Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Beszámoló elemzése. A gazdasági elemzések  A vezetői döntéseket előkészítő, tervadatokkal, tervszámokkal végrehajtott ún. prospektív elemzések (előzetes.
Advertisements

Kockázati korrekció a beruházási döntésekben Tőkeköltségvetés és kockázat.
2016. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
DSC TÁMOP Munkahelymegőrző támogatás munkaidő csökkentéssel és képzéssel kombinálva 2009.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A Z APV MÓDSZER DCF alapú értékelés  Valamilyen jövőbeli pénzáramok diszkontálása valamilyen tőkeköltséggel → érték  Hogyan közelítsük a pénzáramokat.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
:: TvNetWork Rt. :: Tőzsdeképes Cégek Klubja :: :: :: Bemutatkozás :: :: :: március 2., szerda Tőzsdeképes Cégek Klubja :: :: :: sajtótájékoztató.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
2016. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
1 Beszámoló összeállítása Kérdések – feladatok. 2 Bevezetés A törvényi változások alkalmazása Elmélet – gyakorlat közötti összhang megteremtése Mérlegcsoportok.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Költség-haszon elemzés.
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
PÉLDÁK: Beruházás értékelés Kötvény értékelés Részvény értékelés.
SZÁMVITEL.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Értékpapír-piaci egyenes
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Mérleg, eredm., cf. – példa (I.)
A közigazgatással foglalkozó tudományok
VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I. Dr. Tóth Tamás.
Kockázat és megbízhatóság
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
SZÁMVITEL.
Üzleti gazdaságtan konzultáció
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Egyéb gyakorló feladatok (I.)
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Piaci kockázat tőkekövetelménye
V. Optimális portfóliók
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
IV.2. Hozam számtani és mértani átlaga
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
„Visszapillantó tükörből előre”
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
SZÁMVITEL.
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Compliance és Corporate Governance
Munkagazdaságtani feladatok
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
14 év szakmai tapasztalat
Pénzügyi kontrolling bemutatása
Binomiális fák elmélete
Mikro- és makroökonómia
Baranya Megyei Önkormányzat
Munkagazdaságtani feladatok
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1

Beruházás vs. finanszírozás A finanszírozás egyszerűbb Nem véglegesek, könnyebb módosítani a tőkestruktúrát mint a beruházásokat Nagy verseny, tökéletes piac, nincs +NPV Ha lenne +NPV az aki a forrást biztosítja -NPV lenne Hatékony piacok: egyetlen értékpapír piaci árfolyamon való eladása vagy vétele sem lehet pozitív nettó jelenértékű tranzakció.

Finanszírozás elmélete 3 Hol tartunk? Eddig: Hogyan költsük el a pénzt? Feltevés – Finanszírozás saját tőkéből! Ezután: Hogyan szerezzük meg? Feltevés - Az eszközök portfóliója adott! Befektetési és finanszírozási döntéseket elkülönítve vizsgáljuk! Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatása Feladat: Finanszírozási stratégia! Finanszírozási szerkezet! MM I-II. MM módosított tételek Más elméletek

Miller és Modigliani 1. tétele A tőkeszerkezet nincs hatással a vállalat értékére (tökéletes piacon, adók nélküli világban) A hitelfelvétel nem tudja növelni a vállalat értékét. Az elvárt hozam növekedése a megnövekedett kockázatnak köszönhető A hitelfelvétel kockázatot növel nem értéket!

Következmények A vállalat ne fordítson túl sok energiát a finanszírozási kérdésekre Nincs jelentősége az idegen tőke szerkezetének Minden energiát az eszközökre kell fordítani, mert csak ezek tudnak értéket növelni. A beruházási és finanszírozási döntések szétválaszthatók (Fisher szeparáció)

A II. tétel MM2: a tőkeáttételes vállalat részvényeinek várható hozama arányosan nő az idegen tőke/saját tőke hányadossal, a növekedési ütem pedig az eszközök hozamától és a kötvényhozamtól függ.

Az MM feltételei Tökéletes piacok – mindenki ugyanazon a kamatlábon kap hitelt Nincsenek adók és tranzakciós költségek Az eladósodottság nem változtatja a hitelfelvétel költségét

MM tételek adókkal I.Tétel II.Tétel

Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatása 9 Vizsgált kérdések: Tőkeáttétel Vállalati, projekt β meghatározása- tőkeköltség és kockázat Tőkeszerkezetre vonatkozó döntés gyakorlata A tőke határköltsége Pénzügyi áttétel hatása a projekt értékére – gyakorlatban alkalmazott módszerek (APV, FTE, WACC)

Tőkeáttétel - A vállalat átfogó kockázata 10 Tőkeáttétel és a fix költségek Az eszközökhöz kapcsolódó fix költségek Források bevonásához kapcsolódó fix költségek Működési tőkeáttétel Finanszírozási tőkeáttétel Kétélű fegyver

Tőkeáttétel - A vállalat átfogó kockázata 11 Tőkeáttétel mérése Működési tőkeáttétel Finanszírozási tőkeáttétel Átfogó(kombinált) tőkeáttétel R = árbevétel (revenue) DOL = működési áttétel (degree of operating leverage) DFL = pénzügyi áttétel (degree of financial leverage) DCL = kombinált áttétel (degree of combined leverage)

Tőkeáttétel - A vállalat átfogó kockázata 12 Tőkeáttétel és tőkeköltség Működési tőkeáttétel Finanszírozási tőkeáttétel Pénzügyi áttétel nélküli vállalat kockázata Finanszírozási tőkeáttétel megjelenése a tőkeköltségben β A = β U βLβL

13 Tőkeköltség és kockázat r β projekt A projekt eredményeként elvárt hozamot mutató értékpapír piaci egyenes WACC x x x x x x x x x o o o o o o o o o o Tőkeköltség – diszkontláb Vállalati átlagos tőkeköltség(X) Projekt tőkeköltsége(O) Befektetési kategóriánként eltérő hozam

Tőkeköltség és kockázat 14 Vállalatok eltérő egyedi diszkontrátát alkalmaznak? Befektetési kategóriánkét alkalmaznak eltérő hozamot! Beruházás kockázata és a vállalati átlagos tőkeköltség Ágazati β-k és a β könyv Ágazati β-k és az üzletágak költségei A projekt tőkeköltsége az eszközök β-jához kapcsolódik! Ágazati β-k - projekt β - tőkeáttétel

Pénzügyi áttétel változásának hatása a vállalati β-ra és a tőkeköltségre 15 Vállalati béta, áttétellel (T=0) Súlyozott vállalati béta, ha nincsenek adók és a hitelnek nincs kockázata (T=0), (β D =0) Saját tőke kockázata β E = β L és a β A = β U egyezőséget használva Áttételes béta Áttétel nélküli béta

Pénzügyi áttétel hatása a projekt értékére – gyakorlatban alkalmazott módszerek 16 APV módszer APV = NPV + NPVF 2.1. FTE módszer 3.2. WACC módszer APVMódosított jelenérték szabály (Adjusted Present Value Method ) UCFAz áttétel nélküli vállalat részvénytőke tulajdonosainak pénzárama t időpontban NPVFpénzügyi áttétel hatásainak nettó jelenértéke (adócsökkentő hatás, kibocsátás költségei, pénzügyi nehézségek költségei, adókedvezmények hatása) FTESaját tőketulajdonosok szabad pénzárama (Flow to Equity Method) LCF t Az áttételes vállalat részvényeseinek pénzárama t időpontban r E Az áttételes vállalat részvényeseinek elvárt megtérülése WACCSúlyozott átlagos tőkeköltség módszer

Pénzügyi áttétel hatása a projekt értékére – gyakorlatban alkalmazott módszerek Preferált módszer (APV, FTE, WACC) : 1.APV preferált, ha a hitel/ saját tőke arány ismert a projekt teljes élettartama alatt. 2.WACC vagy FTE preferált, ha a D/E arány nem stabil vagy célzott hitel/saját tőke arányt használunk a projekt finanszírozási tervében