Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT"— Előadás másolata:

1 AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
2010. ÉVI JAVASLATAINAK TELJESÜLÉSE

2 Politikai filozófia Szakítás a neoliberális doktrínával.
Felül kell vizsgálni a szabadpiaci Megtörtént. rendszer kizárólagos alkalmazását. Kompromisszumokat kell elérni az EU szabályozásban. Nem történt kezdeményezés. Állami felelősségvállalást! Energiatörvényt! Nem dolgoztak ki A nemzeti közösségi érdek prioritása. Az ország teherbíró képességének figyelembevétele. Érvényesül. Külpolitika. Az ellátásbiztonság politikai Kazahsztáni garanciákkal, közös energetikai befektetésekkel tárgyalások Déli áramlat. Energiahordozók közös piaca. Közép-kelet európai regionalitás. Atomenergia melletti nyilatkozat. EU politika. Halogatás, nincs előrelépés.

3 Energiapolitikai célkitűzések
Ellátásbiztonság. A gázfelhasználás túlsúlyának csökkentése Nem történt előrelépés. A villamosenergia-termelésben növelni kell a hazai lignit és az atomenergia felhasználásának arányát Megkezdődött. A megújuló energiák közül a biomassza, a geotermikus energia hő ellátásra. Érvényesül. Energiatakarékosság. Energetikai hatásfokok javítása az energiatermelésben Nincs előrelépés. A „felhasználási hatásfok” növelése: épületenergetika, Megkezdődött. a háztartási készülékek hatóságilag mutatói Nincsváltozás. Fogyasztói magatartás befolyásolása Nincs előrelépés. Az energiaszegénység mérséklése Jelentős előrelépés.

4 Intézményrendszer Új energetikai intézmények
Magyar Energiastratégiai Intézet. Nem hozták létre. Fogyasztóvédelmi szervezet. Nem hozták létre. Meglévő intézmények fejlesztése Állami Energetikai Központ. Az kompex energetikai Feladatok állami koordinálására energetikai Nem hozták létre. államtitkárságot kell létrehozni.. Magyar Energia Hivatal (MEH). Az Országgyűlés felügyelete alá kell helyezni, . szervezetét szakmailag meg kell erősíteni. Kezdeti lépések történtek. Kompetenciáját pontosan le kell határolni Feladatbővítési tervek és törvényileg megerősíteni nem átgondoltak. .

5 Tulajdonpolitika Vagyontörvény.
Le kell állítani az energia privatizáció minden formáját. Megtörtént. Alkotmánymódosítással és/vagy kétharmados vagyontörvénnyel kell megvédeni a közmű-rendszerek, a megmaradt vezetékes energiarendszerek közösségi tulajdonát. Megtörtént. Növelni kell a magyar közösségi energetikai tulajdont. Megkezdődött. Integrált távhőtulajdon. Kezdeti lépések. Fejlesztéspolitika. Állami tulajdonú energetikai cégeken (pl. MVM ZRt.) keresztül közvetlenül, szabályozási eszközökkel pedig közvetve segíteni kell a nemzeti érdekű energetikai fejlesztések megvalósítását Megkezdődött. Közlekedésfejlesztési stratégia kidolgozása. Kezdeti lépések.

6 Ár- és adópolitika Hatósági ármegállapítás. A gáz-és villany hatósági
ármegállapítást, a lakossági és kommunális szférában fenn kell tartani Megtörtént. A fogyasztói energiaárak csökkentése. Azonnal csökkenteni kell a fogyasztói energiaárakat. Új alku-feltételeket kell támasztani a magán-és külföldi tulajdonú energiaszolgáltatókkal: az extraprofitot a fogyasztóknak vissza kell juttatni. Megtörtént. Szociális tarifák visszaállítása Csak a gázszolgáltatásban történt meg részlegesen. A távfűtés ára. Teljes körű költségalapú, hatósági (önkormányzati) ármegállapítás. Megtörtént. Energiaadók: az energiatermelés struktúrájának a társadalmi érdekek szerinti befolyásolása Nem történt meg.

7 Támogatáspolitika Biomassza és a geotermikus energia.
A biomassza (és biogáz) alapú hőellátást és kapcsolt energiatermelést, a földgázkiváltás miatt célszerű ösztönözni. Kezdeti lépések. Szélerőművek támogatása nem indokolt. Megtörtént. Kapcsolt energiatermelés. A hatékony kapcsolt energiatermelés támogatása a hőfogyasztók közösségét illeti meg Részben megtörtént. Szociális bérlakás intézményének bevezetése. Nem történt meg.


Letölteni ppt "AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT"

Hasonló előadás


Google Hirdetések