Közösség és stílus Aczél Petra, BCE. „ A retorika a régiek stilisztikája.” (Pierre Guiraud: La Stylistique 1963, p. 23)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A diskurzusok alatt lezajló tudati folyamatokról Kántor Gyöngyi PTE, Alkalmazott Nyelvészeti Doktori Iskola.
Advertisements

E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban
EKF – Pécs2010 CÉL?ÚT? Pécsről elszármazott építészek kiállítása.
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A kulcskompetenciák.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Drajkó László Microsoft Magyarország
Oktatás, kutatás és fejlesztés a PPKE BTK-n Cser András PhD habil. tudományos és kutatási dékánhelyettes.
IDEGEN NYELVI KOMPETENCIA: mit és mikor mérjünk?
Népszerű kultúra és magaskultúra
Nevelés- és oktatásszociológia
Önismeret Horváth Renáta.
A munka világával kapcsolatos tudás
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
A kommunikáció elmélete és gyakorlata
Stílus és jelentés /társalgási stílus, publicisztikai stílus, tudományos-szakmai stílus, hivatalos stílus /
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A bevezetés.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
SZEMÉLYZETI MARKETING
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
Közösségi oldalak használata
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
A görög és római kultúra
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Összeállította: Dóber Valéria
vizuális kommunikáció
Térképészet és térinformatika
A szövegértési feladatok összeállítása
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Az irodalomtudomány alapjai
HURO/1001/138/2.3.1 Egy határon átívelő magyar- román idegen nyelvi dráma tehetségprogram megvalósítása.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
BEMUTATKOZÓ. A SZAKKOLLÉGIUMRÓL A KommON 2012-ben alakult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, elődszervezetei, a Mesterhallgatók Tanszéki.
Germanisztika (német) alapszakos képzés
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Jegyzetkészítés 5/17.
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
A kommunikáció alapjai. Nem lehet nem kommunikálni Többcsatornás: verbális, nonverbális Többszintű: információközlés, viszonymeghatározás. Körkörösen.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
VIZUÁLIS NEVELÉS az ÖSVÉNY Oktatóközpontban
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Belépés a hálózati/virtuális információs világba
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A stílus.
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
ÜZLETI ETIKA I. Az etika tudományának fő területei
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Közösség és stílus Aczél Petra, BCE

„ A retorika a régiek stilisztikája.” (Pierre Guiraud: La Stylistique 1963, p. 23)

 „Koraxtól máig a retorika története voltaképpen általános leszűkülés.”  „Még ha a retorika kevésbé is volna problémás, mint ahogyan azt a stilisztikusok állítják, senki nem gondolhatja komolyan, hogy vissza kellene hoznunk ezt a romos tudást.”  „A retorika egykori, ezredéves helyét ma olyan tudományágak foglalják el, mint a nyelvészet, az információelmélet,a stilisztika, a szociológia, a kommunikációtudomány, a marketing és a PR.”  „A demokráciák gyanakszanak a retorikára.”

 Ravasz L.1937  G. Genette1970  R. Weaver1970  J. Dubois et al.1970  S. M. Halloran1975  J. Bender – D. Wellbery1990  J. Dryzek2010

„A szónoklattan valaha a legfontosabb és legdivatosabb tudomány volt; ma már valóságos múmia. (…) Közben elmult a rhetorikai életforma. (…) a XIX. század naturalizmusa,a századvég közvetlensége, fokozott valóságérzése és kissé cinikus ízlése egyszerre elviselhetetlennek érezte a beszélő és ágáló ember életformáját és menekülni kívánt mindentől, ami ilyesmire emlékezteti. Nem hiába, hogy a rhetor helyére az ujságíró került: a betű hidegebb, bizalmasabb, hétköznapibb lett, mint az élő szó, amelyben hamar megrezdül a pátosz. A rhetorika mint tudomány meghalt (…).” (Ravasz László: Szónoklás és igehirdetés 1937: 1)

 Az elméleti és gyakorlati diskurzusok értékévé a semlegesség, az áttekinthetőség, az objektivitás válik.  Az irodalmi művet a szerzőség és az individuális kifejezés értékei határozzák meg.  A közösség kommunikációjának nyelve a liberális polgári diskurzus lett.  A kommunikáció szónoki, szóbeli modelljét a nyomtatás révén felváltja az írásbeliség.  A meghatározó politikai egység a nemzetállam lett, a nyelvi vonatkoztatási mezőt a nemzeti nyelv jelentette a megértés számára.

 A tudás sokféleségének, a tudományos ellentmondások érvényesülése,  az írott beszéd, az anyagtalan, időben hatékony digitális közvetítés kialakulása, formálódása,  a megalapozó szerzőség hanyatlása, időszerűtlenné válása; (a szerzők önként vállalják a névtelenséget vagy a kollektív alkotást),  az érdekmentességgel szakító digitális „részvételi kultúra” kialakulása: bárki résztvevővé válhat az internet, web 2.0, közösségi média összekapcsoló felületén, az önkifejezés és szerzőség új lehetőségei és formái jelennek meg (‚civil média’, blog, személyes műfajok),  a globalizálódás folyamata, a közélet (virtuális) terének kitágulása.

 Thomas Conley: Rhetoric in the European Tradition, 1990  Eemeren, Frans et al (szerk.): Handbook of Argumentation Theory, 2014  Szathmári István, Adamik Tamás, Adamikné Jászó Anna, Bencze Lóránt

 Bikkfanyelv  Érvelés – értéktelített deliberáció hiánya  Tabusítás (vö. trigger warning)

A ’társadalmi tőke’ csökkenése (Albert-Dávid, 2012) A „jó polgár” (Magyar Ifjúság, 2012 – megelőző 4 évre vonatkozó adatok a évesek körében) Bizalmatlanság a demokrácia intézményei iránt (European Social Survey, 2013) Elégedettség (OECD Better life Index) 2014  satisfaction/ satisfaction/ PISA

 a haza felelős polgárává váljék;  kifejlődjék benne a hazafiság érzelemvilága;  reális önismeretre és szilárd erkölcsi ítélőképességre tegyen szert;  megtalálja helyét a családban, a szűkebb és tágabb közösségekben, valamint a munka világában; — törekedjék tartalmas és tartós kapcsolatok kialakítására;  legyen képes felelős döntések meghozatalára a maga és a gondjaira bízottak sorsát illetően;  váljék képessé az önálló tájékozódásra, véleményformálásra és cselekvésre;  ismerje meg és értse meg a természeti, társadalmi, kulturális jelenségeket, folyamatokat;  tartsa értéknek és feladatnak a kultúra és az élővilág változatosságának megőrzését.”

Kutatások a pozitív korrelációkról: Life satisfaction and conflict communication (Arslan et al, 2010) Communications skills - social trust and social capitals (Asgari et al 2012) Communicative skills and self-estimation (Lopez- Noval, Pugno, 2013) Interpersonal skills, hope, happiness and responsibility (Rezapour et al, 2014)

 A nyilvános kommunikáció válsága (pl. vitakultúra)  A kortárs szövegek használatának nehézsége  A feltalálás helyett a kidolgozás és a produktum jelentősége  A retorikai érvelés oktatásának, hagyományszakadása  A stílus és az érvelés elválasztása  A kommunikáció-oktatás matematikai alapjai  A taníthatóság (‚elméletiesedés’) kérdései,  Az iskolának mint a nyilvánosság színterének értékvesztése

Az ifjú szónok kezdje korán tanulmányait, Tanulja meg a szóra való koncentrálást; hogy hogyan kell írni, beszélni és emlékezni, Erőltesse meg a memóriáját, hogy a megértése is fejlődjék, Tudatosuljon benne, hogy a viselkedése: előadás. Fejlessze, tegye kifejezővé taglejtését, arcjátékát, Pontosan ismerje meg kultúrájának szólásait, közmondásait, bölcsességeit, Legyen nagyon jó megfigyelője a világnak és érzékeny résztvevője a konkrét társas helyzeteknek és viszonyoknak, Érdekelje a közélet, Tanuljon meg egyik stílusról a másikra „fordítani”, Tanuljon meg élni a pillanattal, fejlessze improvizációs képességét, Szeresse és alkalmazza a nyelvi játékokat, játékosságot, Élvezze a hozzá hasonlóan képzettek szellemi közösségét (Richard Lanham, 1976)

Feltalálás a retorikai intelligencia megragadása, a figyelem és a retorikai érzékenység fejlesztése a szituáció kommunikatív leírása, feltárása, kulturális vonatkozásainak felmérése a szituáció elemeinek megismerése: közlő, szükséglet, befogadó, viszonyok, én-te vagy én-tárgy viszonyok Kifejezés:  a közlés pragmatikája: etikus szándéktételezés és a közlemény strukturálása  mondanivaló szituáció-érzékeny kialakítása (stílus, toposzok, érvek) stílusjáték: átfordítás helyzetről-helyzetre, kódról-kódra előadással Elemzés: A szövegszintű kifejezőerő elemzése: struktúrák, eljárások, normák, szóképek, alakzatok, a hatás elemzése, érvelés, dialógus, megkülönböztetés, hasonlítás