AZ ÁNTSZ FELADATAI
JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ.
Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről 1§A közegészségügy vezetése az állami igazgatás körébe tartozik 2§Mindaz, ami a közegészség fenntartására, javítására és a megromlottnak helyreállítására szolgál, hatósági felügyelet és intézkedés, a közegészség elleni kihágások pedig rendőri bíráskodás tárgyát képezik 3§A hatóság a felügyeletet panasz bevárása nélkül is időnként szemlék és vizsgálatok által gyakorolja
Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Tartalom I. rész I Fejezet II.Fejezet. Intézkedések a közegészség előmozdítására és a megelőzésre (levegő, lakás, élelmiszer) III.Fejezet. Intézkedések a gyermekek és iskolák iránt (a gyermek egészségi állapota hatósági felügyelet és intézkedés tárgyát képezi) VI.Fejezet. Orvosi gyakorlat IX.Fejezet. Kórházak és gyógyintézetek X.Fejezet. Tébolydai ügy XII.Fejezet. Járványok és ragályok XIII.Feljezet. Védhimlőoltás (a védhimlőotás ügy állami intézmény) XVI.Fejezet. Gyógyszerészeti ügy
JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XXI.SZ Az ÁNTSZ felügyeletet gyakorol az ország közegészségügyi-járványügyi viszonya felett Az ÁNTSZ által ellátandó feladatokat az 1991.évi XI.Tv.és a 2006.évi 362.Korm.r. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról szóló Tv. írja elő..
AZ ÁNTSZ FELADATAI KÖZEGÉSZSÉGÜGY:-Környezet-és telepeü -Gyermek-és ifj.eü -Élelmezés-és tápl.eü -Kémiai biztonság JÁRVÁNYÜGY EGÉSZSÉGÜGYI IGAZGATÁS és EÜ.I ELLÁTÁS FELÜGYELETE EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS
Élelmezés-egészségügyi tevékenység változásai szeptember 1-től Hatáskörünket megváltoztató jogszabályok: évi XLVI. törvény élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről (2008. szeptember 1-től hatályos) 274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és műkődéséről
Hatályon kívül helyezett jogszabályok: évi LXXXII. törvény az élelmiszerekről 302/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet a hatósági élelmiszer-ellenőrzés rendjéről
Módosult jogszabályok: évi CLIV. törvény az egészségügyről § § (1)-(2) bekezdés § § (4) bekezdéssel kiegészül
Módosult jogszabályok: évi XI. törvény az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről - 4. § (5) bekezdés 133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről
Élelmezés-egészségügyi feladatok: szeptember 1. előtt: kimutatja az élelmiszerekben, italokban, élvezeti cikkekben, kozmetikai készítményekben, a gyermekjátékokban, valamint az ezek készítéséhez használt anyagok összetevőiben előforduló vagy kezelésük során belekerülő vegyi, fizikai, illetve biológiai egészségkárosító anyagokat, kimunkálja az ezekre vonatkozó közegészségügyi határértékeket és követelményeket, ellenőrzi és érvényesíti ezeket a termelés, feldolgozás, tárolás és forgalmazás során; szeptember 1. után: kimutatja a kozmetikai készítményekben, a gyermekjátékokban, valamint az ezek készítéséhez használt anyagok összetevőiben előforduló vagy kezelésük során belekerülő vegyi, fizikai, illetve biológiai egészségkárosító anyagokat, kimunkálja az ezekre vonatkozó közegészségügyi határértékeket és követelményeket, ellenőrzi és érvényesíti ezeket a termelés, feldolgozás, tárolás és forgalmazás során;
Élelmezés-egészségügyi feladatok: szeptember 1. előtt: közreműködik az élelmiszert előállító, feldolgozó, csomagoló, tároló és forgalmazó helyek működési engedélyezésével kapcsolatos eljárásban szeptember 1. után: külön jogszabály* szerint közreműködik az élelmiszert előállító, feldolgozó-, csomagoló-, tároló- és forgalomba hozó helyek engedélyezésével kapcsolatos egyes eljárásokban (közegészségügyi követelmények! ) * 133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet * 67/2007. (VII. 10.) GKM-EüM-FVM- SZMM együttes rendelet (vendéglátó-termék végső fogyasztó részére történő kiszállító tevékenység engedélyeztetése)
Élelmezés-egészségügyi feladatok: szeptember 1. előtt: különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend-kiegészítők jogszabályi előírásainak ellenőrzése a termelés, feldolgozás, tárolás és forgalmazás során táplálkozás- egészségügyi vizsgálatok, ajánlások kidolgozása szeptember 1. után: különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend-kiegészítők jogszabályi előírásainak ellenőrzése a termelés, feldolgozás, tárolás és forgalmazás során a fekvőbeteg gyógyintézeti betegélelmezés keretében nyújtott étkeztetés és a fekvőbeteg- gyógyintézeten kívüli diétás étkeztetés vizsgálata - a rendszeres diétát, a speciális diétát, és az enterális szondatáplálást is beleértve - tápanyagszámítással, biokémiai elemzéssel táplálkozás-egészségügyi vizsgálatok az oktatási intézményekben, munkahelyeken bármely formában történő étkeztetés területén a szolgáltatott élelmiszerekre, ételekre, étrendre vonatkozóan tápanyag-számítással és biokémiai elemzéssel
Élelmezés-egészségügyi feladatok: szeptember 1. előtt: élelmiszer közvetítésével történt mérgezések és fertőzések kivizsgálása, okainak feltárása, nyilvántartása és további előfordulásának megelőzése szeptember 1. után: élelmiszer közvetítésével történt mérgezések és fertőzések külön jogszabály* szerinti kivizsgálása, okainak feltárása, nyilvántartása és további előfordulásának megelőzése, kölcsönös tájékoztatással együttműködve az élelmiszerlánc- felügyeleti szervvel. ( magánháztartás????) * 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről 62/2003. (X. 27.) ESZCSM rendelet az élelmiszer eredetű megbetegedések esetén követendő eljárásról
Élelmezés-egészségügyi területén hatályos jogszabályok 133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről 4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről 67/2007. (VII. 10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet a vendéglátó termékek előállításának feltételeiről 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer- higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről 80/1999.(XII.28.) GM-EüM-FM együttes rendelet a vendéglátás és közétkeztetés keretében történő élelmiszer-előállítás és - forgalmazás feltételeiről 9/1985 (X.23.) EüM-BkM együttes rendelet az étkeztetéssel kapcsolatos közegészségügyi szabályokról
Élelmezés-egészségügyi területén hatályos jogszabályok 62/2003. (X. 27.) ESzCsM rendelet az élelmiszer eredetű megbetegedések esetén követendő eljárásról 40/2001. (XI. 23.) EüM rendelet a kozmetikai termékek biztonságosságáról, gyártási, forgalmazási feltételeiről és közegészségügyi ellenőrzéséről 36/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet az étrendkiegészítőkről 23/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet az anyatej-helyettesítő és az anyatej-kiegészítő tápszerekről 35/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet a vásárokról és a piacokról 16/1982. (XII. 30.) EüM rendelet a gombával kapcsolatos közegészségügyi szabályokról
Élelmezés-egészségügyi területén hatályos jogszabályok 30/2003. (VII. 18.) IM-ESzCsM együttes rendelet a büntetés- végrehajtási szervek tevékenységével kapcsolatos közegészségügyi követelményekről, a közegészségügyi feladatok ellátásának, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal való együttműködés rendjéről 4/1998. (XI. 11.) EüM rendelet az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről