EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI FELÜGYELET Egészségügyi Minisztérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
1 A diasor hatályosítását végezte: dr. Szalai András, július.
Heves Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve Heves Megyei Iparkamara - Mire figyel a hatóság? Előadássorozata Augusztus.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
8.BESZÁMOLÁSI ÉS KÖNYVVEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Adományok adózási kérdései
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Öröklési szerződés és Köteles rész
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
SZÁMVITEL.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Az „Út a munkához” program évi változásai
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Compliance és Corporate Governance
Környezeti Kontrolling
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Adatszolgáltatás a számlákról
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Az „Út a munkához” program évi változásai
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI FELÜGYELET Egészségügyi Minisztérium

2/ évi CXVI. tv. az egészségbiztosítás hatósági felügyeletéről  a Parlament december 11-én elfogadta,  a tv január 1-jén hatályba lépett. I. Az egészségbiztosítás hatósági felügyeletének célja  az egészségbiztosítás törvényes, zavartalan és magas színvonalú működésének biztosítása,  a biztosítottak érdekeinek védelme,  az egészségbiztosítási befizetések jogszerű, gondos és hatékony felhasználásának előmozdítása

3/19 II. Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete kiterjed  egészségbiztosítási szolgáltatásaik tekintetében  a kötelező egészségbiztosítást szervező szervezetre (Országos Egészségbiztosítási Pénztár),  az önkéntes kölcsönös egészségpénztárakra,  az üzleti biztosítókra, valamint  az egészségügyi szolgáltatókra

4/19 III. A Felügyelet jogállása és vezetése EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI FELÜGYELET ( a Kormány irányítása és az egészségügyi miniszter felügyelete alatt álló kormányhivatal, fejezeti jogosítványokkal felhatalmazott költségvetési szerv) ELNÖK a Felügyelet élén - egyszemélyi vezetőként - elnök áll, az elnököt az egészségügyi miniszter javaslatára a miniszterelnök hat éves időtartamra nevezi ki és ment fel, az elnök nem utasítható a tisztségének betöltésével kapcsolatos eljárása és döntése vonatkozásában, az elnök vezeti a Felügyelet hivatali apparátusát FELÜGYELETI TANÁCS a Felügyelet elnökét munkájában hét tagú Felügyeleti Tanács segíti, 2-2 tagot az eü. min. és a pénz. min., 1-1 tagot az OÉT munkavállalói és munkáltatói oldala, valamint a BEGYKA kuratóriuma javasol a tagokat a miniszterelnök nevezi ki 6 évre a Tanács vezetőjét a tagok egyszerű többséggel maguk közül választják,

5/19 A) Elnök feladatai  képviseli a Felügyeletet,  vezeti a Felügyelet hivatali szervét,  meghatározza a Felügyelet szakmai munkájának irányát,  ellátja a Felügyelet költségvetésével kapcsolatos feladatokat,  jóváhagyja a Felügyelet felügyeleti ellenőrzésével kapcsolatos stratégiáját, valamint az ellenőrzési tervét, elfogadja az ellenőrzési módszertant,  félévente írásban tájékoztatja a felügyeletet gyakorló minisztert a Felügyelet tevékenységéről, az általánosítható felügyeleti tapasztalatairól.

6/19 B) Felügyeleti Tanács hozzájárulása szükséges  az ellenőrzési stratégia, terv, módszertan jóváhagyásához,  az elnök féléves írásbeli tájékoztatójához,  az egészségbiztosítási szolgáltatásokra irányuló általános finanszírozási szerződések jóváhagyásához,  az egészségbiztosítókat, az egbiz. szolgáltatásokat és az eü. szolgáltatókat érintő jogszabályok megalkotásának kezdeményezéséhez,  az egészségügyi tevékenységek, a kórképek és az elszámolási tételek magyar nyelvű leírásához használható kifejezések jegyzékének közzétételéhez,  az E.Alap éves költségvetése és zárszámadása tervezetének véleményezéséhez,  a központi költségvetésből finanszírozandó egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó javaslattételhez,  a Felügyelet tevékenységéről a Kormánynak szóló beszámolóhoz, és az OGY feladatkörében érintett bizottságának szóló tájékoztatóhoz (2006. évi LVII. tv. 71. §)

7/19 IV. A Felügyelet létrehozása A) Megtett intézkedések  az egészségügyi miniszter az elnök személyére vonatkozó javaslatát január közepén megküldte a miniszterelnöknek (döntés még nincs?),  az egészségügyi miniszter az Egészségbiztosítási Felügyelet alapító okiratát január 22-én aláírta, Költségvetési szerv az ÁHH-nál vetett törzskönyvi nyilvántartásba történő bejegyzéssel jön létre! (alapító okirat + elnök kinevezése)  a Felügyelet társadalmi és szakmai ellenőrzésének mielőbbi biztosítása céljából az egészségügyi miniszter január első hetében levélben kereste meg a javaslattételre jogosult szervezetek és személyeket (Felügyeleti Tanács)

8/19 B) Törzskönyvi nyilvántartásba vételt követő egyéb azonnali feladatok  gazdasági vezető kinevezése (elnök javaslata alapján az eü. min),  elnökhelyettes kinevezése (eü. min. javaslata alapján a miniszterelnök),  a működőképesség biztosítása céljából a Felügyelet kincstári vagyonnal történő ellátása (eü. min., a fejezet költségvetéséből pénzügyi források rendelkezésre bocsátása útján),  SZMSZ elkészítése (tervezet elkészítése: eü. min. az elnökkel együttműködve; jóváhagyásra beterjesztés: eü. min.; jóváhagyás: miniszterelnök),  előirányzat felhasználási keretszámla megnyitása a MÁK-nál (eü. min., a Felügyelet létrehozásának időpontja szerinti határnappal),  adószám és egységes statisztikai számjel megszerzése, bankszámla felett rendelkezők bejelentése (elnök, a Felügyelet létrehozását követően azonnal)

9/19 V. A Felügyelet részére a évi CXVI. tv.-ben előírt feladatok A) Az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők védelmével és az egészségügyi szolgáltatók működésével kapcsolatos feladatok  az egészségbiztosítási szolgáltatásokra irányuló biztosítási szerződések általános szerződési feltételeinek a jóváhagyása,  nyilvános minőségértékelési rendszer működtetése,  az egészségbiztosítási szolgáltatások hozzáférhetőségének és minőségének ellenőrzése,  a biztosítottak biztosítási jogviszony során igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszainak, bejelentéseinek kivizsgálása,  a várólistát vezető egészségügyi szolgáltatók és az OVSZ honlapja elérhetőségének biztosítása,  a térítési díj ellenében igénybe vehető egészségbiztosítási szolgáltatások listájának és a térítési díjak mértékének a saját honlapján való közzététele,  az egészségügyi tevékenységek, a kórképek, és az elszámolási tételek magyar nyelvű leírásához használható kifejezések jegyzékének közzététele.

10/19 B) Az egészségbiztosítók ellenőrzésével kapcsolatos feladatok   a kapcsolódó jogszabályokban (Ebtv., Öpt., a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló tv.) foglalt rendelkezések betartásának ellenőrzése,   az egészségbiztosítás általános szerződési feltételeinek, valamint a biztosító biztosítottakkal kapcsolatos magatartásának vizsgálata (önkéntes kölcsönös egészségpénztárak, valamint üzleti biztosítók esetében) C) Az egészségbiztosítási szolgáltatások kapacitásá- nak biztosításával kapcsolatos feladatok  a biztosítási szerződésből eredő kötelezettség teljesítéséhez szükséges, a külön törvény szerinti kapacitásnak a megfelelő minőségben és mennyiségben való rendelkezésre állásának ellenőrzése

11/19 D) Az Egészségbiztosítási Alappal és a központi költségvetéssel kapcsolatos feladatok   az E. Alap éves költségvetése és zárszámadása tervezetének véleményezése,   az egészségbiztosítás helyzetének, működési feltételei alakulásának évente történő értékelése, ennek eredményéről a Kormány tájékoztatása,   az E. Alap kezelésével és felhasználásával összefüggő kérdésekben vizsgálat, illetve ellenőrzés kezdeményezése,   a külön jogszabályok alapján a központi költségvetésből finanszírozandó egészségügyi szolgáltatásokra javaslatot tesz E) A gyógyszer-, gyógyászati segédeszköz- és gyógyászati ellátással kapcsolatos feladatok  az árhoz nyújtott támogatással történő rendelést szolgáló számítógépes rendszer minősítése,  a gyógyszertárban szakmai feladatot ellátó személyek szakmai függetlenségének ellenőrzése,  a gyógyszertár, a gyógyszergyártó és forgalmazó, valamint a rendelésre jogosult orvos közötti jogellenes kapcsolat vagy összefonódás ellenőrzése

12/19 F) Egyéb hatósági feladatok   a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos hozzá benyújtott panaszok elbírálása,   az egészségbiztosítónak a várólistával kapcsolatos döntései ellen hozzá benyújtott panaszok elbírálása.,

13/19 VI. A Felügyelet részére más jogszabá- lyokban előírt feladatok A) A évi XCVIII. tv.-ben előírt feladatok   a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz ismertetők   nyilvántartásba vétele,   tevékenységük engedélyezése (az eljárás ig. szolg. díj köteles),   igazolvánnyal történő ellátása;   az ismertető tevékenységet végzők által adott csekély értékű, és az egészségügyi tevékenységgel összefüggő ajándékok listájáról a cégek által készített összefoglaló jelentésnek a Felügyelet honlapján való közzététele;   reklámfelügyeleti eljárás lefolytatása a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök ismertetésének jogszabályokban meghatározott szabályai megsértése esetén ;  a gyógyszertárat működtető gazdasági társaság szakmai kérdésekkel kapcsolatos utasításainak, valamint a biztonságos gyógyszerellátást sértő vagy veszélyeztető tevékenységének ellenőrzése

14/19 B) Az egészségügyi ágazat egyes hatósági feladatait végző szervek kijelöléséről szóló …/2007. (…) Korm. rendelet (TERVEZET!) A Felügyelet feladatkörébe tartozik  a külföldön szerzett egészségügyi oklevelek és bizonyítványok elismerése tárgyában hozott elsőfokú határozatok ellen benyújtott,  a gyógyszerekkel és a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos reklámfelügyeleti eljárások során hozott elsőfokú határozatok ellen benyújtott,  a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök tb. támogatásba való befogadása, a támogatás megváltoztatása, a támogatásból való kizárás tárgyában hozott elsőfokú határozatok ellen benyújtott, valamint  a évi XCVIII. tv. 33. §-ának (2) bekezdése szerinti fellebbezések elbírálása

15/19 VII. Felügyeleti eljárások és szankciók A) évi CXVI. tv. A Felügyelet kivizsgálja a biztosítottak eü. szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszait, bejelentéseit. Ha azt állapítja meg, hogy a TEK-el rendelkező, finanszírozott eü. szolgáltató nem, vagy nem megfelelően teljesíti a finansz. szerződésből folyó kötelezettségeit, szükség szerint, sorrendben az alábbi intézkedéseket teszi:  felszólítja az eü. szolgáltatót a kötelezettsége teljesítésére,  ha a biztosított az ellátást a szolgáltató hibájából nem, vagy nem az arra irányadó szabályok szerint kapta meg, a biztosított kérelmére a progresszivitás azonos szintjén lévő, TEK-el rendelkező más eü. szolgáltatót rendelhet ki,  pénzbírságot szab ki (max. 10 millió Ft),  felszólítja az egészségbiztosítót a finanszírozási szerződés felfüggesztésére, súlyos jogszabálysértés esetén felmondására.

16/19 A maximum 10 millió Ft-os bírság kiszabásánál az eset összes körülményére tekintettel kell lenni:  a cselekmény súlyosságára (objektív, pl.: megvalósít-e bűncselekményt, stb.),  a cselekmény hatására (az egészségbiztosítóra, az ügyfélre/betegre, az egészségbiztosítási rendszerre),  a sértett közrehatására (jó-, rosszhiszemű, vagyoni előnyt szerzett/nem szerzett),  a felelős együttműködési készségére (együttműködő, vagy akadályozó),  „bűnismétlésre” (a cselekmény először fordult elő vagy rendszeres),  az intézkedés alapjául szolgáló adatok, tények, információk eltitkolására, illetve annak szándékára.

17/19 B) évi XCVIII. tv. Ha a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz ismertetésére jogosult, a gyártó, a forgalmazó, vagy ezek meghatalmazott képviselője a jogszabályok ismertetésre vonatkozó előírásait megsértette, a Felügyelet:  etikai eljárást kezdeményezhet a szakmailag illetékes etikai szervnél,  a jogsértőt határidővel felhívhatja a hiányosságok megszüntetésére (a tevékenység folytatását ezen időpontig felfüggesztheti),  elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését (egyben megtíltja a jogsértő magatartás további folytatását),  pénzbírságot szabhat ki (500 ezer Ft – 25 millió Ft),  ismételt, vagy súlyos jogszabálysértés esetén az ismertető engedélyt felfüggeszti (6 hónap – 3 év),  ismételt, vagy súlyos jogszabálysértés esetén értesíti a személlyel finanszírozási, illetve tb. támogatással történő gyógyszer, gyógy. segédeszköz rendelésére jogosító szerződést kötő egbiz. szervet, és kezdeményezi a támogatással történő rendelés, illetve forgalmazás felfüggesztését.

18/19 VIII. A Felügyelet gazdálkodása A Felügyelet bevételei: a. felügyeleti díj, b. igazgatási-szolgáltatási díj, c. felügyeleti bírság, d. egyéb bevételek Felügyeleti díj:  OEP esetében az előző évi bevételeinek 0,02%-a,   az önkéntes kölcsönös egészségpénztár esetében az előző évi tagdíjak, munkáltatói hozzájárulások, és támogatások összegének 0.05%-a   az üzleti biztosítók esetében a nem életbiztosítási ág betegség ágazatából származó díjbevételeik után a PSZÁF-nak fizetett díj 20%-a

19/19 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!