AZ ÁNTSZ FELADATAI. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ. Az 1876. XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az 1876. XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Advertisements

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Textilhigiénia a hatóság szemszögéből
G M P Dr. Hetényi László.
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Szakfelügyelet a fizioterápiában
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Egészségügyi igazgatási ismeretek
OTH Egészségügyi Igazgatási Főosztály
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
e-jövedék konferencia
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előnyök és alkalmazási területek
EU állat-egészségügyi rendszere. Áruk szabad áramlásának feltétele Jogharmonizáció - az állatbetegségek megelőzése, - állatbetegségek leküzdése, - élelmiszerek.
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Orvosi-gyógyszerészi szakmai oldal Jogi oldal Minőség, relatív ártalmatlanság, hatékonyság. Mind az értékelési, mind a forgalmazási szakaszban Minőség,
Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
A rendészet szervei.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Halottvizsgálat jogi szabályozása
Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.
A kémiai biztonságról közérthetően
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A gyógyszertárak és az ÁNTSZ feladatai a megváltozott jogszabályi környezetben Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
A gyógyszertárak hatósági felügyelete szakmai ellen ő rzési szempontok Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
ANTSZ - MGSZH. MGSZH Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Több feladat átkerült az ÁNTSZ-től az Ő hatáskörükbe. ÍROTT ANYAGUK EZEKRE KÜLÖN NINCS CSAK.
Középpontban a fogyasztó Készítette:Farkasné Bálint Rózsa.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Fontosabb építésügyi jogszabályok évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről (Étv.)
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
A területi védőnő szerepe – a 33/2006. (VIII. 23
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
Dr. Pauliny Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

AZ ÁNTSZ FELADATAI

JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ.

Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről 1§A közegészségügy vezetése az állami igazgatás körébe tartozik 2§Mindaz, ami a közegészség fenntartására, javítására és a megromlottnak helyreállítására szolgál, hatósági felügyelet és intézkedés, a közegészség elleni kihágások pedig rendőri bíráskodás tárgyát képezik 3§A hatóság a felügyeletet panasz bevárása nélkül is időnként szemlék és vizsgálatok által gyakorolja

Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Tartalom I. rész I Fejezet II.Fejezet. Intézkedések a közegészség előmozdítására és a megelőzésre (levegő, lakás, élelmiszer) III.Fejezet. Intézkedések a gyermekek és iskolák iránt (a gyermek egészségi állapota hatósági felügyelet és intézkedés tárgyát képezi) VI.Fejezet. Orvosi gyakorlat IX.Fejezet. Kórházak és gyógyintézetek X.Fejezet. Tébolydai ügy XII.Fejezet. Járványok és ragályok XIII.Feljezet. Védhimlőoltás (a védhimlőotás ügy állami intézmény) XVI.Fejezet. Gyógyszerészeti ügy

JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XXI.SZ Az ÁNTSZ felügyeletet gyakorol az ország közegészségügyi-járványügyi viszonya felett Az ÁNTSZ által ellátandó feladatokat az 1991.évi XI.Tv.és a 2006.évi 362.Korm.r. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról szóló Tv. írja elő..

AZ ÁNTSZ FELADATAI KÖZEGÉSZSÉGÜGY:-Környezet-és telepeü -Gyermek-és ifj.eü -Élelmezés-és tápl.eü -Kémiai biztonság JÁRVÁNYÜGY EGÉSZSÉGÜGYI IGAZGATÁS és EÜ.I ELLÁTÁS FELÜGYELETE EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS

Élelmezés-egészségügyi tevékenység változásai szeptember 1-től Hatáskörünket megváltoztató jogszabályok: évi XLVI. törvény élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről (2008. szeptember 1-től hatályos) 274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és műkődéséről

Hatályon kívül helyezett jogszabályok: évi LXXXII. törvény az élelmiszerekről 302/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet a hatósági élelmiszer-ellenőrzés rendjéről

Módosult jogszabályok: évi CLIV. törvény az egészségügyről § § (1)-(2) bekezdés § § (4) bekezdéssel kiegészül

Módosult jogszabályok: évi XI. törvény az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről - 4. § (5) bekezdés 133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről

Élelmezés-egészségügyi feladatok: szeptember 1. előtt: kimutatja az élelmiszerekben, italokban, élvezeti cikkekben, kozmetikai készítményekben, a gyermekjátékokban, valamint az ezek készítéséhez használt anyagok összetevőiben előforduló vagy kezelésük során belekerülő vegyi, fizikai, illetve biológiai egészségkárosító anyagokat, kimunkálja az ezekre vonatkozó közegészségügyi határértékeket és követelményeket, ellenőrzi és érvényesíti ezeket a termelés, feldolgozás, tárolás és forgalmazás során; szeptember 1. után: kimutatja a kozmetikai készítményekben, a gyermekjátékokban, valamint az ezek készítéséhez használt anyagok összetevőiben előforduló vagy kezelésük során belekerülő vegyi, fizikai, illetve biológiai egészségkárosító anyagokat, kimunkálja az ezekre vonatkozó közegészségügyi határértékeket és követelményeket, ellenőrzi és érvényesíti ezeket a termelés, feldolgozás, tárolás és forgalmazás során;

Élelmezés-egészségügyi feladatok: szeptember 1. előtt: közreműködik az élelmiszert előállító, feldolgozó, csomagoló, tároló és forgalmazó helyek működési engedélyezésével kapcsolatos eljárásban szeptember 1. után: külön jogszabály* szerint közreműködik az élelmiszert előállító, feldolgozó-, csomagoló-, tároló- és forgalomba hozó helyek engedélyezésével kapcsolatos egyes eljárásokban (közegészségügyi követelmények! ) * 133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet * 67/2007. (VII. 10.) GKM-EüM-FVM- SZMM együttes rendelet (vendéglátó-termék végső fogyasztó részére történő kiszállító tevékenység engedélyeztetése)

Élelmezés-egészségügyi feladatok: szeptember 1. előtt: különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend-kiegészítők jogszabályi előírásainak ellenőrzése a termelés, feldolgozás, tárolás és forgalmazás során táplálkozás- egészségügyi vizsgálatok, ajánlások kidolgozása szeptember 1. után: különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend-kiegészítők jogszabályi előírásainak ellenőrzése a termelés, feldolgozás, tárolás és forgalmazás során a fekvőbeteg gyógyintézeti betegélelmezés keretében nyújtott étkeztetés és a fekvőbeteg- gyógyintézeten kívüli diétás étkeztetés vizsgálata - a rendszeres diétát, a speciális diétát, és az enterális szondatáplálást is beleértve - tápanyagszámítással, biokémiai elemzéssel táplálkozás-egészségügyi vizsgálatok az oktatási intézményekben, munkahelyeken bármely formában történő étkeztetés területén a szolgáltatott élelmiszerekre, ételekre, étrendre vonatkozóan tápanyag-számítással és biokémiai elemzéssel

Élelmezés-egészségügyi feladatok: szeptember 1. előtt: élelmiszer közvetítésével történt mérgezések és fertőzések kivizsgálása, okainak feltárása, nyilvántartása és további előfordulásának megelőzése szeptember 1. után: élelmiszer közvetítésével történt mérgezések és fertőzések külön jogszabály* szerinti kivizsgálása, okainak feltárása, nyilvántartása és további előfordulásának megelőzése, kölcsönös tájékoztatással együttműködve az élelmiszerlánc- felügyeleti szervvel. ( magánháztartás????) * 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről 62/2003. (X. 27.) ESZCSM rendelet az élelmiszer eredetű megbetegedések esetén követendő eljárásról

Élelmezés-egészségügyi területén hatályos jogszabályok  133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről  4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről  67/2007. (VII. 10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet a vendéglátó termékek előállításának feltételeiről  68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer- higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről  80/1999.(XII.28.) GM-EüM-FM együttes rendelet a vendéglátás és közétkeztetés keretében történő élelmiszer-előállítás és - forgalmazás feltételeiről  9/1985 (X.23.) EüM-BkM együttes rendelet az étkeztetéssel kapcsolatos közegészségügyi szabályokról

Élelmezés-egészségügyi területén hatályos jogszabályok  62/2003. (X. 27.) ESzCsM rendelet az élelmiszer eredetű megbetegedések esetén követendő eljárásról  40/2001. (XI. 23.) EüM rendelet a kozmetikai termékek biztonságosságáról, gyártási, forgalmazási feltételeiről és közegészségügyi ellenőrzéséről  36/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről  37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet az étrendkiegészítőkről  23/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet az anyatej-helyettesítő és az anyatej-kiegészítő tápszerekről  35/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet a vásárokról és a piacokról  16/1982. (XII. 30.) EüM rendelet a gombával kapcsolatos közegészségügyi szabályokról

Élelmezés-egészségügyi területén hatályos jogszabályok  30/2003. (VII. 18.) IM-ESzCsM együttes rendelet a büntetés- végrehajtási szervek tevékenységével kapcsolatos közegészségügyi követelményekről, a közegészségügyi feladatok ellátásának, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal való együttműködés rendjéről  4/1998. (XI. 11.) EüM rendelet az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről  17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről