Szombathely és környéke Gasztronómiai séta
Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati peremvidékén fekszik, ott, ahol a Kisalföld sík vidékét az Alpokalja dombos-hegyes tájai váltják fel.
Az étkezési szokások ☺ Az ételfajták és alkotórészeik minőségi és mennyiségi összetevői szabják meg. ☺ Az étkezési szokások generációkon keresztül fejlődnek, és jelentősen különbözhetnek a közösségek között. ☺ Számos tényezőtől függnek: egyéni ízlés, megszokás, hozzáférhetőség, gazdasági élet,vallás. ☺ A korszerű szállítási és a konzerválási technikák (fagyasztás és hűtés) bevezetéséig csak erősen szárított termékekkel (gabona, kávé, szárított hal) tudtak kereskedni.
Ételkészítési technológiák rántás (kevés olajjal), habarás (sovány tejföllel vagy kefirrel, joghurttal, tejjel), főzés, párolás, Sütés (kevés zsiradékkal, sütőzacskóban, alufóliában stb.)
Fő alapanyagok ☺ Zöldségek ( zöldborsó, répa, piros paprika, hagyma) Gyümölcs (alma, szőlő, barack, szilva) Húsok, halak ( csirke, pulyka, fogas, ponty) Tészták Szószok Fűszerek (pirospaprika, só, bors)
Hagyományos étel Citromos vajas borjúszelet A sózott borjúszeleteket lisztbe forgatjuk mindkét oldalát bő zsírban elősütjük, majd edénybe tesszük a visszamaradott zsiradékból paradicsompürével vajas pecsenyelét készítünk, melyet citrommal ízesítünk. Köretként : burgonya vagy daragombócot adhatunk.
Hagyományos ételünk-egészségesebb elkészítése Citromos-vajas borjúszelet A gyengén sózott borjúszeleteket lisztbe forgatjuk, mindkét oldalát kevés vajban elősütjük,majd edénybe tesszük. A visszamaradó zsiradékból étkezési keményítővel,-paradicsompürével,vajas pecsenyelét készítünk,melyet citrommal ízesítünk. Köretként burgonya, vagy daragombócot adhatunk. Tálaláskor bazsalikomos rostonsült paradicsomszeletekkel díszítjük.
Egészséges gyermekétel: Sütőtökös burgonyapüré Az Őrségben termesztett sütőtököt tisztítás után kb. 1 * 1 cm – es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hasonló módon elkészített burgonyát. Annyi Feles tejet(fele tej, fele víz) öntsünk rá, hogy ellepje. Jódozott sóval ízesítjük.Puhára főzzük, majd megmixeljük. Sem cukrot, sem fűszert nem adunk hozzá. Teavajjal dúsíthatjuk.
Készítette: Kondics Nikoletta Fricz Barbara Kozma Gábor Mentortanár: Dankovics Éva Köszönjük a figyelmüket !