Kutatásalapú tartalmi és módszertani fejlesztések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT „21. századi módszerek.
Advertisements

Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
Jó gyakorlatok a tanórán kívüli tevékenységekhez kapcsolódóan Kasza Georgina témavezető.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
SZAKMAI ÉLETÚT Baranyai Zoltán Józsefné igazgató rajz, vizuális- és környezetkultúra szakos tanár Badacsony 2015.
Országos kompetenciamérés 6. évfolyam (2016)
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Projektszellemű tanítási foglalkozások a szakiskola évfolyamán
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Barcsák Marianna KPSZTI
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A sport és testnevelés legfontosabb kézikönyvei, nyomtatott tájékoztató kiadványai Doktori Iskola Salamin Krisztina
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
A magyar LLG Tanács ülése
Mayer József Budapest február 27.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
VEZETŐI ÉLETPÁLYAMODELL – PORTFOLIÓ BŐVÍTÉS
Új molekuláris biológiai módszerek
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
szakmai referens, országos versenyszervező
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
MEGKEZDTÜK A FELKÉSZÜLÉST A TANULÓI LAPTOP PROGRAMRA
HHR.
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Programjaink fizikából a es tanévben
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A Pénziránytű Alapítvány tevékenységének bemutatása
Budapest, ETT Műhely ETT-monitor Bemutató.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Lorem ipsum.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Pár óra tanulmányozás eredményei Nahalka István 2018 szeptember 1.
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Előadás másolata:

Kutatásalapú tartalmi és módszertani fejlesztések

Áttekintés Tankönyvek és tanmenetek Nemzeti Köznevelési Portál és okostankönyvek Tanulmányi standardok Komplex természettudomány tantárgy – Fejlesszünk együtt!

A kutatásalapú tankönyvfejlesztés folyamata Megalapozó kutatás Hazai és nemzetközi tapasztalatok feltárása Tankönyvfejlesztési koncepció kialakítása Kipróbálás – átdolgozás – véglegesítés 3 éves ciklus gyakorló pedagógusok bevonásával A tapasztalatok folyamatos feldolgozása Az OFI az elmúlt három év során 176 kísérleti tankönyvet fejlesztett ki Az 1., 5., 9. évfolyam átdolgozása befejeződött – újgenerációs tankönyvek A 2., 6., 10. évfolyamos tankönyvek véglegesítése jelenleg zajlik A 3., 7., 11. évfolyamos tankönyvek kipróbálása befejeződött A 4., 8., 12. évfolyam kipróbálása szeptembertől kezdődik A fejlesztési folyamat 2019-ben zárul le.

Átdolgozási irányok Nat és kerettantervi megfelelés szerinti átdolgozás Nemzeti Köznevelési Portálon digitális tananyagok A tanulás támogatása kisebb arányú törzsszöveg, több interaktív megszólítás, az önellenőrzésre, önálló tanulásra alkalmas kérdéssorok arányának növelése, tömörebb, pontosabb definíciók. Tagoltabb leckék a hosszabb leckék kettébontása, több kiemelés, a leckék végén rövid összefoglalások, az összefüggő szövegblokkok mellett vázlatpontokkal tagolt tananyagok. A képek, ábrák szerepének átgondolása ne csupán illusztratív célzattal, mindig kapcsolódjon hozzájuk feladat, több ábra, rajz, infografika.

Tanmenetek 370 hagyományos és rugalmas tanmenet készül el a tanévkezdésre. A rugalmas tanmenetek célja, hogy a pedagógusok a kerettantervi követelmények teljesítése során alkalmazkodhassanak a tanuló csoportjaik és az egyes tanulóik képességeihez és tanulási tempójához. A rugalmas tanmenetváltozatok ajánlásokat tesznek arra, hogy melyek az elhagyható kerettantervi témák, miként szabadítható fel idő kompetenciafejlesztésre, ismétlésre vagy gyakorlásra.

Nemzeti Köznevelési Portál Több mint tananyagelem Újgenerációs és kísérleti tankönyvek teljes terjedelmükben online és letölthető változatban Videók, animációk, képek, szimulációk a megértés segítéséhez Interaktív feladatok, feladatsorok a tudás elmélyítéséhez Intézményi adminisztráció A pedagógusok és a tanulók intézményhez rendelése Csoportok kialakítása Differenciált oktatás támogatása

Okostankönyvek A tankönyvek jelenlegi lapozgatható és letölthető formája mellé Böngészőben jól megjeleníthető Reszponzív, az eszköz kijelzőjéhez igazodó tördelés A tankönyvvel megegyező tartalom Tudásmérő és a megértést segítő beágyazott feladatok Az önálló feldolgozást segítő formátum

Tanulmányi standardok Tanulmányi standardok jelentése: egy adott tanulási szakasz fejlesztési célkitűzéseihez rendelt tanulási eredmények. Tanulmányi standardok célja: támogassák a pedagógusokat a személyre szabott tanulástervezés és a fejlesztő értékelés megvalósításában, segítséget nyújtsanak a Nat és a kerettantervek fejlesztési követelményeinek értelmezésében, világos tájékozódási pontot adjanak a továbbhaladás feltételeinek megvalósításához. 4. évfolyam: matematika, anyanyelv és kommunikáció, környezetismeret 8. évfolyam: matematika, anyanyelv és kommunikáció

Célja a korszerű, integrált szemléletű természettudományi oktatási gyakorlat támogatása és elterjesztése Komplex természettudomány tantárgy a szakgimnázium 9. évfolyamán heti 3 órában, tanulók természettudományos műveltségének, szemléletének komplex módon történő mélyítése, a természettudományi jellegű szakmai képzésük megalapozása. Fejlesszünk együtt!

A közös fejlesztő munka elemei Műhelysorozat pedagógusok számára Az Okosportálon tanári eszközcsomagok 1-1 természettudományi jelenség köré építve pedagógusok és szakmai szervezetek bevonásával bővülő tartalom lektorált szakmai anyagok Pályázatok, versenyek, továbbképzések Fejlesszünk együtt!

Idén már… Köszönjük a pedagógusok közreműködését! 917 tankönyvcím db tankönyv 13 db tudományos kiadvány 1846 oldal kutatási eredmény 1500 fő a rendezvényeinken