Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ELVÁRÁSOK A NÉPRAJZTÓL, NÉPRAJZI MUZEOLÓGIÁTÓL Debrecen példája.
Advertisements

VIRTUS KULTURÁLIS EGYESÜLET Általános tájékoztató.
Civil szervezetek szerepe a Bihari Kistérségben Berettyóújfalu, július 1.
Összefogáson alapuló hagyományőrzés a Móri kistérségben
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Bemutatkozik a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal
Hunyadiváros. Hunyadiváros Kecskemét Hunyadivárosi Részönkormányzat 2010  A részönkormányzat évben eddig 6 alkalommal ülésezett és 44 határozatot.
ISKOLASZÖVETSÉGTŐL A KÖZKINCSIG (EGYMÁST GENERÁLÓ KULTURÁLIS HÁLÓZATOK KOM.-EGOM. MEGYÉBEN) DÉR GUSZTÁV Farkasgyepü, ELŐADÁSOMBAN EGYMÁST.
Emberi Erőforrások Minisztere alapította,
Értékfeltárás Dél-borsodban (Dél-Borsod Értéktára –
1 Pont, 3 Szervezet Unió Alapítvány •A helyzethez képest életben maradtunk •Árvíz, rémhírek, rossz idő •Működtettük, túléltük •Az első pályázat.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
ESÉLYT AZ ESÉLYTELENEKNEK
AZ ALKOTÓHÁZAK, KÉZMŰVES MŰHELYEK SZEREPE A KÖZMŰVELŐDÉSBEN ÉS A VIDÉKFEJESZTÉSI FOLYAMATOKBAN Zalaegerszeg, április 8.
Népi kézműves értékeink A kézművesség egyszerre gazdasági és kulturális tevékenység, közösségformáló módszer és lehetőség, személyiségformáló, identitásalakító.
2356/06/07/19 Nemzetközi Tojásfesztivál Siófok. A Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál, a tojás világnapja alkalmából kerül megrendezésre. A Pasteur Tojásfeldolgozó.
December.
Megmentett kézművesség
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács évi munkájáról.
TÁMOP „Együtt a tiszapartis tehetségekért” „Ezt írjuk - így mondjuk” Iskolai vers- és prózamondó és –író verseny.
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Munkaesély Szövetség. Székhely: Budapest Alapítás éve: 2008 Tagok: foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci szolgáltatók Fő tevékenység: tagok.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
A vendégek befogadásáról és gyámolításáról „A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén… Mert.
A 2008/2009-es tanév 6 iskola közösségi életének szervezésével kezdődött.
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Zrínyi Ilona Általános Iskoláért Alapítvány Alapítása : Szülői Munkaközösség Alapítása : Szülői Munkaközösség Cél: - az iskolai felszereltség.
AZ ALKOTÓHÁZAK SZEREPE AZ IDEGENFORGALOMBAN Az alkotóházak fogalma: - a tárgyalkotó népművészetnek, - a hagyományos népi kultúrának, - a hagyományok továbbéltetésének,
A Vésztői Református Egyházközség 19
Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és AMI
Támogatói tájékoztató. A Magyar Ügyvédi Kamara november 15-én hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar Ügyvédek Napját. Az egész napos rendezvény.
A kézművesség történeti áttekintése A hagyomány szerepe előadó: Bangó Aliz.
A kézművesség ágazatai, a népi iparművészet kategóriái
Nagy Gábor Mosonmagyaróvári VSE Elnök, edző. A kezdetek Az egyesület 1993-ban alakult, baráti társaság által 1999: megérett az igény a versenyszerű evezés.
Hagyományok, népművészet Magyarországon
A Magyar Tehetséggondozó Társaság 25 éves Jubileumi Konferenciájára
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Civil szervezetek az európai biztonságért november – április koncepció, programvezető: Dr. Deák Péter.
A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) az Európai Unió „Egész életen át tartó tanulás program / Grundtvig felnőttoktatási program” keretében.
A HAGYOMÁNYOK HÁZA PROJEKTBEN BETÖLTÖTT SZEREPÉNEK BEMUTATÁSA.
EGY ORSZÁGOS CIVIL SZERVEZET BEKAPCSOLÓDÁSA A KÖZMŰVELŐDÉSBE.
Pannon Helyi Termék Klaszter Megalakulás: október, közel egy éves előkészítő munka után Fő cél: a régióban fellelhető és előállítható mezőgazdasági.
„ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN „ TÁMOP BALATONKENESE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA.
MESZ Utánpótlás Bizottságának évi beszámolója Készítette: Nagy Gábor Bizottság vezetője.
Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség munkája, hatása a hazai időspolitikára: aktív időskor Budapest, április 23. Hegyesiné Orsós Éva Hegyesiné.
Palkó Judit Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár november 11. A könyvtári programok koordinálása Somogy megyében.
Magyar Mudi Egyesület. Rövid történetünk február 21-én alakultunk 1 elnök 2 helyettes – 3 tagú elnökség 21 alapító tag és még ban 4 taggal.
„Mocsolád-Civilház” Közhasznú Nonprofit Kft
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
Hegyvidéki Kulturális Szalon
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
Back to Nature Egy kísérleti, természet-közeli, innovatív pedagógia kifejlesztése általános iskolák számára.
Família Nagycsaládosok Egyesülete
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
HKIK XXIX. Küldöttgyűlés Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
A hídmérnöki konferenciák az elmúlt 48 évben
"INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE" IX. SZAKMAI FÓRUM
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
Előadás másolata:

Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület, ami összefogja a városban és a város környékén tevékenykedő alkotókat. A kérdés ott „lógott” a levegőben, de civil jellegű, érdemi lépés az ügyben nem történt ban az Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár Gyermekek Háza – Kézműves Ház, kézműves tábort szervezett felnőttek részére, 16 fő részvételével. Alkotás közben, újra felvetődött az egyesület gondolata és egyre konkrétabban fogalmazódtak meg a – mit, miért, és hogyan? - kérdésre a válaszok. A fentiek szellemében novemberében, Neszádeli Gyula vezetésével 18 fővel megalakult a Sajómenti Népművészeti Egyesület. A következő év közepétől pedig már, a Cégbíróság által bejegyzett egyesületként működhettünk tovább, mint közhasznú szervezet.

Az év hátralevő részében az otthont adó Gyermekek Háza – Kézműves Ház munkatársaival közösen két nagyobb lélegzetű rendezvény szervezését és kivitelezését vállaltuk fel. Közel 30 évi kihagyás után újra megrendeztük a város sajókazinci részén a búcsú kiegészítő programját, a Teréz-napi vásárt. E műsorral, kézműves bemutatóval,- játszóházzal egybekötött szabadtéri rendezvényen már az első alkalommal több százan vettek részt.

Az egyesület bemutatkozó kiállítására minden tag hozott anyagot. Így: a hímzők, fafaragók, kosárfonók, vertcsipke-készítők, bőrművesek, nemezelők, gyöngyfűzők, bábkészítők, valamint a tűzzománcos és a keramikus is. A jól sikerül kiállítás hatására a tagok már egyéni kiállításokon is megmérették magukat. Az eddig többnyire „fiókban” tartott munkákat, örömmel mutatták be, több alkalommal Kazincbarcikán és a városkörnyékén. E folyamat szerencsére napjainkig tart.

2008 áprilisában felvettük a kapcsolatot, Szlovákiában a Várhosszúréten működő Gömöri Kézművesek Társulatával és azóta kölcsönösen segítjük egymás programjait.

2009 április 5-én került átadásra a város 55. születésnapja alkalmából készített 6 m-es „TOJÁSFA-ÉLETFA” amire a városlakók összefogásával db hímes tojás került. Az ötletgazda: Neszádeli Gyula, az egyesület megalapítója. A szervezésen kívül, az egyesület tagjai 400db gömöri mintájú, aranyporos díszítésű tojást is készítettek, ami nagymértékben emelte a fa látványát, esztétikai értékét.

Egyesületünk tagja, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, ezáltal országszerte egyre több és több kézműves vásáron, kiállításon, hagyományőrző rendezvényen veszünk részt. Ezen események közül kiemelkedik az évente, a Budavári Palotában megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepe esemény.

2015 áprilisában csatlakozott hozzánk a többszörös országos Arany, Arany Páva és Aranypáva Nagydíjas Galagonya citerazenekar.

Egyesületünk három tagja ért el különböző elismeréseket. Simkó Fanni Az Év Ifjú Mestere Díj Neszádeliné Kállai Mária Népi Iparművész és a Népművészet Mestere Tóth Lóránt Zilahy-díjas Népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere

Az egyesület célja Az egyesület alapvető célja a működési területén élő alkotók egyesületbe tömörítése, összefogása, érdekeik védelme, szakmai tudásuk növelése, kiállítás szervezése, utánpótlás tervszerű biztosítása és a tömeg ízlésének formálása, a népi mesterségek oktatása, a népi kultúra széleskörű megismertetése.

Tevékenységünk Kiállítások rendezése Kézműves bemutatók tartása Kézműves vásárokon való részvétel

Játszóházak tartása Továbbképzések tartása

Egyesületünk jelenlegi elnöke: Gór Mihály festő Adószámunk: – Amennyiben tevékenységünk felkeltette érdeklődését, kérjük adója 1%-ának felajánlásával támogassa egyesületünk munkáját ! Székhelyünk: Mezey István Művészeti Központ, Gyermekek Háza Kézműves Ház 3700 Kazincbarcika, Rákóczi tér 9