7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az A vércsoport.
Advertisements

Szenvedélyek fogságában - az alkohol
Hidegártalmak Dr. Páldy Anna, Bobvos János, dr. Trájer Attila
Sportolás hatása szervezetünkre
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
Egészséges táplálkozás
A magas vérnyomás és gyógyszeres kezelése
Vigyázz a szívedre!.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Magas vérnyomás (hypertonia).
Alkoholizmus.
Az elhízás.
Rosacea.
A mellékvese.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A hypertonia rizikófaktorai gyermek és felnőttkorban
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Ismertető prezentáció a dohányzásról
A Helytelen Testtartás
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés.
A szív betegségei.
Visszérbetegség Tóth Viktória 10.b.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Immunrendszer Betegségei.
A helyes táplálkozás.
Mellékvese.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Az erek kórtana.
A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésének alapjai
B6 vitamin Raffael Zsolt. Miben található  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, naponta több mint százféle feladatot lát el. Elsősorban.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Az Alzheimer-kór filozófiája
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A keringési rendszer megbetegedései
A cukorbetegség.
Aszályok erőssége, gyakorisága, okozott kár-általános összefoglaló Készítette: Bellovits Klára
Készítette: A No cigi csapata
Testi - lelki egyensúly
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Szív- és érrendszeri betegségek Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - A fejlett.
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Ciki a cigi! Dohányzás.
Mellékvese.
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
10. rész :Táplálékunk összetevői
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz

A magas vérnyomást – az esetek kb. 10%-ában valamilyen más betegség, pl. vesebajok, érbetegségek okozzák. Nagyon fontos megkülönböztetni ezt az önálló betegségként ismert magasvérnyomás-betegségtől, hiszen a másodlagos eredetű magas vérnyomások esetén az előidéző betegséget kell felismerni és gyógyítani.

Igen gyakran örökletes tényezők játszanak szerepet a magasvérnyomás-betegség (esszenciális hipertónia) kialakulásában. Bizonyos családokban halmozottan fordul elő, ami nem minden esetben örökletes, inkább a megszokott egészségtelen életmód okoz átmeneti, vagy tartós hipertóniát.

A zsíros ételek fogyasztása közvetett úton fokozhatja a vérnyomást: elősegítik az érelmeszesedés kialakulását. A meszes, merev erek keringési ellenállása megnő, tehát nő a vérnyomás, elsősorban annak szisztolés értéke.

A kálciumban és magnéziumban szegény táplálkozás szintén hozzájárulhat a magas vérnyomás kifejlődéséhez. Ez az összefüggés csupán statisztikai felméréseken alapul.

A túlzott sófogyasztás vizet tart vissza a szervezetben. Ha az érrendszeren belül fokozódik a vízmennyiség, megnő a vér térfogata, tehát nő a vérnyomás. Emellett érzékennyé teszik a kisereket a szervezetben normális körülmények között is előforduló érszűkítő anyagokkal szemben. (pl. adrenalin, noradrenalin)

A túlzott mértékű (!) fehérjefogyasztás szintén fokozhatja a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét, feltételezhetően azáltal, hogy bizonyos vérnyomásemelő hormonok termelődését serkenti.

A túlsúlyosakban kétszer gyakoribb a magas vérnyomás, mint a normál testsúlyú egyénekben. Különösen azok veszélyeztetettek, akiknél ez a túlsúly a csípőre illetve a hasra rakódik. A testsúly csökkentése önmagában is a leghatékonyabb módja a vérnyomáscsökkentésnek.

A feketekávé kis mennyiségben – napi egy- kettő – általában nem befolyásolja a vérnyomást, csak túlzottan érzékeny embereknél. Nagyobb mennyiségű kávé fogyasztása mindenképpen egészségtelen.

Mit eredményez a dohányzás? A dohányos ember szervezetében a nikotin az érintett érszakaszokat (ütőerek) összehúzza, szűken tartja Ennek megfelelően a dohányos személy szívizomzata, agya, veséje kevés oxigént kap a szűk meszes ereken keresztül, szemben a nem dohányos egyén bőséges oxigénellátásával.

Napi 1-2 dl bor nem növeli a vérnyomást, de nagyobb mennyiségben már izgatja a szimpatikus idegrendszert, s így érszűkítő anyagok termelődnek a szervezetben.

Az idegfeszültség, a pihenés hiánya, a stresszel teli életmód miatt „gyakran felmegy a pumpa”, ez normális szervezeti reakció, de ha ez tartóssá válik, akkor a vérnyomás emelkedése is „fixálódhat”, azaz rögzülhet a magas érték.

A szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a magasvérnyomés hátterében nagyon gyakran érrendszeri elváltozások állnak, nevezetesen az erek falának elzsírosodása, majd elmeszesedése, melynek okozója a koleszterin. Következő rész: A koleszterinről