Min ő sítés, Tanfelügyelet, Önértékelés Összefüggések, praktikus kérdések 2015. augusztus 26. Szakál Ferenc Pál köznevelési szakért ő NPK Országos Elnökség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
Advertisements

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Az OH TÁMOP fejlesztései
Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer
A VEZETŐ MUNKÁJÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE ÓVODA
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
A pedagógusminősítési rendszer
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Országos pedagógiai – szakmai ellenőrzés
KPSzTI Minőségfejlesztési munkacsoport
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Az intézményi önértékelés és kapcsolódása a külső értékeléshez
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A megújuló köznevelés értékelési keretrendszere
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
szerepe a köznevelésben
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Intézményi minőségfejlesztés (TÁMOP-3.1.8)
Tanfelügyeleti ellenőrzés ÉS intézményi öNÉRTÉKELÉS (TÁMOP-3.1.8)
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
A MEGÚJULÓ SZAKTANÁCSADÁS FOLYAMATOS SZAKMAI FEJLŐDÉS TÁMOGATÁSA
Pedagógus értékelési rendszer
Tájékoztatás a pedagógus minősítési rendszer bevezetéséről
Tanfelügyelet és intézményi önértékelés – a megújuló külső és belső értékelési rendszer (TÁMOP-3.1.8)
Pedagógusminősítés, tanfelügyelet
TÁMOP KÖZNEVELÉSI REFORMOK OPERATÍV MEGVALÓSÍTÁSA
Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?
Intézményvezető helye és szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében
Pedagógus – vezetői – intézményi ÖNÉRTÉKELÉS
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Startol a tanfelügyelet a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere
Szakmai műhelyfoglalkozás november 27. Bedőné Fatér Tímea Blog: Intézményi önértékelés - a vezető és a pedagógus.
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere A tanfelügyelet és az önértékelés Készítő/előadó: OH POK munkatársainak szakmai anyaga alapján Bártfai.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
„Önértékelés, ahogyan mi tervezzük” NPK Tanfelügyeleti és minősítő szakértői tagozat.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Szakál Ferenc Pál. 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet.
Az Óvodapedagógusok helyzete, problémái Nagyné Szabó Etelka Az NPK Óvodai Tagozatának elnöke Budapest,
Minősítés Tanfelügyelet Pedagógus, vezető, intézmény KÜLSŐ értékelése. Önértékelés Pedagógus, vezető, intézmény BELSŐ értékelése..
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Az intézményi szabályozó dokumentumok felülvizsgálata az önértékeléshez és tanfelügyelethez kapcsolódóan.
MEGJEGYZÉ S: A dián látható kép kicseréléséhez jelölje ki és törölje a képet. Ezután a helyőrző Képek ikonjára kattintva szúrja be a kívánt képet. AZ INTÉZMÉNYI.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Az NPK működése és céljai a kerekasztal tárgyalásokon Habár fölül a gálya… Sonkád,
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
AZ OKTATÁSI HIVATAL ÉS A SZAKÉRTŐK EGYÜTTMŰKÖDÉSE
A TANFELÜGYELETHEZ KAPCSOLÓDÓ INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS (TÁMOP-3.1.8)
Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?
„Az utolsó csepp nem tehet róla, hogy éppen ő az utolsó csepp, hiszen amúgy semmiben sem különbözik az előző cseppektől.” Mérő László.
Barlai Róbertné Maus Pál anyagának felhasználásával
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Vezetői önértékelés Barlai Róbertné
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Tanfelügyelettel kapcsolatos előzetes feladatok - intézményvezetők
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai
A TANFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSEK VEZETŐI ÉS HELYETTESI FELADATAI
2018/2019 tanév.
Farkasné Egyed Zsuzsanna
Előadás másolata:

Min ő sítés, Tanfelügyelet, Önértékelés Összefüggések, praktikus kérdések augusztus 26. Szakál Ferenc Pál köznevelési szakért ő NPK Országos Elnökség tagja

Amiről nem lesz szó Jogszabályi háttér (Utána lehet nézni a törvényben és a 20-as vagy a 326-os rendeletben. [Változások!]) Definíciók, meghatározások (Ugyanazon okból) A rendszerek felépítése, teendők (A kézikönyvek, útmutatók, online felületek részletesen leírják.)

Amiről szó lesz A rendszerek összefüggése Néhány félreértés ezzel kapcsolatban Hogyan fogjunk hozzá a teendőkhöz? Hol találhatunk segítséget? Ha már muszáj, hogy lehet hasznos? Mit nyerhet vele a pedagógus és az iskola? Miért nem kell félni tőle?

A három rendszer összefüggése A helyes sorrend igazából fordított: önértékelés, tanfelügyelet, minősítés Sok a hasonlóság köztük, és gyakran mondják, hogy egymásra épülnek, de ez nem egészen pontos, mert azt sugallja, hogy az önértékelés és a tanfelügyelet azért van, hogy legyen minősítés. Ez így nem igaz.

A három rendszer összefüggése Az összefüggést az alábbi ábra szemlélteti: Önértékelés Tanfelügyelet Minősítés

A három rendszer összefüggésének lényege Három különálló, de egymással összefüggő rendszerről van szó. A tanfelügyelet használja az önértékelés eredményét, a minősítés eredményébe pedig (2016-tól) mindkettő beszámít. (Nagyobb súllyal, mint az óralátogatás!) A szerkezet akkor teljes, ha minden alkatrésze megvan, de az egyes alkatrészek nem egymás létezését, hanem a szerkezet létezését szolgálják. Létezhetnének, és működhetnének önállóan is (a fogaskerék magában is tud forogni).

Félreértés ezzel kapcsolatban Sokan gondolják, hogy csak azok számára lesz önértékelés, és tanfelügyelet, akiknek minősítése lesz. A rendszerek egymástól függetlenül is léteznek: – Önértékelés 2 évente – Tanfelügyelet 5 évente – Minősítés a teljes életpálya alatt kötelezően 2, választhatóan maximum még 1-2 alkalommal. Vagyis majd annak is lesz tanfelügyelet és önértékelés, akinek már nem lesz több minősítése.

Hogyan fogjunk hozzá? avagy Mi a teendő MOST? Minősítés – A 2015-ös eljárások szervezése folyamatban van, az OH minden lépésről értesítést küld, ezt kell figyelni. – A 2016-os minősítésbe bekerülteknek szintén minden lépésről értesítés jön, legközelebb a portfólió felület megnyitásáról – A portfólió határideje november 30. – A 2017-es minősítésre majd február végétől lehet jelentkezni az akkor meghirdetett feltételek alapján. Tanfelügyelet – Kézikönyv van, érdemes tanulmányozni, változás várható. – Online felület még nincs. – A szervezés folyamatban, már megvoltak az első értesítések. – Itt is figyelni kell az OH jeit, egyelőre ez a teendő. Önértékelés – Nincs még online felület, de még jóváhagyott kézikönyv sincs! – Kézikönyv híján nagyon ne kezdjünk bele… – Amit érdemes elvégezni, az a szükséges munkacsoportok kialakítása, és az intézményi elvárások meghatározása. Mindháromra vonatkozóan várható jogszabályváltozás!

Félreértés az intézményi elvárásokkal kapcsolatban Elterjedt, és sajnos továbbképzésen is elhangzott, hogy a külső elvárásoknak megfelelően módosítani kell az intézményi dokumentumokat. A valóság: – A külső elvárások alapján át kell tekinteni az intézményi dokumentumokat, és végiggondolni, hogy hogyan jelennek meg a belső elvárásokban. – Nem akkor vannak meg ezek, ha mondjuk szó szerint szerepelnek a PP- ban. – Nem biztos, hogy minden intézményben azonos ezek hangsúlya (egyéni arculat) – Egyes elvárások megjelenhetnek nem stratégiai dokumentumokban, tervekben is. – Az ÖNértékelés belső elváráson alapul. – Tehát végiggondolni, áttekinteni kell, módosítani lehet. Viszont a helyi eljárásrendet rögzíteni kell (SZMSZ), erre az NPK készíteni fog egy ajánlást.

Félreértés a BECS-csel kapcsolatban Sokan úgy vélik, hogy a munkacsoport dolga az önértékelés elkészítése. A valóság: – A munkacsoport az önértékeléshez szükséges adatgyűjtésben működik közre. – Az önértékelést, fejlesztési tervet maga a pedagógus vagy vezető készíti el, illetve intézmény esetén az intézményvezető. – Ezt szemléltetik a következő diák:

Pedagógus önértékelése (2 évente) A jelenlegi kézikönyv alapján Gyűjtött adatok Intézményi elvárások Ped. összesítiProduktumok: Erősségek, fejl. területek kompetenciánként Pontozás 0-3-ig 2 évre szóló önfejl. terv Dokumentumelemzés (tervek, napló, füzetek, előző önf. terv) Megfigyelés (2 óra látogatása) Interjú (pedagógus, vezető) Kérdőív (munkatársak, szülők)

Vezető önértékelése (megb. 2. és 4. évében) A jelenlegi kézikönyv alapján Gyűjtött adatok Intézményi elvárások Vez. összesíti Produktumok: 2 évre szóló önfejl. terv Dokumentumelemzés (vezetői prg, PP, SZMSZ, 2 év munkaterve és beszámolója, előző önf. terv) Interjú (vezető, nevelőtestület, szülők) Kérdőív (vezető, munkáltató, vezetőtársak) Fenntartó Területenként értékel

Intézmény önértékelése (5 évente) A jelenlegi kézikönyv alapján Gyűjtött adatok Intézményi elvárások Vez. összesíti Dokumentumelemzés (PP, SZMSZ, HR, 2 év munkaterv, beszámolója, továbbk. terv, beisk. terv, kompmérés adatai 5 évre, ped. önértékelések eredménye, előző int. terv ) Megfigyelés (infrastruktúra) Interjú (osztályonként 2 szülő, pedagógusok, vezető) Kérdőív (elégedettségmérés: szülők, pedagógusok) Minden területet értékel Erőss. és fejl. területen- ként Intézkedési terv

Hol találunk segítséget? Ami javasolt: – OH által kiadott, miniszter által jóváhagyott útmutatók, kézikönyvek legfrissebb változata – Az egyes rendszerek online felületei – Az OH információs címei (kézikönyvekben, honlapon, felületen megtalálhatók) – OH által szervezett továbbképzés – Szakértő Mesterpedagógus a nevelőtestületben Amit óvatosan: – Szakértői honlapok (A szakértő sokat tudhat, de nem tévedhetetlen, és nem hatóság!) – Szakmai honlapok, kiadványok (Bizonytalan a frissességük.) – Másik intézmény tapasztalatai Amit ne: – „Szakkönyvek” – Nem OH-s továbbképzés – Napi cikkek, hírek – Közösségi oldalak

Ki ellenőrzi ezeket? A minősítésben való részvétel „ellenőrzése” maga a minősítés, ha sikeres, akkor minden rendben volt. Ha probléma, hiányosság van, az közben kiderül. A tanfelügyelettel ugyanez a helyzet. Az önértékelés tulajdonképpen „belügy”, illetve maga is ellenőrzés. Indirekt módon a tanfelügyelet és a minősítés „ellenőrzi.” Összegezve: Nincs szükség külön ellenőrzésre, mert ha valami nem stimmel, annak a pedagógus vagy az intézmény kárát látja…

Mi lehet a haszna? Lehet nem szeretni, de attól még muszáj, akkor viszont legalább legyen hasznunkra! Az önértékelésen keresztül kialakítható egy jó belső ellenőrzési rendszer. Ha ezt jól alakítjuk ki, akkor folyamatosan felkészít a tanfelügyeletre és a minősítésre. Az intézményi dokumentumokat nem ellenőrzik a rendszerek, de használják  frissek, napra készek lesznek. A szakmai tevékenységre tereli a figyelmet (intézményvezetők megváltozott szerepe!). Az önértékelés révén a saját szempontjainkat vihetjük be a tanfelügyeletbe és a minősítésbe, így mindkettő sikeréhez hozzájárulhatunk.

Miért nem kell félni tőle? Minősítés: A minősítés sikertelenségéhez nagyon durva szakmai hibák kellenek. A sok indikátor és a pontozás módja is segíti a sikerességet. Beszámít a tanfelügyeleti eredmény és az önértékelés is, tehát a saját értékelésünket is beleépíthetjük. Hárman értékelnek, ebből egy az intézmény delegáltja, tehát nem idegen. Súlyozott számítással számítják a végeredményt, legerősebben a portfólió számít be, amit van idő jól kidolgozni, és az önértékelés is erősebben számít, mint a látogatás.

Miért nem kell félni tőle? Tanfelügyelet: Ebben is szerepet kap az intézményvezető. Nem fejlesztendő, hanem fejleszthető területeket ad meg. A szakértők nem intézkednek, nem utasítanak, az értékeléssel véget ér a munkájuk. A saját célokhoz viszonyítja az intézményt, és a saját intézményhez a pedagógust. A saját intézményéhez és saját vezetői programjához viszonyítja a vezetőt. Nem törvényességi ellenőrzés, a dokumentumokat nem ellenőrzik, hanem forrásként használják. Törvényességi szempontjuk nincs.

Miért nem kell félni tőle? Önértékelés: ÖN-… Mindenkit a saját, intézményi elvárásokhoz viszonyít. Nincs munkajogi következénye.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!