A hivatalos statisztika információ-megosztási felülete a KSH honlapján 1 Freid Mónika OST-ülés, 2015.12.02.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Tájékoztatás az Európai Statisztika Gyakorlati kódexéhez kapcsolódó nemzetközi audit eredményéről, valamint az európai statisztikákról szóló áprilisában.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Előkészületek az on-line referensz útján történő orvos-biológiai és egészségügyi információszolgáltatásra.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
Jó gyakorlatok a tanórán kívüli tevékenységekhez kapcsolódóan Kasza Georgina témavezető.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Az ellátottjogi képviselet 2015-ben
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Pályaválasztási tanácsadás
Dr. Kovács László Főtitkár
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
SZÁMVITEL.
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Elektronikus számlázás
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER
Témakör TÁJÉKOZTATÓ ÉS TARTALOM- SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉGEK
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Új pályainformációs eszközök - filmek
Tájékoztató a Hivatalos Statisztikai Szolgálat koordinációját és a tagok akkreditálását érintő feladatokról Előterjesztő: Dr. Kárpáti József OST – NSKT.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
A gyermeki jogok érvényesítése
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Szabálytalanságkezelés
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

A hivatalos statisztika információ-megosztási felülete a KSH honlapján 1 Freid Mónika OST-ülés,

Helyzetkép – a felhasználók szempontjából Tájékoztatási gyakorlatuk néhány kivételtől eltekintve csak szűk felhasználói kör számára ismert. Általában nincs nyilvános tájékoztatási naptáruk. Általában nincs publikus kiadványkatalógusuk. A felhasználók szélesebb köre a KSH-nál keres mindenfajta statisztikai adatot. 2

Az új statisztikai törvény szerint… a KSH feladata különösen: a Hivatalos Statisztikai Szolgálatba tartozó szervezetek statisztikai tevékenységének koordinációja, a hivatalos statisztikai tevékenységgel kapcsolatos iránymutatások, ajánlások kiadása, azok végrehajtásának ellenőrzése, felülvizsgálata; az OST feladata különösen: a Hivatalos Statisztikai Szolgálat éves tájékoztatási programjának véleményezése; A Nemzeti Statisztikai Koordinációs Testület feladata javaslatok kidolgozása a hivatalos statisztikai tevékenység egységesítésére, a minőségének folyamatos javítására, a párhuzamosságok kiküszöbölésére; európai statisztika továbbítására kizárólag az Európai Statisztikai Rendelettel összhangban a KSH elnöke, mint főstatisztikus által megjelölt nemzeti hatóság és az MNB jogosult. A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjai az egyéb nemzetközi szervezetek részére történő adattovábbításaikról tájékoztatják a KSH elnökét. 3

Az európai uniós audit ajánlásai Az illetékes magyar hatóságok az új statisztikai jogszabályok kialakításakor támogassák egy nemzeti statisztikai gyakorlati kódex kialakítását és elfogadását, amely a nemzetközi sztenderdek és jó gyakorlatok, különösen az Európai Statisztika Gyakorlati kódexének számonkérhető alkalmazását teszik lehetővé a magyar közigazgatásban. (10. ajánlás) A KSH tervezzen honlapfejlesztést, javítva a honlapon elérhető tartalmak struktúráját, a navigációt és a megjelenést, és biztosítsa a részletes statisztikai adatokhoz való jobb interaktív hozzáférést (17. ajánlás) 4

Az európai uniós audit ajánlásai A nemzeti statisztika gyakorlati kódexének elfogadása számos jótékony hatással bírna a KSH és a nemzeti statisztikai rendszer számára, többek között Speciális hazai rendelkezések beépítése a nemzeti statisztika gyakorlati kódexébe, melyek az NSR-t mint rendszert egységesebbé és koncentráltabbá teszik, mint például az információcserére vonatkozó eljárások, közös képzés és egymás kölcsönös támogatása, valamint – ami különösen fontos a felhasználók szemszögéből – egy minden szereplő által osztott megközelítés a fő statisztikai adatok publikálására egy közös felület révén. 5

Fejlesztési irányok Rövid távon (2016-ban): HSSz-ről önálló aloldal a KSH honlapján Statisztikák kereshetősége intézmény és téma szerint Tájékoztatási terv megosztása az intézmények között Minél több intézménynél publikus tájékoztatási naptár Hosszú távon (2018-ra): Önálló portál, ami a rendszer egészéről ad információt Felhasználóbarát, áttekinthető módon Jó keresési, szűrési lehetőségekkel Erősítve a statisztikába vetett bizalmat Javítva a tényalapú döntéshozatalt Tudományos célú hozzáférés szabályainak átláthatóvá tétele 6

7 Fejlesztési irányok - kapcsolódások A tájékoztatási témájú HSSz egyeztetések több más, módszertani kérdések egyeztetését, koordinációját is feltételezik, illetve építenek azok eredményeire. Pl. Szakstatisztikák Osztályozási Rendszere (SZOR) struktúrába a HSSz tagok szakstatisztikáinak beépítése HSSz tagok felelősségi körébe tartozó szakstatisztikák leírása SZOR struktúra szerint, a felhasználók számára rendelkezésre bocsátott információk körének növelése ezen új információkkal Kiemelt módszertani területekhez tartozó információadás „sztenderizálása”: pl. minőségre vonatkozó információk, felvételi keretek, adatforrások, fogalmak… Ezek a fejlesztések a módszertani koordináció keretében külön történnek majd, saját határidőkkel és felelősségi renddel

Finn statisztikai hivatal 8

9

10

Finn statisztikai hivatal 11

INSEE – 12

INSEE – 13

INSEE – 14

Francia HSSz-tag oldala 15

Olasz HSSz központi oldala 16 Területi és szakstatisztikai kereső „HSSz Facebook” és fórumok Közös eszközök

Olasz HSSz közös eszközei 17 Harmonizált osztályozások rendszere Metainformációs Rendszer az egész HSSz-re HSSz munkaprogram lekérdező és tervező alkalmazás

Várható tennivalók KSH 2016-ban kezdeményezni fogja a szükséges információk összegyűjtését, például tájékoztatási naptár léte, elérhetősége, publikussá tételre tervek publikus adatbázisok és kész táblák elérhetősége publikus kiadványok elérhetősége nem publikált adatok kiadása egyedi adatigénylés esetén EU részére történő adatszolgáltatások áttekintése. 18

19 Köszönöm a figyelmet.