Megoldásra váró problémák a köznevelésben megvalósuló egészségfejlesztésben Bauer Zita NEFI - köznevelési szakértő TÁMOP-6.1.1-12/1 kiemelt projekt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pedagógus, mint egészségfejlesztő: a köznevelés-irányítás jelen feladata Thaisz Miklós főosztályvezető EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság.
Advertisements

„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
AZ OEFI TÁMOP / SZÁMÚ ”EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI SZAKMAI HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA” CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJE FELADATAI
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az iskolavédőnő szerepe az oktatási intézmény egészségnevelési drogstratégia megvalósításában Előadó Pátkai Beáta iskolavédőnő A védőnők szerepe az iskolai.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Gyermekjóléti Szolgálatok IV. Országos Konferenciája Az iskolai agresszió megelőzése és kezelése - a MFPI projektjének bemutatása október 28. NÉMETH.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Solymosy József Bonifácz Egészségfejlesztési Osztályvezető NEFI Budapest, szeptember 29. Egészségfejlesztés az iskolai színtér vonatkozásában.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Jó gyakorlatok a tanórán kívüli tevékenységekhez kapcsolódóan Kasza Georgina témavezető.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Szolnok Városi Kollégium
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Barcsák Marianna KPSZTI
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A gyermeki jogok érvényesítése
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Az iskolai szervezet és fejlesztése
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Előadás másolata:

Megoldásra váró problémák a köznevelésben megvalósuló egészségfejlesztésben Bauer Zita NEFI - köznevelési szakértő TÁMOP /1 kiemelt projekt

Az egészségfejlesztő iskola céljai  az egészségfejlesztés és az eredményes tanulás támogatása (intézkedések);  támogató környezet biztosítása (egészséges iskolai élet, tanulás, munka);  együttműködés kialakítása (szakemberek, a szülők és diákok között);  siker, erőfeszítés elismerése;  a tanulók, az iskolai személyzet, a családok, a közösség egészségének megőrzése.

Az egészségfejlesztő iskola szemlélete, stratégiája A szemlélet elterjesztésére tett lépések:  kutatások (szakvélemények, elemzések készítéséhez)  szakmai dokumentumok:  az egészségfejlesztés helyzetének, problémáinak feltárására (pl.):  „a WHO szakértői bizottságának az átfogó iskolai egészségfejlesztésre és megelőzésre vonatkozó összefoglalása és ajánlása”;  „Improving School Health Programmes: Barriers and Strategies(WHO/HPR/HEP/96.2), Az iskolai egészségprogramok javítása: akadályok és stratégiák.”

Az egészségfejlesztő iskola szemlélete, stratégiája 2.  szakmai dokumentumok (folyt.):  különböző szakmai csoportok számára nyújtanak segítséget az egészségfejlesztő iskolák fejlesztésében (pl.):  „Helyi tevékenység: Egészségfejlesztő iskolák létrehozása.”  egyes speciális területre koncentrálva nyújtanak segítséget (pl.):  „Dohányzás prevenció: egy fontos kiindulópontja az egészségfejlesztő iskolák kialakításához.”

Hazai helyzetkép az iskolai egészségfejlesztésben  Köznevelési törvény célkitűzése, hogy fontos szerepet kapjon a nevelésben többek között a fenntarthatóságra és az egészséges életmódra nevelés.  A Nemzeti alaptanterv, és a kerettantervek rendelkeznek a követelményekről, amelyek ráirányulnak azokra a készségeknek a fejlesztésére is, amelyek szükségesek az egészséges életvitel kialakításához.  Kerettantervekben megjelenik a holisztikus szemlélet, szinte minden tantárgynál találkozhatunk az egészség ismeretanyag valamely területével.  Ismereteken alapuló készségfejlesztést elmélyítik a tanórán kívüli tevékenységek pl. egészségnapok, témahetek, különböző versenyekre való felkészülések  A 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet szerint minden nevelési-oktatási intézmény számára kötelező az egészségfejlesztési program készítése, az abban megfogalmazott, elvek szerinti intézményi működés.  Az iskola-egészségügyi ellátást a 26/1997. (IX. 3.) NM rendelet szabályozza. A rendelet kitér az iskolaorvos és iskolavédőnő tanulói létszámhoz igazodó alkalmazására és részletes feladataira.

A hazai egészségfejlesztés problematikus pontjai 1. Központi szint  A népegészségügyi program (2003) nem aktualizált, nincs standardizálás, új problémákra nem tér ki.  Infrastruktúrafejlesztés gyakori hiánya.  Ifjúságvédelmi felelős státusz megvonása.  Iskolapszichológus státusz betöltése problémás.  Egységes iskolai egészségfejlesztést támogató segédanyagok, módszertani segédletek és azok alkalmazásának hiánya.  Jó gyakorlatokat összegyűjtő adatbázis hiánya.  Leszakadó társadalmi rétegek, térségek különleges gondozása.  Szakmai háttértámogatás szervezése (továbbképzések a köznevelés terén, partneri kapcsolatok kiépítése, segédanyagok stb.).  Szakemberek alkalmazási lehetősége korlátozott.

A hazai egészségfejlesztés problematikus pontjai 2. Intézményi szint  Projektmenedzsment kiépültsége (egészségfejlesztő team), innováció hiánya  Vezetői elkötelezettség esetszerűsége  Önálló egészségfejlesztő programok hiánya, azok tudatos tervezése, nyomon követhetősége, mérhetősége.  Egészségtudatos munkahely kiépítése (egészségterv és intézkedések):  pedagógus és a dolgozók, mint célcsoport.  pedagógusok egészségtudatos szemléletmódjának fejlesztése.  lelki egészséget támogató intézkedések a munkahelyen.  vezetői munkában való érvényre jutás.  Szűk körű partnerség, hálózatosodás hiánya, jelzőrendszer kiépítettsége

A hazai egészségfejlesztés problematikus pontjai 3. Tartalmi szint  Egységes korszerű ismeretekről szóló szakmai anyagok hiánya:  Támogató eszközök, szakmai anyagok, amelyek segítik a tanárokat az egészségfejlesztési tevékenységük során.  Az anyagok egységesítés hiánya.  Adatbázis hiánya.

A hazai egészségfejlesztés problematikus pontjai 4. Területi szint Az egészségfejlesztési tevékenység témakörei (20/2012 EMMI rendelet X. fejezet, 128. §)  baleset-megelőzés és elsősegélynyújtás,  egészséges táplálkozás,  mindennapos testnevelés, testmozgás,  személyi higiéné,  családi életre nevelés  testi és lelki egészség fejlesztése, a viselkedési függőségek, a szenvedélybetegségekhez vezető szerek fogyasztásának megelőzése,  bántalmazás és iskolai erőszak megelőzése.  A 20/2012-es EMMI rendeletet összevetve az ajánlott programokkal, kitűnik, hogy sem a tartalmi, sem pedig a területi lefedettség nem érvényesül.  Hiányzó témakörök a programokban (pl. erőszak megelőzésére).

A hazai egészségfejlesztés problematikus pontjai 4. Területi szint Baleset-megelőzés és elsősegélynyújtás  Az ágazatok közötti, interszektorális együttműködések hiánya.  A témakör oktatásához a nevelési-oktatási intézményekben standard feltételek nem, vagy csupán részben állnak rendelkezésre.  A kompetenciák mind oktatási, mind pedig egészségügyi oldalról nem tisztázottak.  Az egységes, átfogó jellegű elsősegély nyújtási ismeretek megszerzésére csak a jogosítvány megszerzése kapcsán kerül sor.  Motiváció hiánya az oktatói és az egészségügyi szféra részéről.

A hazai egészségfejlesztés problematikus pontjai 4. Területi szint Egészséges táplálkozás  Az ágazatok közötti, interszektorális együttműködések hiánya.  A témakör oktatásához a nevelési-oktatási intézményekben standard feltételek nem, vagy csupán részben állnak rendelkezésre.  Az oktatásban kevés hangsúlyt kap a diákok önálló életre és önellátásra való felkészítése.  A kompetenciák mind oktatási, mind pedig egészségügyi oldalról nem tisztázottak.  Motiváció hiánya az oktatói oldalról.

A hazai egészségfejlesztés problematikus pontjai 4. Területi szint Mindennapos testnevelés, testmozgás  Nincs megfelelő infrastrukturális háttér.  Pedagógusok életmódjában nem jelenik meg a mozgás.  A mindennapos testnevelés bevezetésével együtt járó óraszámemelés hagyományos testnevelés órává vált.  Nem jellemző a sportegyesületek bevonása.

A hazai egészségfejlesztés problematikus pontjai 4. Területi szint Személyi higiéné  A személyi higiénéhez köthető tárgyi és a tisztaság feltételei nem biztosítottak.  A külső programok bevonására nem áll rendelkezésre forrás. Családi életre nevelés  A nevelőtestületek egységes szemléletmódjának kialakítása érdekében nem történtek felkészítések.  Külső szakemberek, programok bevonásához szükséges anyagi feltételek hiánya.

A hazai egészségfejlesztés problematikus pontjai 4. Területi szint Szenvedélybetegségekhez vezető szerek fogyasztásának megelőzése  Az akkreditált drogprevenciós programok száma kevés.  Forráshiány a külső programok bevonására.  A tanulói létszámhoz rendelt 0,5 iskolapszichológusi státusz nem oldja fel a problémát. Iskolai erőszak  Az akkreditált programok száma kevés.  Forráshiány a külső programok bevonására.  A tanulói létszámhoz rendelt 0,5 iskolapszichológusi státusz nem oldja fel a problémát.  A családok, szülők elérési lehetősége korlátozott.  A pedagógusok nem rendelkeznek megfelelő konfliktuskezelési technikákkal.

Összegzés  A korszerű szövegezésű jogszabályok ellenére a megvalósulásban problémák.  A jogszabályok rendelkező részei hiányosak.  Nincs komplex országos iskolai egészségfejlesztési program, hálózat.  A témakörök, programok sok tekintetben a nemzetközi oktatási trendeknek nem felelnek meg.  A tartalmi feltételek tekintetében hiányok, kevés a korszerű, a szakmát támogató segédanyag.  Az egészségfejlesztés iskolai elősegítését támogató, az iskolai programokat elismerő háttérintézmények még nem tudják betölteni teljesen a funkciójukat.  A szakmai anyagokhoz való megfelelő hozzájutás (segédletek, útmutatók) nehézsége.  Szakmai hálózat, tudásbázis hiánya.

 Felhasznált tanulmány:  Dávid Margit, Juhász Hajnalka, Kádár Gergely Péter, Kis Rita, Patócs Anikó: Javaslatok az iskolai egészségfejlesztés hiányterületeire (MUNKAANYAG)

Köszönöm a figyelmet!