Allergia vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf 2009 Budai Irgalmasrendi Kórház.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Advertisements

Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Korfa, egészségi mutatók,…
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Rehabilitáció és dementia
Közegészség.
Tabletták helyett egészségnyereség Együttműködésre épülő új modellek „Egészségközpontú egészségügy” Szakmai konferencia Jakab Zoltán.
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Villamosság élettani hatásai Epidemiológia alapjai
Alkoholizmus.
Alkoholizmus.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
EPILEPSZIÁS BETEG VÍZBEFULLADÁSA A TISZÁN június 03. KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Martfű, október 27. Kiss László balesetvizsgáló.
A beteg mint gyógyító Nékám Kristóf Marketing, PR, reklám X. Budai Irgalmasrendi Kórház 2008.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
A magyar társadalom demográfiai helyzete, egészségi állapota az ezredfordulón. A szocializáció folyamata.
Allergia dr.Hella Zoltán.
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Biológiai terápia a a reumatológiai gyakorlatban
Az öregkor.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
Mi is az a társadalmi integráció?
Gyermekbetegségek A tipikus őszi gondok, a tanulási és koncentrációs problémák megelőzése jó táplálék-kiegészítőkkel.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
Témakör: Az allergia és egészség Cím: Kívül-belül allergia „Az embert érő sorscsapásokban több a csodálatra késztető, mint elrettentő” Jelige: Delfin 172.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Mindennapi veszteségeink
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
Amit az allergiáról tudni kell, megelőzés, gondozás, szűrés
Az OGYEI kiemelt programjai
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Egészségesek a roma nők?
Biotechnológia, biológiai szerek, bioszimilar termékek gazdaságtana az egészségügyben
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
A humán tényező: fék-e vagy gázpedál a gyógyszeres terápiában ? Nékám Kristóf Medical Tribune konferencia a terápiás adherenciáról október 19, Budapest.
Túlérzékenységi reakciók Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
IBD betegek életminőségét befolyásoló objektív és szubjektív körülmények felmérése Június MCBBE egyesület beteg tagjai között végzett kérdőíves felmérés.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
A krónikus beteg hányattatásai
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Allergia vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf 2009 Budai Irgalmasrendi Kórház

Az epidemiológiai adatok szélsőséges változásához 80 év elég volt: Svájcban az 1920-as évek elején fiatal felnőttek 1%-ának volt allergiás náthája. Az USA-ban 2006 körül legalább 50 millió volt az allergiás rinitiszes betegek száma, a lakosság fele volt érzékeny legalább egy allergénnel szemben. Az eddigi trend szerint a betegszám 15 évenként megduplázódik

Az allergiás rhinitisz gyakorisága a világban (%)

Atopiás dermatitiszes betegek tüneteinek gyakorisága

előidéző okok Allergiás betegségek kialakulásának folyamatábrája: egészség szenziti- zálódás ALLERGIA genetikai tényezők TOLERANCIA +enhancerek (allergén) Pl: Rhinovirus triggerek (nem spec) allergiás gyulladás Pl: dohányfüst és más környezetszennyezők életmód elemek

Milyen tényezők befolyásolják az allergiák kialakulását? Születés / teherbe esés előtti életvitel elemeiSzületés / teherbe esés előtti életvitel elemei Terhesség alatti életvitelTerhesség alatti életvitel A születés körülményeiA születés körülményei Genetikai hatásokGenetikai hatások

Allergiás betegségek előfordulása allergiások gyermekeiben (n=77) Nem szelektált populációban várt 77 főből : AB – 4 AR -12 CA – 8 Ételallergia – 5 beteg

Milyen tényezők befolyásolják az allergiák szaporodását (2) ? Környezeti hatások: levegőben, táplálékban, vízben, háztartási, kozmetikai, foglalkozási stb kemikáliákban megtestesülőkKörnyezeti hatások: levegőben, táplálékban, vízben, háztartási, kozmetikai, foglalkozási stb kemikáliákban megtestesülők A konkrét allergének relatív szerepe: beltéri és kültéri szereplőkA konkrét allergének relatív szerepe: beltéri és kültéri szereplők Környezeti hatások (2) : szennyező-irritáló nem allergénekKörnyezeti hatások (2) : szennyező-irritáló nem allergének A lakókörnyezet „tisztasága” és a közösségi élet szerepeA lakókörnyezet „tisztasága” és a közösségi élet szerepe

Mennyi szennyező anyag lehet a Dunában ? Mennyi szennyező anyag lehet a Dunában ?

De a pollenek év tízmilliók óta a környezetünkben vannak !?

A mai pollenek különlegesen agresszivek ?  UCB

Parlagfűvel „fertőzött” területeink, 2004

Milyen tényezők befolyásolják az allergiák szaporodását (3) ? Szocio-ökonómiai tényezők szerepe allergiákbanSzocio-ökonómiai tényezők szerepe allergiákban A migráció hatásaA migráció hatása Az életvitel, az egészségügyi ellátás szintje és hagyományai, pro- és antiallergiás hatásaiAz életvitel, az egészségügyi ellátás szintje és hagyományai, pro- és antiallergiás hatásai A társadalom egészségtudatossága és az önzés destruáló szerepe a környezet állapotábanA társadalom egészségtudatossága és az önzés destruáló szerepe a környezet állapotában Lelki tényezők és allergiaLelki tényezők és allergia

Változások az allergiák klinikai megjelenésében: Egyre több „érzékeny” egészséges van Egyre több a fiatal allergiás és növekszik az idősebb kori megjelenés is A szezonális tünetek időtartama a többszörös érzékenység miatt egyre hosszabb A tünetek egyre agresszívabbak, megjelent az allergia mint szisztémás betegség A betegek életminősége a tünetek erősségénél jobban romlik

Az allergiás rinitisz jár a leggyakrabban együtt más allergiás kórképekkel Percentage patients with comorbidity

Tünetek és kezelésmódok jellemzői Az életminőség fontosabbá válik, mint az egyes tünetek A szellemi-/munkateljesítmény fenntartása a legfontosabb Tünetkombinációk a betegség természetes lefolyásában - az allergiás menet A kezelés paradoxonja: tüneti vagy oki terápia ? Gyógyszer vagy életmód kontroll?

Allergiás rinitisben csak 4-ből 1 beteg kap kezelést

A betegek elégedettsége a kezeléssel 38% 62%

Végül: egy rövid SWOT analízis a jövőről: S>W ? S=W ?! S W ? S=W ?! S<W?? Erősségünk, hogy egyre többen allergiásak, a betegség társadalmi terhei súlyosak, perspektívája fenyegető, hatékony terápiák állnak rendelkezésre Gyengeségünk, hogy az egészségesek nem veszik elég komolyan a betegséget és a saját egészséges jövőjüket Lehetőségünk van betegség megfékezésére Veszélyek : mindig lesz sürgősebb, fontosabb, olcsóbban megoldható feladat az egészségügyben, és proallergiás életvitelünk sem fog változni.

A siker titka: tudni valamit, amit senki más nem tud. amit senki más nem tud. (Aristotle Onassis) (Aristotle Onassis)

A beteg többet tud önmagáról, mint a kezelői.

Az allergiás beteg gondozása ma (WAC, 2007) : A betegeket az érdekli, hogyan érzik magukat, kifogástalanul szeretnének élni Az orvosok a betegség kezelését tanulták Összebeszélés helyett elbeszélnek egymás mellett

Hasznos webhelyek allergiákról: