A SAJTÓ MINT HATALMI ÁG. HATALMI ÁGAK – hagyományos törvényhozás végrehajtás/közigazgatás igazságszolgáltatás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra Kampány a szavazás napján Előadó: dr. Kovács Zoltán a TVI vezető jogi helyettese 1.
Advertisements

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
Lobbizás az egészségügyben
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
2007 szeptember 13. helyi nyilvánosság, helyi közélet helyi média.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
 A szuverenitás megalapozása  Korlátozott államhatalom  Hatalmi ágak elválasztása / fékek és egyensúlyok  Államszervezet meghatározása  Mindent.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
„Férfinak és nőnek teremtette”
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Az UCP irányelv rendelkezéseinek hatása a GVH gyakorlatára (Fttv) október 21. dr. Nagy Márta.
Gimnázium Óbecse Információs társadalom. Gimnázium Óbecse Az információ technológia (IT) az információ kezelésében, visszakeresésében, feldolgozásában,
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
A felvilágosult abszolutizmus
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
A NAT jövője az informatikán innen és túl Reményi Zoltán.
4. A nyilvánosság – a civil társadalom éltető kerete. Civilség és közhasznúság.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
Mire kell figyelni a reklámokban a gyermekek védelmében?
Dr. Péterfalvi Attila: A NAIH internetes gyermekjogi projektje Balatonalmádi, szept.27.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
alkotmány – állam- és kormányformák
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
KTE UFK KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ EGYESÜLET „ÚJ SZAKMÁRA ÍTÉLVE” Pályázati program bemutatója.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Az orvos szabálysértési felelőssége
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Történelem – középszintű témakörök
Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő civil watchdog szervezet. Az atlatszo.hu.
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Állampolgárság.
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Az igazságszolgáltatás szociológiája
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Állampolgári jogok és kötelességek
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
Gondolatok az MKE Kémiatanári Szakosztályának működéséhez Vezetőségújító taggyűlés március 8. Szalay Luca, ELTE Kémiai Intézet.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Médiaszabályozás március 12. Készítette: Dr. Pintér Szilvia
Egy regionális rádió szerepvállalása B.-A.-Z. megye falvainak kulturális és társadalmi életében.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
A szólás és a Háló szabadsága, etika. A SZÓLÁS, VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA, LELKIISMERETI ÉS VALLÁSSZABADSÁG.
Médiagazdaságtan GSVMG11KNC /II. Nyomtatott sajtó.
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
A médiaszolgáltatásban közzétett termékmegjelenítés és az arról szóló tájékoztatás törvényi feltételeinek való megfelelés dr. Szikora Tamás jogász Nemzeti.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Ide kerülhet az előadás címe
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Új adatvédelmi szabályok – Az EU adatvédelmi rendelete
Előadás másolata:

A SAJTÓ MINT HATALMI ÁG

HATALMI ÁGAK – hagyományos törvényhozás végrehajtás/közigazgatás igazságszolgáltatás

HATALMI ÁGAK – újabban multinacionális nagyvállalatok sajtó...?

TUDÁS – HATALOM amiről nem tudunk, az nem létezik (?) tájékoztatás – miről? – mit? – hogyan? – ki? (forráskritika) vö. moderált hatások modellje

JOGSZABÁLYOK évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról...?

2010. évi CIV. tv....az Országgyűlés a véleménynyilvánítás és a szólás, valamint a sajtó szabadságát, a médiaszolgáltatások kiemelkedő kulturális, társadalmi és gazdasági jelentőségét és a médiapiaci verseny biztosításának fontosságát figyelembe véve, a sajtószabadságról, a médiatartalmak alapvető szabályairól, valamint a médiatartalom-szolgáltatók és a közönség alapvető jogairól és kötelességeiről következő törvényt alkotja:

2010. évi CIV. tv. 1. § 6. Sajtótermék: a napilap és más időszaki lap egyes számai, valamint az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy szerkesztői felelősséget visel (...)

2010. évi CIV. tv. (...) Gazdasági szolgáltatás az önálló, üzletszerűen – rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett – végzett szolgáltatás.

2010. évi CIV. tv. 3. § (2) E törvény hatálya kiterjed azon médiatartalom-szolgáltató Magyarország területére irányuló, illetve a Magyarország területén terjesztett vagy közzétett médiaszolgáltatására és sajtótermékére, amely az Európai Gazdasági Térség egyetlen tagállamában sem minősül letelepedettnek, és amelynek médiaszolgáltatása vagy sajtóterméke felett egyik tagállam joghatósága sem állapítható meg.

2010. évi CIV. tv. 10. § Mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről.

1. § E törvény célja az adatok kezelésére vonatkozó alapvető szabályok meghatározása annak érdekében, hogy a (...) közügyek átláthatósága a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő jog érvényesítésével megvalósuljon évi CXII. tv.

2. § (1) E törvény hatálya a Magyarország területén folytatott minden olyan adatkezelésre és adatfeldolgozásra kiterjed, amely természetes személy adataira, valamint közérdekű adatra vagy közérdekből nyilvános adatra vonatkozik évi CXII. tv.

Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag akad... MOTTÓ

PROBLÉMÁK paradigmaváltás sajátosságai betart(at)hatóság követelménye formális vagy lényegi megfelelés elhallgatás – „fontos”?

PROBLÉMÁK „piac” – szenzáció kell véleményformálás – vö. médiamodellek „érték”rend dS>0 PC – „politikai korrektség” vö. paradigma

PROBLÉMÁK magyar anya- és apanyelvünk „ja persze” „bocsánatot kérek” „a hír igaz...”

Nyelvi-stiláris sajátosságok l. pl. a Kontroll Csoport elemzései jelzők hírsorrend

PÉLDÁK

EURÓPA & USA kultúra értékrend gyökerek kereszténység (vö. „Neumann-elv”)

ABORTUSZ Google nem enged „pro life” hirdetéseket abortusszal kapcsolatos kereséseknél lelkiismereti okból elutasító orvosok/ápolók kirúgva, kiközösítve EU: Tarabella-jelentés erőlteti (megint) NEM uniós hatáskör 2015.

EGY KÖZÜLÜNK EU ne támogasson embriókísérleteket európai polgári kezdeményezés 28 tagállam, kétmillió polgár Lisszaboni szerződés alapján Bizottság figyelmen kívül hagyta 2014.

GAY – Good As You? Dolce and Gabbana (two homosexual fashion designers) released strong statements in favor of marriage between a man and a woman, and against artificial reproduction. Now, Elton John and the LGBT lobby are organizing a boycott and accusing them of "homophobia." március

GAY – Good As You? felvidéki pap prédikációja nem mehetett adásba március

CSALÁD a tanár NEM tájékoztathatja a szülőt a gyerekét érintő ALAPVETŐ fontosságú ügyekben pl. dorgozás, terhesség stb. ~2006 német kormánydöntés: x-nemű: minden ember olyan nemű, amilyennek érzi magát egynemű párok örökbefogadhatnak USA: három leszbikus házasodott össze 2014.

CSALÁD a Német Etikai Tanács azt javasolta a kormánynak: vegye ki a büntető törvénykönyvből a testvérek közötti vérfertőző kapcsolat elítélését 2014.

CSALÁD a brit felsőház igent mondott a háromszülős génpiszkált gyermekekre 2015.

KETTŐS MÉRCE Charile Hebdo – 2015.

Je suis Charlie A „Charlie vagyok” kitűzők hordozói pedig fontolják meg, hogy a francia mondat azt is jelenti: Követem Charliet. Tényleg? A halálba is? A pr-kampány kiötlői hideg számítók. Ők a gyűlölködés nagykereskedői, sőt exportőrei is. Igaz rájuk persze a mondás is: Aki szelet vet, vihart arat. (Kiss Ulrich)

Je suis Charlie staatschefs-in-paris-war-inszenierung-auf-nebenstrasse/

???

SZÓHASZNÁLAT cigány – roma elkövető – áldozat fiú, fiatal – férfi

SZÓHASZNÁLAT

allamtitkarsag/hirek/zombor-gabor-egeszsegugyi-allamtitkar-soron-kivuli-vizsgalatot- rendelt-el-az-ujszulott-osztalyokon

SZÓHASZNÁLAT Ártatlan Józsika esete

KERESZTÉNY JELKÉPEK jelképek (be)tiltása – betlehemek – karácsonyfák – keresztek iskolákban nyakláncon

ÉLETMÓD BEFOLYÁSOLÁSA barbibabák modellek – csontsovány – agyonretusált következmény – táplálkozási (magatartási) zavarok – plasztikai sebészet

MENEKÜLÉSI ÚT? túl sűrűn átszövött a társadalom, nincs hely függetlenül visszavonulni a nagy sajtóorgánumok az igazságnak mindig csak egy kis szeletét közlik, csak annyit, amennyi már sokkolja ugyan a szenzációra éhes közönséget, de még nem félő, hogy valakinek sérti az érdekeit

SZABAD, FÜGGETLEN SAJTÓ Milliárdosok és a hírszerzés fizetnek sok megbecsült német újságírót – Udo Ulfkotte istvan.lovas.587/posts/

ELHALLGATÁS Jobbik – MTI, sajtó, Elle-interjú (Dúró D.) izraeli – palesztin ellentétek