A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY 2016.04.05. BUDAPEST.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
GYAKORLATORIENTÁLT MEGOLDÁSOK A FELSŐOKTATÁSBAN A TEAM ACADEMY Tasi Péter team coach BGE Team Academy.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Text Pioneers into Practice 2016 Hungary. 2 A Pioneers into Practice program célja, hogy elősegítse az alacsony széndioxid kibocsátással működő, versenyképes.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Készítette: Gondos Borbála
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
K ÖZNEVELÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTŐ MŰHELYMUNKÁJA T ÁMOP március 17 Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Gödöllői Tankerülete és Aszódi.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
KISMAMÁK FIGYELEM – SEGÍTSÉG A ZSEBBEN! Anya leszek – mobilapplikáció esettanulmány.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
BOROS SÁMUEL SZAKGIMNÁZIUMA
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
A sport és testnevelés legfontosabb kézikönyvei, nyomtatott tájékoztató kiadványai Doktori Iskola Salamin Krisztina
Mayer József Budapest február 27.
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Első magyarországi EUCIP konferencia Számalk-Szalézi Szakgimnázium Budapest, október 20. EUCIP ITAF 4 modul, 200 vizsgázó ̶ a EUCIP ITAF képesítés.
Diszkusszió – Bíró Anikó
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A hazai gépjárművezető-képzés elméleti oktatásának közlekedésbiztonsági elemzése és hatása a kezdő gépjárművezetőkre Kiss Diána Sarolta Prof. Dr. Holló.
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Monostoriné Hörcsik Renáta
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
ROTA STAND Felállást és átülést segítő eszköz.
A Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Miért választottam a BME Mérnökinformatikus Szakot?
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Intézmény minőségirányítási programja
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
A tehetséggondozás kihívásai
Miről álmodik a rezidens?
Előadás másolata:

A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST

A FIATALOK ÉS AZ EMLŐRÁK…

Fejlett országokban nagy hangsúlyt fektetnek a korai felismerés jelentőségére – éves diáklányoknak meg kell tanítani a helyes önvizsgálati módszert Ismerje meg saját testét Értse meg a saját egészségével szembeni felelőségét. A világon mindenhol foglalkoznak az emlőrák korai felismerésének témájával, és kezdik felismerni, hogy a figyelemfelkeltést a fiataloknál kell kezdeni.

Európai Emlőrák Kongresszus 2016 március 9-11 Amszterdam Punjab University március és június között mintegy éves női hallgató között kérdőíves felmérést végzett, azért, hogy felmérje emlőrákkal kapcsolatos ismereteiket. A kérdések a kockázati tényezők, jelek és tünetek, vizsgálati módszerek, emlő önvizsgálat és kezelés témakörében voltak. Eredmények: Vmvel több, mint 250 diáknak volt megfelelő ismerete az emlő önvizsgálatról 100 diák egyetértett abban, hogy a mellrák könnyen gyógyítható, ha azt a korai szakaszban észlelik mintegy 150 diák úgy gondolta, hogy csak sebész helyett onkológussal is egyeztetni kell ha dudor tapintható a mellben. majdnem 175 diák tudta, mi az a mammográfia. Következtetés: Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a diákok nincsenek teljesen tisztában az emlőrák kockázati tényezőivel, a betegségre mutató jelek, tünetek összességével. Nagyon kevés diák ismerte az emlőszűrést és Önvizsgálatot. A BSE (emlő önvizsgálatot) többségük nem gyakorolja. Oktatási és figyelemfelkeltő programokat kell beiktatni a köznevelésbe, már a gimnazista korú lányoknál.

A Szaúd-Arábiai Királyság (KSA) egyik orvosi egyetemén készült tanulmány fő célja ennek az volt, hogy felmérje mellrákkal kapcsolatos hiedelmek jelentőségét a kockázati tényezők, a BSE és a mammográfia tekintetében az egyetemi kar női hallgatói között. Keresztmetszeti – kérdőíves vizsgálat, lényege a szocio-demográfiai változók ismerete, BSE és a kockázati tényezők, a mellrákkal kapcsolatos ismeretek, és a BSE (gyakorlat formájában is) 100 női hallgató vett részt a felmérésben. F. Aldhafeeri1. 1University a Hafr Albatin, College of Applied Medical Sciences, Hafr Albatin, Szaúd-Arábiában

serdülőkortól mikor elkezd fejlődni a mell Az első menstruáció után,szerintem évente mindenképp érdemes elmenni egyszer szűrővizsgálatra pubertás kortól felett ahogy nőnek a mellek

Válaszok%db 1. igen 1.100%10 Összesen: nem 1.100%48 Összesen: Végeztél-e már emlő önvizsgálatot? 59 kitöltőtől összesen 58 válasz

Miért pont a védőnők? MERT kitűnő egészségnevelő szakemberek MERT nemzetközileg is egyedülálló tradicionális ellátási rendszerben dolgoznak MERT munkájuk kapcsán találkoznak a fiatalokkal MERT munkájukhoz tartozik a fiatalok egészségnevelése CÉL : a középiskolai védőnő minden végzős osztály leányai számára egyszer tartson az emlőrákkal kapcsolatos előadást, tanítsa meg a lányokat a helyes önvizsgálatra ás tudatosítsa, hogy saját egészségükért felelőséggel tartoznak! Alapítványunk minden támogatást megad ennek a programnak a megvalósításához.

Köszönöm Angler Zulejkának és Karácsony Ágnesnek a segítséget!