A felelős társaságirányítás nemzetközi aspektusai, különös tekintettel az Egyesült Államokra Készítette: Veres László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Balatonalmádi, szept A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége, célkitűzései, különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó.
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Etikai Kódex.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A tőzsdei bevezetés felügyeleti szempontjai
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
Foglalkoztatói nyugdíj
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
DOKUMENTUMKEZELÉS.
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
A válság megelőzése és kezelése Készítette: Balázs Anna Dénes Gábor Kopasz Márta Romvári Frigyes.
Biztosítók irányítási rendszere
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő vállalati önszabályozás perspektívái Verseny és Szabályozás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi.
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
1605/2002/EK RENDELET FŐ CÉLOK es Rendelet óta bekövetkezett változások miatti módosítások -Pénzügyi tervek – tervezési eljárás -Intézmények bővítése.
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A munkavállalói FB tagság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
SOX audit lépései, elvárások a CIO-val szemben
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Az információ, mint erőforrás
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Értékpapírok: az EU direktívák főbb elemei Szendrei Csaba.
A Számvitelről szóló évi C. törvény módosításai Készítette: Szabó Gabriella.
Projektfinanszírozás Projektszponzorok Tanácsadók Közös vállalatokkal kapcsolatos kérdések Projekttársaság jellemzői.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
1 Információcsere adóügyekben Svájci Államszövetség és Magyarország között Georg J. Wohl Ügyvéd LL.M. Baur Hürlimann AG Zürich 2014.
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Belső ellenőrzési és pénzügyi menedzser
Stratégiai menedzsment 6. Előadás
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Közbeszerzési szabályok változása és
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
Aktuális gazdasági irányvonalak Szlovákiában
Előadás másolata:

A felelős társaságirányítás nemzetközi aspektusai, különös tekintettel az Egyesült Államokra Készítette: Veres László

A felelős társaságirányítás meghatározása A felelős társaságirányítás, vagy más néven corporate governance a társaságok felelős irányítási rendszere,a társaságok felelős irányítási rendszere, amely a társaság ügyvezetése, tulajdonosai, munkavállalói és más érintettek közötti viszonylatban realizálódik,amely a társaság ügyvezetése, tulajdonosai, munkavállalói és más érintettek közötti viszonylatban realizálódik, amely a profitorientált működés törvényes, etikus, ésszerű, hatékony és társadalmilag is hasznos megoldásain alapul,amely a profitorientált működés törvényes, etikus, ésszerű, hatékony és társadalmilag is hasznos megoldásain alapul, amelyek szabályait a jogszabályok, a piac, és az üzleti szféra önszabályozó mechanizmusai alakítják.amelyek szabályait a jogszabályok, a piac, és az üzleti szféra önszabályozó mechanizmusai alakítják.

A felelős társaságirányítás meghatározása A felelős társaságirányítás (corporate governance) tartalmazza a gondos vállalatvezetést;gondos vállalatvezetést; a pénzügyi tervezést és végrehajtását;a pénzügyi tervezést és végrehajtását; a vállalat működésének ellenőrzési mechanizmusait;a vállalat működésének ellenőrzési mechanizmusait; az üzleti etika kérdéskörét;az üzleti etika kérdéskörét; a társaság átlátható működését;a társaság átlátható működését; az információk nyilvánosságra hozatala és a vállalat társadalmi felelősségével kapcsolatos irányelveket és eljárásmódokataz információk nyilvánosságra hozatala és a vállalat társadalmi felelősségével kapcsolatos irányelveket és eljárásmódokat

A felelős társaságirányítás fontossága A 90-es években egyre jelentősebb szerepet kapott A 2000-es évek amerikai vállalati botrányai miatt került a figyelem középpontjába Botrányok következményei-> gazdasági károk, bizalomvesztés, közfelháborodás Kiderültek a csalások, trükközések, hamisítások A korábbi irányítási rendszerek kudarcot vallottak

Az Enron-botrány A világ egyik vezető energetikai vállalata volt Az Enron leányvállalatokat alapított, és azokkal hamis üzleteket kötött Az ügyletek bevételeit a cég a saját egyenlegében tüntette fel, de a veszteségeket a leányvállalatoknál hagyta Azonban a leányvállalatok Enron-részvényekkel rendelkeztek Kedvező beszámolók-> megemelkedett a részvények árfolyama Végül azonban kiderültek a trükközések, a részvények árfolyama zuhanni kezdett Az Enron 2001-ben csődöt jelentett

A felelős társaságirányítás nemzetközi rendszere OECD felelős társaságirányítási ajánlásaiOECD felelős társaságirányítási ajánlásai Európai Unió szabályozásaEurópai Unió szabályozása Nemzeti szabályozásNemzeti szabályozás

A felelős társaságirányítás nemzetközi rendszere OECD felelős társaságirányítási ajánlásai: 1999-ben jelent meg, majd 2004-ben átdolgozták1999-ben jelent meg, majd 2004-ben átdolgozták OECD tagállamok számára, illetve a tőzsdék, befektetők és társaságok számára nyújt segítségetOECD tagállamok számára, illetve a tőzsdék, befektetők és társaságok számára nyújt segítséget Jogilag nem kötelező erejű dokumentumJogilag nem kötelező erejű dokumentum

A felelős társaságirányítás nemzetközi rendszere Európai Unió szintje: Nincs egységes uniós szintű szabályozás vagy felelős társaságirányítási kódexNincs egységes uniós szintű szabályozás vagy felelős társaságirányítási kódex Akciótervek-> irányelvek és ajánlásokAkciótervek-> irányelvek és ajánlások A keretszabályok a jellemzőkA keretszabályok a jellemzők

A felelős társaságirányítás nemzetközi rendszere Fontosabb uniós jogszabályok: 2006/43/EK irányelv a könyvvizsgálói tevékenységről2006/43/EK irányelv a könyvvizsgálói tevékenységről 2006/46/EK irányelv a felelős vállalatirányítási jelentés közzétételéről2006/46/EK irányelv a felelős vállalatirányítási jelentés közzétételéről 2004/109/EK irányelv a kibocsátókra vonatkozó átláthatósági követelmények harmonizációjáról2004/109/EK irányelv a kibocsátókra vonatkozó átláthatósági követelmények harmonizációjáról 2007/36/EK irányelv a részvényesi jogok gyakorlásáról2007/36/EK irányelv a részvényesi jogok gyakorlásáról

A felelős társaságirányítás nemzetközi rendszere Nemzeti szint: Tagállami szabályozás és a tőzsdék önszabályozásaTagállami szabályozás és a tőzsdék önszabályozása Eltérő szabályozási koncepciók (pl.: Németország és az Egyesült Királyság között)Eltérő szabályozási koncepciók (pl.: Németország és az Egyesült Királyság között)

A Sarbanes-Oxley Act megalkotása Törvényalkotás-> a vállalati botrányok hatására Gyors jogalkotás A törvény névadói: Paul Sarbanes, Michael Oxley A törvény névadói: Paul Sarbanes, Michael Oxley A törvényt július 30-án írta alá George W. Bush

A törvény jellemzői, fontosabb rendelkezései Átfogó, egységes és szigorú szabályozásÁtfogó, egységes és szigorú szabályozás Célja a befektetők védelmének megerősítése és a számviteli szabályok megreformálása voltCélja a befektetők védelmének megerősítése és a számviteli szabályok megreformálása volt Extraterritoriális hatályExtraterritoriális hatály

A törvény jellemzői, fontosabb rendelkezései PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) létrehozásaPCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) létrehozása Könyvvizsgálói függetlenség biztosításaKönyvvizsgálói függetlenség biztosítása Felelősségi szabályozások szigorításaFelelősségi szabályozások szigorítása A pénzügyi információk transzparenciájának növeléseA pénzügyi információk transzparenciájának növelése Whistleblowerek védelmeWhistleblowerek védelme Vezető tisztségviselők jogsértéseinek szankcionálásaVezető tisztségviselők jogsértéseinek szankcionálása Fehérgalléros bűncselekmények büntetési tételeinek szigorításaFehérgalléros bűncselekmények büntetési tételeinek szigorítása

A SOX kritikái Elhamarkodott volt a törvényalkotás és politikai érdekeket helyezett előtérbe a szakmaiak helyettElhamarkodott volt a törvényalkotás és politikai érdekeket helyezett előtérbe a szakmaiak helyett Az extraterritoriális hatály megnehezíti a külföldi társaságoknak az amerikai tőzsdéken való megjelenéstAz extraterritoriális hatály megnehezíti a külföldi társaságoknak az amerikai tőzsdéken való megjelenést Magas költségekMagas költségek A könyvvizsgáló cégek ötévenkénti rotációja életszerűtlenA könyvvizsgáló cégek ötévenkénti rotációja életszerűtlen A törvény a vállalati csalások konkrétumaiból általánosítA törvény a vállalati csalások konkrétumaiból általánosít

A SOX hatása Európában Európában elképzelhetetlen egy hasonló jogszabály megalkotása Ennek okai: a tagállami jogok eltérősége, a tőzsdék eltérő karaktere, a különböző részvénytulajdonosi struktúra Az európai botrányoknak (pl.: Parmalat- botrány) csak tagállami szinten voltak igazi következményei, EU-s szinten kevésbé

A as válság és a SOX A SOX nem tudta megakadályozni egy újabb válság kirobbanását Egyes társaságok továbbra is kozmetikázták a beszámolóikat A pénzügyi felügyeleti rendszer nem működött megfelelően A törvény alkalmazásával volt a legnagyobb probléma

Köszönöm a figyelmet!