Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
Serpenyős Vendéglő Rezi György
Házi tartósítási eljárások
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
„Ez az icike-picike mind megette!”
Angol – amerikai projekt hét
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
B-vércsoport.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Éttermi kisokos.
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Az ókori sumér étkezési szokások
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Húspótlók, főzelékfeltétek
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Egészséges Táplálkozás
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Ételkészítési ismeretek
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
A helyes táplálkozás.
Étkezési szokások az ókori Rómában
A slambuc receptje.
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Német étkezési szokások
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Új alapanyagok, technológiák – Tradícionális ételek modern köntösben
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Egészségtudatos gasztronómia
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Mi készül? gulyásleves.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Idegi problémás , és gyengén látó embereknek .
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

Szombathely és környéke Gasztronómiai séta

Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati peremvidékén fekszik, ott, ahol a Kisalföld sík vidékét az Alpokalja dombos-hegyes tájai váltják fel.

Az étkezési szokások ☺ Az ételfajták és alkotórészeik minőségi és mennyiségi összetevői szabják meg. ☺ Az étkezési szokások generációkon keresztül fejlődnek, és jelentősen különbözhetnek a közösségek között. ☺ Számos tényezőtől függnek: egyéni ízlés, megszokás, hozzáférhetőség, gazdasági élet,vallás. ☺ A korszerű szállítási és a konzerválási technikák (fagyasztás és hűtés) bevezetéséig csak erősen szárított termékekkel (gabona, kávé, szárított hal) tudtak kereskedni.

Ételkészítési technológiák rántás (kevés olajjal), habarás (sovány tejföllel vagy kefirrel, joghurttal, tejjel), főzés, párolás, Sütés (kevés zsiradékkal, sütőzacskóban, alufóliában stb.)

Fő alapanyagok ☺ Zöldségek ( zöldborsó, répa, piros paprika, hagyma) Gyümölcs (alma, szőlő, barack, szilva) Húsok, halak ( csirke, pulyka, fogas, ponty) Tészták Szószok Fűszerek (pirospaprika, só, bors)

Hagyományos étel Citromos vajas borjúszelet A sózott borjúszeleteket lisztbe forgatjuk mindkét oldalát bő zsírban elősütjük, majd edénybe tesszük a visszamaradott zsiradékból paradicsompürével vajas pecsenyelét készítünk, melyet citrommal ízesítünk. Köretként : burgonya vagy daragombócot adhatunk.

Hagyományos ételünk-egészségesebb elkészítése Citromos-vajas borjúszelet A gyengén sózott borjúszeleteket lisztbe forgatjuk, mindkét oldalát kevés vajban elősütjük,majd edénybe tesszük. A visszamaradó zsiradékból étkezési keményítővel,-paradicsompürével,vajas pecsenyelét készítünk,melyet citrommal ízesítünk. Köretként burgonya, vagy daragombócot adhatunk. Tálaláskor bazsalikomos rostonsült paradicsomszeletekkel díszítjük.

Egészséges gyermekétel: Sütőtökös burgonyapüré Az Őrségben termesztett sütőtököt tisztítás után kb. 1 * 1 cm – es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hasonló módon elkészített burgonyát. Annyi Feles tejet(fele tej, fele víz) öntsünk rá, hogy ellepje. Jódozott sóval ízesítjük.Puhára főzzük, majd megmixeljük. Sem cukrot, sem fűszert nem adunk hozzá. Teavajjal dúsíthatjuk.

Készítette: Kondics Nikoletta Fricz Barbara Kozma Gábor Mentortanár: Dankovics Éva Köszönjük a figyelmüket !