21. (14.) tétel Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A gazdaságpolitika alapjai
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
JAPÁN.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Az EU többéves pénzügyi kerete
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
TÖRÖKORSZÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ Készítette: Harcsa Henrietta.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
A szakszervezetek és a válság Budapest,
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A gazdasági élet problémái
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
Oroszország.
Németország „Annyi piac, amennyi lehetséges, annyi állam, amennyi szükséges.” Alfred Müller-Armack.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe. Gazdaságpolitikai irányzatok Jóléti állam (skandináv orsz.) Neoliberalizmus (angolszász orsz.) Szociális piacgazdaság.
22. Magyar gazdaságpolitika
II. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. Marinovich Endre .
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Németország Alfred Müller-Armack „Annyi piac, amennyi lehetséges,
12. A világgazdasági válság
21. (14.) tétel Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Gazdasági rendszerek.
Gazdaságpolitika 4. ea..
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

21. (14.) tétel Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe

Gazdaságpolitikai irányzatok Jóléti állam (skandináv orsz.) Neoliberalizmus (angolszász orsz.) Szociális piacgazdaság (Németország) Ázsiai modell A versenyről Szükséges rossznak tartja AbszolutizáljaIgenli A nemzetközi verseny fontosabb A gazdaság - politika kiemelt célja A teljes foglalkoztatottság A piac szerepének maximalizálása -Stabilitás -A szabályok kijelölése -Beavatkozás, ha a piac csődöt mond A nemzetközi versenyképesség növelése A szociális hálóról Univerzális, a szelektivitás másodlagos Csak rászorultság alapján, olykor kegyként Cél az öngondoskodás visszaállítása Család feladata Az állam és a business viszonya A gazdaság van a társadalomért Az állama van a gazdaságért Egyensúly (partnerség) A gazdaság a nemzeti célok szolgálatában

Globalizáció versus nemzeti gazdaságpolitikák 1. Definitív megközelítés Main stream: Egységes világpiac kialakulása Nemzetgazdaságok rohamos internacionalizálódása Nem main stream: Elsősorban hatalmi folyamat, amely során a legerősebb gazdasági szereplők a saját érdekeik alapján egységesítik a játékszabályokat 2. A nemzeti gazdaságpolitikák autonómiája csökken, felelőssége nő (pl. „race to the bottom” (adóverseny, dereguláció), integrációs szervezetben való tagság (EU), multilaterális kereskedelmi megállapodások (WTO) stb.) 3. A nemzeti gazdaságpolitikák 3 feladata globalizáció idején  egyensúlyőrzés  a gazdaság optimális elhelyezése az átalakuló termelési és szolgáltatási mezőkben, a technológiai és innovációs erőtérben  a versenyelőnyt jelentő szektorok, profilok piackonform menedzselése

Pénzügyi és gazdasági világválság háttere A pénzügyi piacok liberalizációja és deregulációja az 1980-as évektől – többszörös értékpapírosítás, CDO-k és derivatívák elburjánzása Likviditásbőség a 2000-es években – Alacsony kamatkörnyezet FED laza monetáris politikája ( ) Kelet-Ázsiai országok növekvő megtakarításai (1998-tól kezdve) Olajkitermelő országok megtakarításai (2004-től kezdve) – Nyersanyagárak gyors emelkedése (kőolaj - petrodollárok) – Globális egyensúlytalanság USA: nagy FFM hiány Kelet-Ázsia (Kína, Japán) + arab országok + Oroszo.: nagy FFM többlet

24. (16.) tétel Európai gazdaságpolitikai modellek

Szociális piacgazdaság (A német modell) Gyökerek: (ordo)liberalizmus + keresztény társadalomtanítás Értékportfolió: verseny, teljesítményelv, öngondoskodás, társ.-i szolidaritás, társ.-i partnerség, egyéni szabadság „ Arany középút" Az állam és a piac viszonya : „Annyi piac, amennyi lehetséges, annyi állam, amennyi szükséges.” (Alfred Müller-Armack) Az egyes részpolitikákkal szembeni sajátos követelmények: – Versenypolitika: szabad piaci verseny kikényszerítése (fúziókontroll, kartell- és monopólium ellenesség stb.) – Szociálpolitika: 1. az öngondoskodás előzze meg a szolidaritást 2. a transzferek szelektívek, az öngond. visszaállítását segítsék – A munkáltatók és a munkavállalók közötti kapcsolat szabályozása: alá-fölé rendeltség helyett mellérendeltség – Monetáris politika: a nemzeti fizetőeszköz értékállósága

Indikatív tervezés (A francia modell) Patrióta gazdaságpolitika (saját válaszok a gazdasági kihívásokra, figyelembe véve az uralkodó main stream irányt is) Az állam és a piac viszonya: indikatív tervezés (a 90-es évekig) – Tervezés, stratégiaalkotás (A Monnet-féle indikatív tervezés: demokratikus, közvetett, nem kötelező jellegű érdekegyeztető és döntési mechanizmus) – Felzárkózási törekvések – Ötéves tervek (kijelölték a növekedés főbb irányait)

Az Az orosz út út Szakaszos piacgazdasági átmenet ( )  A piacgazdasági átmenet első köre: sokkterápia (1992)  Járadékvadászok csapdájában (1993–1998)  A piacgazdasági átmenet második köre (1998–2000) Államkapitalizmus, fél-autoriter társadalom (2000- )  Reprivatizáció (stratégiai ágazatok, nemzeti bajnokok)  Gazdaságpolitika célja: gyors növekedés + makrogazdasági stabilitás Az orosz gazdaság neuralgikus pontjai  egyoldalú gazdasági szerkezet (gáz-,olaj-,fémipar)  nyersanyag átok (resource curse)  korrupció  óriási egyenlőtlenségek a társadalomban

22. (15.) tétel Magyar gazdaságpolitika

0. Az alapprobléma között megháromszorozódó GDP, 28%-kal növekvő nettó reálbér, 1.5 millió megszűnő munkahely : 1.5 millió nettó állami vagyon/fő, 2010: ugyanennyi adósság/fő

– Viszonylagos egyensúlyőrző növekedés 1974-ig – Olajárrobbanás: – Dilemma – es hitelfevétel és következményei – - a külső tartozás megugrása (20%-ról 60%-ra, majd a 80- as évek végére 80%-ra) – - elmaradó strukturális átalakulás

– Éllovas a sereghajtóvá válásban (alternatív) vagy éllovas az átalakulásban (mainstream)? - Reformok, dereguláció: A piacgazdaság intézményrendszere + külföldi befektetők védelme gyorsan kiépül, de talán túlságosan gyorsan és szigorú követelményeket szabva - Liberalizáció: 1992-ig 90%-ban, de reálfelértékelődés, alacsony vámok, világpiaci termelői árak - Privatizáció: óvatos becslés szerint 40-50%-on, kevésbé óvatos szerint 28%-on értékesítés + oligopóliumok, monopóliumok külföldi tulajdonba adása + termelési potenciál veszni hagyása - Duális adó és gazdaságszerkezet - Szociális ellátórendszer reformja elmarad től elszálló költségvetés, 2003-tól elszálló lakossági devizahitelezés - Belső egyensúlyi probléma + külső egyensúlyi probléma

– 2008: hagyományos (ortodox) válságkezelés bérbefagyasztás, költségvetési kiadáscsökkentés a bérből élők terhére – 2010: unortodox válságkezelés válság terheinek megosztása a foglalkoztatottak, a foglalkoztatók és az állam között – Kihívások: – Finanszírozási/adósság válság (magas külső tartozás: áll. + váll + lak.) – Nagy elosztórendszerek válsága – Foglalkoztatás – Társadalmi felzárkózás – Hazai tulajdon helyzetbehozása + innováció

23. tétel Kelet-ázsiai társadalmak gazdaságfilozófiája

1. Japán A government-business viszony Japánban A vasháromszög működése (politika, bürokrácia/állam, keiretsuk)

2. Kína –A kínai gazdaságfejlesztő modell sajátos vonásai FDI eleinte kínai befektetőkön keresztül A külföldi befektetőknek igazolniuk kell, hogy nem sértik Kína nemzeti érdekeit “Kirajzani” állami támogatással Erőforrás-allokáció a SEZ-eken keresztül (Különleges Gazdasági Övezetek) (E.g. Airbus A320, Tianjin) Stratégiai szektorok állami tulajdonban Merkantilista (kereskedelem- és) árfolyampolitika

3. Szingapúr 1.A gazdaságpolitikai stratégia pillérei FDI bevonzása három peremfeltétellel - Stratégiai szektorok állami kézben, - Oktatáspolitika: a szingapúri munkaerő fejlesztése - Iparpolitika: clusterek A fejlesztések forrása: társadalombiztosítási rendszer 2.A társadalombiztosítási rendszer bemutatása