CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály 1800-1855.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

A tizenkét hónap Versek szép képekkel F.Laci Automatikus dia váltás.
A magyar irodalom és nyelvtan vizsga a 8. évfolyamon
Petőfi Sándor
ADY ENDRE ( ).
Petőfi Sándor / / Kovács Zsuzsanna.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Arany János Élete és munkássága Csapatnév: Toldimiklos
Az es forradalom és szabadságharc a magyar irodalomban
Selyem Melinda Mercédesz
Szózat Hazádnak rendületlenül Légy híve, oh magyar,
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Petőfi Sándor Érettségi tételminta.
Forradalmi költészete
Kölcsey és Vörösmarty (Összefoglalás)
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
Petőfi Sándor Élete és műve.
Vörösmarty Mihály élete
Vörösmarty Mihály munkássága
Ki beszél a versben? A lírai én fogalma
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Vörösmarty Mihály 19/A.
Katona József 16/A.
Élete december 1. született Pusztanyéken, elszegényedett katolikus nemesei családban től Székesfehérváron, 1816-tól Pesten tanult. 16 éves.
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
A modern magyar költészet megteremtője és a szimbolizmus meghonosítója
Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna.
Készítette: Staberecz Dóra
A reformkori romantika Magyarországon
Puskin 26/B.
Petőfi és a média 27/A.
Kazinczy Ferenc ( ).
Petőfi Sándor Emlékmúzeum
Készítette:Hagymási Réka 11.P
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Iskola névadója Tagozataink Hagyományaink Iskolánk névadója Vörösmarty Mihály ( ) Magyar költő Fő művei: Lírai: Gondolatok a könyvtárban Dráma:
SZABÓ LŐRINC Miskolci híresség. ÉLETRAJZI ADATAI ▪ Teljes neve: Szabó Lőrinc József ▪ Született: Miskolc, március 31. ▪ Elhunyt:Budapest,Józsefváros,
A királyi Magyarország a XVII. században.  Protestáns erdélyi nemesi család  12 évesen katolizál, később jezsuita lesz  Római teológia  A magyar főnemesség.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
Vörösmarty Mihály:Csongor és Tünde A költő "színjátéknak" nevezte művét A darab sokban eltér as évek drámáitól. A három nagy műfajcsoport határán.
Arany János Élete és munkássága.
Arany János.
Arany János élete és munkássága
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Ady Endre
Charles-Augustin de Coulomb
Csongor és tünde Sík Ferenc.
A királyi Magyarország a XVII. században
Zala okt Szentpétervár február 28.
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Kassák Lajos Nézzük együtt….
Kölcsey Ferenc
Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”.
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Vergilius (Kr. e. 70—Kr. e. 19) Teljes neve: Publius Vergilius Maro
Madách Imre: Útravaló verseimmel
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Gimnáziumi statisztika
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
1860-ban hagytam ott a nagykőrösi református gimnáziumot
Rendezte: Dr. Németh Antal
Előadás másolata:

CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály

Helye világviszonylatban is a romantika nagyjai között van

Szegény sorsú Fejér megyei kisnemesi család fia volt. Kápolnásnyéken született 1800 decemberében.

Tanulmányok A középiskolát a székesfehérvár i ciszterci ( ) és a pesti piarista gimnáziumba n ( ) végezte ben a pesti egyetem hallgatója volt.

1817-ben meghalt apja, a család nehéz anyagi helyzete miatt Vörösmarty 1818-tól Perczel Sándor három fiát nevelte Pesten. Reménytelenül beleszeretett Perczel Adélba (Etelkába). A tanulás és a tanítás mellett sokat olvas és kezd verseket írni. A visszahúzódó csendes diákot társai zárdás barátnak, s hogy verseit magyar nyelven írja - vadmagyarnak csúfolják. Megvallja szerelmét Perczel Etelkának, aki elutasítja, majd ezt követően Pesten folytatja a jogi gyakorlatot és megvalósítja apja álmát, december 20-án ügyvéddé avatják.

Irodalmi karrier Megírja a ZALÁN FUTÁSA hőskölteményt, és ezt követően még hat hőskölteményt ír 1832-ig és az elbeszélő költészet legtehetségesebbjét látják benne ben megírja a Csongor és Tündét. (1981. október 17. Nyíregyháza)

Feleségül veszi Csajághy Laurát

Tagja az AURÓRA körnek, s az irodalmi társaság egyik vezéralakjává válik. A politikai helyzet hatására 1836-ban megírja a Szózatot, amely az ország koszorús költőjévé emeli.

Az 1848-as forradalom Őt is magával ragadja, de nem emelkedik fel a forradalmi vezetők közé, s nem vállal jelentős szerepet. A világosi fegyverletétel után Ő is bujdosik, s a változást a "jobb kort" soha nem éri meg. Kegyelmet kap. Megpróbálja családja számára előteremteni a mindennapi kenyeret, de azt költőként már nem tudja, mert nincs lelki ereje-mélabúba, esik.

Az idős költő

1854. nyaráig nem írt olyan verset, amely megmaradt volna. Utolsó fellángolása nyarán volt, amikor egy barátjánál vendégeskedett és ott megírta a Vén cigány első három versszakát, majd hazatérve Nyéken fejezte be, s 1855 júniusában jelenik meg a Pesti Naplóban.

Fogytán van a napod, Fogytán van szerencséd, Ha volna is, minek? Nincs ahova tennéd. Véred megsürűdött, Agyvelőd kiapadt, Fáradt vállaidról Vén gunyád leszakadt. Fogytán van erszényed, Fogytán van a borod, Szegény magyar költő, Mire virradsz te még? Van-e még reménység, Lesz-e még hajnalod? "... elfussunk? Nincs hová, sohun másutt Magyarországot meg nem találjuk„ (Zrínyi Miklós, 1660.)