletteher a társadalom számára Meg kell vitatni a célokat és a terhek mértékét A köz érdeikeit kell a középpontba helyezni

MI A KÖZ ÉRDEKE MAGYARORSZÁGON? Nem energetikai kérdés, de feltéztelethetjük, hogy jelenleg és belátható ideig közös érdekünk a társadalmi leszakadás megállítása álatalában és helyileg a gazdasági konszolidáció és a felzárkózás megindulása az egyenlőtlenségek mérséklése Az energetika sem szolgálhat más célokat! Nem tékozolhatjuk el szűkös erőforrásainkat!

FELELŐS MÉRLEGELÉS, KÖZMEGEGYEZÉS SZÜKSÉGES Meg kell(ene) vitatni, hogy:  mi a támogatás/ösztönzés célja a „köz” szempontjából?  kik legyenek a támogatás/ösztönzés kedvezményezettjei?  milyen legyen a támogatás/ösztönzés módszere, mechanizmusa?  milyen legyen a támogatás/ösztönzés mértéke, összege?  mi legyen a támogatás/ösztönzés forrása? A dolog nem így működik! (Közmegegyezés helyett lobbyk befolyása helyi szinten és az EU szintjén is.) Bürokrácia, visszaélési lehetőségek, az érdekcsoportok ütközései

TÁRSADALOMPOLITIKA VAGY KLÍMAPOLITIKA? Hasnlítsunk össze két célrendszert! a)Az energetika szolgálja Magyarországon a társadalmi- gazdasági felzárkózást. Cél: a gazdasági és műszaki hatékonyság, az össztársadalmi költségek minimálása, ideérteve az ösztönzési/támogatási ráfordításokat is. a)Az energetikát alá kell rendelni a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Cél: az ösztönzési ráfordítások maximálása.

MI LEGYEN A TÖBBLETRÁFORDÍTÁSOK FORRÁSA? Három lehetséges megközelítés: (a gyakorlatban kombinált megoldások) a)Semmi. Közgazdász körökben népszerű. Társadalmi szempontból szociáldarwinista, gazdasági szempontból „laisez fare” szemlélet. (Az fűtsön, aki meg tudja fizetni, az fejlesszen, akinek üzleti érdeke.) b)Adók, állami újraelosztás. Érdekeltek benne: politikusok és az energetika szereplői (a fogyasztók is). A források az energetikán kívülről jönnek, nincs ösztönzés a hatékonyság javítására, hosszú távon káros. c)Az energetikán belüli (államilag szabályzott) újraelosztás, jövedelem átcsoportosítás. Árnövelő lehet, de hozájárulhat a hatékonyság javulásához és a társadalmi összköltségek minimálásához.

PÉLDÁK A TÁMOGATÁSPOLITIKA HIBÁIRA Gázártámogatás: Nem azonosították pontosan a „rászoruló csoportot”, a gázt nem használó csoportok kimardtak a kedvezményezettek köréből, hátráltatta a technológia megújulást, az energetikai hatékonyság javulását, torzította az energiahordozók közti versenyt. Távhő ÁFA: rövid távon előnyösnek látszik, de késlelteti a technológiai megújulást a felhasználói oldalon. Egy elvileg jobb konstrukció: Szociológialig azonosítani a támogatandó csoprtokat, „energia utalvány”, a verseny lehetősége az energiahordozók és kereskedők és a technológiák között.

AZ ÖSZTÖNZÉSPOLITIKÁRÓL Indokolt egyes energetikai beruházások, fejlesztések és innovációs folyamatok ösztönzése, tekintettel az energetikában jellemző hosszú távú megtérülésre és kockázatokra. A célok foglalják magukba, hogy legyen egyértelmű a magyarországi adottságok kihasználása legyen nagy a hazai hozzáadott érték keletkezzenek új munkahelyek mutatkozzanak előnyök a hazai fogyasztók számára Ne a technológiatulajdonosok és befektetők nyereség-igénye határozza meg az ösztönzéspolitikát. Mértéktartás, a gazdaság teherbíróképességének mérlegelése!

A KLÍMAPOLITIKA ÉS AZ ENERGETIKAI ÖSZTÖNZÉSEK (1) Magyarország részesedése a globális energiafelhasználásból és az ÜHG kibocsátásból kisebb mint 0,2 %, és ez az arány csökken. Az egy főre eső energiafelhasználás valamivel nagyobb, mint a világátlag, de jóval kisebb, mint az EU átlag. Magyarország nem tudja befolyásolni a globális légkörváltozás folymatait, de erőforrásinak ésszerűtlen felhasználásával ronthatja alkalmazkodóképességét. Rangsorolni kell a klímapolitikai célokat és optimálni kell a ráfordításokat.

A KLÍMAPOLITIKA ÉS AZ ENERGETIKAI ÖSZTÖNZÉSEK (2) A klimapolitikai célok rangsora: 1)Alkalmazkodás a várható változásokhoz 2)A mindenkori helyi környezet romlását eredményező technológiák elkerülése 3)Energiatakarékoskodás, az energiaátalakítás és felhasználás hatékonyságának, hatásfokának javítása 4)„Megújuló” energiák felhasználása, amennyiben azok nem ellentétesek a fenti célokkal

ENERGETIKAI ÖSZTÖNZÉSPOLITIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM Az ösztönzési célok meghatározásakor figyelembe kell venni a „mellékhatásokat” is (nincsenek „csodafegyverek”) a szinergikus előnyöket (munkahely, hazai hozzáadott érték) a helyi adottságokat a reális megtérülési mutatókat versenyhelyzetet kell kialakítani a többletráfordítások minimálása érdekében A helyi környezet ne váljék a klímaváltozás eleni harc áldozatává.

NÉHÁNY ELLENTMONDÁSOS PÉLDA Villamosenergia-termelés fatüzelésű erőművekben, kötelező átvétel A földgáz alapú kapcsolt energiatermelés ösztönzésének helytelenül megválasztott prioritásai és módszere A rendszerszintű problémák és költségek figyelmen kívül hagyása és a hazai hozzáadott érték hiánya a szélenergia-hasznosítás területén

KI FIZESSE A RÉVÉSZT (1)? Ne az adófizetők, hanem az energiarendszerek szereplői, a terheket igazságos és hatékony mechanizmusok szerint elosztva. Ennek az elvnek felelnének meg: a CO2 kvóta rendszer a KÁT rendszer (egyéb hibáik ellenére) A közösségi érdekű ösztönzési rendszer növel(heti) az energiaárakat, de hosszú távon elősegíti a rendszerszintű hatékonyságot.

KI FIZESSE A RÉVÉSZT (2)? Nem közömbös a terítés módja: A jelenlegi rendszerben a villamosenergia-fogyasztók (a KÁP, illetve a KÁT mechanizmusok révén) viselik az energetikai ösztönzési rendszerek költségeit. (Idén kb. 90 Mrd. Ft) Ezáltal a villamosenergia indokolatlanul megdrágul a többi energiahordozóhoz képest, holott a cél a primer energiahordozókkal, mindenek előtt a gázzal való takarékoskodás. A villany önmagában nem szennyezi a környezetet és nem okoz klímaváltozást, tehát nem a villany fogyasztását kellene drágítani. Indokolt lenne egy olyan rendszer kidolgozása, amelyben az ösztönzéshez feltétlenül szükséges forrásokat egyöntetűen (pl. az energiatartalom szerint) terítenék az összes primerenergia-hordozóra, így a közvetlenül eltüzelt gázra is.

Köszönöm figyelmüket!