Néhány megjegyzés a tanításra és tanulásra fordítható iskolai idő felhasználásnak régi/új lehetőségeiről Mayer József.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
Jó gyakorlatok a tanórán kívüli tevékenységekhez kapcsolódóan Kasza Georgina témavezető.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
{ Fokról fokra a cél felé NYITÓRENDEZVÉNY Azonosító szám: TÁMOP B Fokról fokra a cél felé NYITÓRENDEZVÉNY Azonosító szám: TÁMOP B
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Projektszellemű tanítási foglalkozások a szakiskola évfolyamán
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Mayer József Budapest február 27.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A matematikatanítás aktuális kérdései február
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
OLVASÓ KÖZÖSSÉG OLVASÓTÁBOR, IFJÚSÁGI OLVASÓKÖRÖK DUNAÚJVÁROSBAN
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
HHR.
szakképzési és felnőttképzési szakértő
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
DARUS.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Lorem ipsum.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Intézmény minőségirányítási programja
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Néhány megjegyzés a tanításra és tanulásra fordítható iskolai idő felhasználásnak régi/új lehetőségeiről Mayer József

Az alapkérdés és egy lehetséges válasz Kérdés: Miképpen lehet eredményesebbé és hatékonyabbá tenni az oktatási intézményeket a tanulók és a tanulás támogatása érdekében? Válasz: Egy lehetséges út az egész napos iskola*, a lehetőségek iskolája [*Jogszabályi háttér: Nkt 4.§, Nkt 26.§, Nkt 27.§, Nkt 46.§, 20/2012 (VIII. 31.) EMMI rendelet]

„Van új a nap alatt?” – Szerintünk igen! Miért? Adottak a keretek – de újak fókuszok! (lásd erről: miért is beszélünk paradigmaváltásról?!) Mi az, amit meg szeretnénk haladni? Napközi Iskolaotthon Tanoda stb.

Milyen iskolát szeretnénk?

Melyek lehetnek azok a fontosabb kérdések, amelyekre mindenféleképpen választ kell találniuk? Képesek vagyunk-e (egyénként és közösségként) arra, hogy minden tanulóval egyéni ütemben haladjunk az osztálytermi és a nem osztálytermi jellegű foglalkozások során? Képesek vagyunk-e olyan segítő/támogató kapcsolati háló kialakítására, amelyben minden tanuló esetében működtethetővé válik az interperszonalitás gyakorlata? Képesek vagyunk-e olyan tananyagszervezésre, amely arra törekszik, hogy minden tanuló megtalálja a tanulás során azokat a tartalmi elemeket (is), amelyek kielégítik (és ezáltal motiválják) egyéni érdeklődését? Képesek vagyunk-e olyan értékelő-rendszer működtetésére, amely folyamatosan képes arról tájékoztatást nyújtani, hogy a tanuló önmagához mérten megfelelő módon teljesít-e a tanév egyes fázisaiban, legyen szó tanórai vagy tanórán kívüli programokról?

Nézzünk néhány adatot! 6

„Egydimenziós statisztika” 7

Mi a filozófia?

Inklúzió – szociális kompetencia Versenyképesség Tudás – tanulási kompetencia Tehetséggondozás, felzárkózás, személyiség gazdagítás Tanulási kudarcok csökkentése Iskolai konfliktusok számának csökkentése Tanulással kapcsolatos motiváció erősítése Szülők bevonása – társadalmi befogadás Az új paradigma filozófiája Tudáson és innováción alapuló gazdaság Magas foglalkoztatás, szociális és területi kohézió Az iskolából kimaradók arányának 10% alá csökkentése

A rendszer

Pedagógiai koncepció A tanulási- tanítási program Megismerés - beillesztés A tanítási – tanulási egységek leírása (lásd: → dia!) Eszközök Alkalmazás Az értékelés és eszközei Célzottan fejlesztett továbbképzési programok támogatás, tanácsadás, szakmai fórumok, a program karbantartása Fenntartás Az egész napos iskola nevelési- oktatási programja (NOP) és az intézményi szintű adaptáció lehetséges lépései

Kerete az RJR-modell alapján (ráhangolódás, jelentésteremtés, reflexiók) A szakasz funkciója 7.45 – perc Modulok: bevezetés, ráhangolódás Ráhangolódás 8.30 – (90 perc) Tanóra Jelentés- teremtés, (tartalomfel- dolgozás, fejlesztés, felkészülés, szabadidő eltöltés stb.) – (60 perc) Modulok: sport – pihenés – (90 perc) Egyéni menü: differenciálás, felzárkóztatás, tehetséggondozás, egyéni (házi) feladat adás – (60 perc) Ebéd, szabadidő – perc Modulok: tudomány, művészet – (60 perc) Tanóra – (30 perc) Modulok – zárás Reflexiók A hétköznapok ritmusa

Az egész napos iskola modulrendszere

3. elem: A tanítási-tanulási egységek leírása, a tanulás- tanítási programot alkotó elemek részletes kifejtése A modulok részletes leírások egy-egy lezártnak tekinthető tanítási-tanulási egységről, amely teljesítése önmagában is lemérhető, illetve más rendszerekbe is beilleszthető. Tartalmazza a feldolgozás menetét, a tanulói tevékenységeket és az ajánlott eszközöket. a. A délutáni foglalkozások kiterjesztése, és a délelőtti, illetve a délutáni időszakra egyenletesen elosztott tanórák lehetősége (egész napos iskola) okán szervezési kérdéseket is meg kell oldani. b. Ide tartozónak tekintjük a tananyag megértéshez és elsajátításához kapcsolódó többlet pedagógiai támogatást, a felzárkóztatással és a tehetséggondozással kapcsolatos feladatok ellátását. c. A tanítási-tanulási egységek (modulok) az egyes tanórákon-foglalkozásokon felhasználható részletes forgatókönyvek, amelyek összhangban vannak a kerettantervek elvárásaival, lehetőséget teremtenek a tehetséggondozásra, differenciálásra, felzárkóztatásra.

Tanuló Oktató Tanuló osztály Elmozdulás a tanárközpontú oktatástól Iskolák és szervezetek könyvtár Tudás környezet szakértő internet Tudás portál kihelyezett képzés Teljesítmény- központú oktatás felé 15

Nézzünk példákat a lehetséges megoldásokra! A tartalomra: 02 Jelenismeret 2..pdf 02 Jelenismeret 3..pdf Szakiskola_9_átdolgozott_2015.pdf mikro-tantestület.doc PAP_24_1.doc

Mi várunk ettől a fordulattól?

18 1.Esély a gyengébb képességű tanulóknak a felzárkóztatásra, lehetőség a korrepetálásra. 2.Idő és tér a szociális kompetenciák elsajátítására. 3.Lehetőség a hétköznapi kompetenciák gyakorlati megerősítésére. 4.Lehetőség a tanulók alaposabb megismerésére. 5.Eredményesebb, hatékonyabb tanár – diák kapcsolat kialakításának esélye. 6.Sikerélményhez juttatása a tanulási nehézségekkel küzdő tanulók számára. 7.A problematikus tanulók magatartásának javítása. 8.A sajátos nevelési igényű tanulók kompetencia-fejlesztéséhez szükséges szintér kialakítása. 9. A tanulók érzelmi intelligenciájának fejlesztése. 10.A szülők számára nyitottabbá válhat az iskola.

Köszönöm a figyelmüket!