Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő civil watchdog szervezet. Az atlatszo.hu.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő civil watchdog szervezet. Az atlatszo.hu."— Előadás másolata:

1 Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő civil watchdog szervezet. Az atlatszo.hu a tényfeltáró újságírás és a civil aktivizmus eszköztárával operálva kívánja elősegíteni a tisztánlátást a közpénzek felhasználásával, a közvagyon sorsával kapcsolatos kérdésekben. Közérdekű bejelentéseket fogad, közérdekű adatokat igényel és publikál, oknyomozó riportokat készít, és ha szükséges bírósághoz is fordul a közérdekű adatok nyilvánosságának kikényszerítése érdekében. A nyilvánosság elé tárja tényfeltáró munkája eredményeit, és a nagyközönség bevonásával átláthatósági kampányokat szervez.

2 Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ azért jött létre, hogy elősegítse a közönség informált döntéshozatalhoz fűződő jogának érvényesülését, a közérdekű adatok nyilvánoságát, valamint segítse és védje azokat a közérdekű bejelentőket, akik a nyilvánossághoz kívánnak fordulni valamiféle visszásság, korrupciós ügy vagy hatalmi visszaélés leleplezése céljából, de nem tudnak közvetlenül a sajtóhoz fordulni, vagy már megtették, de nem lett eredménye.

3 Az atlatszo.hu a sajtószabadság és az átlátható közélet mellett elkötelezett magyar újságírók, informatikusok, jogászok és segítőik informális csoportja, akik kellő jártassággal rendelkeznek az ilyen típusú ügyek feldolgozásában és tálalásában.

4 Elsősorban olyan történeteket és dokumentumokat szeretnének közölni, amelyek közérdekűek, és a magyar jog szerint is közérdekű adatnak minősülnek. Ilyenek például az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint egyéb közfeladatot ellátó szervezetre vagy személyekre vonaktozó adatok, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, az állami vagy önkormányzati tulajdonú vállalatok gazdálkodására, a közpénzek felhasználására vonatkozó adatok, például szerződések – minden, ami a törvény szerint közérdekből nyilvános, valamilyen magánérdekből mégis titkolják. A céluk az, hogy a jelentős ügyeknek minél nagyobb legyen a sajtóvisszhangja és a politikai hatása.

5 Az atlatszo.hu létrejöttét a WikiLeaks története és eredményei inspirálták, ők is olyan történeteket szeretnének publikálni, amelyek közérdekű információkat tartalmaznak, mégis el vannak zárva a nyilvánosság elől valamilyen okból. Eltitkolt vagy cenzúrázott dokumentumokat (akár kép-, vagy hangfelvételeket is) várnak, amelyek politikai, gazdasági, vagy történelmi jelentőséggel bírnak, de nem közlünk pletykákat, véleményeket, vagy másutt már nyilvánosságra került információkat. Az atlatszo.hu elsősorban a Magyarországot érintő ügyekben aktív, de nem zárkóznak el más országokat érintő anyagok közlésétől sem.

6 Az atlatszo.hu működésének első két éve lenyűgöző és bátorító tapasztalatokkal gazdagított mindannyiunkat. Havi kétszázezer egyedi látogató, huszonötezer rajongó, több mint ezer adatigénylés, több tucat sikeres per eddigi tevékenységünk hevenyészett mérlege. Mindez nem repült be sült galambként az ablakon: az atlatszo.hu munkatársai és önkéntesei nap mint nap keményen megdolgoznak a sikerekért. Nincsenek pénzéhes tulajdonosaink és befolyásos hirdetőink, nem Puch Laci bácsi vagy Simicska Lajos bácsi fizeti a számláinkat: támogatási elveink kizárják az állami vagy politikai megrendeléseket, ezért szólhatunk bármilyen témáról szabadon. Nagy szükségünk van viszont közönségünk adományozásban is megnyilvánuló pozitív visszajelzéseire. A legkisebb összeg is számít, hiszen a watchdog szervezetek számára szóbajöhető, jelentős támogatási lehetőségekkel gazdálkodó intézményi támogatók egyebek mellett a támogató magánszemélyek számán mérik le egy-egy projekt társadalmi sikerét, és annak függvényében ítélhetnek meg számukra további forrásokat.atlatszo.hu


Letölteni ppt "Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő civil watchdog szervezet. Az atlatszo.hu."

Hasonló előadás


Google Hirdetések