A tanulás sokfélesége Kutatás a felnőttkori tanulás indítékairól és akadályairól © Szigeti Tóth János Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

„A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alapból támogatja” Záró konferencia június „ Új esély:
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A szakiskolák aktuális problémái
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
„Út a munkához”program
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SZAKMAI FOLYÓIRATOK.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Hellner Szelina, Kincses Gábor, Bartha Zsolt
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

A tanulás sokfélesége Kutatás a felnőttkori tanulás indítékairól és akadályairól © Szigeti Tóth János Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.

A kutatás tervezett eredményei » a tanulás társadalmi összefüggései »a felnőttek tanulásfelfogása »a felnőttkori tanulás motivációi »a döntéshozók a tanulás különböző formáiról »nemzeti szintű szakpolitikai fejlesztések a nemzetközi színtér alapján További vállalások: felnőttképzési ellátók, szakemberek megkeresése 2009.

Országos felmérés régiós elveken – regionális team - Az MNT társadalmi beágyazottsága (mélytársadalmi kapcsolat) - Megyei felmérők felkészítése (képzés)– munkaeszközök véglegesítése - Felmérés, interjúk készítése - Minta kiválasztása = a tanulás minden formájában résztvevők köre - 3 hónap, 2030 interjú, 100/megye, 60 egyéni, 40 fókuszcsoport - Közös kiértékelés - A kérdőívek feldolgozása - Az adatok elemzése, tanulmány megírása (3 hónap)

A felnőttkori nem-formális és informális tanulás elismerésének előtérbe kerülése Európában és Magyarországon 2.1. Az Európai Unió és tagországai kutatási, fejlesztési törekvései, eredményei, tapasztalatai Kulcsfontosságú kutatási eredmények Az egyén szükségletei az előtérben Mi a közszféra közreműködésének, részvételének oka? Megközelítésmódok – a felülről lefelé építkező megközelítések Alulról felfelé építkező megközelítések A partnerség Országos szintű jogszabály-alkotási törekvések, kezdeményezések Az országos képesítési jegyzékek INFTE országos irodák, hivatalok Az INFTE és a különböző oktatási szektorok Alkalmazott INFTE módszerek A deklaratív (önértékelés) módszer A portfolió módszer Az elismerés társadalmi haszna Az akadályok számbavétele Sikertényezők A harmadik szektor és a nem-formális tanulás értékelése és elismerése Önértékelési módszerek a civil szektorban Néhány nemzetközi INFTE projekt

A nem-formális és informális tanulás elismerésének haszna -A források hatékonyabb hasznosítása -Hátrányos társadalmi csoportok integrálása -Hatékonyabb hozzáférés az oktatáshoz -Demográfiai előny: bevándorlók, idősek -Technológiai aspektus: a formális oktatás nem tudja követni az ICT fejlődés gyorsaságát - Hozzájárulás az EU fejlesztési politikájához

A nem-formális és informális tanulás elismerésének fő módszerei -Tesztek és vizsgák -A deklaratív, önértékelési módszer -A portfolió módszer -A megfigyelés

A közszféra érdekei -Mobilitás az oktatás és munkaerőpiac között -Hatékonyság növelése az oktatásban -Egyenlő esélyek megteremtése -A hátrányos helyzetűek segítése -Az élethosszig tartó tanulás elősegítése -A különböző gazdasági szektorok kinyilváníthatják szükségleteiket - Más európai országokkal megvalósuló koherencia

Akadályok az INFTE területén -Az igények és a források ellentmondása -Hiányzik a megfelelően képzett szakember gárda -Az egyes képzési területek különbözőségei -Az együttműködés hiánya -Eljárási korlátok -Az információkhoz való hozzáférhetőség -Személyes korlátok -A nemek és az INFTE

Sikertényezők az INFTE területén -Partnerség és konzultációs mechanizmus -Jogszabályi keretek -Nemzeti szintű információs kampány -Világos referencia keretek megteremtése -Minőségbiztosítás, monitoring

A társadalmi tényezők Demográfiai jellemzők (nem, életkor) Iskolai előélet (végzettség, szakképzettség) Hely a munka világában (foglalkozási – és életpálya, munkanélküliség) Családi életkörülmények (jövedelem, beruházás) Jelenlegi lakóhely típusa (község, város, megyeszékhely)

Javaslatok a legfontosabb teendőkre Intézményrendszerünk súlyos elmaradottságban szenved Retorika helyett a megvalósítás konkrét szabályozórendszerére van szükség Jelentős és átfogó, központi kutatási-fejlesztési programot kell megvalósítani A műhelyek szakmai és tudományos versenye és együttműködése A felnőttképzési szakemberek felkészítésére van szükség e szolgáltatás és munkakör ellátásában Publikációs program, nemzetközi együttműködés Az oktatás, képzés, nevelés, művelődés valamennyi szektora és szintje kell összefogjon és országosan koordinált program kell

A kutatási konferencia előadás anyagai: Köszöntő A kutatási program rövid bemutatása Az európai országok eredményei és tapasztalatai – Dr. Szigeti Tóth János Törekvések és eredmények Magyarországon Dr. Szigeti Tóth János A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei - Turóczyné Dr Veszteg Rozália A társadalmi tényezők hatása a tanulásra – Dr. Kárpáti Zoltán A felnőttek tanulás felfogása – Dr. Tókos Katalin A felnőttkori tanulás motivációi - Turóczyné Dr Veszteg Rozália Kutatás a felnőttkori tanulás inditékairól és akadályairól Dr. Szigeti Tóth János A kutatás tanulmánykötetének bemutatása – Dr. Németh Balázs The diverse ways of learning (English summary) A Pázmány Egyetem esztergomi diákjainak beszámolója a konferenciáról

További információk: A kutatás előadásai: Magyar Népfőiskolai Társaság Európai Felnőttképzési Szövetség Közép-Kelet Európai Irodája Európai Felnőttképzési Szövetség Sz. Tóth János PhD MNT, 1077 Budapest Wesselényi u. 13 II/5 Tel.: Fax: