A TELJES ÉRTÉKŰ TÁPRA ALAPOZOTT ÜZEMI, TAVI PONTYNEVELÉS EREDMÉNYEI ifj. Radóczi János 1, Radóczi János 1, Hegyi Árpád 2, Urbányi Béla 2 1 Szabolcsi Halászati Kft., Nyíregyháza 2 Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas
A hagyományos takarmányozási technológia hátrányai körtöltéses halastavakban: Takarmány minőségi problémák, áringadozás Takarmány tárolási és kijuttatási költségei magasak A természetes táplálék mennyisége és minősége időjárásfüggő A szerves trágya beszerzés és kijuttatás költsége magas Magas takarmány-együttható: 1 kg halhús – 5 kg abrak Nem megfelelő mérethatékonyság – területegységre jutó hozam
Felvetések és célkitűzések a keveréktakarmányos táplálási technológiával kapcsolatban: Korszerű tápok/takarmánykeverékek alkalmazása elterjedőben van Beilleszthető legyen a nagy tavas tógazdasági technológiába A tápok tárolási/kijuttatási költsége alacsonyabb Folyamatos tápellátás, egyszerű beszerezhetőség Jól tervezhető takarmányköltségek Saját fejlesztésű premixek, adalékok tesztelése és használata Termelési költségek optimalizálása
Az adatgyűjtés módszere I. A ponty nevelési helyszínei: - 20 ha nevelő tó : 2 nyaras – piaci - 2 ha nevelő tó : előnevelt ivadék - 1 nyaras ivadék - 0,6 ha nevelő tó : előnevelt ivadék - 1 nyaras ivadék - 18 ha halastó : egy-, és kétnyaras – piaci Tenyészidőszakok: - előnevelt – 1 nyaras átlag 90 nap - 2 nyaras – piaci 113 nap - 1 nyaras és 2 nyaras – piaci 95 nap vegyes népesítésben - Hagyományos abraktakarmányos piaci nevelés: nap
Adatgyűjtés módszere II. Vizsgálatok: - Vízvizsgálatok fizikai, kémiai és biológiai – hetente - Próbahalászatok – 2 hetente kerítőhálóval - Oldott oxigén és vízhőmérséklet mérés – naponta - Tápfogyasztás ellenőrzése – naponta - Halegészségügyi vizsgálatok – 2 alkalommal - Húsvizsgálat – a tenyészidőszak végén
2012. Kihelyezés: 1250 db (200 g/ db)/hektár TE kg/kg: 1,7 (csak ponty hozammal számolva) Kallódás: 35 % !!! Egyéb hal: lehalászáskor 130 q ezüst kárász !!! A összes hal hozammal (kárász is) számolt TE kg/kg: 1, Kihelyezés: 555 db/ha (135g/db) egy nyaras, és 555 db/ha (410g/db) két nyaras TE kg/kg: 1,66 egynyaras, és 1,8 két nyaras (csak ponty hozammal számolva) Kallódás: 37% egynyaras, 24 % kétnyaras !!! Egyéb hal: ponty (ivadék), harcsa (1 kg/db), csuka (0,45 kg/db) A összes hal hozammal számolt TE kg/kg: 1,6 és 1,75
2012. Kihelyezés: 41,5 e db/ha Nagyhalász, 55 e db/ha Császárszállás TE kg/kg: 1,4-1,6 Nagyhalász, 1,4 Császárszállás Kallódás: átlag 46 % !!! Egyéb hal: Ø Kihelyezés: 41,5 e db/ha Nagyhalász, 55 e db/ha Császárszállás TE kg/kg: 1,35-1,45 Nagyhalász, 1,4 Császárszállás Kallódás: 11 és 22 % Nagyhalász; 38 % Császárszállás !!! Egyéb hal: Ø
Húsvizsgálati eredmények: (lehalászás után-SZIE-OÉTI vizsgálatok) A pontyhús minták zsírtartalmaA pontyhús minták telített zsírsav mennyisége A pontyhús minták egyszeresen telítetlen zsírsav mennyiségeA pontyhús minták többszörösen telítetlen zsírsav mennyisége
Költség-elemzés: (A kísérleti eredmények alapján) Keverék takarmányAbrak takarmányKeverék takarmányAbrak takarmány egynyaras-kétnyaraskétnyaras-piaci Termelési alapadatok Kihelyezett db/ha Kihelyezési átlag kg/db 0,04 0,4 Kallódás % Lehalászott db/ha Lehalászási átlag kg/db 1,40,52,32 Összes termés kg/ha Összes hozam kg/ha Takarmányozás alapadatok Feletetett tak. egységár Ft/kg ,538 Feletetett tak. menny. Ft/ha Tak. együttható kg/ kg 1,554,21,353,6 Szerves trágya menny. Ft/ha 000? Szerves trágya menny. kg/ha Tenyészidőszak nap Munkaköltség Munkabér Ft/nap 0,510,251 Munkabér Ft/Kg (egység) 1111 Tak. kijuttat. Idő óra 0,51 1 Sz. trágya kijuttat idő óra 0001 Kezelési/kijuttatási költségek Tak. szállítási költség Ft/kg (egység) 01,250 Tak. tárolási költség Ft/kg/nap 0?0? Tak. kijuttatás költsége Ft/kg (egység) 1111 Szerves trágya kezelés Ft/kg (egység) 1111 Sz. trágya kijuttatás költs. Ft/kg (egység) 1111 Összes költség Kihelyezett t.a. önktg. Ft/kg (egység) 1111 Összes ktg. (egység) 2,9811,241 Árbevétel Lehalászott hal ár piaci Ft/kg Összes árbevétel Ft/ha (egység) 2,2411,511 Egyenleg Eredmény Ft/ha (egység) 1,4412,521
Következtetések: - Eredményeink alapján, önetető berendezésekkel és + 25% hektáronkénti kihelyezési darabszámmal az abrak-, és keveréktakarmány közötti költségkülönbség nem számottevő. - A vegyes népesítés sikeresnek bizonyult és busa kihelyezése nélkül hozott jó eredményeket. - A keveréktakarmánnyal táplált halaknak stabil étvágyuk és jó egészségi állapotuk van. - A keveréktakarmánnyal táplált piaci halak jól teleltethetők, húsminőségük kiváló, nem tapasztalható zsírosodás, nincs semmilyen eltérés az ízében a hagyományos technológiához képest. - A tenyészidőszak csökken, szükség esetén hamarabb lehalászható (nyári hal, illetve két éves nevelés). - Mellőztük a szerves-trágya használatát, de így is megfelelő mennyiségű természetes táplálék állt rendelkezésünkre! - A keveréktakarmányos nevelési technológia további paraméterekben bizonyult kedvezőbbnek: - lényegesen jobb vízminőség, - a tenyészidőszak során kedvezőbb oldott-oxigén háztartás, - egyöntetű haltétel (alacsony szórás az átlagsúly tekintetében), - egységnyi területen nagyobb hozamok, jobb kihasználtság. -A táp egész évben elérhető, napon belül telephelyre szállítva, így nem szükséges egész évre előre vásárolni, mint az abraktakarmányoknál, melynek eredményképpen kevesebb pénzeszköz kerül lekötésre (likviditás), illetve nem jelentkeznek jelentős tárolási és kezelési költségek. - A keveréktakarmányos nevelési technológiával termelt pontynál - vizsgálatokkal igazolt - jobb húsminőség állítható elő. -A keveréktakarmányok minősége, összetétele szabványosított és garantált. - Súlykompenzálásra - egalizálásra, valamint rövid idejű nyújtásra is jól használható; előtte és utána abrak etetése.