Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Advertisements

Az iskolai szociálismunka
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
INTERAKTÍV DIÁKÖNKORMÁNYZAT
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Országos kompetencia mérés A kompetencia mérés:  4., 6. és 8. évfolyamokon mérik a tanulók képességeit ált. iskolában, ill. a 10. évfolyamon középiskolában.
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Minőségfejlesztés Szülői elégedettség mérés március Készítették: Kemény Viktória, Pástiné Rozinay Ágnes, Tölgyesi Henrietta.
Dr. Schiffer Csilla.  Negatív hatásai miatt (előítélet, félreértés, elutasítás) a címkézés elkerülése  Azok alapján való csoportba sorolás gyakori 
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A 18 éves korra emelt tankötelezettséggel kapcsolatos pedagógusi tapasztalatok Istenes Mónika Budapest január 27.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
2010/2011.  az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése.
A VÍZ. A témahét célja az volt, hogy: a mindennapi órák és a tanagyag szorításán engedve a kijelölt célcsoportba tartozó diákok (9/a, 9/b) egy héten át.
Internet a családban Székely Levente –
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Honnan hová? – az oktatási stratégiánk megvalósításának négy éve Joó Horti Lívia Magyar Nemzeti Tanács
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Mérés-értékelés konferencia március 12. Szolnok.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, SZÉKESFEHÉRVÁR Tóth Ágnes MÉCS vezető.
A Nemzetközi Gyermekment ő Szolgálat biztonságos internet oktatási programjának tapasztalatai Nagyváradon.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Tapasztalatok az Együtt lépünk tovább szakmai műhely felméréséről TÁMOP
A szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai Jókai Mór Szakképző Iskola Bonyhád.
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
A pszichológiai mérés alapjai
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Tervezési folyamat.
SZFP II. Mérés-értékelés Fejlesztési Szakterület
Az iskola legfontosabb statisztikai adatai
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Regionális konferencia
Regionális konferencia
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Budapest
Bolyai Farkas Szakképző Iskola
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Szociális segítő a kollégiumokban
Előadás másolata:

Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY

Tevékenységeink főbb lépései: Előkészületek: érdeklődő gyermekek és szüleik kiválasztása, majd bevonása a programba. Gyermek profiljának megalkotása többféle eszközzel többféle szempontból. Céljaink és a hozzátartozó feladataink, tevékenységeink meghatározása átvezetési terv elkészítésével.

1. lépés: A gyermek „kiválasztása” A gyermekek szüleinek „kínáltuk fel” a programhoz való csatlakozás lehetőségét. Kétféleképpen került kiválasztásra gyermek a felső tagozaton: Szülői értekezleten vetettük fel, illetve érdeklődőknek további információval segítettünk a döntésük meghozatalában. Előre kiválasztott gyermek szülőit felkértük a csatlakozásra fogadóórán.

A kiválasztott gyerekek: Mind a négy évfolyamon egy-egy diákot vontunk be évfolyamon a fő cél: Gyermek kiemelkedő képességeinek feltérképezése, jobb megismerése, ezek kibontakoztatásának elkezdése. 7-8 évfolyamon a fő cél: A gyermek már megismert „kiválóságainak” tükrében a továbbtanulásra hangolódás, illetve az ideális középfokú intézménybe való átvezetés.

2. lépés: A „profilalkotás” Háromféle módszert alkalmaztunk: EQ-tesztet töltettünk ki osztályszinten.  A gyermekek életkori általános elváráshoz viszonyított érzelmi fejlettségét ismerhettük meg ezáltal. A tanulót tanító tanárok, tanítók és segítő kollégákkal együtt kompetencia kérdőívet készítettünk el, majd értékeltünk ki. A szülőkkel szintén elkészítettük az előbbi kérdőívet, továbbá egy mélyebb szülői interjúra is sor került.

EQ teszt: (Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára) Feladat: saját és más érzelmeinek felismerése velük azonos korú gyermekek képei alapján.

Mind a négy osztállyal kitöltette az iskolai pszichológusunk, Balog Renáta az EQ-t. A kitöltést követően egy-két héttel az egész közösséggel ismertette az általános eredményeket, majd kérésre bővebben is jellemezte négyszemközt a bővebb információra éhes diákokat, illetve a „kiválasztottakat”.

Kompetencia kérdőív: (Különféle kompetenciaterületek feltérképezése kérdőívvel) A tanulót együtt tanító, fejlesztő és nevelő kollégák, illetve szülők töltötték ki saját belátásuk és rálátásuk szerint. Pl. A számok és adatok kezelésére a készségtárgyat tanítók nem mindig adtak választ. 3 területet jellemez: - hatékony kommunikáció - önirányítás - együttműködés csoportban

A három terület közül többségüknél az interperszonális kommunikációjuk fejlettebb. Pl. ismerik és használják az udvariassági formákat, a másik érzelmeit felismerik, figyelembe veszik tevékenységük során. Az EQ teszt is hasonló eredményt hozott: sokan inkább felismerték a másik érzelmeit, mint a sajátjukat. A fejlesztésre szoruló terület: a hatékony kommunikáció, főként a problémák felismerése és kezelése.

Egy-két adat ízelítőül

Szülői interjú: Előzetes kérdéssor alapján történt. A legtöbb szülő kedvesen és közlékenyen válaszolt, mesélt gyermekéről, sőt volt aki kitüntetve érezte magát, hogy gyermeke a kiválasztott gyermekek közé került. Általános kérdések: :: -Alap családi adatok (pl. szülő iskolázottsága) -Gyermek feladatai a családban, pl. napirendje -A szülő elvárásai -A gyermek vágyai, példaképei, társas kapcsolatai

3. lépés: Az átvezetési terv elkészítése Ezt követően gyermek „profilrajzát” megismerve elkészítettük az átvezetési terveket. Tartalmazza: A gyermeket fejlesztők adatait, megfigyeléseit a tanulóról, konkrét feladatai, tevékenységeit a tanuló fejlesztésében, „átvezetésében”. A felső tagozaton a központi, kollégákat koordináló személy az osztályfőnök lett.

Tapasztalataink: Milyen nehézséggel találkoztunk: Nehéz felső tagozaton az együttműködést megszervezni, mivel a kollégák leterheltek, és a napirendjüket alig tudják összehangolni egy-egy hosszabb megbeszélésre. Olykor a szülők is nehezen fogalmazzák meg terveiket. Gazdagodtunk, …,mert rendszerezettebben, egymással „párbeszédben” folyt a gyermek fejlesztése. Mert nem a gyermek hátrányainak csökkentésére, hanem arra fektettük a hangsúlyt, hogy miként tudnánk a kiválóságában erősíteni., mert a „nagy” távoli célt a szülővel összefogva kisebb, gyermek számára is „megfogható” alcélokra osztottuk.

Köszönöm szépen kedves figyelmüket!